Közel félmillió forint járt volna vissza a banki elszámolás révén az egyik hitelesnek. Ám most mégis bukja az egészet – írta a Blikk.

2008 januárjában vettem lízingre egy ötéves VW Passatot. 2,5 milliót vettem fel a Planet Leasing Zrt.-től és öt évig fizettem a részleteket, amely 52 ezer forintról indult, a végén már havi százezreket törlesztettem

 - mondta a lapnak a férfi.

Ám a lízing cég bedőlt. Bár a kocsit visszakérték ekkor, a férfi ebbe nem ment bele, mivel már több mint 4 millió forintja volt addigra benne. Ezért megállapíttatta a jármű értékét, és végül 530 ezer forintért megkaphatta.

A banki elszámolás után most 483,4 ezer forintot visszajárna neki, de erre ügyvédje szerint esélye sincs, legfeljebb akkor, ha a lízingcég felszámolása után marad ennyi.

87 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Gondolta-e valaki komolyan hogy ezekből az ügyekből a hitelfelvevő jön ki nyertesen, mert én NEM GONDOLTAM ILYET, itt ebben a fütyisz országban csak a bank nyerhet...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Gondolta-e valaki komolyan hogy ezekből az ügyekből a hitelfelvevő jön ki nyertesen, mert én NEM GONDOLTAM ILYET, itt ebben a fütyisz országban csak a bank nyerhet...
eugen4402
Szegény ördög, ha egy csöppet látta volna a jövőt, messzire elkerüli a lízing-céget, és inkább taxival járt volna.
human
Jön a családcsőd intézménye. Mindenki megnyugodhat. Vagy mégsem?
human
@nemjoezigy: Már megint azokat menti meg Orbán akiknek van pénzük? Meg sem lepődöm. Legalább következetes.
szandokan
@papa.49: @nemjoezigy: @human: Nejem két kolléganőjének a felére csökkent a törlesztője, és az alaptőke is kevesebb lett. Papíron én még nem láttam, hogy valaki rosszabbul járt volna, csak a neten meg az ellenzéki tévékben, ami számomra nem mérvadó. Aki meg autóra vesz fel 2,5 milliót, azt nem tudom sajnálni. Talán elég lett volna egy olcsóbb is, telítve volt a használt autó piac. Mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér.
stirliitz
Egyértelmű volt eddig is és most is, hogy a bukott, anno rossz döntést hozó devizásokat nem menti meg a kormány, amelynek csak a népszerűsége volt fontos és nem az érdemi segítség.
Tényleges, a többség számára érzékelhető segítség kegyetlen sok pénzébe került volna az adófizetőknek (a hitelt elkerülő adófizetőkről van szó, természetesen!), ami inkorrekt lett volna. Az árfolyamgát, az adósgettó, stb., csak felesleges látszatintézkedés volt.
Így nem csoda, ha mentek a levesbe. Ez is lerágott csont, mindössze egy unalmas, negatív hír a sok között.

Persze, jönnek majd azzal, hogy a végtörlesztéssel bezzeg meg lettek mentve a gazdagok, a politikusok! Arra a hajóra bárki felszállhatott volna, akinek volt tőkéje. A kispénzű hitelesek persze nem tudtak élni vele, de ez nem a kormány dolga, nem az ő felelőssége.
Így jártak; c’est la vie.
szandokan
@stirliitz: Minden mondatod igaz. Semmit nem kellett volna tenniük a devizásokért, akik magukat adósították el lényegében.
stirliitz
@szandokan: Így gondolom magam is. De, sajnos így is többet tett a kormány a kelleténél. Annak idején nem kellett volna beavatkoznia hiszen ez csak a bankra és a hitelfelvevőre tartozik. Majd ők ketten lejátsszák.
nemjoezigy
@szandokan: @stirliitz: Kár, hogy nincs lefelé mutató hüvelykujj.
Vagy ilyen szelektáló az emlékezetetek, vagy ennyire antiszociálisok vagytok, vagy csak fideSSkdnp-sek vagytok, de akkor az történt, hogy az állam, otp beszélte rá (a becsapható) az embereket a valutában eladósodásra. Én is mikor mentem be az otp-be mindig a kezembe nyomta valamelyik alkalmazott a japán jenes reklámot. Attól féltem, a propaganda a chf-et javasolta inkább, annak dőltem be, mint ahogy az állam is az önkormányzatokon keresztül és a vagyonosok is. Persze ez utóbbiakat megmentette az általatok imádott kormány.
Akkor legyetek már egy kicsit következetesek és legalább kussoljatok. Én se pofázok bele olyanba, amivel mást bántanék, persze én sose voltam fideSSes, kdnps és gazdag sem.
JAJMÁR
@szandokan: @stirliitz: Gondolom, kéjes örömmel fizetitek mégis a Quaestor ügyfelek kártalanítását, mert a mi szeretett és okos kormányunk így látja igazságosnak.
(Világosodhatna már felétek is...)
Lackó50
Ez azért előttem nagyon homályos. Az ügyfél, csak egy volt a sok közül, aki hasonló feltételekkel vett fel kölcsönt. Felvett 2,5 milliót, visszafizetett 4 milliót. A cégnek csak ezen az egy ügyfélen befolyt 1,5 millió. A többin se bukott. Akkor mitől ment csődbe??? A befolyt haszon rögtön a Kajmán szigetekre vándorolt?Azokat a bankvezetőket, akik nem tudnak elszámolni a befolyt pénzzel, azokat életfogytiglanra ítélném, hogy később se tudja a lopott pénzt felhasználni.
Január
@papa.49: Közel 2 éve visszafizettük/lezártuk a hitelünket. A felvett hitel 2 400 000 Ft volt. Hatévi részletfizetés után a lezárással együtt visszafizettünk 5 500 000 Ft- ot. Most ebből visszakaptunk a volt bankunktól 270 000 Ft- ot tehát a törlesztő részletek 5%-át. Az, hogy jól jártunk-e vagy sem nézőpont kérdése...

Normális esetben, ha nem döntik be regnálóink a forintot lépten-nyomon a hitel 4 080 000 Ft-unkba került volna 10 évi visszafizetéssel. Így tehát buktunk 1 420 000 Ft-ot, illetve most már a banki visszafizetés után 1 150 000 FT a ráfizetésünk. :(((
Köszönhető ez a "hozzáértő" regnálóknak.
Mézike
Nagyon sajnálom a hiteleseket. Főleg azokat akik még elhitték hogy ez a "mentőcsomag" jó lesz nekik. Ellenben a qestorosokkal akiket irtó gyorsan "megmentettek" , nekik ez átverés a javából.

@szandokan: Milyen banknál, milyen feltételekkel? stb. Nem azt mondom hogy nem igaz. csak azt is meg kellene nézni a hiteleseknek, illetve neked milyen áron csökkent a törlesztő.
Január
@szandokan: @stirliitz: Akkor azért ne felejtsétek már el, hogy a mindenkori törvényes fizetési eszköz árfolyama nagyban függ az ország gazdasági helyzetétől. Na már most itt mindig száguld a gazdaság, ha a regnálók véleményét vesszük figyelembe. Csuda jól élünk. Csak valahogy ezt nem ismeri egyetlen hitelminősítő intézet sem. A piac ezt másképpen árazta be.
Akkor ehhez jön még az, hogy ha a kormány az exportáló cégeket akarja helyzetbe hozni leértékeli a nemzeti fizető eszközt. Ezek a cégek örülnek, és mint itt is volt a devizahiteleseknek annyi.
Aztán jönnek a különféle spekulációk én még emlékszem arra amikor Szijjártó államcsődöt vizionált az is betett a forintnak.

Kérdem én akkor itt ki nyerészkedett, ki tájékoztatott félre?
1magyar
Én még a mai napig nem kaptam elszámolást a Merkantil banktól.
szandokan
@Mézike: OTP bank. Nagyon érdekes, hogy a saját szememmel még nem láttam olyan hitelmódosítást, ami kedvezőtlen lett volna. Persze ezt is majd mi fogjuk kifizetni, akik soha nem vettünk fel hitelt.
szandokan
@nemjoezigy: Hitelre senkit nem lehet rábeszélni, azt valaki vagy felveszi, vagy nem. Saját akarat, saját döntés. Egyébként meg fel sem szabadna venni, főleg nem annyit, mint azt tették sokan. Most majd fizethetjük mi vissza.
szandokan
@JAJMÁR: Én abszolút nem örülök annak, hogy minden hiteles, Quaestor-os csődjét nekünk kell állni, akik képesek voltunk a józan gondolkodásra. Ez a Quaestor meg azért is hasonló a devizához, mert itt azt gondolták az emberek, hogy majd micsoda kamatot fognak kapni. Sok a hiszékeny, buta ember, mi meg fizetünk.
Mézike
@szandokan: Én inkább a hiteleseknek segítek, mint a qestorosokon!
szandokan
@Mézike: Mondjuk ha már választanom kellene, akkor én is.
Jozefina
Kérdés:
Mennyivel különb egy banki hitelkárosult a bróker botrány károsultjaitól?
Milyen alapon kártalanítják a brókereseket szinte teljes egészében és miért nem kártalanítják a devizahiteleseket teljes egészében?
Orbán odadobta a hiteleseket a bankoknak szerintem a bankadóért cserébe és még elnézi a banki szölgáltatások pofátlan megemelését is. Agyonra sírták magukat a bankok, hogy tönkremennek és lásd valamennyi továbbra is nyereséges. Felháborító és gyalázatos amit orbán művel!!!
1magyar
@Jozefina: Igen, a brókeresek szerencsejátékszinten tették be a felesleges pénzeiket, a hitelesek pedig azért vették fel a hitelt mert rászorultak, csak lassanként tudták gyűjtögetni, (akik nem szorultak rá azok 180-on kifizethették) és láss fidesz csodát a nyerészkedők az ország nyertesei!!!
Jozefina
@1magyar: a CHF árának emelkedése és folyamatosan magasan tartása az orbán kormány műve matolcsival és a pénzügyminiszterekkel egyetemben. Persze belejátszott kósa, rogán és szijjártó is. Ők a felelősek a magyar nép tönkretételéért. Nekik személy szerint is a vádlottak padján a helyük. kokó mondta minap, hogy a halálbüntetést a politikusokon kell kezdeni. Hát...???
1magyar
@Jozefina: Igen, a béna kormányzás nem tett jót neki az biztos, de hogy a bróker károsultakat jobban mentsék mint a hiteleseket, ez felháborító.
A Blikk írja, hogy a marcsikás ügyfelek is meg lesznek mentve.
szandokan
@Horizont: Tudod, amit most visszakapnak a hitelesek, azt valakinek pótolni is kell valamilyen formában. Semmi nincs ingyen. Arról meg nem én tehetek, hogy eddig a környezetemből senkit nem hallottam panaszkodni, inkább csak örülni a deviza mentés miatt. Ha jól tudom, ma pedagógus tüntetés is van (vagy lesz), mert magasabb bérezést szeretnének. Oké, nem sok az a 200-250 nettó, de azért álljunk már meg egy szóra! A Fidesz kormány előtt a nejem kapott 150 ezret, most meg közel 250 - et. Ennek a felével is kiegyezne egy közmunkás, de még egy ápoló is. Persze az igazi az lenne, ha egy pedagógus, orvos, sebész, stb. kapna legalább 500 ezret (vagy még többet), mindenki más, aki becsületesen dolgozik meg legalább a felét. De te is tudod, ez nem kivitelezhető sajnos.
m.macskosz
@nemjoezigy: "Kár, hogy nincs lefelé mutató hüvelykujj."
Csatlakozom a véleményedhez.
papa.49
@Január: Hasonló a cipő, vettünk egy Suzuki Swiffet, ugye ez nem luxus kategória, kifizettük, most a bank a befizetett pénzre, ami 4.1 milla volt jóváírt 135000 Ft. most mondjam azt ,,HŰ DE JÓL JÁRTUNK,, hát nem jártunk jól egyáltalán...
Az otp. ről meg csak annyit hogy a fiamék vettek egy házat, 6 milláért ez megint nem a ,,kacsalábon forgó kastély,, kategória, eddig kifizetett 8 milliót még tartozik további 4 millával, jelenleg, majd az árfolyamtól függ a végösszeg, MI EZ HA NEM UZSORAKAMAT!!!
papa.49
@Horizont: Igazad van mellesleg a saját sarukat ,,kifizették,, 180 Ft. a többi meg dögöljön bele az adósságába!!!
Mézike
@szandokan: Akkor + mi a fenének nem így kezdted? Illetve nem így írtad?
Mézike
@Horizont: Sok sok sok tetszik! :-)
Én is azt csípem benne hogy gőze nincs hogy , miből él a kisember, de azért osztani akarja az eszét...:-))
rugacs
Ostoba, ki a kormányt szidja saját maga hülyeségéért.
Nekem két autóhitelem is volt, svájciban. Többen is óvtak tőle, de önfejűen felvettem mindkettőt.
Annak rendje és módja szerint vissza is fizettem mind a kettőt.
Sajnos az egyik nem elégedett meg annyival és tovább követelte a törlesztőket. Azóta kis híján ismét kifizettem a felvett összeget.
Míg tavaly a kérdésemre, hogy ugyan már milyen képlet szerint tetszenek számolni, a válasz tömören csak az volt, hogy semmi közöm hozzá!!
Ja, ha nincs hozzá közöm, akkor nem is fizetem tovább... és azóta egy árva krajcárt sem kaptak tőlem.
Kaptam néhány fenyegető levelet, aztán pár hete megjött, hogy visszakapok egy ötszámjegyű kis összeget.
Miközben a másik bank, a már lejárt szerződés után (ami a fele sem volt ennek), egy kellemes hatszámjegyű összeggel növelte meg a számlámat, s a részletes elszámolásuk korrekt 33 oldal volt, magyarázattal, referencia adatokkal, full extra.
A szélhámos cég részletezése 3!! oldal volt, tömény számok, magyarázat nélkül, végösszegek nélkül, még azt sem sikerült kibogozni belőle, hogy a visszajáró hogyan jött ki. És tüzetesebb átvizsgálás után kiderült, egy oldalon teljesen felcserélték az MNB árfolyamát a sajátjukkal.
Szóval az egész egy szélhámosság. Én korrektebb táblázatot csináltam, mint ők. Amiből ki is derült a turpisság. Nem hagyom annyiban, végig csinálom.
Tanulság: nem elég tudomásul venni az állítólagos elszámolásokat, mindennek utána is kell számolni. Persze könnyű nekem, én már félúton észrevettem az átverést. Lényeg, hogy elszámolás után is vannak akik továbbra is szélhámoskodnak. Ez pedig nem a kormány hibája.
Míg van olyan bank (3 betűs), aki rendesen elszámol az ügyfeleivel.
egyember
@papa.49: A legnagyobb uzsorakamat a vásárlási hitel.
Veszel -pl.- egy hűtőszekrényt (vagy TV-t) 80 000 Ft-ért 12 havi hitelre. Kifizetsz érte 110 000 Ft-ot egy év alatt.
Mekkora is a kamat (hány százalék)?
JAJMÁR
@rugacs: 20:30 "Annak rendje és módja szerint vissza is fizettem mind a kettőt.
Sajnos az egyik nem elégedett meg annyival és tovább követelte a törlesztőket. Azóta kis híján ismét kifizettem a felvett összeget"...
és neked ez a félút :)

Nem az a lényeg, hogy hány számjegyű a visszakapott pénz, hanem az, hogy ez hány százaléka annak, amit végül is kifizettél duplán, vagy triplán?
Az én visszakapott összegem az egész befizetés 10-11 %-a, mivel kifizettem a hitelemet, de nagyon sokan nem tudták, - önhibájukon kívül - és ne hidd, hogy az MNB majd nem emel kamatot, a most forintra váltott, tőkésített és újrakamatolt kölcsönre..
A kamat most nem véletlenül ennyire alacsony, és tapasztaltuk a forintgyengülés egyes állomásainak következményeit is, ugye?
Majd figyeld meg a forint kamatemelés következményeit is. Nagy szerencséd, ha nincs hiteled, és mindenkinek azt javaslom, hogy ebben az országban még a folyószámlától is szabaduljon, ha teheti.
petike
@egyember: De miért fizetsz 80 helett 110-et? Folyamatosan vannak 0%-os akciók. Csak szét kell nézni a piacon.
reseva
@Horizont: És abba is majd bele döglöttek, hogy minél magasabb árfolyamon történjen ez az új szerződés. És ezt sem a kormány csinálta. 6 év után többel tartozom, mint amennyit felvettem (a semmi jóváírása után).
szandokan
@Horizont: Na persze, és majd a bank szerinted nem fogja behajtani valamilyen formában? Csak várd ki a végét.
szandokan
@m.macskosz: Ez valóban nagy kár , mert akkor sokkal többet tudnál élvezkedni, hogy te bizony rányomtál arra a lefelé mutató ujjra. Micsoda öröm lehetne ez neked:-)
szandokan
@Horizont: Pedig éppen az OTP az, aki normálisan számolt el, legalábbis akikről én is tudok. A bankoknak meg sok ügyfele van, és elég, ha kitalálnak valami újabb tranzakciót.
stirliitz
Valaki előhozakodott a Quaestor-ral, ráadásul még néhány seggfejnek tetszett is:

Természetesen nem örülök annak sem, őket sem kellett volna segíteni. Nem értem, hogy gondolhatja valaki, hogy ha nem örvendek a devizások mentésének, akkor majd kiugrok a bőrömből a másik suttyó, semmirevaló banda miatt. Ráadásul nem is róluk van szó.
Lackó50
@1magyar: Én kaptam, de semmi használható infó nem volt benne. Reklamáltam és kértem teljes elszámolást és azóta teljes a csend. Ennyit a Merkantilról. Én másfél millót vettem fel 6 évre fix törlesztésre és már 7 éve fizetem, de még egy év (a jelenlegi állás szerint ) hátra van. Kb 1,2 millióval többet fizetek vissza, mint amennyit felvettem. Ha hasonló feltételekkel valakinek ezt a pénzt kölcsön adom, akkor már a börtönbe ülök uzsorázásért. A bankoknak mindent megengednek és ennek ellenére csődbe tudnak menni. Akkor hol vannak ezek az ellopott pénzek? Miért az államnak kell helytállni az adófizetők pénzéből? Nekem senki ne mondja azt, hogy ez így tisztességes.
1magyar
@Lackó50: Én írtam a Pszáf-nak,illetve ma már Mnb-nek, de visszairányítottak a bankhoz, hogy oda írjak az operatív igazgatóságnak.
Ez olyan mintha feljelenteném az uzsorást és a rendőrség visszaküldene hozzá, hogy nála reklamáljak.
JAJMÁR
@Horizont: 07:34 Vigyázz, az adósság is öröklődik.. Valahogy meg kell szüntetni, akár bírósági úton is, mert a probléma csak növekszik a háttérben, de nem szűnik meg.
Aki Én
@szandokan: 09:06 Ezzel egyidejűleg a futamidő megnő. Vagyis sok esetben kevesebbet fizet havonta, de tovább tart, vagyis összességében többet fog kifizetni. Ez az általános akkor is, ha te nem fogadod el.
A második résszel abszolút egyetértek.
Aki Én
@szandokan: 09:19 Nagyon nagy ostobaságot mondasz! A hitelesek töredéke nem lenne bajban, ha a bankok nem változtatnak a szerződéseken. Mit nem értesz azon, hogy emberek nem képesek az eredeti törlesztő háromszorosát fizetni?
Ehhez az aljassághoz szükség van egy (két) aljas kormányra, aki ezt megengedi. Miért nincs máshol hasonló, ahol ugyanezek a bankok adnak hitelt?
És akik eközben elvesztették a munkájukat?
Megint mindenki hibás, mindenki felelős, csak a kormány nem, mi?
Az más kérdés, hogy sokan vettek fel hitelt ostobán, meggondolatlanul. De mondok valamit Köztük politikusok, ,,gazdasági szakemberek" is.
kukac50
Orbán Viktor 180 forinton törleszthetett,akkor kiskeresetűeknek,másoknak miért nem 180 forinton számoltak? Akik milliókat keresnek azoknak van ilyen kedvezmény akik minimálbérért dolgoznak azoknak nem jár?
1magyar
@Horizont: Nekem 10 év lejárata előtt 2 hónappal nem adta ki a Merkantil, azt írta: "a Ptk.374-375 §-a az opciós vételi jogról,illetve a visszavásárlási jogról rendelkezik nem a gépjármű törzskönyvéről".
1magyar
@Horizont: Az opciós jog törléséhez nyilatkozatot nekem is megküldték de a törzskönyvet nem.
Azzal az indokkal, hogy tartozásom van a bank felé.
De ha az elszámolás megtörtént volna, törvény szerint már meg kellett volna, de a Merkantilra nem vonatkoznak a magyar törvények, akkor ők tartoznak nekem.
verőce21
...ha 500 Ft-ból 200 Ft-ot kólára költesz, miért csak 300 Ft-od marad?
verőce21
@Horizont: (10:27) Nem fog beperelni a pénzintézet, mert már többszörösen kifizetted nekik a tőkerészt, már bőven a pénzüknél vannak, és birtokon belül. Így ráérnek elszórakozni veled még akár húsz évig is.
verőce21
Itt szinte az összes hozzászólás arról szól, hogy olyan emberek próbáltak hozzájutni idő előtt, az áhított - de mondhatnám fölösleges -, cucchoz amire nem is volt igazán szükségük.
verőce21
@Horizont: (14:50) Lakást lehet bérelni is, nem belerokkanni a tulajdonlásba, valószínűleg közelebb is a munkahelyhez, mint a saját lakás Béjbi. Nyugaton több évszázados tapasztalat van már erre. :)

(Tudod mi a különbség a Nyugat és a Kelet között? Nyugaton az ember az érték az értékteremtő képességével, Keleten pedig a különböző értéket megtestesítő kacatok! Köztük a lakás is.)
Knapp75
@verőce21: Hja és egyből tőled kéne bérelni azt a lakást, hogy te gazdagodjál belőle, igaz? :)

Majdnem minden hozzászóló általánosít, próbálja egy szóval leírni a hiteleseket és a felvett hiteleket is, pedig elég lenne, ha mindenki azt a néhány hitelt és élethelyzetet átgondolná legalább utólag, ami a környezetében előfordult!
Van hitel, amit megérte felvenni, amely indokolt vagy érthető volt és persze van, amelyiket messze nem. Nehogy már egy lakáshitelt egy kalap alá vegyünk egy személyi kölcsönnel!

Itt jellemzően azok veszik a bátorságot, hogy leugassák az összes hitelfelvevőt, akiknek fingjuk nincsen erről.

Hja verőce21, megvolt mindenkinél a 30%-os törlesztőrészlet csökkenés, amit ígértél?
Mondjuk azt is írtad, hogy a forintosítás után majd pótfedezetet kérnek be a bankok, emlékszel ugye? :D
1magyar
@verőce21: A bérleti díj abban az időben annyi volt mint a törlesztőrészlet amit felvállaltak, tehát logikus döntés volt a vásárlás.
m.macskosz
Aki havonta kifizet lakás bérleti díj címén százezer forintot, az öt-hat évnyi bérleti díjból tud venni egy kisebb garzont. Tisztességes banki hitel esetén fizet öt évig ugyanennyit...
...és van egy saját lakása!
Ja, ez egyesek számára magas, mint tyúknak az ábécé.
verőce21
@Knapp75: (18:28) Csak olyan hitelt szabad felvenni, ami fenntartható növekedést eredményez. Lényeg, hogy a cash flow pozitív legyen mindig. (Arról már nem is beszélve, lehetőleg munkahelyet teremtsen, hogy azt is ki tudd használni.)

Minden hozzászólásodban emeled a licitet a törlesztőrészlet csökkenést illetően. 20, max 25 %-ot írtam. És a hitelek 98%-ban csökkent is a havi törlesztőrészlet! Ezen belül 50%-nak 15% , ill. felette csökkent a törlesztője. De még meg kell várni a tényleges zárásokat.
verőce21
@Horizont: Csak óriási különbség, hogy 20-25 évre kötelezed el magad, vagy néhányra a lakásbérléssel! @1magyar:
verőce21
@m.macskosz: (18:38) De nincs saját lakása egyiknek sem, láthatod! (Sőt rosszabbul áll, mintha el sem kezdte volna.)
verőce21
Egyébként is eszement dolog egy lakásra 9 évnél (kocsinál 4 évnél) hosszabb időre felvenni a kölcsönt. De ez a kölcsönfelvevők 99%-nak magas mint "Tyúknak az abc". (Ha ez nem megy, akkor nem szabad hitelt felvenni! Ez közgazdasági tétel.)
m.macskosz
@verőce21: :(
...pedig én igyekeztem érthetően fogalmazni:
"Tisztességes banki hitel esetén fizet öt évig ugyanennyit...
...és van egy saját lakása!"
Knapp75
@verőce21: Szerintem a közgazdaságtanra ne hivatkozz, ha csak távolról ugatod a témát!

Ráadásul itt mindössze arról van szó, hogy a szokásos fidesznyik mentalitás szerint te (meg a hozzád hasonló szandokan professzor) pontosan tudja, mikor kinek milyen hitelt volt vagy lett volna szabad felvennie. :)
Persze csak utólag. ;)

"Csak olyan hitelt szabad felvenni, ami fenntartható növekedést eredményez. Lényeg, hogy a cash flow pozitív legyen mindig. (Arról már nem is beszélve, lehetőleg munkahelyet teremtsen, hogy azt is ki tudd használni.)"

Ilyen baromságokat meg honnan szedtél össze, mikor lakossági hitelekről beszélünk?!
Knapp75
@verőce21: Olyan apróságok sincsenek meg neked - ha már közgazdaságtan - hogy a bérelt lakás sosem lesz a tulajdonod, a lízingelt csak a futamidő végén, a hitelből vásárolt pedig azonnal!
Tehát nem csak a költségei terhelnek, hanem a hasznait is szedheted vagy éppen profitálhatsz az ingatlan értékének növekedéséből.
És ráadásul te foglalkozol bérbeadással... Eh...
verőce21
@Knapp75: (19:34) Egyelőre vagy hat évig csökkentek az ingatlanárak! Azonkívül kihagyod a számításból a karbantartási, felújítási költségeket! Súlyos hiba!

Igen, nálam a cash flow számít!
(és minden normális embernél is, de a pénztelen lakásimádókat ne számítsd ezek közé! Legtöbbjük még az ügyvédi 50 eFt díjat is személyi kölcsönből fizette) :)
verőce21
@m.macskosz: (19:10) Ezen a tételen még dolgoznod kell! Szép álmokat hozzá!
verőce21
@Horizont: (19:09) Én vettem lakást b+! Nem is egyet. Aztán még többet.
Pedig nem ártana tanulmányoznod a közgazdaságtant, mert az élet nem egy habostorta.

(De nagy egy hülyék vagytok, ha '91-'92--ben nem fizettétek ki féláron a fennálló hiteleteket)
Knapp75
@verőce21: Persze nyomi, te is azért vettél folyamatosan lakásokat, mert 6 éves csökkenő ingatlanárakra számítottál! :)

Kizárt dolog, hogy a többség az ügyvédi költségeket is személyi kölcsönből fizette, mivel az ingatlanvásárláshoz a bank és többségében az eladó miatt is szükséges volt önerőre, tehát többségében megvolt a vételár 10- és 50% közötti része.
Ráadásul aki előbb személyi kölcsönt vett fel, az olyan mértékben megterhelte ezzel a jövedelmét, hogy általában nem is juthatott utána jelzáloghitelhez!

Szívesen elmagyarázom, hogy működik/működött a hitelezés, ha ennyire nem vagy képben!

Az meg a fidesznyik bunkóságod, hogy lehülyézed Horizontot, pont erről beszéltem, hogy te csak utólag vagy okos. (összehasonlítva: én meg pl. előre szóltam, hogy nem lesz akkor törlesztőrészlet csökkenés, mint amekkorát a fideszes papagájok reklámoznak, úgyhogy nem kéne nyáladzani)
Knapp75
@verőce21: Ahhoz képest, hogy mennyire játszod az ingatlanspekulánst, inkább emlékeztetsz egy olyan "jól értesült" házmesterre, akit kegyelemkettessel rugdostak át a matek érettségin.
verőce21
@Knapp75: (21:27) A vételár beszálló 10-30%-át a fiatalok legtöbbje megkapta a szülőktől. Nyugodtan felvehette az ügyvédi/közjegyzői költségre a személyi kölcsönt. Egyébként pedig miért követelte volna meg a bank egy másik ingatlan - általában szülői -, bevonását is hitelbiztosítékként? Ha olyan megalapozott volt a hitelkérelmük? Nagy sz@r volt az egész hiteligénylés 80%-nak a megalapozottsága. (gyakorlatilag akik nem tudtak végtörleszteni 180-on.)

Nagyon kezdő vagy Te ebben a témában, mégha igyekszel is "belülről" beleszólni ezekbe a fejtegetésekbe. Azonkívül nem jósoltál meg te semmit, hiába sulykolod/fényezed mindig magadat ebben a dologban, a számok mást mutatnak. (Ne a Propeller híreiből informálódj!)
Knapp75
@verőce21: ma 18:56-kor pontosan leírtad, mennyire baromságokat ígért a fidesz és te is a törlesztőrészlet csökkenéssel, csak neked nem tűnik fel az sem, mikor magadat cáfolod. ;)
Gondolom, azt is elfelejted, hogy tavaly év végén még egyszer bele kellett nyúlniuk a forintosításba, mert ők is rájöttek, hogy az árfolyamgátasoknak simán lehet emelkedés is belőle. Aki kicsit is ért hozzá, az ezt tudta, te még most sem érted, mi történt.

Aha, a fiatalok megkapták a több milliónyi önerőt a szülőktől, de az 50,000 ft-os ügyvédi költséghez már hitelt kellett felvenniük. :) Tényleg logikusan és életszerűen gondolkozol...

Akik 180-on tudtak végtörleszteni, azoknak valójában nem is volt soha szükségük hitelre a vásárláshoz, csak jó üzletnek tűnt felvenni az olcsó hitelt a saját tőke bevonása helyett. (a kedvezményes végtörlesztés miatt végül az is lett a számukra)

Arról nem fogok veled vitatkozni, melyikünk ért jobban a hitelezéshez, még mindig röhögök rajta, hogy a forintosítás után azt vártad, hogy a bankok pótfedezetet kérnek majd be, miközben arról pofáztál, hogy csökkenni fog a törlesztőrészlet (azaz a tartozás is). :)

A bankok részéről a megalapozottság megvolt a hitelfolyósításnál, a különböző bankok eltérő mértékű kockázatot vállaltak, eltérő hitelezési stratégiával nyomultak, illetve egy adott bankon belül a nagyobb kockázatú hiteleket magasabb kamatra szórták ki.
Ha volt megfelelő jövedelem (a törlesztőrészlet kb. háromszorosa), akkor alacsonyabb kamattal hiteleztek és magasabb mértékig engedték terhelni az ingatlant, mint ha "bemondásra", azaz jövedelemigazolás nélküli konstrukcióról volt szó.

Az ügyfelek meg ha a saját jövedelmükhöz mérten tervezték meg a törlesztést, az is önmagában kockázatos, mert a jövedelem "elveszhet" vagy jelentősen csökkenhet.

De hogy pont azokat hülyézed le, akik a piacon fellelhető legolcsóbb hiteltípusból egy hosszú távon várhatóan felértékelődő "valamit" vásároltak, az enyhén szólva ostobaság...

Ráadásul a nem...
Knapp75
Ráadásul a nem fizető hitelek arányát is érdemes megnézni hiteltípusonként: legjobban a lakáshitelesek (ahol a cél az ingatlanvásárlás volt) törlesztenek, legrosszabbul a deviza autóhitelesek és a szabad felhasználású személyi kölcsönök adósai.
verőce21
@Knapp75: (22:31) És mit bizonyítottál ezzel a hosszú litániával?

(Na jó, ez a "pótfedezet" akkor kicsit túlzásnak látszott részemről, de még nincs vége a forintosításnak. És mivel nekem általában igazam van, csak fél év múlva fogják majd megírni az újságok! Mert akik felvettek eredendően 8 milliót, most a forintosítás után már "csak" 10,5 millióval tartoznak! Nem úgy tűnik, hogy javult a fedezeti arány.) :)
Knapp75
@verőce21: A fedezeti arány nem most változott, hanem minden egyes nap a devizaárfolyam változással párhuzamosan. Tehát a forintgyengüléssel együtt. Sőt,az ingatlanáresés miatt is!
Ha láttál volna hitelszerződéseket, akkor tudhatnád, hogy a bankok bármikor kérhettek volna pótfedezetet eddig is. (bármikor vizsgálhatták volna a fedezet meglétét, állagát, értékét)

Azért nem tették meg, mert ezzel maguknak generáltak volna veszteséget, mivel az ügyfelek többsége nem tudott volna pótfedezetet bevonni, így a hitelt fel kellett volna mondani a bank részéről! (jól fizető adóssal nem tesznek ilyet, nem fizető meg nem fog plusz ingatlant bevonni)
Ez persze további ingatlanáresést hozott volna és még több hitel vált volna fedezetlenné az alacsonyabb átlagos ingatlanértékek miatt, (a jól fizető ügyfeleké is)
Elég bedőlt hitele van a bankoknak (követeléskezelőknek a tartozás 15-20%-áért is hajlandóak eladni követeléseket!), ezzel csak még többet gyártanának.

A fél évvel ezelőttihez képest most sem az derült ki, hogy neked van igazad, de ez gondolom nem fog most sem zavarni. :)
verőce21
@Knapp75: (00:39) Nem zavar természetesen, mert végig az én teóriámat erősítetted a hozzászólásoddal. Mondhatnám, csak megerősítetted az állításomat a "pótfedezetet" illetően.

És márcsak azért sem zavar, mert mint korábban írtam, a követeléskezelők már alakítják az új befektetési alapokat a rosszul, vagy egyáltalán nem teljesítő hitelportfóliókból, amiken úgy gondolom, nagyokat lehet majd nyeríteni! :)
Knapp75
@verőce21: Aha, szóval ha 5 éven keresztül nem kérnek be a fedezeti arány folyamatos romlása mellett pótfedezetet a bankok, akkor a fedezeti arány javulásakor majd be fognak kérni?!
Szoktál logikusan is gondolkozni? :)

Leírtam, miért nem életszerű a bank és az ügyfél szempontjából is a pótfedezet megkövetelése, mindkét fél csak veszíthet rajta.

A rosszul teljesítő hitelportfóliókon biztos lehet keresni, feltéve, hogy túl alacsony áron szabadult meg tőle a bank, de nem vagyok benne biztos, hogy az alapba kerülés előtt nem szemezgetik ki belőle a nagyobb, behajtható elemeket.
verőce21
@Horizont: (07:34) Anna Máriát ne vedd velünk egy kalap alá, mert Ő a cigánytenyésztő sémiarcúak közé tartozik, akiknek még kevés a 800 ezer Mo.-i roma, és az ország elveszejtésére játszanak.
verőce21
@Knapp75: (01:47) Nem tudod megkülönböztetni a bankok kényszerhelyzetét egyik esetben/példádban sem. Más kérdés az, hogy a bankok csökkenő lakásáraknál és most a megnövekedett hitelportfólióknál sem, nem mertek és nem mernek hitelbiztosítéskot bekérni a másodlagos hitelválság erősítése miatt, hiszen ebből alakult ki a gazdasági világválság 2008-ban.
Ettől még létező és valós a veszély amit leírtam a hitelbiztosítékokról! Csak jobb időkre várnak.
Knapp75
@verőce21: Milyen jobb időkre várnak?
Milyen kényszerhelyzetről beszélsz??

Ha rendesen fizetnek egy hitelt, akkor az nem kényszerhelyzet, ha meg nem fizetik, akkor esély sincsen pótfedezet bevonására. Ezt a bankok tudják, te nem.
(Egyébként a fedezetlen vagy részben fedezett hitelekre megtörtént a céltartalék képzése, semmi értelme a még fizető ügyfeleket "becsapdázni", hogy aztán fel kelljen mondani a hitelüket...)

Ráadásul te azt prognosztizáltad, hogy majd a forintosítás után jön a pótfedezetek bekérése, aminek ugyan semmi realitása és indoka sincsen, de szokás szerint minden baromságodat megfuttatod párszor. :)
m.macskosz
@verőce21: tegnap, 20:18
Amit írtam ésszerű, jogos és reális.
Helyetted nem gondolkodhatom,
oldd meg az értelmezési gondjaidat magad!
verőce21
@Knapp75: (14:50) Éppen az a bankok "kényszerhelyzete" amiket fejtegetsz a válaszodban!
Knapp75
@verőce21: Hol van kényszerhelyzet, te majom, ha már a fedezetcsökkenésre képeztek tartalékokat?!
Gyártanának maguknak pluszban még nem teljesítő hiteleket, ha pótfedezetet kérnének be a jól fizető ügyfelektől is. Most legalább megvan az esély, hogy a nem fedezett hitelekből az adósok fizetési szándéka miatt befolyik a pénz, Ha viszont felmondják ezeket a hiteleket, akkor ez ugye esélytelen.
Érthetőbben nem tudom leírni.

Ha már nem értesz hozzá, legalább gondolkozhatnál logikusan.
verőce21
@Knapp75: (14:37) Most persze megint csak a banki reményeket írtad le: "...az adósok fizetési szándéka miatt befolyik a pénz" - olyan biztosnak látszik ez az adósszándék?

Ehhez azért tisztességesebb elszámolást várt volna el a lakosság a bankoktól! Legalább teljesíteni kellene mindenkinél a 15-25%-os törlesztőrészlet csökkentést! Egy ócska, tisztességtelen bankárálom, amiket itt sorra vetsz. :)
(Mégy egy tehenet is jól meg kell előbb etetni újra - még veszteség árán is -, ha újra meg akarod fejni te majom!)
verőce21
@Knapp75: Nem éppen a témához kapcsolódik, de adok egy hasznos tippet:

A klubban egyre többen beszélgetnek a kubai lehetőségekről.
Most egy Havannai tengerparti sarokház kerül annyiba, mint Floridában egy 100 nm-es apartman.
Szóval, ha az unokádra akarsz hagyni egy vagyont - amint lehetséges lesz jogilag is -, vegyél Varaderóban egyet neki.
Knapp75
@Knapp75: "Most persze megint csak a banki reményeket írtad le: "...az adósok fizetési szándéka miatt befolyik a pénz" - olyan biztosnak látszik ez az adósszándék?"

Te nagyon egyszerű! Két lehetőség van:
1. Vagy fizeti az adós jelenleg rendszeresen a hitelét, ebben az esetben a pótfedezet bekérésével valószínűleg lehetetlen helyzetbe hoznák (nem sok adósnak van több, terheletlen ingatlanja), azaz ha nem tudná teljesíteni az új feltételeket (= pótfedezet bevonása), akkor fel kéne mondani a hitelét
2. Nem fizet az adós jelenleg sem, ilyen esetben nem fog még pótfedezetet adni, hogy még többet bukjon.

"Legalább teljesíteni kellene mindenkinél a 15-25%-os törlesztőrészlet csökkentést! "

Az a gond, hogy erről a 15-25%-ról a számolni nem tudó nyomik beszéltek (a fideszes politikusok, valamint te), így nehéz úgy csinálni a bankoknak, hogy valós számokból a ti álmaitoknak megfelelő összegek jöjjenek ki. A matematika nem így működik. :)

Egyébként egy tiszta pillanatodban (május 23., 23:38) leírtad, hogy "túlzás" volt a részedről a pótfedezet bevonásával ijesztgetés...
Ha valamibe kapaszkodni akarsz, akkor az lehetőleg ne a saját hülyeséged legyen, hanem inkább valami olyasmi, ami a bankok tevékenységéből logikusan következik!

De szerintem menjél inkább teheneket etetni, úgy tűnik, abban jobban képben vagy! :)
Knapp75
@verőce21: neked ment értelemszerűen az előző.

Ha a tehénfejéshez értesz, akkor írjál inkább arról! Ígérem, nem fogok veled vitatkozni róla.
verőce21
@Knapp75: (19:47) Végre egy egyszerű tehénfejési példával sikerült a te fejedben is világosságot gyújtani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.