Minden akadály elhárult a megoldás útjából a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges fűtőanyag-ellátási megállapodással kapcsolatban – mondta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában kedd este, miután tárgyalásokat folytatott Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztossal Brüsszelben.

A miniszter elmondta, hogy Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Luxembourgban tárgyalt a nap folyamán a megállapodást jóváhagyni hivatott Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást. Lázár János tudatta: Canetével abban állapodtak meg, hogy rövid időn belül az Európai Bizottság is lezárja a kérdést.

"Az Európai Bizottság észrevételeit Magyarország elfogadta, a finn modell alapján rendezzük a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásának üzemanyag-szállítási szerződését" – fejtette ki a miniszter. Arra is kitért, hogy a megállapodás részeként Magyarország 10 évre biztosít majd lehetőséget az orosz félnek arra, hogy fűtőanyagot szállítson az építendő reaktorokba. Ez Lázár János szerint az oroszok számára is teljes mértékben elfogadható.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az egyezség nagy jelentőségű, mert tavaly januárban Brüsszel azzal a feltétellel vette tudomásul a magyar-orosz megállapodást, hogy a fűtőanyag-szállítás, a versenyjog és az állami támogatások terén az uniós jognak érvényesülnie kell.

"Sikerült találnunk egy olyan megoldást, amellyel a magyar fél is nyertes, és az európai jog is érvényesül" – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: jó megoldás körvonalazódik.

Két héttel ezelőtt a Financial Times brit politikai, gazdasági napilap arról írt, hogy Brüsszel a döntéssel "blokkolja" a beruházást, amit másnap az Európai Bizottság szóvivője cáfolt, arra hivatkozva, hogy a testület csak a fűtőanyag-szállítási megállapodással foglalkozott. Az MTI kérdésére a politikus megerősítette: el fogják indítani a pert a lap ellen.

"Ha ezt a megoldást elfogadják, akkor ez élő cáfolata annak, hogy az Európai Bizottság blokkolná a paksi atomerőmű kapacitásbővítését és fenntartását" – szögezte le Lázár János.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Javaslok egy Orgován nevű embert a Paksi bővítés vezérigazgatói székébe. Rugalmas, sokoldalú és nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik (börtön, közmunka, stb).
Nem kérdez semmit, mert már előre leülte a büntetését.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kakaósbögre
kétlem.eddig is hazudott a férge,miért lenne ez kivétel?
Clavigo
Azért kíváncsi lennék a másik fél ( EU ) nyilatkozatára is.Lézer Jankó számomra nem mérvadó.Remélem tolmácsot vitt magával.
coni
Az FT nem mondta, hogy 1 napra, 2 hétre vagy hosszabb időre blokkolja. Vicces lesz amikor a nemzetközi bíróság felolvassa a blokkolás szó jelentését a magyar félnek. Meg várjuk meg amíg az Euratom és az orosz fél aláírása felkerül a szerződésre, illetve a közbeszerzés és a tiltott állami támogatás kivizsgálása is befejeződött.
F_Viktor
@kakaósbögre: Ez volt az egyszerűbb tárgyalás, Lézernek csak meg kellett ígérnie a 10 évet.
Ennél keményebb lesz a másik két kifogás, a versenyeztetés hiánya, illetve a bővítés tiltott állami finanszírozása.

@Clavigo: A szerződések 30 évi titkosítása miatt sokat nem mondhat róla az EB sem.
karma1
Kb. egy het mulva jon majd a helyesbites, valahol egy ujsag hatso oldalanak aljan, masfel millis betukkel szedve, hogy bocs, de nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, es nem New Yorkban, hanem Moszkvaban...
Vagyis hogy az Euratom csak egy icipici dolgot engedett meg a Magyaroknak, de ahogy @coni irja, az osszes tobbiben tovabbra is elmarasztalnak bennunket.

Azert kivancsi lennek, hogy a finn modellnel pontosan mire is gondoltak, es hogy vajon az o szerzodesuk a Roszatommal pontosan mirol is szolt, vagyis mennyire vonhato parhuzam a finn-orosz es a magyar-orosz atomerumu epitese es uzemeltetesei feltetelei kozott.

lezer-luzerjankonak azt sem hiszem el, amikor azt kerdezi, "Hanyadika van ma?"
@Clavigonal a pont: varjuk csak meg a FT es az Euratom hivatalos nyilatkozatat, mert csak az a mervado!
levi
Orbánék jó pénzt kapnak, hogy szemétdombot csináljanak az országból...Tárolja minden fideszes a saját kertjében a sok szart.
coni
Javaslok egy Orgován nevű embert a Paksi bővítés vezérigazgatói székébe. Rugalmas, sokoldalú és nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik (börtön, közmunka, stb).
Nem kérdez semmit, mert már előre leülte a büntetését.
lampa laz
Hát kispajtások, a végén még ezt szart is lenyomják a torkunkon.
pensionar
Mikor -szolga vagy-nem mindegy ki szolgaja vagy???mivel jobb amerika szolgaja, mint az orosz szolgaja???
karma1
@pensionar: Mondd oreg, te tenyleg komolyan kerdezed ezt a baromsagot, vagy rohogcselsz kozben? Mert nem mindegy! viccnek jo, de ha komolyan kerdezed, akkor meg gyorsan keresd fel a kezeloorvosodat, mert sulyosodsz,...:o))

Egyebkent lehet hogy te vagysz a szolgasorba, akkor huzz el oda, de a magyar nep inkabb a szabadsagot valasztja.
human
Ha jól emlékszem a fidesz egykori energetikai államtitkár helyettese mondta, hogy azért nem olyan egyszerű a dolog. A fűtőelemek szerkezete annyira speciális, hogy csak az oroszok ismerik és nem valószínű, hogy kiadják a technológiát egy európai cégnek, hogy az is tudjon fűtőelemet gyártani Paks2-be.
Desischado
Amit lézer fácángyilkos jankó mond, annak a felét sem hiszem el. Majd meglátjuk, mi lesz a hivatalos nyilatkozatban. Remélem, nem leszünk atom temető!
coni
Ha az összes akadályon átbukdácsol a projekt ki fog derülni, hogy kétszer annyiba kerülne, de azt már az oroszok nem előlegezik meg. Attól nem tartok, hogy megépül, de hobby -nak kicsit költséges lesz.
human
@coni: Azért nem is érthető Orbán részéről a görcsös ragaszkodás Paks2-höz, mert úgy tudom focizni nem lehet majd benne. Bár lehet, hogy tévedek :)
coni
Kétlem, hogy Lázár ott helyben aláírta a szerződésmódosítást Putyin és Brüsszel helyett. Szabad keze csak itthon van.
bundi
@F_Viktor: bocsi én így tudom...
"Valójában viszont csak a tárgyalásokat kezdte újra Magyarország és az Euratom, tájékoztatott az Európai Bizottság. A Népszabadság szerint Lázár találkozóinak hangulata hűvös volt, ahol kérdőre vonták őt nem csak a fűtőelemek, hanem a többi energiapiaci szabálytalanság miatt is. A fűtőelemeknél pedig az egész konstruktciót újra kell tárgyalni, ami hosszadalmas dolog lehet, a Népszabadság szerint az is, hogy a magyaroknak kárpótolniuk kell majd az orosz felet."
és ebben a legérdekesebb az utolsó mondat...
még a láthatáron sincs a szuperkölcsön...a magyarok mégis nekiállnak fizetni a ruszkiknak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.