Az alapvető jogok biztosa a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását kérte az intézmény fenntartójától, az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Székely László júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről.

WC-ből ömlő szennyvíz, bűz, rohadó falak és embertelen bánásmód – ilyesmiket tapasztaltak az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai

Ezután tett ajánlásokat, az összegzés az ombudsmani hivatal honlapján olvasható.

Az alapjogi biztos arra hívta fel a fenntartót, hogy gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek megfelelő ellátásáról, továbbá a centrum jogszabályi előírásoknak megfelelő ápolószemélyzeti létszámáról.

Az ombudsman számos más konkrét javaslat mellett azt is javasolta az intézmény főigazgatójának, intézkedjen, hogy a pszichiátriai osztály zárt részlegén ne alkalmazzanak biztonsági őröket a betegek megfélemlítésére, "beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz", továbbá, hogy a zárt részlegen ne tartsanak fogva olyan embereket, akiknek az ápolási dokumentáció alapján a kötelező intézeti gyógykezelésük már nem indokolt.

Székely László az emberi erőforrások miniszterétől több jogszabály-módosítást is kért, ezek között a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Ebbe a kórházba kellene egy hétre bezárni a Balogh vezette minisztérium vezetését.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Ebbe a kórházba kellene egy hétre bezárni a Balogh vezette minisztérium vezetését.
Dr. Felipe
"WC-ből ömlő szennyvíz, bűz, rohadó falak és embertelen bánásmód – ilyesmiket tapasztaltak az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai"

A reformok működnek.
Tibor43
Az ombudsmannak csak arra van joga,hogy csóválja a fejét...
Ezért kár fizetni őket.
lópicigáspár
Nem tán üresedés van valamelyik minisztériumban!?
nyanya001
Egy része már megszűnt, szegény izót, meg VasiMu-t onnan szalajtották ! :))
paolo006
@szaboria1: nem egy hétre. Talán örökre.
nena
Gondolom az intézmény a Propis szőrnyülkodők tárháza, akik nem tudták elviselni hogy itteni fizetett hülyeségeik nem értek célba...
Komolyra fordítva, tényleg nincs ennek az országnak egyetlen olyan intézménye, ahol a beteg, a valóságtól, teljesen elrugaszkodott, embereket kezelni, vagy csak a saját világukban élni hagyjuk..
Nem nekünk inkább az illegális ! Határátkelők ezreire kell fordítani minden erőnket... Ha kész lesz a kerítés, aki azt vágja baszom be a börtönbe..nem a 6000 forintos napi kosztal.. Bár még így is több mint a kórházainkban...
lópicigáspár
@nena: A gyűjtő már megvan csak az orvosok hiányoznak! Konkrétan a parlamentre gondoltam!
nena
@lópicigáspár: De ugye akkor az egész parlamentre ( így kisbetüvel ) gondolsz.
human
Gondolom régen sem volt jobb a helyzet, nem is mondanék ilyet. De akkor nem épültek stadionok és nem adta át az állam a kaszinók üzemeltetési jogát, de a miniszterelnökök sem állami megbízásból tették gazdaggá gyerekeiket. És ez az a kontraszt, ami miatt a fidesz-kdnp a valaha volt legkártékonyabb párt.
Feraj49
Mindenre van pénz amire a FIDESZ akarja,kivéve az emberekre,betegekre.Most nincs pénz mert éppen festményt,meg pénzérméket kellet venni,meg kerítésre,meg lovasvágtákra,meg vadászatra. stb. Ezek mind "halálosan" komoly és szükséges dolgok.Írom HALÁLOSAN,mert a gyógykezelés nélkül meghalni tüdőrákban,vagy egyéb betegségben stb. Egyébként a kőrház igazgatója is felelős az ott történtekért.Ezek beteg emberek és nem rabszolgák.Bár már mi is -akik "kint"" vagyunk-azok vagyunk
bakegya
SÚLYOS HIBÁT ÉS BŰNT PÁRTOL EZ AZ ORSZÁG AZZAL HOGY A TEKNŐST A CÖLÖP TETEJÉN TARTJA-
Anna Mária
Remélem, mihamarabb bezárják az egész kócerájt, a betegeket jó körülmények közé helyezik és ugyanazzal a fordulóval beszállítják az egész kormányt.
Toby
@Anna Mária: Addig ne zárják be, amíg az idióta felcsúti duce nem "pihen" pár hónapot a falakon belül !
Eredményt nem várhatunk, de addig se büdösít !
kkalman
@szaboria1: ma, 10:52 Miért csak egy hétre? Több idő jobban hatna az elméjükre.
intrepid
"ne alkalmazzanak biztonsági őröket " Akkor birkózzanak az agresszív drogos vagy pszichotikus nagydarab férfiakkal a 45 kilós nővérek talán? "beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz".Hagyni kellene, talán, hogy törjenek, zúzzanak, a betegtársaikat zaklassák? " a zárt részlegen ne tartsanak fogva olyan embereket, akiknek az ápolási dokumentáció alapján a kötelező intézeti gyógykezelésük már nem indokolt." Igaza van Székely László! Minél hamarabb kiengedni őket, azután majdcsak felaggatja a gyerekeit, és saját magát, mert nem lett végigcsinálva a terápia. Az rendben van, hogy pénzt kellene költeni az osztály rendbetételére, a létszámot is fel kellene tölteni az előírt mennyiségre, erre normatívák vannak, és akkor ha nem lennének úgy túlterhelve a nővérek, mint ahogy most vannak, kultúráltabb körülmények között tölthetnék a munkaidejüket, akkor kevésbé lennének fásultak. Akkor lehet, hogy Vezérünk sem Grazba járna állami pénzen kezeltetni a pszichózisát, hanem magyar pszichiátria is jó lenne neki.
swordigo
@intrepid: Tudod, aki egy ilyen helyen van benn, az már soha nem jön ki épelméjűként. A gyógykezelések itt már nem sokat érnek.
Knapp75
@swordigo: Téged is így engedtek ki, igaz? :)
swordigo
@Knapp75: Persze, nem emlékszel, előttem mentél egy radiátorral a hátadon.
Knapp75
@swordigo: Én arra emlékszem, mikor szandokan néven őrjöngtél itt és 5-ből 4 hozzászólásodat törölték.
Ha szerinted ez normális...
intrepid
@swordigo: Én a nővérszobaküszöb belső oldalán dolgozom. Ha nem látnám a saját szememmel, hogy milyen állapotban kerülnek be emberek, és milyen állapotban engedjük el őket zárójelentéssel, még el is hinném talán amit mondsz. Persze ha valakinek az az első, hogy abbahagyja az előírt gyógyszer szedését, ne csodálkozzon, ha visszaesik, és újból bekerül hozzánk. (Szerencsés esetben, ha nem csinál valami nagy bajt).
swordigo
@intrepid: Éppen ez az, hogy tévhit az, hogy a gyógyszeres kezelést abba lehet hagyni. Ellenben aki egész életen át szed valamilyen antidepresszánst, abból egy roncs lesz. Vagy nem jól tudom?
nena
Azért én cukrosként bent feküdtem A komlói belgyógyászaton egy alheizzerkoros bácsival de nem kivánom senkinek azt az éjszakát amit ott levágott szegény hogy nem találta a helyét eu
Anna Mária
@nena: Egészen biztos vagy benne, hogy az a szegény bácsi "alheizzerkoros" volt? :)
eugen4402
@Anna Mária: Két eset lehetséges. Vagy valami új, szörnyű betegség ütötte fel a fejét Komlón, vagy szegény Alzheimer bácsival került egy szobába NENA.:-)
intrepid
@swordigo: Nem jól tudod, nem az antidepresszánstól lesz roncs, hanem a depressziójától. Viszont nem megy haza, felaggatni a gyerekeit, és utána saját magát. Fordítva kellett volna csinálnia, először saját magát felakasztani, de rendesen, és utána megpróbálni a gyerekeket.
mate03
@nyanya001: Jól működik a kém hálózatod! Gratulálok.
nyanya001
@mate03: :))))))))))))))))))))))))))))))))
mate03
@human: Gyurcsány Ferenc egyetlen nagy hibája,hogy az SZDSZ-nyomására bezáratta,Lipótmezőt! Ott elférne,az egész (fidesz) bagázs!
jageragnes
Még több idióta fog köztünk szaladgálni.
csa-csa
@mate03: mondjuk az egyik legnagyobb hibája! Tragikus, felelőtlen lépés volt. ők bezárkóznak a testőrökkel védett villáikba, páncélozott kocsijaikba,megközelíthetetlenségük felhőjébe! Azóta mindenféle orvosi ellenőrzés, felügyelet nélkül, a legkülönbözőbb elmeállapotban élnek közöttünk!! Kontrollálhatatlan, fékezhetetlen tetteikért mi fizetünk akár az életünkkel is!!! Ez elviselhetetlen!!
Jankó123
"... Igen kérem, mert idebenn, ha el akar valaki rontani valamit, ahhoz pecsétes diliflepni kell. Odakinn elég egy vezető beosztás íróasztallal..."
Hofi mondta annak idején, és azt is megemlítette, hogy "Magyarországon az egy főre eső bunkók száma 2 fő ..,"
Nos, így számolva pontosan meg is van a 2/3-mad.
Hofi Géza még ma is aktuális.
:-)))
mate03
@csa-csa: Látod ez az ami nem igaz! Gyurcsánynak soha nem volt páncélozott autója!Testőre meg, minden állam főnek hivatalból jár! De Viktorra egy hadsereg vigyáz!Az utcája ,műveleti terület! Vajon mitől fél ennyire!?
Knapp75
@swordigo: " Te provokáltad ki belőlem."

Nem igaz.

Idézetek tőled:
"néha csak beírok valamit és várom a reakciókat"
" kénytelen vagyok más nevekkel visszatérni"
"Amikor összekaptam itt még az elején két emberrel, akkor elhitettem velük, hogy én vagyok a radír, meg a nagy felderítő" (most is ezt próbálod elhitetni)

Egy gyenge provokátor vagy.
Játszottad a nagyképű cégvezetőt, de amikor olyanokkal találkozol, akik ettől nem esnek hanyatt és az értékeid szerint kezelnek, akkor már azt nem bírják az idegeid.

És a visszatérésed is arról szólt, hogy játszod a hülyét (mondjuk hitelesen) és hazudozol:

" Te tudod, miért említették nekem a taposóaknát, meg a golyószórót? Még most sem értem."
július 21., 22:17
csa-csa
@mate03: akkor nem páncélozott, mindegy! nem ez a lényeg. az államfőkre meg mindenütt a világon egy kisebb hadsereg vigyáz! hivatalból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.