Az Európai Néppárt magyar képviselői átfogó adatigénylési kérelemmel fordultak az Európai Bizottsághoz az Altus Zrt. megbízása ügyében – mondta Deutsch Tamás EP-képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatón. 

Kifejtette: a lehető legrövidebb időn belül hivatalos választ várnak arra, mi indokolta, hogy a hosszú ideje a bizottság regionális fejlesztési főigazgatósága által elkészített szakértői anyagokat – első ízben – kiszervezzék és magáncégre bízzák. Mi indokolta a váltást, és ki döntött erről? – tette fel a kérdést. Arra is egyértelmű választ kívánnak kapni, hogy melyik főigazgatóság, mikor és kinek a döntése alapján írta ki a pályázatot. A leghatározottabban követelik, a bizottság adjon választ, kik voltak, akik az Altus Zrt-vel kötött 1,5 milliárdos szakértői megbízást lehetővé tevő pályázatot előkészítették. Azt is firtatta, kik értékelték a benyújtott pályázatokat, kik döntöttek az értékelést követően, hogy az egyébként négy munkatársat alkalmazó, túlságosan nagynak nem mondható Altus Zrt. és az általa vezetett konzorcium a legalkalmasabb.

Deutsch Tamás arra is választ sürgetett, hány cég, konzorcium indult a pályázaton és milyen szakmai szempontok alapján döntöttek az Altus mellett. Arra is kíváncsi volt, hogy a pályázat előkészítésében, elbírálásában, megkötésében volt-e olyan uniós köztisztviselő, aki közreműködött a folyamatban, és aki korábban Gyurcsány Ferenc kormányában töltött be vezető funkciót.

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság és az Altus Zrt. apparátusának törekvése, hogy az egész ügyet szőnyeg alá akarják söpörni – mondta. Hozzátette: nem csak a több mint gyanús, példa nélküli, burkolt pártfinanszírozást lehetőségét felvető összefüggések miatt kell a lehető legrövidebb időn belül tiszta vizet önteni a pohárba, hanem azért is, mert ami történt, az a testület tevékenységét meghatározó jogi normáknak is a súlyos és durva megsértése.

Alapvető követelmény, hogy az egyik legfontosabb uniós intézmény a döntéseket előkészítő, végrehajtó mindennapi munkája során a lehető legszigorúbban kövesse a pártpolitikai semlegesség elvét – hangoztatta.

Rámutatott: képtelenség azt állítani, hogy egy nap mint nap ellenzéki párttevékenységet végző politikus tulajdonában lévő cég – amelyet egyébként Gyurcsány Ferenc felesége irányít – pártpolitikailag semleges munkát végez.

Megjegyezte: megmosolyogtatók az érvek, miszerint keretmegállapodásról van szó. Mi másról lenne szó? – kérdezte. Arról, hogy nem végeznek audit tevékenységet, azt mondta: az a feladat, hogy értékeljék, milyen szakmai megfontolások és eljárások mentén dolgozták ki a regionális fejlesztési források felhasználásának forgatókönyvét jelentő fejlesztési terveket és az operatív programokat. Kitérve egyebek között Gyurcsány Ferenc nyilvános vagyonnyilatkozatára, azt mondta: egyértelmű és világos, az elmúlt években legkevesebb 70 millió, de volt olyan év, amikor 100, sőt tavaly 170 millió osztalékot vett ki a tulajdonában lévő Altusból. Egy másik szintén nyilvános tájékoztató szerint a Demokratikus Koalíció legjelentősebb magánszemélyi támogatója Gyurcsány Ferenc, aki 2013-ban, 2014-ben a pártot összesen 21,5 millióval segítette.

Hozzátette: ennek alapján azt mondani, hogy kérdést sem vet fel a bizottság Altusnak nyújtott 1,5 milliárdos megbízása, abszurd, komolytalan.

"Ilyet a bizottság nem tehet, ez szabálytalan, ez elfogadhatatlan, ez tisztességtelen, ez botrányos" – összegzett, majd hozzátette: az európai és a magyar baloldal sem csinálhat ilyet, ez nem európai. Deutsch Tamás több európaiságot kért, s sürgette a szakértői szerződés felmondását, annak elismerését, hogy elfogadhatatlan eljárási döntés született.

Arra a kérdésre, hogy a válaszlevél megérkezett és a megbízás már tavaly októberben megkezdődött, azt mondta: a kormány nevében Lázár János miniszter valóban az EB szakbiztosához fordult, örül, ha erre válaszolt. Bízik benne, ezt nyilvánosságra fogja hozni a tárcavezető. Annak nem örül, hogy a már korábban EP-képviselőként feltett kérdésekre nem válaszoltak. Ha annyira gond nélküli és nyilvános az Altus megbízásának ügye, hogy fordult elő, hogy már tavaly október óta él és erről a bizottság senkit nem tájékoztatott – kérdezte. Ugyanakkor a cég képviselői besétáltak minisztériumokba és a megbízáshoz egyáltalán nem is kapcsolódó adatokat, kormányzati dokumentumokat kértek. "Timbuktu külsőn nem működnek így a dolgok" – fogalmazott, hozzátéve: a megítélt támogatási összeg nagyon nagy, és szokatlan.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Nagyon szenvedtek
de annyi fáradtságot sem vesztek, hogy megnézzétek, abból a pénzből
mennyit kap az Altus.
Saját magatokat blamáljátok, ti hülyék !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Nagyon szenvedtek
de annyi fáradtságot sem vesztek, hogy megnézzétek, abból a pénzből
mennyit kap az Altus.
Saját magatokat blamáljátok, ti hülyék !
Anna Mária
Nem kell komolyan venni ezt a műfelháborodást, ez csak a szokásos fideszkommunikáció a még meglévő híveknek. Deutsch is pontosan tudja, hogy az Altus megbízásával minden rendben van.
Senara
Fél éve tudják , terelgetéshez elővették hatalmas gumicsontot . EU tuti valamivel megszívatja őket , majd ráfogják Gyurcsányra ."
Mobil123
Na b+!!! Tomika de kívácsi lettél ! legalább annyira mint Mi az álataltok kiírt pályázatokra és azokra f@sz cégekre akik "megynyerték" !! Itt is ennyire kellen okoskodnod bunkó!!
bencemacska
Amit a Tompika leírt, hogy hallatlan, elviselhetetlen, korrupció, stb, stb az mind jellemző a magyar közbeszerzési eljárásokra! Ez a ... észre sem vette, hogy a saját bűnös visszaélésüket írta le!
Hiába a mosakodás; "Ki mint él, úgy ítél!" El sem tudja képzelni, hogy le lehet egy közbeszerzési eljárást becsületesen is folytatni!!!
Toby
A néppárti magyar ( helyesen: parazita ) képviselők, becsókolhatnak egy egészségeset az Altusnak !
Naná, majd a tiborcz-traktoros gyerek cégét bizzák meg, nem ? Vagy Widdát ?
Toby
Szurkolok, ,hogy a bizottság is olyan "idegbeteg kapkodással" teljesítse a kérést, ahogyan ezek a gennyek csinálják a hazai közérdekű adatok kiadásával !
kakaósbögre
én pedig adatokat kérek arról hogy hol is van a stadionbeléptető rendszer.
Dr. Felipe
Kijafasz tompi, mert a beléptetőrendszer 4.5 milliárdja már rendben van?
lajospapa
Hú! Végigolvastam! Jó kérdések, jó felvetések! Fel kell tenni a Mészáros, Simicska, Tiborc cégek által nyert pályázatok ügyében is!
justhpeter
Harmatgyenge elterelés. Semmi köze sincs az Altushoz. Semmi eredményt nem fognak elérni. És ők ezt percre pontosan tudják. Ócska elterelés, mert míg altusozunk, gyurcsányozunk nem beszélünk arról, hogy a legújabb nemzeti konzultáció oly mértékben baromság, hogy az már kimeríti a nemzeti szégyen kategóriáját, nem beszélünk a bevándorlókkal, a menekültekkel kapcsolatos fidesz álláspontról, amely egy országot lök erkölcsi gödörbe. Végül nem beszélünk arról, hogy a fidesz hatalomtól eszét vesztett elnöke úgy nyilatkozott, hogy az embercsempészek hajóit meg kell semmisíteni. Hol van ez az Altustól ?
papa.49
@Toby: Dehogy hát a századvég mire való az nem párthűlye, á dehogy...
Desischado
De ha fideszes haver nyerte volna a pályázatot, akkor tompika méla kussban lenne, az biztos! Rágjátok csak a kefét férgek!
Lackó50
Nagyon tele lehet a gatyájuk.
"Arra is egyértelmű választ kívánnak kapni, hogy melyik főigazgatóság, mikor és kinek a döntése alapján írta ki a pályázatot. A leghatározottabban követelik, a bizottság adjon választ, kik voltak, akik az Altus Zrt-vel kötött 1,5 milliárdos szakértői megbízást lehetővé tevő pályázatot előkészítették. Azt is firtatta, kik értékelték a benyújtott pályázatokat, kik döntöttek az értékelést követően"
Kis kíváncsi. Csak nem akarja megveretni azokat akik nem FIDESZES cég mellett döntöttek?? Vagy ezzel a "kemény" fellépéssel akarja az Uniót megfenyegetni?? Akkor nagyon bátor gyerek lehet a Tomika. Ha valaki nem a mi javunkra dönt, akkor azt meg kell büntetni!
Na ez az arrogancia jellemző rájuk.
mate03
@Desischado: Az a szomorú,hogy egy ilyen drogos senki miatt ,már megint rajtunk röhög Európa!
Hofipisti
Tompikát is az irigység hajtja legfőképp. persze Gyurcsány vonatkozásában nem csak a pár éves munka szervezéséért járó pénzt (no nem a MUNKÁT!) irigylik, hanem hogy Gyurcsánynak nem sikerült annyira elhájasodnia, mint a "sportos" MTK-tulajnak.
Azt egyébként senki nem firtatja, hogy az MTK - azaz Deutsch cége - miért kapott több milliárd (igen, milliárd!) támogatást a magyar adófizetők pénzéből?
kata53
Tompika már megint hülyeségeket beszél!
dr. prédikátor
kijafaszomgeci tompika!!!Inkább a saját dolgaitokkal kellene foglalkoznod!!!Csaló vagy tompi!!!
wagabund
ez a dajcs nagyon is jól beszél... megvárja a választ, és közli, hogy van egy sokkal pártatlanabb, sokkal megbízhatóbb cég, aki nagyobb szakértelemmel csinálná ezt a munkát, sőt kevesebbért..
- kérem a zunijót bízza meg a mészáros and mészáros ltd-t a z altus helyett.
...és twittwren is megerősíti e szándékunkat...mertugye mindannyian ezt szeretnénk?...

igaz, vagy igaz?
verum
Engem nagyon érdekelne, hogy milyen szakmai, vagy egyéb alapon osztogatták a trafikokat és a földeket.
Hellcat
Bassza a csőrötöket hogy nem ti kapjátok a pénzt mi? Nagyon durva amúgy hogy ezen mennyit pörög a fidesz.
eszegfu
@Hellcat: 10:50 Valóban csak a pénz "idegesiti" őket... mert a munka értelmezése sem megy, hát még a végzése!
bencemacska
Érdekes, milyen jól ismeri a közbeszerzés szabályait a Tompika! De miért nem kritizálja a Fideszt, amiért nem úgy csinálja, mint ő előírja az EU-nak?!
Milyen szabályok szerint szerezték be a beléptető rendszereket? Előbb a beléptető, később a stadion?
papa.49
@bencemacska: Ettől sokkalta jobban értenek a ,,suska elléptető,, rendszerekhez, abban profik...
Desischado
@mate03: Sajnos, nem csak miatta! Már a szemem sül ki a szégyentől!
kkalman
Nagy a baj. Duplán nagy! Egyrészt kiderülhetnek a mutyik. Ezt még valahogy kihazudnák az Uniónak, meg nekünk. A nagyobb baj, hogy a zsé nem az ő feneketlen zsebükbe folyik . Ettől akarja ez a twitter huszár megvédeni a tolvaj bandát.
kukac50
Félnek,hogy az Altus okozza bukásukat !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.