Várhatóan jövőre egységes jogszabályba foglalják a természetvédelemről és a vadgazdálkodásról szóló törvényt, az új jogszabály 2016-ban léphet életbe – mondta el a zalai vadászati évadnyitón szombaton a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

Bitay Márton a Bakhoz közeli Sohollári-völgyben rendezett hagyományos rendezvényen arról is beszélt, hogy szükség van az állami erdészetek átalakítására, hogy pusztán nyersanyagtermelés helyett sokkal inkább feldolgozott faárut állítsanak elő, például fűrészüzemek létrehozásával. Ezzel a vidék megerősítését szolgálva nagyobb bevételt érhetnek el, illetve több munkaerőt foglalkoztathatnak.

Kitért arra is, hogy a vadhús hazai keresettségét és külföldi hírét egyaránt szeretnék növelni, és ezzel nagyobb fogyasztásra ösztönözni a magyar és külhoni vásárlókat is.

Az államtitkár eredményesnek nevezte az állami erdészeteket érintő közmunkaprogramot, de arról is beszélt, hogy a kormányzati szándék szerint a tűzifa árában szintén rezsicsökkentést kívánnak megvalósítani. Az állami erdészeteknek kell megvizsgálniuk a lehetőséget, hogy miként lehet csökkenteni a tüzelőnek való árát, elsősorban a helyi igények kielégítéséért.

Mindezek mellett a 22 hazai állami erdészeti társaságnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a turizmus fejlesztésére. Keresik annak a lehetőségét, hogy az igényeknek megfelelve miként kirándulhatnának többen a hazai erdőkben – jelezte az államtitkár.

A zalai vadászati évadnyitó keretében a Vadászok életfájánál, a Hét Vezér Emlékhelyen Bitay Márton mellett Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara zalai szervezete, illetve a Zala Megyei Vadászszövetség nevében koszorúzott, illetve emlékezett meg az elmúlt évben elhunyt vadászokról.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@esdi: A közmunkával a bal oldal is egyet ért, de nem 47 ezer forintért. A mindenkori minimálbért kellene, hogy adják, ahogy 2010 előtt a szocik tették.
Bajnai mikor nálunk járt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságban lehet a legnagyobb számban alkalmazni azokat az embereket, akik munkanélküliek. Erre akart programot készíteni. De 2010-ben az emberek inkább a tündérmesére szavaztak, 2014-ben pedig a "Folytatjuk!" mélyenszántó gondolatra. Igaz közben egyre kevesebben gondolták, úgy hogy érdemes elmenni szavazni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
esdi
A megvalósításból mi lesz még nem láttuk. Kivételesen nagyon egyetértek az elképzeléssel. Munkaerőt is fel tudna szíyni bőven. Kár, hogy ezt a nehéz munkát valószinűleg közmunkában végzik majd el. Régóta úgy gondolom, hogy minden lehetséges helyet be kell telepíteni gyorsan növő, jó kalóriás tűzifának valóval. Az energia függés megszüntetésének egyik alternatívája, sok mással együtt.,
human
@esdi: A közmunkával a bal oldal is egyet ért, de nem 47 ezer forintért. A mindenkori minimálbért kellene, hogy adják, ahogy 2010 előtt a szocik tették.
Bajnai mikor nálunk járt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságban lehet a legnagyobb számban alkalmazni azokat az embereket, akik munkanélküliek. Erre akart programot készíteni. De 2010-ben az emberek inkább a tündérmesére szavaztak, 2014-ben pedig a "Folytatjuk!" mélyenszántó gondolatra. Igaz közben egyre kevesebben gondolták, úgy hogy érdemes elmenni szavazni.
Január
A remény hal meg utoljára, reméljük tehát, hogy élhetőbb lesz a vidék és végre megindul egy reális alapokon álló pozitív változás, s azt a kevés erőforrást, amink van eredményesen használjuk ki. Feledve az olyan projekteket, mint a "vas és acél országa leszünk".
JAJMÁR
@esdi: 08:53 Van elég erdő és fa is, csak felelősen kellene kitermelni - sajnos, az erdők irtása folyik, sőt már a parkoké - "gyorsan növő tűzifa" mire gondolsz? Energiafára? Kizsigereli a földet, én nem szeretném, ha nagyon elszaporodna.
Ágakból, gallyakból ,cserjékből éghető és nem mérgező hulladékokból - szalma papír stb. megfelelő aprítással és tömörítéssel jó és olcsó tüzelőanyag készíthető.
human
@JAJMÁR: Mikor egy hegyre nézek már nem is a hegy látszik, hanem a sorra növő házak, paloták. Egyre kevesebb a fa, a szabadon bejárható erdő. Egy alkalommal olyan birtokba ütköztünk ahol teniszpálya is volt a hegy oldalában. Mi a francért nem tudnak pár kilométert utazni a városig és ott teniszpályát bérelni a helyett, hogy a hegyre raknák? Érdekes mód a városban a panel falát sem lehet átfesteni akármire, mert esetleg idegen a városképtől. De a hegy oldalán a teniszpálya az rendben van. Undorító.
JAJMÁR
@human: 10:44 Sajnos így van. Pedig láthatjuk, hogy micsoda veszélyeket hordoz ez is, a hiszen az özönvízszerű esőzések nem ritkák és nem lesz ami visszatartsa a felázott talajt.
volvós
Rezsicsökkentés Gazsiéknál a megszokott ütemben...
Eddig is loptuk a fát, ezután is lopni fogjuk !!! Apropó !
Tud valaki a Tiborcpistike erdöirtó bünügyéröl ???
dr. prédikátor
@volvós: Igen én tudok! Szép lassan feledésbe merül, már csak mi emlékszünk rá!!! A nyomozás meg holtvágányon.!!!
volvós
@dr. prédikátor: A szokásos ügyészi, birói gyakorlatnak
megfelelöen !!! Gondolom, csak egy telefon Handó Tündének
( Szájerné ) Orbánné barátnöjétöl:
- Tündikém, ezt az ügyet felejtsd el, lécccccciiiiiiiii !!Oszt jónapot !
Bástya Elvtárs
Aha! Tehát el lesz látva jövedéki cimkével a kaloda?!
KERKA
A fakitermelés nem könnyű fizikai munka, az erdei közmunka pedig sikeresen működik. Ja, ócsó munkaerő nehéz munkára. Legalább ezek a munkások kaphatnának Erzsébet kártya helyett valamennyi tüzifát, vagy jutányos áron megvásárolhatnák.
A juttatás legalább olyan méltányos lenne, mint a bankárok üdülése az OTP Szépkártyával a tiszaroffi kúriában.
Tekla
Lassan mindenki közmunkás lesz és e szerint kap fizetést.
kukac50
Azzal kellett volna kezdeni, a legszegényebbek fűtenek fával és Ők azok akik nem részesülnek a rezsicsökkentésből,főleg azok akik tanyán élnek,és még villany sincs a tanyába.
Desischado
A fák irtása elképesztő méreteket öltött a fidesz alatt. Ami pedig a vadhúst illeti, egy munkanélküli azt megtudja fizetni, mikor házi húsra sem telik? Röhögnöm kell! Amúgy meg szívből utálom a vadászatot!
kkalman
2016-ra, mire életbe lép az új rezsicsökkentés, a fa árát felemelhetik akár a duplájára.
Vadlaci
@Január: Azért nem emlegetik, mert vas és acél országa már voltunk: Vas Zoltán /Rákosi alatt/ és Acél Görgy /Kádár alatt./
bakegya
Hol?-a Holdon?-hogy témánál maradjunk.
Az osztatlan közösbe szétprivatizált erdőket ,egymás elől,lopva ligetre,de a miénket pl tarra irtották ki -Somogy-Veszprém -megyékben maga az erdőfelügyeleti dolgozók segítenek rá az e féle erdőgazdálkodásra.Égetőbe-saját udvarukra-az ipari fát AUSZTRIÁBA...kamionok vitték,hordták évizede már.De amerre megy a magyar széles e hazában mindenütt sok a tiborcgazda-e tekintetben-vannak tulajdonosok akiktől ingyen,ajándékba gyűjtögetik az erdőrészleteket budapesti ügyvédkék-akkora az orbánkurmányosok korrupciója,hogy még a kötelező földhasználati regisztrációt is bedobták/emelt díjjal helyrajziszámonként 6800ft eljárásiköltséggel,szép kis adóbevételre téve ezzel szert a vicctorunk!!!-,de mintha csakkk azzal a céllal, hogy megtudhassák hol lehet visszahorgászni a hajdan kiirtott ellehetetlenített magyar parasztság (pl a kulákság,de mára már a tsz-ben annó munkaegységér kapáló özvegyek,vagy örököseik földjét-szélfogó,vagy faluerdőben osztatlan közös zsebkendőnyi tulajdonrészeit)A zsebszerződésesekknél is mintha saját kereteik közt elakadtak volna fidessék. A mára már kigyomlált,nemlétező kisgazdákat -torgyán-papa ,de említhetném az MDF-földhözragadt köpönyegváltó lezsákhungarikummolóit is-erdőbe viszik újra az orbánnal kirándulgatók-és netán semjénnel lóra és magoslesre is pattannak a jogászfijjuk?!!!
nezelodo
@bakegya: Akik meg naivságukban, és a hagyományt tisztelve erdőbirtokosságokat alapítottak azokat meg "lecsökkentett" osztalékadóval jutalmazta a Dakota, hogy örüljenek a zemberekért dolgozó vezérnek! Most meg azzal nyálaskodik a választás előtt, hogy rezsicsökkenti a tüzifát! álnok egy banda az biztos!
bakegya
@nezelodo: furmányos bűnözők,levitézlett senkik serege bel és külügyesen is-
A vicctoruk vezérletével.(Sunyi ló)
Ez lenne a harmadik-rizsacsökkentése-ami megint csakkk a tolvajoknak kedvez.
Az elsőből ase tanult ennek az országnak a választói-nekem az a véleményem,most már arra sodratbennünket,hogy a valódi rezsicsökevényt telepítse ránk-
A háborút,mert hogy Ukrajnával csapnak össze bennünket a nagyhatalmak azt is ORBÁN kutyafakxa intézi ennek az akólnak,ami itt már nagyon bűzlik fidessnyikkék által kibélelten.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.