A Semjén Zsolt által vezetett Országos Magyar Vadászati Védegylet közleményben világosított fel: nem szabad az őzgidákhoz nyúlni. Az enyhe tél miatt az őzsuták a megszokottnál korábban ellhetnek, és a következő hetekben könnyen találkozhatnak gidákkal a kirándulók – írták.

Kiemelik, attól, hogy az őzgida egyedül van, még nem árva és semmiképp se érjünk hozzá, sőt lehetőleg ne is közelítsük meg, mert ezzel lassú éhhalálra ítéljük. Ugyanis a gidát a suta akkor hagyja egyedül, ha veszélyt érez vagy táplálkozik. A gida ekkor ösztönösen meglapul. Ha ilyenkor megsimogatjuk, rajta és környezetén ott marad az ember szaga, az anyja már nem fogja elfogadni, szoptatni. Az elhagyott állat így lassan éhen pusztul, ha ugyan nem találják meg előbb a ragadozók.

Amennyiben valaki olyan helyen talál gidát, ahol eszerint veszélyben lehet, az adott területen vadgazdálkodásra jogosult szervezetet kell értesítenie – folytatják. Ennek hivatásos vadásza szakemberként megfelelően fog gondoskodni a gidáról. A vadászatra jogosult elérhetőségeit a legközelebbi település önkormányzatánál lehet megtudakolni.

A közlemény azt is kiemeli: a kutyák póráz nélküli sétáltatása természeti, védett természeti és vadászterületen szabálysértésnek minősül. A szigor szerintük ilyenkor különösen indokolt, mert más ragadozók mellett a kóbor és az elkószált ebek is fenyegetik a gidákat, amelyeket elpusztítva komoly kárt okozhatnak az őzállományban. A vad védelme érdekében a vadászok akár le is lőhetik a vadat űző kutyát, ha a veszély másként nem hárítható el.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
A vadászok kilőnek mindent következmény nélkül.
Gidát, pórázon levő kutyát, bármit, ami mozog. Még saját vadásztársukat is, ami szintén következmény nélkül marad, mert ugye az baleset.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Ez magyar csak annyit jelent, hogy amelyik vadász előbb lő gidát, mint Tömjén-Tell Vili, azt a legközelebi vadászatkor a hajtók közé osztják be és amint az köztudott, a hajtók olyanok, ,mint a mosónők - korán halnak !
pbalage
Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék,
tőle tudom ezt a mesét.

Őzgidácska, sete-suta,
rátévedt az országútra,
megbotlott egy kidőlt fába,
eltörött a gida lába.

Panaszosan sír szegényke,
arra ballag öreg néne.
Ölbe veszi, megsajnálja,
hazaviszi kis házába.

Ápolgatja, dédelgeti,
friss szénával megeteti,
forrásvízzel megitatja,
mintha volna édesanyja.

Cili cica, Bodri kutya
mellé búvik a zugolyba,
tanultak ők emberséget,
nem bántják a kis vendéget.
verum
A vadászok kilőnek mindent következmény nélkül.
Gidát, pórázon levő kutyát, bármit, ami mozog. Még saját vadásztársukat is, ami szintén következmény nélkül marad, mert ugye az baleset.
jancsipapa
Micsoda magasságokba emelkedik ez a Semjén . Hamarosan következhetnek újabb ,még ütősebb közlemények .( Ki korán kel ,aranyat lel ---A tisztaság fél egészség -stb...)
Toby
Vadász este hazatér.
- Mit lőttél ? -kérsi az asszony.
- egy nenét !
- Mit ?
- egy nenét!
Mi az a nene ?
- Nem tudom, de amikor célbavettem csak azt hajtogatta, hogy " ne...-.ne...ne..."
bakegya
Nem szoktam üzengetni-de az évente 11-15-8 tagú vaddisznócsaláddal mi a kutyagumit etessek még a szőlőmön kívül,hogy a SÁRI ÉS KUTYAKILÖVETŐ CSAPATA (három 6-8 hónapos és egy kétéves kutyámat törvényesen lövették ki)KÉNYELMESSEN VADÁSZGASSON A MAJDAN ÁLTALUNK SOHA NEM SIMOGATOTT ŐZGIDÁKRA-SZARVASTEHENEKRE STB.
Azt is érdemes lenne tudni -tanítani,hogy kutyát is csakkk önkielégítésre a konyhaasztal alatt lehet tartani-őrző védő kutya meg nincs is ezekszerint fidessnyikhajék vidám barakjában?
pbalage
@Toby: - Nagypapa! Nagypapa! Mesélj nekünk a régi afrikai vadászélményeidről! - szaladnak az unokái a karosszékben pihenő idős nagyapjukhoz.
- Hát jól van gyerekek. Az úgy volt, hogy egy hatalmas oroszlánnal találkoztam egyszer. Nagyon morogott, de én célba vettem és lelőttem. De mivel máshogy nem tudtam szállítani, az egyik lábát az egyik vállamra, a másikat a másikra vettem.

A nagypapát itt hirtelen elnyomta az álom.

- Nagypapa! Nagypapa! Folytasd! Folytasd! - így löködik az unokák.
- Jó, jó... - horkan fel a nagypapa - Hol is tartottam?
- Ott, hogy az egyik lába az egyik válladon volt, a másik meg a másikon.
- Ja igen... És akkor csak nyaltam, csak nyaltam...
lópicigáspár
Ezek a gidák olyanok mint a nyugdíjrendszer! A kormány hozzányúl, a nyugdíjas meg éhen döglik!
Toby
@pbalage: - Én csak két dologtól fosok ! - mondta az öreg székely. A medvétől...és a kannás bortól !
Toby
@Levendula: Meg a füstölt oldalastól is !
Feraj49
Semmijen úr ! El a kezekkel a pénztárcámtól,a családom vasárnapi programjától !
papa.49
Mondjátok már semilyent lehet már lőni???
Anna Mária
Az őzgidák pedig azt üzenik: Semjén, el a kezekkel Magyarországtól! :)
Feraj49
@papa.49: ma 20.23-ra : Sőt kívánatos !
justhpeter
Tömjén Semjén, el e kezeiddel mindentől. Járj szorgalmasan templomba, csak ne nyúlj a perselybe.
Fradigege
Vasárnap kell menni, ha őzgidát akarunk nézni. Zsóti akkor nem vadászik. Otthon van a családjával magánéletet él. +nem szabad megsimogatni, mert úgy ahogyan mondja, átveszi az emberek szagát és az anyja ott hagyja. Egy elpusztult gida soha nem fog neki megnőni. Ezért nem fogja tudni kilőni. Teccik é'teni?!
bakegya
SEMMILYEN ÜZENGETÉSEK HELYÉN,IDEJE LENNE MÁR ÁLLATOK MÓDJÁRA VISELKEDNI A MAGYAR KURMÁNYZÓKNAK IS-azok ugyanis nem lopnak ,csalnak,hazudnak ,szemetelnek-puskát meg végképpen nem fognak ránk,mint TE ÉS AZ URIZÁLÓ HAVERJAID EBBEN A MUNKANÉLKÜLISÉGBEN SZENVEDŐ MAGYAR FALVAKBAN VÁROSOKBAN,AHONNAN ŰZÖTT VADKÉNT MENEKÜLNI KÉNYTELENEK AZ EMBEREK.
Lackó50
Nem értem. Ha már a suta nem gondozza a gidát, akkor ki lehet lőni. meg van indokolva, hogy miért KELL vadászni a lelketlen állatokra. Ők úgy is a kondérba kerülnek a mennyország helyett.
len in black
Könyvajánló semjénnek: Bambi

semjén, te egy Q rossz ember vagy!
Utállak, mint a szart!
papa.49
@Dr plágium: Még megy a dolog, és most elkezdtem újra gyakorolni...
Tibor43
Semjén Zsolték! El a kezeket a kormányzástól!!!
Toby
@papa.49: Semmilyen Zsolt nem védett állat, csak simán állat. Ergo: lehet lőni rá, mint a búcsúban a fapálcikás orbánc-figurára !
papa.49
@Toby: Szoktam is a falunkban már a céllövöldések nem adnak nekem puskát mert akármilyen elfuserált csúzlival is lelövöm amit akarok, legfeljebb nem egyből, de háromból tuti...
Toby
@papa.49: Itt az alkalom - Papa ! Az őzgidák nevében küldj egy meghívót ennek a szuper marha Tömjénnek...azt se bánom, ha 10-ből találod csak el !
papa.49
@Toby: Azt a vigyorgó tökfejét még hang alapján is eltalálnám!!!
kukac50
Semjén akkor ne vadásszon soha többet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.