Orbán Viktor Bayer Zsoltnak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte nem szabad kitakarni semmit a rendszerváltás előtti titkosszolgálati dokumentumokból, az érintettek pedig döntsék el, mit hoznak nyilvánosságra. A hvg.hu most megnézte, ennek milyen következményei lehetnek.

A miniszterelnök az interjúban azt fejtegette: ne az állam, hanem a sértettek derítsék ki, jelentettek-e róluk, a levéltárak pedig adják ki a dokumentumokat a nevek kitakarása nélkül.

Ha minden eddig anonimizált adatot, nevet kitakarnának, akkor a többi megfigyelt érzékeny adatai – például szexuális szokásai, vallási nézetei, betegségei – is nyilvánosságra kerülhetnének. Mindez azért, mivel általában egy körről jelentettek az ügynökök, tehát mindenki látná mindenki más adatait, ami a dokumentumokban szerepel.

A dokumentumokban ott van az ügynök fedőneve, ezt nem is szokták anonimizálni, de rendszeresen előfordult, hogy egy fedőnevet többen is viseltek – mondta a hvg.hu-nak Varga László történész, tehát könnyedén előfordulhat, hogy az eredeti ügynök neve nem is derül ki.

A Fidesz hosszú évek óta ellenzi a teljes nyilvánosságot és az ügynökkérdés tisztázását akadályozó 2003-as törvény megváltoztatását. A máig tartó szemléletet, miszerint csak a besúgok, a III/III-ok a hibásak, a kémelhárítást, a katonai szolgálatokat át kellett menteni a jogállamba, különben sérül a nemzeti érdek. Ezt a nézetet még az első Orbán-kabinet titokminisztere, Kövér László is magáévá tette, akinek útmutatásai alapján a Fidesz leszavazta Schiffer javaslatát. Pedig ez a kérdés azon ügyek közé tartozik, melyekről a Fidesz-frakciójában érdemi vita folyt, a képviselők még Lázár Jánosnak is nekimentek – olvasható a hvg.hu cikkében.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Természetesen kivéve a rá, meg a haverokra nézve kínos adatokat!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Természetesen kivéve a rá, meg a haverokra nézve kínos adatokat!!!
Hellcat
Ha jól tudom a fidesz már leszavazta az ügynöktörvényt. Szóval ne hazudj cigánypáva...átlátunk a szitán te kis g...
pbalage
az már volt, hogy leszarom a fideszt a jobbikos ruszki tökkelütött hülyékkel együtt?
Freewolf
Maximálisan támogatom a titkosított adatok feloldását, ha sérül a fidesz, ha nem! Ideje már tiszta vizet önteni a pohárba!
Hellcat
@Freewolf: Tudod a fidesz leszavazta az ügynöktörvényt most meg itt pampog, hogy nem szabad semmit kitakarni. Nagy kamu szar az egész...Mr. Seggszáj megint beleböfögött a levegőbe.
Freewolf
@Hellcat: Ideje pedig a múltat végleg lezárni!
Hellcat
@Freewolf: Egyetértek, csak tudod mivel a komcsi patkányok aljasabbik fele jelenleg a fideszben ül ez nem fog megtörténni.
Freewolf
@Hellcat: Sejtheted, hogy mennyi beleszólásunk van ebbe! :-(
Rumcájsz
Soha nem fog nyilvánosságra kerülni, mert akkor a jelenlegi seggnyalókból is számos mehetne közmunkára... :)
Toby
Kedves "magyar emberek" és " keményen dolgozó kisemeberek" !
A jelenlegi 199 fős parlament bőven megfeleződne, ha megborulna az a bizonyos levéltári bili, de mondok mást:
Anno, 1989-ben a rendőrfőkapitányságokon elhelyezett Állambiztonsági Szolgálatnál éjjel-nappal folyt az iratmegsemmisítés, szigorúan zárt ajtók mögött - amúgy is elektromos zárak védték az ajtókat - váltott személyzettel.
Na, ezek voltak az igazi, vaskos, tökig terhelő adatokat tartalmazó iratok !
Még a bűnügyi hálózati személyek személyi dossziéájából is kiszedették azokat a jelentéseket, amelyek állambiztonsági jellegűek voltak, vagy melyekből kapott az állambiztonság is.
Tehát amelyek a levéltárba kerültek, csak tördékei az igazán lényeges irathalmaznak.
Aztán vegyük hozzá - bár bizonyítékom nincs, csak logikai következtetésem - hogy a mindenkori kormányok is kiszedethették a prominensekre vonakozó, terhelőnek tekinthető adatokat, de legalábbis megcsonkíthatták a teljes tartalmat.
Aztán a KGB és a GRU moszkvai irattára is tartalmazhat igazi inyencségeket, amint azt Dimitríj Mitrohin - a szovjet titkosszolgálatok irattárának volt vezetője, disszidált több mázsányi eredeti és másolt titkos irattal a britekhez - is állítja.
alterego56
@Toby: Most gondold el hogy a rengeteg megsemmisített irat ellenére még mindig van félni valójuk az érintetteknek. A hiánytalan dokumentáció lenne az igazi csemege.
lajospapa
@Freewolf: És általában mindenkinek: Ki, mit gondol ép ésszel, hogy huszonöt év után azokba a dokumentumokba ki mit kavart már be, ki mit vett ki, mit rakott bele, törölt, javított? Hát amit ma, dél előtt mond valaki, délre már nem igaz, saját magát hazudtolja meg. Mind!
Engem már ne hülyítsen senki "listával" , olcsó a toalettpapír! Vagy a lapulevél!
Aki Én
@Freewolf: A teljesség igénye nélkül. Ha ezek után még kételkedsz, akkor nem vagy üzemképes.

gepnarancs.hu/2011/11/amikor-a-komcsik-komcsiznak/
Desischado
Pedig szép lenne megtudni, hányan sárosak, azok közül, akik most a Parlamentben ülnek, és bőszen komcsiznak! Ne, csoda, hogy a fidesz nem akarja feloldani a titkosítást! Meg nyakig sáros az egész maffia banda! Erről is kéne egy nemzeti konzultációt tartani! Ezt bezzeg nem kérdezi meg a vezír, hogy akarjuk a titkosítás feloldását!
keresztapa
Mind addig amíg az országházban kettős állampolgárok, párt delegáltként, listáról kerülnek be a népképviseletbe, addig senki ne várja a magyar tiszta érdekek érvényesülését.
Vizual
@Desischado: Pánikot. Bár tudjuk mindegyikről. nekem csak az okoz meglepetést, hogy Meggyesi sodródik a FIDESZ-z. Nem egy lumen.
kukac50
Az lenne igazságos ha soha semmit nem lehetne titkosítani.
panellproli
Talán közülük is van szexualisan aberrált, hogy ez annyira lényegi kérdés?
silber13
@Freewolf: Ez bizony nagyon igaz, de ezek tesznek róla, hogy sose valósuljon meg. És nem mernék rá megesküdni, hogy az őket érintő doksik még megvannak! Szerintem régen az enyészeté lettek! Innentől kezdve pedig azt hazudnak, amit akarnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.