Csányi Sándor szerint csak akkor tanulnak az emberek abból, hogy milyen veszélyekkel jár, ha kun-mediátoros "Marcsikhoz" viszik a pénzüket, ha ennek ők isszák meg a levét és nem más vállalja át a veszteségeiket. "Normális polgári társadalomban mindenkinek magának kellene viselni a döntéseinek a következményeit" – vélte az OTP-vezér a VS-nek adott interjújában.

Csányi úgy gondolja, ezeket a helyzeteket azzal lehetne kiküszöbölni, ha a pénzügyi ismereteket kötelező jelleggel tanítanák az iskolákban. Egyébként a Quaestor-károsultak kártalanítása 20 éves távlatban is veszteséget fog jelenteni az OTP-nek. Annak ellenére is, hogy a brókerházak bedőlése után rengetegen – köztük önkormányzatok is – vitték át pénzüket a bankhoz.

Csányi arra a felvetésre, hogy korábban úgy nyilatkozott, hogy tart attól, hogy az állam nem a verseny tiszteletben tartásával kedvezményez a szereplőknek a takarékszövetkezetek kapcsán, azt felelte:

Most jelent meg egy kormányhatározat az EU-s források közvetítésében résztvevők kiválasztására, és aggódom, hogy valóban piaci alapon dől-e majd el, hogy ki milyen megbízásokat kaphat. Vannak félelmeim, hogy versenysemleges jogi környezetben is lejtős pályát alakítanak ki.

Az interjúból az is kiderült, Csányi levelezésben áll Lázár Jánossal, akivel egyébként legendásan rossz a viszonya:

Meghirdettek egy nemzeti pénzügyi szolgáltató központot, amely egyre nagyobb szerepet kapna az EU-s források és az agrártámogatások, vidékfejlesztési támogatások folyósításában. Jeleztem, hogy ebben mi is szívesen részt vennénk. Kaptam választ, és már arra is válaszoltam, tehát mondhatom, hogy aktív, de egyelőre nem gyümölcsöző kapcsolatban állunk a Miniszterelnökséggel.

Viszont a Lázárhoz fűződő kapcsolatát firtató kérdéseket visszautasította:

Nem szeretnék Lázár Jánosról beszélgetni

- mondta.

A Jobbikról és Vona Gáborról azt közölte:

Egy bankár ne foglaljon állást politikai kérdésekben, ne minősítsen! Egyébként nekem személy szerint nincs semmilyen kapcsolatom a Jobbikkal, de tudomásom szerint a banknak más kollégákon keresztül sincs semmilyen kapcsolata a párttal. Hozzáteszem, hogyha a Jobbik, mint parlamenti párt, szakmai kérdésekben megkeresné a bankot, természetesen állnánk rendelkezésre.

Azzal kapcsolatban, hogy kedvez-e neki a kormány a sertés áfájának csökkentésével, azt válaszolta, kizártnak tartja, hogy a kormány döntésében bármilyen szerepe lenne annak, hogy ebben az iparágban érdekelt. Eddig is az volt, mégis magas volt az áfa – tette hozzá.

Miután Csányi az MLSZ elnöke is, így arról is megkérdezték, Dárdai Pál meddig marad a magyar válogatottal.

(...) Dárdai Pál november 30-ig irányítja a válogatottat. Hogy kiviheti-e a csapatot az Eb-re, ha egyáltalán kijutunk, az már a Hertha döntése.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
"ezeket a helyzeteket azzal lehetne kiküszöbölni, ha a pénzügyi ismereteket kötelező jelleggel tanítanák az iskolákban"
Na ezzel egyetértek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
"ezeket a helyzeteket azzal lehetne kiküszöbölni, ha a pénzügyi ismereteket kötelező jelleggel tanítanák az iskolákban"
Na ezzel egyetértek.
m.macskosz
@human: Nos, ha csak erről szólna a történet, akkor nem adósodott volna el néhány AGYONTANULT politikus sem, Vagy tévedek? :)
1magyar
@m.macskosz: Az a baj, hogy agyhelyen tanulták magukat nem agyon.De annyi más ökörséget tanítanak az iskolákban,egyetemeken amire semmi szüksége nem lesz.
m.macskosz
Csányi ..pardon
csányisándor a szememben pont akkora nulla, mint baldauf, demján, méééészaros, ...
a sor lassan már végtelen: faszán kezeli a közpénzeket.
Remélem, együtt kvaterkáznak majd a politika prominenseivel .."egyen"ruhában.
m.macskosz
@1magyar: Ezek az országrablók nem az egyetemeken,
főiskolákban tanulták a gazemberséget!
Gyárilag csibészek.
volvós
Nem csodálom, bár mindketten gazemberek,
viszont Csányinak sok van a fejében , amit
ugy hívnak ... ÉSZ !!! Janónál ez hiánycikk !!
m.macskosz
@volvós: Tudod, le.sz.a.rom, hogy fineszesen tesznek-e földönfutóvá embereket, vagy pusztán élvezetből. csányi ugyanakkora tetű, -- ha nem nagyobb, mint orbán!
Már most módosítom: nagyobb. Mert csányi nem elmebeteg.. .. ..annyira
bakegya
@volvós: Csányi is szotyisztán-tag.
Anna Mária
Egyetlen dologban értek egyet Csányival: valóban nem jó Lázárról beszélni. Ha éhgyomorra, azért nem, evés után még úgy sem.
Nil
jaj de nagyon okos!
Ám én nem felejtem a lakásfelújítási kölcsön egyoldalú módosítását, amivel a gyerekeim szájából vette ki az ennivalót - egyebekről nem is beszélve miközben milliós fizetést adott magának.
Nehéz úgy dönteni hogy a hatalom a szerződést bármikor, bárhogy módosíthatja - mondjuk az ilyen Questor féle cégekben minden képzettség nélkül sem bíznék meg
justhpeter
Nem biztos, hogy jó értelemben teszünk különbséget Csányi és Lázár között. Szerintem mivel egyik sem rokonom nem a cukiságuk kell hogy érdekeljen, hanem a számomra használhatóságuk. Csányi tudományát - pénzügy - oktatják, megtanulható és tisztességes alkalmazással mindnyájunk hasznára lehet. Megfelelő ismereteken alapszik és korszerű, korrekt jogalkotás mellett közhasznú. Lázár tudományát sehol nem tanítják, semmiféle alap - intelligencia, műveltség - nem kell hozzá, alkalmazása az alkalmazó erkölcsén, jellemén, műveltségén, intelligenciáján alapul. Eredményeit naponta láthatjuk.

Nem kell szeretnem Csányit. A bankon keresztül nyújtson a pénzemért megfelelő szolgáltatást számomra. Amennyiben nem megfelelő a szolgáltatás, választhatok magamnak más szolgáltatót. Nem kell szeretnem Lázárt. Amennyiben nem megfelelő a kormány számomra nem válthatok azonnal kormányt és köztünk legyen szólva, ha válthatnék is a rendelkezésre álló választék a rossz, a rosszabb és a mégrosszabb kategóriájú politikusok és pártok közül kellene választanom. Viszont biztosan tudom, hogy miért nem választanak oly sokan még akkor sem, ha lehetőségük van rá.
Vizual
Igaza van. Ha döntöttél tiéd a végeredmény. A nyereséget megosztotta valaki ? Nem.
Fradigege
Csányi beszól. Az ország legnagyobb uzsorása, hogy az emberek a saját hibáiból tanuljanak. Jó nagy köcsög. Vissza kell hozni, hogy az emberek ismét borítékba kapják a pénzüket és a cihában tartsák. Nem lenne ekkora arca.
kkalman
Nem szeretem sem Csányit, sem a Lázárt. A szememben mindkettő egyforma gazember. Mindegyiket szívesen látnám már mákos ruhában egy megfelelő intézetben.
human
@m.macskosz: Gátakat sem azért építünk, hogy akkor sehol nem lesz áradás, de legalább minimalizálható a kár. De ha csak a háztartás gazdálkodását át tudják majd látni a nebulók már nyertünk.
Hogy a képviselők nagy része devizahiteles volt, az is csak azt igazolja, hogy senki nem számolt az esetleg elszabaduló árfolyamokkal és nagyon csábító volt a lehetőség. Gyanítom ugyanebbe a csapdába estek a Quaestorral kapcsolatban is ahol sokan bankolhattak és most ezért szintén a saját pénzüket próbálják menteni.
Desischado
Egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. A csányi sem különb a lézeresnél! Ő is a nép zsírján szedte meg magát!
karma1
@orogordog: Bar hulyen hangzik, de teljesen igazad van...:o) Onnan csak egy "rabolo" viheti el a penzedet, a bankbol barkiK...:o)) Ja, es me'g meg is magyarazzak, hogy mire loptak el a bankbol a penzedet,...
szandokan
@m.macskosz: Nahát, hogy neked mindenki tetű, aki nem csóró...:-)
Lackó50
Valóban tanítani kellene az iskolákban a felelős pénzgazdálkodás alapjait. Elsősorban azt, hogy ne bízzanak a bankokban. Ha lehet, nagyívben kerüljenek minden kapcsolatot velük, mert abból élnek, hogy kirabolják az ügyfeleket. Nem elég, hogy az állam felé adózunk, még a bankoknak is adózni kell, mert ők kezelik a pénzünket. Az emberek ugyanis hülyék és nem tudják a saját keresetüket beosztani a bankok segítsége nélkül. Aztán lehet mindenféle jogcímen felszámolni költségeket, hogy az a minimális kamat is eltűnjön a számláról. Ha pedig hitelt vesz fel az állampolgár, akkor hosszú évekre adósrabszolga lesz belőle. Nem győz arra keresni, hogy a felvett összeg többszörösét visszafizesse. Ha mint magánember, hasonló feltételekkel adna kölcsön valakinek, akkor mint UZSORÁS éveket tölthetne a börtönbe. Nem tudom, hogy mit vár Csányi úr, mit fog tanítani az a pedagógus, aki a kicsi keresetéből, hogy lakáshoz jusson egy életre eladósította magát. Majd dicshimnuszt fog zengeni a becsületes fair bankok szolgáltatásairól?? Valamikor a régi rendszerben (amit lehet szidni teli szájjal) lakásvásárlásra felvett valaki kölcsönt, akkor végig ugyanazt az összeget fizette, (annak ellenére, hogy a lekötött 20-25 év alatt romlott valamennyit a pénz) és mikor az idő letelt, akkor megszűnt a hitele is. Akkor hogy csinálták??? Tisztességesen lehetett előre tervezni. Ma már azt se tudja senki, hogy holnap lesz-e munkahelye. Mire tervezzen?? De majd az iskola felvilágosítja. (Tartok tőle, hogy az eladósodott pedagógusok munkájának a gyümölcse nem a bankok felvirágoztatására fog irányulni.)
szandokan
@Lackó50: Eleve hitelt nem kellene felvenni, és akkor nem lenne miért sírni. Én a kisujjamat sem mozdítottam volna meg a devizahitelesekért, akik saját maguknak köszönhetik elsősorban az eladósodást. Attól, hogy teszem fel nekem van 100 millás házam, még a másiknak nem kell megpróbálni azt überelni, pedig sokan ezt tették. A másik ilyen eladósító tényező az autóvásárlás volt, mert mindenki azt hitte, ha a szomszédnak lehet luxus autója, akkor most "ingyen hitelből" lehet nekik is. A pedagógusokat pedig nem kell sajnálni annyira, a nejem is az, és abból a netto 250 ezerből el lehet lenni, főleg ha a férj lényegesen többet keres. Nejem kolléganője most nagyon örül, mert a 29 ezer ft - os törlesztője lement 15 ezerre. Vajon ki fogja a különbséget kifizetni végül? Majd mi, akik még csak hallottunk arról, hogy létezik hitel. A Kádár rendszer pedig nagyban hibás abban, hogy az ország ebbe az állapotba került.
karma1
@szandokan: Mar megint jossz a sajat anyagi helyzeteddel, ami kivalo, es empatiad meg annyi sincs, mint egy aranyhorcsogben...
Te el sem tudod kepzelni, hogy a szegeny ember is akar LAKNI valahol, es ha egy mod van ra, akkor a SAJATJABAN, mert alberletre+ rezsire a gatyajat is elkoltheti, es onnan bizony barmikor kib@szhatjak az utcara. Raadasul ha csalados, vagy esetleg van egy kutyaja vagy egy macskaja, akkor szazszorosan romlik az alberlethez jutasi eselye...Hagyd mar ezt a demagog szoveget, bar LAcko50 itt uj, de talan megse kene teljesen hulyenek nezned, ... Nem mindenki csinalta azt, mint te, emlekezz vissza csak a legelejere...
nezelodo
Csányinak abban igaza van, hogy akik a nagy haszon reményében kockázatos befektetést csináltak, miért várják azoktól a segítséget, a szükségszerűen bekövetkező bukta után, akik beérték a biztonságos, szinte nulla kamattal a pénzecskéjük után? Nem emlékezem, amikor ezeknek a befektetőknek még dőlt a pénz, jött a magas hozam, hogy egy is jött volna, hogy osztozik velem? Én miért nem buktam bele a devizahitelbe? Mert ismertem a takaróm méretét és ahhoz szabtam a házam az autó, a nyaralásom méretét, és nem vettem fel. Szerencsére a gyerekeimnek is "van centije", hogy megmérjék mekkora az ő takarójuk. A politika pedig aljas, ehhez nem fér kétség, mert az adózók pénzén vásárol szavazatot a nyerészkedőktől.
mariaberta
Ezek szerint aki pókerban veszít, a népségnek kell kártalanítani? És ha nyer, szétosztja a nyereséget?
Nem vállaltunk kezességet, hogy vesztés esetén mi fizessünk. A nemzet orvosa is örül, hogy mindenét vitték, mert kezességet vállalt és sz---ban hagyták?. vagy azt is vállaljuk magunkra?
karma1
@szandokan: 01.03-ra: Azert, mert csanyira azt mondta macskosz baratnonk, hogy egy tetu - mellekesen egyetertek vele, az orbannal egyutt szotyizo penzgyaros nekem sem a kedvencem -, azzal mar mindenkit letetuzott szerinted? Egyenlore csak csanyirol van szo.
EGO
"A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus megszületéséhez vezet."

Karl Marx, 1867
pistapapa
Ez a Csányi a címeres gazemberek egyike. Már azért is fizettet,ha belépsz a fiókjába és esetleg fogadják a köszönésedet.
eszegfu
@Lackó50: 1:13 Megértem, hogy nem "zárod" a szivedbe a bankokat, vagy akár Csányit.
A Kunmediátor pénzéről van most szó és ezen keresztül a pénzügyek oktatásáról. A Kunmediátort azért ne vedd egy kalap alá a devizahitelesekkel. Amig az előzőnél az emberek vitték oda önként a pénzüket évi 20 %!! kamatra, és a legtöbbjüknek már meg is térült kamat formájában a tőke is, de most még a tőkét is kérik kártalanitásra! Addig a devizahiteleknél az emberek hitelt vettek fel és vélhetően az következett be, amit leirtál.
Mivel nem volt ilyen hitelem, igy nem tudom konkrétan milyen szerződéseket kötöttek és hogy alakult a törlesztő rész, csak amit olvasok itt-ott.
Lackó50
@eszegfu: Én autóra vettem fel 1,6 milliót. Nem egy luxus autót vettem és 30%-át kifizettem a vásárláskor. 6 évre vettem fel fix törlesztő részlettel. A 6 év már letelt és (jelenlegi állás szerint) 2 évvel tovább kell még fizetnem. Most ott tartok, hogy az 1,6 millióért cserébe 2, 7 milliót fizetek vissza. Mikor felvettem, akkor azt mondták, hogy a THM a devizáson 10%, de ha forintban veszem fel, akkor 18-19% Sok mindenre gondoltam, de hogy ekkora szabadrablás lesz, arra nem számoltam. Mivel a Bankok is csak az elszámoláshoz használták a devizát, (konkrétan sehol nem került a képbe), így egyértelműen rablásról beszélhetünk. Tételezzük fel, hogy mikor én vásároltam, akkor a bank ezt a pénzt a napi árfolyamon kifizette a kereskedőnek. Neki abba az x összegbe került. Tőlem viszont úgy vasalja be a pénzt, mintha neki minden hónapban az éppen érvényes árfolyamon kellene ezt a pénzt valamelyik svájci bankból felvennie. A Marcsika féle "bank betét" már egy egészen más probléma. Én inkább arra akartam reagálni, hogy Csányi úr szerint oktatni kellene az iskolákban a pénzkezelés nemes művészetét. Nem egyedüli vagyok, aki az olcsóbb kamatot választotta. Több százezren beleestünk ebbe a csapdába,amit nagyon ügyesen előkészítettek és sok milliárd hasznot hozott a bankoknak. Így őket se tartom különbnek, mint a Marcsikát.
Lackó50
@szandokan: AZ én feleségem egy nagy városi iskolában ig.helyettes volt és nem keresett 250-et. De a kollégái se. Higgye el, hogy nagyjából tisztába vagyok a pedagógusok keresetével. Nem luxus lakásra és nem luxus autóra vágytam, de a gyerekeim egyetemi végzettséggel két évig nem kaptak a közelben munkát és kénytelenek voltak messze kerülni a szülői háztól. Az autóra azért gondoltam, mert azzal talán könnyebben elérhetővé váltak. Egy kis autót vettem, aminek egy részét előre befizettem. Akkor 10% THM-et adtak a devizásra és 18-19% lett volna a forint hitel. Mit gondol miért ment bele ennyi ember a devizás változatba? Simán megvezettek mindenkit. Sok sok milliárd hasznot vágtak zsebre a bankok ezzel a trükkel. Örülök, hogy Önnek nincsenek anyagi jellegű problémái, de nem mindenki keres annyit mint Önök. Talán némi empátiával bele lehetne abba is gondolni, hogy nem mindenki a luxus miatt ugrott bele a hitelbe. A régi (sokat szidott) rendszerben a szociális ellátás sokkal jobb volt mint manapság. Voltak hibák, de inkább azokat kellett volna kiküszöbölni és akkor egy élhető világot lehetett volna létrehozni. Nem lehetett nyugatra utazni? Most lehet, csak pénz nincs rá, tehát aki nem keres annyit mint Ön, annak továbbra is egy álom marad a nyugati út, de most már legalább papíron lehet menni. Nem lehetett kritizálni a fennálló rendet? Valóban. Ezt most megtehetem, de akár a falnak mondanám, mert senki nem törődik vele. Mi a különbség? Sorolhatnám mi volt akkor rossz, de a jelenlegi rendszer se jobb. Sőt. Sok esetben még rosszabb. Én már 65 éves elmúltam és mind a két rendszerből vannak tapasztalataim. Akkor nem szakították szét a családokat. Ha elmentem az orvoshoz, akkor nem kaptam több hónapra időpontot. Lehet, hogy nem volt olyan felszerelt egy kórház, mint most egy magán klinika, de az állami gondozásban lévő kórházak állapota az kb. megmaradt azon a szintem, mint akkoriban. Akkor miről beszélünk? Ön csak a saját szemüvegén keresztül látja a világot. Nem mindenki él azon...
Lackó50
@Lackó50: Nem tudom miért maradt le a vége. :( Még egyszer nem írom le.
szandokan
@karma1: A házat csak példának szántam, nem magamat akartam előtérbe helyezni. Kicsit rossz lett a megfogalmazás.
szandokan
@Lackó50: Átlag 200 ezret keresnek a pedagógusok nettóban ma, ehhez jöhet még némi pótlék, vezetői kiegészítés, stb. Szokásom sajnos sokszor általánosítani, és magamból kiindulni (ami persze nem baj, mert van is rá alapom, és ma is azt vallom, sírni könnyebb, mint tenni valamit). Ettől függetlenül sajnálom, ha megbántottam a hozzászólásommal, csak mivel sokat járok az országban (meg a világban), vannak rálátásaim a dolgokra. Nincs még egy olyan fejlett ország, mint Magyarország, ahol az emberek a szemetet nem takarítják el a házuk elől, a kertjük úgy néz ki mint egy kupleráj, és még sorolhatnám. Amikor az osztrákoknak terveztem gyártósort, látni kellett volna azt a munkához való hozzáállást, azt a termelést, amit egy gyárban végezni kellene bárhol a világon. Nálunk mi van? Két ember támaszkodik, egy dolgozik. majd ő is támaszkodik. Azért először ezeken kellene változtatni.
eszegfu
@Lackó50: 11:11 Ne haragudj, de én egy kicsit másképpen látom... a pénzügyi ismeretek oktatását a bankrendszer, bankmüveletek, értékpapirok és a tőzsde jelentésének, müködésének a megismertetését jelenti. Ez kapcsolódik ugyanis a Kunmediátornál igy-ugy elhelyezett pénzekre (és Csányi is ezekre utalt). Ennek keretében ugyanis min. megismertheti mondjuk, hogy minél alacsonyabb a kockázat, annál alacsonyabb a hozam.
A hitel felvételével kapcsolatban pontosan Te irtad le a választ is: devizahitel 10 %, HUF pedig 18-19%. Akkor az emberek nyilvánvalóan a kevesebb kamat igéretével a devizát választották, és talán örültek is, amikor 1-1 hónapban esetleg 2-3 eFt-tal kevesebb volt a törlesztő rész az árfolyam miatt, amig a HUF-sok mindig ugyanazt fizették csak jóval magasabbat. Nem tisztem védeni a bankokat és nem is akarom, de nem hiszem, hogy a bankok arra "készültek", hogy jó pár év elteltével jól kicsesszenek a devizásokkal. Én HUF
lakáshitelt vettem fel 6 évre és bizony nagy volt a kamat (első 2 évben egy fillérrel nem csökkent a tőketartozásom!), de én annak idején tudatosan vállaltam a biztos "rosszabbat".
Ennek ellenére senkit sem itélek el, sőt még azt sem gondolom, hogy "dögöljenek" meg a devizahitelesek...inkább elszomorit.
apple54
Én nem mindég értek egyet a bankokkal,de Csányi Sándornak igaza van . Ennyire buták nem lehetünk,hogy bedőljünk Marika hasonló csalóknak . Mindenki maga tehet az egészről ,mert én biztos ha lenne nem tettem volna ilyen helyre a pénzem. Deviza hitelesek is bele mentek . Vannak ismerőseim ,akik kölcsönt vettek fel,de tudatosan kérdezték a b ügyintézőt,hogy a svájci h még milyenek vannak felsoroltak egy párat és végén a magyar hitelt mondták és azt is választották, Ők nem estek a saját csapdájukba ,mert körültekintőek voltak!! Senkit nem akarok ezzel bántani,de vannak akik tehetnek róla .
m.macskosz
@szandokan: ma, 01:03
Nahát, hogy egy olyan dúsgazdag, sok száz embernek kiemelkedően magas jövedelmet biztosító, sikeres vállalkozónak meghaladja a szellemi képességét annak az egyszerű kérésnek a megértése, hogy A CIKKET KOMMENTÁLD, NE AZ ÉN HOZZÁSZÓLÁSOMAT!
mariaberta
@pistapapa: Ezért szüntettem meg minden kapcsolatot az OTP-vel!
m.macskosz
@human: tegnap, 22:56
Az ogy.-i képviselők 90 %-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Nem egy, nem kettő közgazdasági diplomával. Mégis devizahitelt vettek fel. Ne mondd nekem, hogy nem egy aljas összefonódás volt a bankok, a kormány és a képviselők között! Ki volt ez találva, ahogy a Kvesztor-ügy is. A cél a kisemberek szívatása, mert mi sokan vagyunk, összedobjuk a sok senkiházinak a milliárdokat. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.