Az MSZP és az Együtt-PM szövetség közötti megállapodás felülvizsgálatára kéri Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc, azt szorgalmazva, egyikük vagy mindkettőjük lépjen hátra, utat nyitva egy közös miniszterelnök-jelölt és egy "teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk" létrehozása előtt.

A Facebookon pénteken publikált nyílt levélben Gyurcsány Ferenc azt írja: a két párt szövetsége nem fedi le az Orbán-kormánnyal szembenálló demokratikus sokaságot, több százezer szavazó támogatása hiányzik ahhoz, hogy beérjék a Fideszt. Véleménye szerint az MSZP-Együtt-PM-megállapodás nemcsak hogy nem eredményezte az összes ellenzéki választó mozgósítását, hanem nagyon sokakban csalódást keltett.

Gyurcsány: valamelyikőtök vagy mindkettőtök lépjen hátra!

"Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, mint hogy visszatérünk az eredeti koncepcióhoz, azaz megpróbáljuk létrehozni a köztársaságpárti, demokratikus ellenzéki blokkot. Egy miniszterelnök-jelölttel, egy közös listával és közös egyéni jelöltekkel" – olvasható a szocialista párt és az Együtt-PM vezetőjének címzett levélben, amelyben Gyurcsány Ferenc arra kéri őket, valamelyikük vagy mindkettőjük lépjen hátra, és ha kell, nyisson utat egy közös miniszterelnök-jelöltnek.

A DK elnöke egyúttal hozzáteszi: nem kér egyoldalú áldozatot, s ha ő a közös lista összeállításának akadálya, készen áll hátrébb lépni és lemondani a képviselőjelöltségről.

Egyúttal kezdeményezi, keressék a lehetőségét, hogy előbb-utóbb leüljenek és megállapodjanak a teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk létrehozásában.

A baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján több, az egyezségből kimaradó párt vezetője – köztük Gyurcsány Ferenc is – bírálta az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodását, amely szerint a két szervezet külön listán indul a 2014-es parlamenti választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet állítanak.

A DK elnöke már a tüntetésen arról beszélt, ha nincs más megoldás, akkor új vezetőt kell felkérni közös miniszterelnök-jelöltnek.

Az MSZP és az Együtt-PM politikusai szerint viszont a DK felrúgta azt a demonstráció szervezésekor meghatározott alapelvet, hogy a felszólalók nem bírálják egymást. Szocialista politikusok annak a véleményüknek is hangot adtak, a DK által szervezett akció volt, hogy a tömeg egy része az összefogás szó skandálásával akadályozta meg, hogy Mesterházy Attila elkezdje beszédét.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja az ATV csütörtök reggeli műsorában azt mondta, ahhoz, hogy a tárgyalások újranyitásáról lehessen beszélni, a Demokratikus Koalíciónak és Gyurcsány Ferencnek olyan változásokon kellene keresztül mennie, aminek az esélye jelenleg a nullával egyenlő.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemzeti_nyugdíjas
Az összes ellenzéki politikus közül Gyurcsány a legkarakteresebb. Ő igazán azon dolgozik, hogy a jelenlegi kormányt eltakarítsa. Önzetlenül a nép akaratát szeretné, még annak árán is, hogy ő lemond a képviselőségről. Nem látszik rajta, hogy egyéni ambíciója hajtja, hanem az igazi cél elérését akarja megvalósítani. Ha az MSZP. ragaszkodik a megállapodáshoz, akkor marad a fidesz. Ezt nem akarja tudomásul venni az MSZP. Pedig a legjobb ötlete Gyurcsánynak van. Én állandó MSZP szavazó voltam, de ezzel én is leírtam őket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
hallgatag
Gyurcsány nélkül elképzelhetetlen a balodal gyözelme !!!
coni
Én egy orvosi felülvizsgálatra kérem Gyurcsányt.
Nem biztos, hogy valóban erősítené az ellenzéket egy olyan politikus amelyik a minap mesélte el, hogy Miniszterelnöksége idején özönlöttek az ismeretlen eredetű, "nem európai" külföldi pénzek a pártkasszába.
Orbán azért kapott 2/3-ot 2010-ben mert az embereknek elege lett a korrupcióból.
Más kérdés, hogy most nagyobb mint valaha. Reméljük, most még jobban elegük lesz, és csak olyanra szavaznak, aki letette a voksot a korrupció ellen.
tony-66
hall-gatag! álmodni nem szégyen? vagy igen!
nem kell elfelejteni hogy a ballt követi a JOBB! Hajrá magyarok ! hajrá MAGYARORSZÁG !
zole522
Nem szeretem Fletót,de Mesterházira egy ismerősöm sem szavaz ! Inkább a Jobbik,ők még nem tettek olyat,mint az Mszp.
szaboria1
@coni: Ne keverd ha a párt pénztárnoka ha nem úgy tájékoztatta mikor miniszterelnök volt akkor biztos nem a párt kasszájával volt elfoglalva. Valaminek nagyobb dolognak kellet a párton belül is történni, hogy a végén lemondott 2009-be.
nemzeti_nyugdíjas
Az összes ellenzéki politikus közül Gyurcsány a legkarakteresebb. Ő igazán azon dolgozik, hogy a jelenlegi kormányt eltakarítsa. Önzetlenül a nép akaratát szeretné, még annak árán is, hogy ő lemond a képviselőségről. Nem látszik rajta, hogy egyéni ambíciója hajtja, hanem az igazi cél elérését akarja megvalósítani. Ha az MSZP. ragaszkodik a megállapodáshoz, akkor marad a fidesz. Ezt nem akarja tudomásul venni az MSZP. Pedig a legjobb ötlete Gyurcsánynak van. Én állandó MSZP szavazó voltam, de ezzel én is leírtam őket.
gabrella
Csányi Lengyelországban hatalmas üzletközpontot épített egy régi vasútállomás helyén, tv-ben láttam, most adták át.
Magyar multiknak örülnek máshol?
Gyurcsány jó fej, tapasztalt, miért nem hagyják érvényesülni. Mert nem hagyta szó nélkül a csalást,lopást hazudozást?
gabrella
Egyébként is én szívesebben megyek egy idősebb orvoshoz mint egy kezdőhöz. Ne rajtam gyakoroljon.
bretagne
Ez mind nagyon szép és jó, amit Gyurcsány Ferenc mond. De egyelőre, nem úgy néz ki, hogy bármelyik visszalépne. Az a baj, hogy nagyon rövid már az idő. És félő, hogy ez a két makacs ember /M.A. és B.G/ nem fog lemondani és hátrébb lépni. Az sem érdekli őket, ha elvesztik a választásokat.
coni
@gabrella: Demján volt a tettes, Csányi most mezőgazdaságban utazik..
nemkati
@bretagne: Bajnai szerintem bármikor simán hátralépne, ha akadálynak érezné magát bármiben. Mondjuk más kérdés, hogy én személy szerint ennek nem örülnék.
nemkati
@coni: Vagy 2 hete hallgattam egy beszélgetést Gyurcsánnyal. Elmondta, hogy nem foglalkozott a pártpénzekkel, de azt ő is látta, hogy a hivatalos pártfinanszírozás, és a választási pénzek nincsenek arányban a költéssel. Nem azért vállalta el a pártelnökséget, sem a miniszterelnökséget, hogy feljelentse saját pártját, hanem azért, hogy vezesse azt, megújítsa, megtisztítsa. Pontosan emiatt miniszterelnöksége alatt elérte a pártban, hogy törvényjavaslatot nyújtsanak be a pártfinanszírozások és a választások tisztasága érdekében. Ez nehéz munka lehetett, sok ellenvéleménnyel, de megcsinálta. Viszont, mivel az MSZP-nek nem volt 2/3-a, a Fidesz simán leszavazta őket. Úgyhogy a sunnyogó csalót ne Gyurcsányban keresd, hanem a Fideszben. Ott olyan nagyon nem is kell keresni, mert szinte mind az.
Holdmaci
@hallgatag: Igen,igen.Gyurcsány Ferenc egy uriember.Látszik rajta,hogy volt gyerekszobája...Tehén volt a radiátor és madzag a kilincs...!
hallgatag
@Holdmaci: Ezt inkább a Viktorkádra mondd, arra illik a leirás !!!
Mert Pápa az nem Felcsút...:)
bencemacska
@coni: Orbán azért kapott 2/3-ot 2010-ben mert az embereknek elege lett a korrupcióból.
Más kérdés, hogy most nagyobb mint valaha. Reméljük, most még jobban elegük lesz, és csak olyanra szavaznak, aki letette a voksot a korrupció ellen.

PL.? Mondj pártot, vagy nevet!
bencemacska
@Holdmaci: @hallgatag: Tudjátok mennyivel jobb hely egy tehénistálló, mint egy disznóól!!! Orbánra pedig csak a disznóól takarítását bízta az apja. (Saját nyilatkozata!)
bretagne
@nemkati: Én sem. De ettől nem félek, eléggé határozott ember.
gabrella
@coni: Köszi a javítást, három gazdagot néha megkeverem.
coni
@bencemacska: Nekem tetszik, hogy Bajnai demagógia helyett konkrét problémákat fogalmaz meg, ügynök kérdés, pártfinanszírozás, nemzeti oligarchák, átlátható pályáztatás.
Nem általánosságban ígérget, hanem törvénytervezetet tesz le az asztalra amit számon lehet kérni rajta.
Nem azt mondja, hogy csökkenteni kell a rezsi számlát, hanem, hogy szigetelni kell a lakásokat. Nem ígér 1 millió új munkahelyet, de csökkentené a minimálbérekre rakódó közterhet, aminek következtében egészen biztosan nő a foglalkoztatottság.
Felüdülés, hogy nem nézi hülyének az embereket, csak annyit ígér, amit meg is tudna valósítani.
percsi
@coni: hmmm, létezik ilyen párt?
Melyik a jobb, ha bevallják azt, amit mindenki tudott, vagy tagadják azt, amit mindenki tud? Egyik sem jó, mind a kettőt büntetni kellene.
Mivel ebben az országban nincs elszámoltatás, akkor arra kell szavazni, aki legalább a morzsákat meghagyja a népnek!!!
Csizmás Kond
@coni: "Felüdülés, hogy nem nézi hülyének az embereket,"
...ki hogy veszi...:)
kukac50
Igaza van! Két dudás egy csárdában,sem elfogadott! El kellett volna dönteni melyik elnök melyik helyettes,még a házassági szerződés előtt.Találgassanak az emberek,hogy na melyik lenne jó,ez árt mind a két pártnak,nem egyesülés lesz belőle,hanem morzsolódás.
Ez csak az Én véleményem.
amaramaistanna
@zole522: Ember inkább a nácikat választod?Szavazz inkább az MSZP-EGYÜTT jelöltjeire!
Az egyéni jelölt közös,a listán meg arra szavazz,akit alkalmasabbnak tartassz miniszterelnöknek.
amaramaistanna
@nemzeti_nyugdíjas: Agresszív kommunikátor,hataloméhséggel,Nincs erre szükség!Nem támogatom azokat az embereket ,akiktől féltened kell a hátadat,ha megfordulsz.Egy egyszerű egyezséget képtelen betartani.Nem úriember ez,hanem egy csaló.
@kukac50:
amaramaistanna
@kukac50: Nincs probléma,mert abban egyeztek meg,hogy a képviselők számától függetlenül,az lesz a miniszterelnök,aki a listájára a legtöbb szavazatot kapja.Egy egyéni jelölt,két lista.Jobban lehet a szavazatokat maximálni.
amaramaistanna
A facebookon olvastam,megosztom veletek. Mi a különbség Orbán és Gyurcsány között? Gyurcsány magasabb!
amaramaistanna
@bretagne: No ne kajáld már be Gyurcsány dumáját?Ez egy kókler,mindent az agresszív támadásra tett fel,Nem szerzett új támogatókat se a jobb oldalról,se a passzívaktól. Neki csak a hatalom számít,azzal indította ,hogy ő nem akar miniszterelnök lenni(alkalmatlan is vastagon rá!),most meg úton útfélen magát ajánlgatja.Ez egy gazember,politikai süllyesztőbe vele!
kkalman
Senkinek nem jó ez a hárompólusú ellenzék. Illetve, dehogynem. Jó a Fidesznek, mert az emberek, akik az ellenzékre szavaznának, azoknak a szavazatai eloszlanak a három párt között, és így a három miniszterelnök jelölt között. Ez pedig Orbán malmára hajtja a vizet. Jobb lenne, ha egy független miniszterelnök jelöltje lenne az ellenzéknek, aki mögé felsorakozna a most még egymás torkát harapdáló trió is, és megelégednének a miniszterelnök helyettesi, vagy tanácsadói székek valamelyikével.
Ehhez pedig Gyurcsánynak is hátrálnia kellene egy lépést, nem elég, hogy felszólítja a Bajnait és a Mesterházyt erre a cselekedetre.
entero
@coni: Na persze, az ígérgetés az már nagyon megy neki...
entero
@gabrella: Valóban nem hagyta szó nélkül, elvégre hazudott éjjel, nappal...:-)
bretagne
@amaramaistanna: Neked ez a véleményed, másnak más. Tisztelni kell egymás gondolkodását és nem pocskondiázni!
amaramaistanna
@bretagne:Nem pocskondiázok. Akkor tételesen:A mai napig nem bizonyította hiteltérdemlően,hogy nem semjénezte a diplomamunkáját az exsógoráéról."Simlis "pártpénzek mozogtak az MSZP-ben az elnöksége idején,melyre azt mondta,hogy jöttek-mentek a pénzek,és nem Európából,jpbb ha nem vizsgáljuk.Továbbá az egyik DK-ás részt vett az un.bajai DVD készítésében,GYF elhárította a felelősséget és megkérte az "urat",hogy lépjen ki.Se tisztázás,se lemondás,se bocsánatkérés.Továbbá,az okt.23.-ai ünepség előtt kötött megállapodás megszegése.Folytathatnám a sort,de ennyi is elég ok arra,hogy Fletó eltűnjön a politikai közéletből,mert morálisan halott.
coni
Gyurcsánynak sokkal kevesebb a híve, mint ahogy gondolnánk, mivel nagyon agresszívak és hangosak. De ettől még nem nő a számuk. Gyurcsány egy bizonytalan parlamentbe kerülés miatt, elvesz az ellenzéktől 4% szavazatot, az LPM, amelyik szintén nem jut be, elvesz 2-3% szavazatot. Lehet ez fogja Orbánt 2/3-hoz segíteni, mert az emberek ugyanolyan indulattal szavaznak mint 2010-ben. Pedig abból, ahogy OV. kommunikálta Őszöd-öt, vagy Hagyót látható, hogy manipulálja a manipulálható embereket.
világlátó
A politika történet tapasztalatai szerint a karizmatikus vezető még hibái ellenére is esélyesebb, mint egy okos, képzett, tiszta, de csendes és udvariasan hátralépő politikus. Vannak időszakok, amikor meg pont ilyen kell. Nálunk most az Orbán féle " háborús " hangvétel közepette erőteljes, határozott, jó fellépésű, nem a szövegírók papírjaiból felolvasó, energikus szónok lehet csak eredményes.
bretagne
@amaramaistanna: Csak az előző véleményemet tudom megismételni.
human
@világlátó: Orbánt le lehet győzni egy ilyennel, de a gazdasági válságot nem. Oda már kevés a duma.
Holdmaci
@bencemacska: No akkor tisztázzuk.2002-2010 között ki volt korruptabb,ha a Fidesz volt akkor miért ő kapott 2/3-ot ,?Miért nem szavazták vissza Az MSZp-ét ,és hol volt a Gyurcsány tábora???miért ült otthon a "gázrezsón"!!!Miért nem ment el szavazni???Vagy a " tollasbálban" szórakozott?
bencemacska
@Holdmaci: Nem tudom melyik korruptabb, de kezdek hitelt adni Dávid Ibolya váltakozó 70-30%-os megegyezésének, amit 2010-ben a Fidesz felrúgott.
Apropó: pletykák szerint a Fidesznek külföldi kézben levő 2 milliárdos adóssága volt, holvan?
világlátó
@human: Egyetértek ! A váltás után mit tudunk tenni? Kikkel? Hogyan? ez a nehezebb kérdés. De előbb váltás kell. Ha még a váltáshoz sincs erő, képesség, kár teljesen lepusztítani azt a csekély ellenzéki erőt ami még mérhető. Az is lehet egy döntés, hogy ne most, hanem 2018 - ban, de addig találjuk meg az egymáshoz vezető utat, a közösnek elfogadható célokat, építsünk fel egy vezető garnitúrát új emberekből stb. stb.
soljanka
@Holdmaci: Gyurcsánynak nem volt tábora 2010-ben.
Bajnai visszavonult.
MSZP meg harcolt önmagával, a korrupt helyi vezetőivel, egymással, meg a választókkal -mindezt egy karizmatika nélküli miniszterelnök jelölttel. Így sokan maradtak távol a régi szavazóikból, akik azért nem emelték fel a seggüket, mert nem találtak a választékban megfelelőt.
Most meg csak romlott a megítélésük.
Én megnéztem ezt a 23-i "hekkelést" - ha eddig kedvem lett volna Mesterházyra szavazni a Fidesz leváltása érdekében, akkor most már biztos nem tenném.

És Mesterházy amortizálódik lefelé továbbra is. Mert ezek után nem fog kimenni az emberek közé, ha meg kimegy, akkor számolnia kell azzal, hogy számon fogják kérni rajta az összefogást. Nem az általa diktált "én megmondom hogyan csináld" diktátumot, hanem az összefogást mindenkivel, aki nem akar még négy évet focisztánban élni.
Holdmaci
@soljanka: Hogy-hogy nem volt tábora.Hová lett az a tömeg aki megszavazta őket 2002-2010-ig.??Vagy értsem úgy ,hogy már akkor is csalással nyertek.???Akkor nem Orbán Viktor a hibás ugye???És nem a Fidesz??És miért őt bántják.???Tessék a TÖMEGET aki otthon ült a SEGGÉN ...ostorozni...saját magát ...és nem Orbánt szidni...átkozni..Oszt jónapot.!!!
soljanka
@Holdmaci: nyugi. Látom sok a kérdőjel nálad. Ülj le, Goggle barátod biztos segít a megválaszolásukban.
Ha meg szereted ezt a mai rendszert, akkor minek idegeskedsz. Mutyisz hatalmon.
Jelek szerint 2014-től is marad. Akkor meg mi a bajod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.