Az év végéig havi átlagban 200 ezer ember napi 8 órás közfoglalkoztatását kell biztosítani a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint.

A 2014. május-december közötti időszak közfoglalkoztatási kérdéseiről szóló kormányhatározatban rögzítik, hogy a közfoglalkoztatásért felelős miniszter jelentése szerint jelenleg is folyamatban van 200 ezer ember napi 8 órás közfoglalkoztatása. Ezzel együtt a kormány felkéri a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, hogy a közfoglalkoztatás 2014. évi céljainak teljesítése érdekében havi átlagban 200 ezer ember 2014. december 31-ig történő folyamatos, napi 8 órás közfoglalkoztatását biztosítsa.

Ezen túlmenően a közfoglalkoztatásért felelős miniszternek fel kell mérnie, hogy milyen reális igény van a havi átlagosan 200 ezernél több közfoglalkoztatottra. A többletlétszám foglalkoztatására tervezetet kell készítenie, és ezt július 15-ig be kell mutatnia a kormánynak. Mindezek megvalósításához szükséges többletforrásokra ugyancsak július 15-ig kell javaslatot tennie.

A kormány felkéri továbbá a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, hogy július elsejéig vizsgálja meg a lehetőségét a határozatlan idejű közfoglalkoztatási munkaszerződések és ezek felmondása jogi feltételrendszerének kialakítására – olvasható a kormányhatározatban.

A Fidesz múlt csütörtöki közleményében írt arról, hogy a közfoglalkoztatás folytatódik, sőt a kormány a tavalyinál négymilliárddal többet, összesen 184 milliárd forintot fordít rá. Hangsúlyozták, hogy a májusban megalakuló új Országgyűlés és új kabinet folytatja és továbbfejleszti a közfoglalkoztatást, hogy még több ember találjon helyet a munkaerőpiacon.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
@Mobil123: Megtanulhattuk már hogy abszurdisztánban arra van lé amire a viktorka akarja! Azt mondja kell stadion felcsutpusztára, lön stadion, azt mondja kell náci megszállás emlékmű, lön emlékmű, azt mondja kell Paks 2,lön Paks 2, stb! Ha kell 200ezer közrabszolga akkor lesz és kész, ha meg mégse nem lesz majd ráfogja a mocskosbaloldalemutnyocévmocskosejura!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pisti271
Mi a száma a kormányhatározatnak, vagy legalább a közlönynek?
Honnan lesz rá még ötvenmilliárd pluszpénz?
GeoCravker
Ez azt jelenti, hogy a "teljes" foglalkoztatás azt jelenti, hogy legalább kétszázezer munkanélküli az elvárás. A közmunkás ugyanis nem szünik meg munkanélküli lenni. "eygéb foglalkoztatási forma", mint a szociális szövetkezet, a diákszövetkezet, stb.
joopapa
@Mobil123: Megtanulhattuk már hogy abszurdisztánban arra van lé amire a viktorka akarja! Azt mondja kell stadion felcsutpusztára, lön stadion, azt mondja kell náci megszállás emlékmű, lön emlékmű, azt mondja kell Paks 2,lön Paks 2, stb! Ha kell 200ezer közrabszolga akkor lesz és kész, ha meg mégse nem lesz majd ráfogja a mocskosbaloldalemutnyocévmocskosejura!!!
miazavalami
@joopapa: Jááájj! csak nehogy aszonnya : És lőn világosság! Mert akkor eljövén a pokol..
Mobil123
@joopapa: Igen csak azt nem tudom miből lesz rá pénz . Egy újabb államkötvény halmaz kiadásából, vagy kínai hitelből, vagy oroszból, vagy miből??? mert ha emlékeim nem csalnak az szja- át egy számjegyűre akarja lecsökkenteni és rohadtul nem jön be a bevétel így. Most már nem lehet elmúlt nyolc évezni, nem lehet Gyurcsányra , Bajnaira fogni meg a komcsikra sem. És kifogja azt majd kifizetni? Mert a fiatalok elmennek külföldre dolgozni és most már ott tartunk hogy nem csak dolgozni hanem lassan családot is ott alapítanak . Na nem is gondolom végig ezt az egészet de majd biztos jönnek a fanok és megmagyarázzák hogy lesz mindenre lóvé. (valamelyik nap olvastam az egyiket hogy a stadionok rohadt nagy bevételeket fognak hozni a konyhára hát azt hittem rosszul látok :-D )
joopapa
@miazavalami: A pokol már egy-két millió embernek eljött sajnos! És 2 millió fityesz szavazónak a "megváltó" a viktorka személyében! És néhány tucat fityesz seg..lónak a kánaán a közpénzek elrablása okán, a cöfösök a Széles, Bencsik stb, a századvég, közgép, Nyerges, a csuti csoda gázszerelő, stb!
miazavalami
@joopapa: Én mindig mondtam hogy a pokol az a föld.
joopapa
@miazavalami: Akkor ebben is egyet értünk :-(((
1magyar
A beruházások Mo-on olyanok csak, melyek az emberek szórakozását kínálják,stadionok,szobrok, zenélős,érzékelős szökőkút stb.
Közmunkából megépítik a gazdagok használják?
Nil
Ebből is látszik hogy szükség van a dolgozó emberekre, csak éppen egyszerűbb rabszolgaként alkalmazni őket mint rendes dolgozóként, mert a munkabérre rakodó terhek óriásiak. Régen ugyanezeket a munkákat elvégezték a kertészeti vállalat dolgozói, az útkarbantartók, az utcaseprők, a dadusok az óvodában és sorolhatnám hol dolgozik kevesebb ember mint amit a törvény előír, pl a szociális , az egészségügyi, vagy az oktatási szférákban. Nem lehet kigazdálkodni a béreket. És nem is kellene mert az utóbbiak nem vállalkozások hanem szolgáltatások, mégpedig állami feladat. És persze ott vannak a földeket megszerző oligarchák - ők is alkalmazhatnák az embereket tisztességes bérért. És ha a melós meg lenne fizetve akkor lenne vásárlóerő, és felpörögne a gazdaság. No de ezt valamiért nem szeretné a politika. Az eu-s sem.
taglo
Mindennap látok 20-közmunkást, álldogálnak ,cigiznek ,beszélgetnek ,egy-két stréber (fehér )-söprögeti a csikkeket,ennyi ,az egész napi őssz munkájuk ér kb-egy ezrest ! Busszal hozzák őket a ,,c "-telepről,nos akkor kilehet számolni ,mennyi ebben a kamu foglalkoztatásban a társadalom haszna !!
vitamin51
Na, ebben egyet értek a Fidesszel, én is örülnék ha minimum 200 ezer közmunkást láthatnék, de azzal a feltétellel, hogy az a 200 ezer, mind politikus!
Desischado
@vitamin51: A szivemből beszéltél! És a többivel mi lesz? Amúgy van esze ennek a szemétnek, rabszolga, és manipulálható emberek kellenek neki, éhbérért! Aljas ganéj hulladék!
szandokan
@Desischado: Miért, az jobb, ha segélyen élnek? A közmunka tulajdonképpen két dologra jó: Az egyik, hogy azok is dolgozhassanak, akiknek amúgy semmilyen szakmájuk nincs, vagy alacsony iskolázottságúak, ill. addig is, amíg rendes munkát találnak maguknak, ne otthon lógassák a lábukat. Aki keres, az előbb utóbb talál, főleg, ha szakember az illető.
gugu45
Mi, a f---t étünk a k áőzmunkádokkal::Azon kívül, hogy a zorbánék verhetik a mellüket a foflalkoztatottan számának a növekedésével. Ezelk a saját minkabárüket dem tudják kitermeéni.
Viktpr Viktorovics! Nem statisztikát javító látszat munkahelyek kellenlnek.
bretagne
Most olvastam Megyesi cikkét (2014. ápriis 26) cikkét a mórahalmi polgármesterről. Ott például, hogy a román menekülteket hogyan dolgoztatják. Érdemes elolvasni. Kiskirályokkal van tele az ország!
nezelodo
"bretagne
Most olvastam Megyesi cikkét (2014. ápriis 26) cikkét a mórahalmi polgármesterről. Ott például, hogy a román menekülteket hogyan dolgoztatják. Érdemes elolvasni. Kiskirályokkal van tele az ország!"

Erről a cikk annyira elkésve követi a valóságot, mint a kányafos, ami húsz év múlva pottyan a nyakunkba a "kilövés" után.
silber13
@szandokan: 01:36-ra : Már ne is haragudj, de a kommented nagyon nem mentes - szerintem - egy jó adag " enteroizmustól".
kamazuka
Bele kapaszkodni a közmunka programba remek dolog.Az ,hogy nincsen napi norma megállapítás a munkavégzés idő tartamára,egy dolog.Az a másik,hogy simán kaphatnának rendes munkambért is,mert az hogy adott térségben nincsennek munkahelyek,vagy voltak,a politika sara.Izraelban van közmunka,kibucnak nevezik.rendes munkaidőben rendes munkabért adnak.Akkor a trafik után ez a második nagy üzlet.8 óráért lóf...t.
A munka holokausztja ma jelenleg a közmunka program.Másként is lehetne.Ötletek vannak csak simán mosolyogva hajtják el a hivatalok az ötletelőket.Miért?Ha,, én" tudom,hogy egy közmunkás hogyan tudna építkezni gyarapodni közmunkabéréből,ráadásul megbecsűlt tagja lehetne közösségének ,az miért ne lehetne előnyös.
Cicamama55
A közmunka az csak ideiglenes "munkaviszony", amint megszűnik segély a folytatás...Annak örülni, hogy 2-3 hónapig van hova elmenni reggelente az amúgy munka nélküli embereknek, hát az én számomra nem öröm...Egy biztos, én a munkahelyem mellett elmegyek kevés órabérért is dolgozni kertészetbe akkor, amikor a munka nélküli személyek döntő része nevetve úgy nyilatkozik erről a lehetőségről: ennyiért ő nem dolgozik, idézem "menjen a halál annyiért".
human
@kamazuka: A kormány célja egy széles alacsony keresetű réteg fenntartása. Az alacsony kereset miatt nem képződik megtakarítás. Ha nincs megtakarítás, annál nagyobb a munkahelytől és a munkáltatótól való függés. Tehát a kormánytól függ minden alacsony keresetű, így a kezükben tudják tartani őket.
Tekla
@taglo: Vidéki vagyok , itt mindenki közmunkás ,aki dolgozik. Mivel kevés a hely egymást figyelik , ha valamelyik meg áll, azonnal telefonál a konkurencia a hivatalban . Ezért én csak olyan közmunkásokat látok a szomszéd településen is, amelyik hajt mint az állat!
Mi lesz a rokkant közmunkásokkal , azok is 8 órát dolgoznak az eddigi 6 helyett?
Persze többnyire ezek az emberek szavaztak ov-ra tehát meg is érdemlik a sorsukat!
human
@Tekla: Kisebb településről hallottam, hogy nyomatékosan felhívták a figyelmet, hogy jobban teszik ha a fideszre szavaznak. Valószínűleg nem egyedüli eset. Úgyhogy nem hinném, hogy meggyőződésből szavaztak.
miazavalami
@silber13: :-) Enteroizmus??
Hú , ha olvasná milyen szavak megihletője lett...
dzurinda
@szandokan: "Miért, az jobb, ha segélyen élnek? A közmunka tulajdonképpen két dologra jó: Az egyik, hogy azok is dolgozhassanak, akiknek amúgy semmilyen szakmájuk nincs, vagy alacsony iskolázottságúak, ill. addig is, amíg rendes munkát találnak maguknak, ne otthon lógassák a lábukat."

Szerintem ott hibás a gondolatod, hogy nem csak a közmunka és a segély létezhet, mint két alternatíva. Egy befektetőbarát gazdaságpolitikával, kiszámítható jogi környezettel lehetne piaci munkahelyeket is teremteni.
miazavalami
@dzurinda: Sajna vannak akik már segélyre és közmunkára rendezkedtek be.
Én is voltam közmunkás, tudom mit beszélek. A zömük nem rendelkezik csak 8 általánossal a legjobb esetben. Igaz vannak diplomások , középiskolát végzettek , és szakmával rendelkezők is szép számmal.
Az a baj , hogy azok a munkahelyek szinte teljesen eltűntek ahol ezek az emberek dolgozhatnának. Ahol segéd vagy betanított munkásként dolgozhatnak. A közmunkást csak kiteszik egy helyre úgy hogy azt se nézik mit tud.
Erre én vagyok a legjobb példa. A 90 % alacsony iskolázottságú. Ez annyira nyilvánvaló , hogy sokan el se tudják képzelni vannak akik értenek valamihez.
Kihelyeztek egy iskolába takarítani. Én kaptam az irodai részt. Minden este 7, 8 órakor végeztem, mert csak 4 után kezdhettem a dolgom végezni. Egyik nap igazgató úr még fél 7-kor pötyögött a gépen valami levelet. Elfelejtette odaadni az iskolatitkárnak, de reggel már késő volt elküldeni. Na mondom magamba, mire végez , én éjjel kerülök haza. :-)
Szóltam neki hogy diktáljon , majd én gépelek , mert így sose pötyögi le. Úgy nézett rám mintha hottentottául beszélnék. Maga tudja használni? ...
Aztán rájött hogy igen tudom használni. Fél óra alatt legépeltem , kinyomtattam, elmentettem , elküldtem neki az összes levelet amivel éjjelig elkinlódott volna. :-)
Meine Ehre heisst Treue
Én pedig azt szeretném, ha köztük lennének drága politikusaink, élükön a narancsos hordával jó példát, továbbá azt mutatva, hogyan lehet megélni a közmunkás havi jövedelemből. (Anno a miskolci milliomos politikus figura azt ugatta, meg lehet élni havi 47 ezerből. Na rajta hát!)
Pisti271
Megvan a kormányhatározat:
A Kormány 1277/2014. (IV. 30.) Korm. határozata
2014. május–december közötti időszak közfoglalkoztatási kérdéseiről
A Kormány
a) a közfoglalkoztatásért felelős miniszter jelentése szerint tudomásul veszi, hogy 200 ezer fő napi 8 órás közfoglalkoztatása jelenleg folyamatban van;
b) felkéri a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, hogy a közfoglalkoztatás 2014. évi céljairól szóló 1199/2014. (IV. 1.) Korm. határozatban foglalt célok teljesítése érdekében havi átlagban 200 ezer fő 2014. december 31-ig történő folyamatos, napi 8 órás közfoglalkoztatását biztosítsa;
Felelős: közfoglalkoztatásért felelős miniszter
Határidő: folyamatos
c) felkéri a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, mérje fel, hogy milyen reális igény van a havi átlagosan 200 ezer fő feletti közfoglalkoztatásra. Ezen többletlétszám foglalkoztatására készítsen tervezetet, és azt mutassa be a Kormánynak;
Felelős: közfoglalkoztatásért felelős miniszter
Határidő: 2014. július 15.
d) felkéri a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, vizsgálja meg a lehetőségét a határozatlan idejű közfoglalkoztatási munkaszerződések és azok felmondása jogi feltételrendszerének kialakítására;
Felelős: közfoglalkoztatásért felelős miniszter
Határidő: 2014. július 1.
e) felhívja a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, hogy a b) és c) pontokban foglaltak megvalósításához szükséges többletforrásokra tegyen javaslatot.
Felelős: közfoglalkoztatásért felelős miniszter
Határidő: 2014. július 15.
Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök
A hírek szerint az a) pont nem igaz.
Az e) pont szerint jelen pillanatban nincs rá fedezet.
szandokan
@dzurinda: Nem lehet mindenkit rávenni arra, hogy tanuljon, vagy dolgozzon. Vannak, akiket még kényszeríteni sem lehetne erre. Egyébként igen, a kivételeknek lehetőséget kell majd adni a tisztességes munkára, de azért aki tényleg akar, az általában talál is munkát.
szandokan
@silber13: Ugyan nem tudom, mit akar ez jelenteni, de jól hangzik...:-)
miazavalami
@Pisti271: Persze hogy nem igaz! Minden közmunkásnak április 30-val lejárt a szerződése. Akik nálunk voltak , hétfőn mennek az önkormányzathoz illetve a munkanélküli hivatalba. Azt hiszem tömegnyomor lesz.
Nil
Csak ennyire van szüksége a haveroknak? A többiekkel mi lesz? Nem kellenek?
pedig csak meg kellene nézni hány embert foglalkoztatnak bizonyos helyeken és vajon az a munka amit elvégeznek annyi emberrel annyi órában elvégezhető-e? Rögtön kiderülne hányan hány órát dolgoznak feketén a bejelentett munkahelyükön nehogy fel kelljen venni embereket. És persze a dolgozó is hallgat mert félti az állását.
Dr. Felipe
Ezzel beismerték hogy a következő négy évben sem lesz munkahelyteremtés. Mondjuk a "folytatjuk" programban már nincs is benne az 1 milla új munkahely.
vitamin51
@szandokan: "Aki keres, az előbb utóbb talál, főleg, ha szakember az illető", mondod Te. Na de azért erre ne vegyél mérget, nyugodj meg, hogy egyre több a kiváló szakmunkás és sajnos egyre kevesebb kell belőlük, mivel nincsenek munkahelyek! Így egyértelműen azoknak van esélyük munkát kapni, akiknek a valakijüknek a valakije be tudja valahova ajánlani, sokszor azon az áron, hogy legfeljebb valaki mást elküldenek! Mocskos megveszekedett világban élünk, ilyen gyalázatos módon soha nem bántak el a dolgozókkal, mint ahogy bánnak azóta amióta bezárták a rengeteg embert foglalkoztató gyárakat. Egyszerűen megszüntették a Magyar Ipart, helyette vannak kiskirályok, aki éhbérért foglalkoztatnak alkalmazottakat, megalázó, gyalázatos körülmények között!
szandokan
@vitamin51: Az egyik barátom üzletvezető volt egy bútorüzletben, ami becsődölt. Nagyon hamar talált magának egy másik állást a Jysk - ben, de nem sokáig bírta, mert szemét főnökök valóban léteznek. A legszívesebben alkalmaztam volna (ismerős, ugye), de közben elvégzett egy biztonsági őr tanfolyamot, és már ismét dolgozik, mert akart dolgozni, és nem azt nézte, hogy előtte egy jólmenő bútorüzlet vezetője volt. Mondtam is neki, ha ott is eleged lesz, jöhetsz hozzám. Munka van, csak akarni kell...
Desischado
@silber13: Nekem is ismerős! Vajon nem Entero/Modera jött vissza?

@human: Igazad van, ezt én is csak megerősíteni tudom!
silber13
@miazavalami:nem éppen hízelgő a megállapításom.
silber13
@miazavalami: A kivagyiságot, a dicsekvést, mások lesajnálását. Úgy látszik nem tudja ezt a stílust levetni magáról.
miazavalami
@silber13: Tudom miről beszélsz. De azt hiszem nevelhető.., én próbálom.
silber13
@miazavalami: Reménytelen. Ne akard átformálni, mert téged fog ő átalakitani!
kukac50
Miért nem érték termelő munkást szeretne látni?
A többi adófizető pénzéből kapják a közmunkabért, ami csak a számlákra elég!
Meddig akar éhbérért dolgoztatni?
A Tisztességes megélhetéshez nincs joguk???
miazavalami
@silber13: Ó , engem nem lehet. Én akkor is szemenszedett baloldali, a nálam lentebb lévővel törődő emberke leszek. Legalábbis remélem , hogy ilyen vagyok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.