A következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát – mantrázta el sokadszorra Orbán Viktor, ezúttal egy nádudvari avatóhaknin. Sőt, még azt is mondta, hogy Magyarország nem lehet eredményes sikeres mezőgazdaság nélkül. Puff neki.

A múlt héten a miniszterlenök felcsúti barátainak disznóólavatóján vett részt, ma pedig egy másik kedvenc oligarcha, Csányi Sándor logisztikai központjának átadásán hangsúlyozott és emelt ki.

Orbán ma egy másik kedvenc oligarchájánál avatott

A nemrég a milliárdos OTP-vezér érdekeltségébe került KITE Zrt. ünnepségén Orbán a cég nemzetstratégiai szerepéről beszélt, és felidézte, hogy a társaság 75 ezer partnert integrál, komoly hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, a szakmai továbbképzésre, és mint ilyen "számíthat a magyar kormány forintokban is mérhető együttműködésére".

Az elmúlt években 3 ezer milliárd forintot fordítottak fejlesztésre a mezőgazdaságban úgy, hogy a kormányzat valamilyen induló tőkét biztosított a beruházásokhoz – mutatott rá Orbán, hozzátéve: "ma már a magyar mezőgazdaság és a vidék is jobban teljesít".

Most már aztán tényleg jön a fellendülés

Orbán Viktor szerint 2010 és 2014 között Magyarország megújítása, átszervezése történt, 2014 és 2018 között pedig már "a fellendülésnek is meg kell érkeznie".

A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés megbecsülése eredményezi a magyar fellendülést – tette hozzá a miniszterelnök, emlékeztetve adottságainkra, és megjegyezve, hogy a jó földjeink körülbelül 15 millió embert képesek ellátni egészséges élelmiszerekkel. Ez a két szám – 10 millió lakos és 15 millió ember ellátásnak a lehetősége – jól mutatja, hogy milyen üzleti lehetőségek rejlenek az ágazatban – fűzte hozzá.

Orbán ma egy másik kedvenc oligarchájánál avatott

Csányi Sándor a KITE tulajdonosainak képviselőjeként a mezőgazdaság és az élelmiszeripar modernizációjáról beszélt. Nem elfogadható, hogy a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart úgy csináljuk, mint apáink, nagyapáink tették – mondta, és futballpéldával élve úgy fogalmazott: "Puskásék az akkori focival ma nem lennének sikeresek, de egy másként szervezett futballal végigvernék a világot, mint ahogy a mostani válogatott is erre készül".

Az agrárium versenyképességéről szólva Csányi Sándor emlékeztetett arra, hogy az 1990-es években lezajlott privatizáció nem hozott sikert az ágazatban, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a földalapú támogatások, az állattartó telepek és az üzemméretek mostani szabályozásával sem ért egyet. Ma már ugyanis termékpályák versenyeznek, ami megfelelő nagyságú integrációt feltételez – mutatott rá.

Orbán Viktor Csányi Sándor szavaira reagálva beszédében kitért arra, hogy a nemzeti kormány az ágazat egészét nézi, és azt képviseli, hogy "a magyar földből maximálisan 20 százalék legyen a nagygazdaságok aránya". A modernség követelményének könnyebb megfelelni nagyipari keretek között – mondta a miniszterelnök, de szerinte a kis és közepes vállalkozásokat is be lehet illeszteni modern üzemként a jövő mezőgazdaságába.

Csányi Sándor beszédében egyébként a KITE közelmúltbeli tulajdonosváltása kapcsán éles szavakkal bírálta az általa néven nem nevezett riválisát. "Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett (...) a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét" – mondta.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Na akkor áruld már el, hogy 2002 - ben a lenyúlt, legjobban
teljesítő 12 Állami Gazdasággal mit tettél ? Hol van ? Kinek adtad oda,
vagy el ? Vagy megtartottad magadnak ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Na akkor áruld már el, hogy 2002 - ben a lenyúlt, legjobban
teljesítő 12 Állami Gazdasággal mit tettél ? Hol van ? Kinek adtad oda,
vagy el ? Vagy megtartottad magadnak ?
Toby
Csányi Sándor a qrmány stratégiai partnere, jó cimbora, echte magyar ( egy kis zsidó vérrel) nem nemzetbizonytalansági kockázat, nem tiltották (még) ki sehonnét, húzóágazat, maga a magyar gazdaság motorja, illiberális, húsipari bankokrata, bankja nem tartozik a büdös bankok közé, nem külföldi érdekeltségű, és ami igazán felemelő, szereti a focit...amíg pénz van benne !
leszúrt rittberger
@Rumcájsz: Én is erre gondoltam. A bankszektor legyalulásáárt cserébe kapott még egy kis agrárt... Ki volt ez találva, nem véletlenül adta el annó a részvényeit sem, már akkor tudta, hogy onnan neki tünés van.
Mobil123
Hűha! Látom Ilosvay elvtárs megjelent a facebookon:-))) Ha mi bolsilibsik vagyunk akkor te nácijobbsi vagy? Nem sok ész szorult a fejedbe . Gondolom neked is qrva szarul ment a komcsi rendszerbe . A korodból kinézem hogy fontos helyen nyaltál akkor is. A Propeller meg csak híreket szolgáltat ahogy a jobbos média is . Igaz ott erről mit olvasol? De ezek szerint semmit mert mindig itt esz a fene és szidod azokat akik elmondják a véleményüket a jelen diktatórikus hatalmat kiépítő sötét vezéredről! Hát ne fogd vissza magad ekkor iskolai végzetséggel igen csak leragadtál egy bolsilibsizésnél!! Pedig biztos tanultál többet is amikor ingyér tanultál az egyetemen.
1szomjas
Mondja valaki, hogy nem ügyes emberke ez a mi Nemzetmegvezető Viktátorunk ! A saját esze szerint hatásosan keveri a kártyát . Az más kérdés, hogy mibe kerűl ez Magyarországnak, hogy mit tesz a tevékenységével a magyar nemzettel... (Ügyesek voltak azok is, akik megkaparintották a Magyar Nemzetet, és nemzeti zászló alatt ássák a magyar nemzet sírját...)
nezelodo
"ma már a magyar mezőgazdaság és a vidék is jobban teljesít". Na éppen ideje, hogy az adózásban is jobban teljesítsen, ezért kapták a nyakukba a földadót. Ez a második mondat persze kimaradt a mantrából.
csetere
@Rumcájsz: Kapott az adónkból erre O.V.-től 20 milliárdot!
mate03
@nyanya001: Akkor lett el ba...szva a mezőgazdaság,amikor a jól menő TSZ.eket és állami gazdaságokat ,szétverték Lásd ,Bábolna,Nádudvar Héki állami gazdaság!Akiknek saját feldolgozó üzemük is volt,jelentős külföldi üzleti kapcsolattal Sorolhatnám a sok jól menő TSZ-t is,akiknek szintén voltak feldolgozó üzemeik! Ellátták az országot élelmiszerrel,sőt még külföldre is jutott! Az Orosz piac a legsilányabb árút is megvette! Na ezt verte szét az Antal kormány!
nyanya001
@mate03: Ez igaz !
De nem csak az élelmiszert hanem más, ipari termékeket is, volt
némi rálátásom éveket dolgoztam export vonalon, kapcsolatban voltam
külker vállalatokkal !
Bercifiu
@mate03: A tüntetéseken nem véletlenül kérik számon az ellopott 25 évet, vele együtt a gazdaságot is. A TSZ be kényszerített emberektől elvettek mindent, gazdaságilag megerősödtek, majd az első Orbán kormány szétlopta öket.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
z OTP Bank tulajdonosi összetétele
Államháztartás részét képező tulajdonos
0,3%
Vezetők és alkalmazottak
2,0%
OTP Bank Nyrt.
2,9%
Egyéb hazai befektetők
12,9%
Hazai tulajdon összesen
18,1%
Külföldi befektetők
81,9%

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.