A következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát – mantrázta el sokadszorra Orbán Viktor, ezúttal egy nádudvari avatóhaknin. Sőt, még azt is mondta, hogy Magyarország nem lehet eredményes sikeres mezőgazdaság nélkül. Puff neki.

A múlt héten a miniszterlenök felcsúti barátainak disznóólavatóján vett részt, ma pedig egy másik kedvenc oligarcha, Csányi Sándor logisztikai központjának átadásán hangsúlyozott és emelt ki.

Orbán ma egy másik kedvenc oligarchájánál avatott

A nemrég a milliárdos OTP-vezér érdekeltségébe került KITE Zrt. ünnepségén Orbán a cég nemzetstratégiai szerepéről beszélt, és felidézte, hogy a társaság 75 ezer partnert integrál, komoly hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, a szakmai továbbképzésre, és mint ilyen "számíthat a magyar kormány forintokban is mérhető együttműködésére".

Az elmúlt években 3 ezer milliárd forintot fordítottak fejlesztésre a mezőgazdaságban úgy, hogy a kormányzat valamilyen induló tőkét biztosított a beruházásokhoz – mutatott rá Orbán, hozzátéve: "ma már a magyar mezőgazdaság és a vidék is jobban teljesít".

Most már aztán tényleg jön a fellendülés

Orbán Viktor szerint 2010 és 2014 között Magyarország megújítása, átszervezése történt, 2014 és 2018 között pedig már "a fellendülésnek is meg kell érkeznie".

A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés megbecsülése eredményezi a magyar fellendülést – tette hozzá a miniszterelnök, emlékeztetve adottságainkra, és megjegyezve, hogy a jó földjeink körülbelül 15 millió embert képesek ellátni egészséges élelmiszerekkel. Ez a két szám – 10 millió lakos és 15 millió ember ellátásnak a lehetősége – jól mutatja, hogy milyen üzleti lehetőségek rejlenek az ágazatban – fűzte hozzá.

Orbán ma egy másik kedvenc oligarchájánál avatott

Csányi Sándor a KITE tulajdonosainak képviselőjeként a mezőgazdaság és az élelmiszeripar modernizációjáról beszélt. Nem elfogadható, hogy a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart úgy csináljuk, mint apáink, nagyapáink tették – mondta, és futballpéldával élve úgy fogalmazott: "Puskásék az akkori focival ma nem lennének sikeresek, de egy másként szervezett futballal végigvernék a világot, mint ahogy a mostani válogatott is erre készül".

Az agrárium versenyképességéről szólva Csányi Sándor emlékeztetett arra, hogy az 1990-es években lezajlott privatizáció nem hozott sikert az ágazatban, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a földalapú támogatások, az állattartó telepek és az üzemméretek mostani szabályozásával sem ért egyet. Ma már ugyanis termékpályák versenyeznek, ami megfelelő nagyságú integrációt feltételez – mutatott rá.

Orbán Viktor Csányi Sándor szavaira reagálva beszédében kitért arra, hogy a nemzeti kormány az ágazat egészét nézi, és azt képviseli, hogy "a magyar földből maximálisan 20 százalék legyen a nagygazdaságok aránya". A modernség követelményének könnyebb megfelelni nagyipari keretek között – mondta a miniszterelnök, de szerinte a kis és közepes vállalkozásokat is be lehet illeszteni modern üzemként a jövő mezőgazdaságába.

Csányi Sándor beszédében egyébként a KITE közelmúltbeli tulajdonosváltása kapcsán éles szavakkal bírálta az általa néven nem nevezett riválisát. "Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett (...) a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét" – mondta.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Na akkor áruld már el, hogy 2002 - ben a lenyúlt, legjobban
teljesítő 12 Állami Gazdasággal mit tettél ? Hol van ? Kinek adtad oda,
vagy el ? Vagy megtartottad magadnak ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
"ma már a magyar mezőgazdaság és a vidék is jobban teljesít". Na éppen ideje, hogy az adózásban is jobban teljesítsen, ezért kapták a nyakukba a földadót. Ez a második mondat persze kimaradt a mantrából.
csetere
@Rumcájsz: Kapott az adónkból erre O.V.-től 20 milliárdot!
mate03
@nyanya001: Akkor lett el ba...szva a mezőgazdaság,amikor a jól menő TSZ.eket és állami gazdaságokat ,szétverték Lásd ,Bábolna,Nádudvar Héki állami gazdaság!Akiknek saját feldolgozó üzemük is volt,jelentős külföldi üzleti kapcsolattal Sorolhatnám a sok jól menő TSZ-t is,akiknek szintén voltak feldolgozó üzemeik! Ellátták az országot élelmiszerrel,sőt még külföldre is jutott! Az Orosz piac a legsilányabb árút is megvette! Na ezt verte szét az Antal kormány!
nyanya001
@mate03: Ez igaz !
De nem csak az élelmiszert hanem más, ipari termékeket is, volt
némi rálátásom éveket dolgoztam export vonalon, kapcsolatban voltam
külker vállalatokkal !
Bercifiu
@mate03: A tüntetéseken nem véletlenül kérik számon az ellopott 25 évet, vele együtt a gazdaságot is. A TSZ be kényszerített emberektől elvettek mindent, gazdaságilag megerősödtek, majd az első Orbán kormány szétlopta öket.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
z OTP Bank tulajdonosi összetétele
Államháztartás részét képező tulajdonos
0,3%
Vezetők és alkalmazottak
2,0%
OTP Bank Nyrt.
2,9%
Egyéb hazai befektetők
12,9%
Hazai tulajdon összesen
18,1%
Külföldi befektetők
81,9%

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.