Határrendészeti igazgatóságot állít fel a rendőrség szeptember 1-jével, a magyar-szerb határ védelmét 2106 fővel erősítik meg – jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Készenléti Rendőrségen belül hat határvadász egységet állítanak fel, ezek tagjai között 876 próbaidős végzős rendészeti szakközépiskolás lesz.

Papp Károly hangsúlyozta: nincs és nem is lesz tűzparancs az illegális migránsokkal szemben, a rendőrök számára a törvényileg rögzített kényszerítő eszközök állnak rendelkezésre.

Zömében szírek, afgánok és koszovóiak

A főkapitány ismertette: a magyar-szerb határon hét közúti határátkelőhely van a szabályozott határátlépésre, ezek közül három a nap 24 órájában működik.

Hozzátette: az illegális bevándorlásban 2013-tól figyelhető meg emelkedés, 2014 őszétől ennek mértéke jelentősen nőtt.

Idén eddig 152 ezer tiltott határátlépés történt, a bevándorlók 67 országból érkeztek, zömében szírek, afgánok és koszovóiak, de tanzániai, jemeni, burundi, kínai és kubai állampolgárok is kértek menedékjogot.

Papp Károly arról is beszélt, hogy a kormány döntése alapján az ideiglenes határzár telepítése folyamatban van, változik a jogi környezet és ennek megfelelően alakítják át a szervezetet is. A Készenléti Rendőrségen megalakuló határrendészeti igazgatósághoz csatolják az úgynevezett mélységi ellenőrzési osztályt, amely az országhatáron belül végzi a munkáját.

Helikopter, ló, kutya

A határrendészeti igazgatóságon belül a határvadász egységek szeptember 15-étől dolgoznak, szükség esetén a létszámuk 3600 főre bővíthető. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet. A határrendészeti igazgatóság vezetőjének Szabó Ferencet, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetőjét nevezte ki Papp Károly. Az igazgatóság munkáját helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti.

A határvadász bevetési osztályok feladata az államhatár védelmének, valamint rendje fenntartásának megerősítése lesz. Külön speciális szabályok nem vonatkoznak rájuk, a rendőrségi törvényben, valamint a szolgálati szabályzatban rögzített előírások szerint járnak el.

Papp Károly hangsúlyozta: az intézkedést úgy hajtják végre, hogy az országban közbiztonsági deficit ne alakuljon ki. A határvadász bevetési osztályok kialakítása nem veszélyezteti a 24 órás közterületi jelenlétet, a bűnfelderítő munkát.

Együttműködünk a szomszédokkal

Bejelentette: az embercsempész csoportok, szervezetek felszámolása érdekében a Készenléti Rendőrség együttműködik az osztrák, a német, a szerb, a szlovák és a cseh rendőri szervekkel, valamint közös nyomozócsoportot alakítottak ki az osztrák, a szerb és a német rendőrséggel. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex 52 fős megerősítést biztosít a schengeni külső határok ellenőrzésének támogatására, közülük 50-en a magyar-szerb határon teljesítenek szolgálatot.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ez most komoly? Igaz hitler is a gyermekeket vetette be a vegso kuzdelemben. Az is ugyanolyan ertelmetlen elmehaborodott huzas volt, mint a fideSSeseke.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
arra vigyázni kellene, hogy a fiatalok a szokásos ifjúi hevülettel túl ne lihegjék a menekültekkel való bánásmódot..

szerintem
Yoda69
Ez most komoly? Igaz hitler is a gyermekeket vetette be a vegso kuzdelemben. Az is ugyanolyan ertelmetlen elmehaborodott huzas volt, mint a fideSSeseke.
szaboria1
Hendét, Pintért azonnal meneszteni mert tapasztalatlan még nem igazán felnőtteket akarnak ilyen helyzetbe hozni.
dr. prédikátor
Alakul az orbánjugend!!!Igaz?? viktor szopkin!!!
coyote3
Idióták!!! Pont ők szüntették meg a hatátvadász alegységeket...:)
Hellcat
Másik cikknél írtam már...ez a drótkerítés amit oda raktak tökéletesen tükrözi a qrbán kormányt...rohadt drága és nem látja el egyetlen feladatát...
Sziszifusz
Tapasztalatlan szinte még gyerek középiskolás tanulókat kivezényelni a határra, ahol mindenféle fertőző beteg, "terroristák" betörése várható, a fiatalokra nézve veszélyes.
Vagy talán mégsem olyan pokolfajzatjai ezek a bevándorlók ?
verum
Tapasztalatlan fiatalokat bevetni olyan szituba, ahol emberek élete, sorsa forog kockán, ahol a tömeg bármit eredményezhet- szerintem bűn.
Megint csak arra mennek rá, hogy legyen indok a honvédséggel élestölténnyel menni emberekre. Addig beáldozzák a fiatal tapasztalatlanokat, mert semmi nem drága azért, hogy az elképzelésüket végrehajtsák.
Szégyen.
eszegfu
Ebből engem is az renditett meg, hogy "próbaidős végzős" hallgatókat küldenek határvadász egységeknek! Általában egy 18 éves fiu agyilag még nem igazán érett, inkább kamasznak számit, nem felnőttnek...és ők vajon részesültek valami kiképzésben, amitől most ők lesznek határvadászok?!
verum
@eszegfu: - bizony, egy tömeg, pláne elszánt, feldühödött tömeg kezeléséhez tapasztalt szakember kellene. De nem is az a céljuk, hogy jól kezeljék a helyzetet!
Clavigo
Én a kretén Békemenetet küldeném oda,,,..
szaboria1
Macedóniában sem bírtak az emberekkel akkor azt hiszik itt a fiatalok akiknek semmi tapasztalatuk sincs ilyen helyzetben megtudják oldani a problémát.
Ezeknek a fiatalok szüleinek fel kell lépni ennek a megvalósítása ellen.
A fizetett katonákat kell oda ki vezényelni.
szaboria1
A fiam még 1990 határőr katona volt Szhelyen és Ő mondta nem egy leány álom lenne most határőrnek lenni Röszkénél.
eszegfu
@verum: 14:03 Tudom, hogy nem viccelsz, de én azért reménykedek: szeretnék "jól" kezelni ezt a helyzetet! Ezeknek a fiataloknak a határra vezénylése pedig csak egy hülye ötlet...ahogy kimondták, rá is jöttek, nem lehet ez a megoldás!
papa.49
@eszegfu: Ezeknek mindegy csak ne neki kelljen személyesen a tyúkszaros életét a vásárra vinni, GYÁVA SZAROK MIND!!!
Sziszifusz
@eszegfu: 15:36
... és ráadásul ezeknek a fiatal rendőrtanulóknak eskütételig nincs intézkedési jogosultságuk, így csupán passzív szemlélői lehetnek a történéseknek.
Szeparepa
Nem is kell tűzparancs. De készültség, fegyver és lőszer kell. Ha a muzulmán horda támad, akkor egy felszólítás, egy figyelmeztető lövés, ha nem állnak meg, célzott lövés teljesen jogosan védve a határt, ahogy az normális és helyes...
kamazuka
Technikailag megoldható.Mikor a kerítésen átmászik a migráns egy 3 méteres lángoló tűzfallal találkozik Azon nem megy át a kutya se!Ha kell segítek!
vitriol
szerintem orbán még élvezi is a helyzetet, hadvezérnek képzeli magát, s mint egy terepasztalon, rendezgeti a szereplőket, szervezi a támadást és a védelmet.
eszegfu
@Sziszifusz: 15:41 Nem igazán vagyok jártas ezekben a "jogosultságokban", csak mint egy hebe-hurgya kamasz anyja nem vagyok nyugodt! Azzal együtt, hogy az én fiaim már nincsenek ilyen korban... csak pontosan tudom milyen volt a viselkedésük annak idején.
eszegfu
@vitriol: Sajnos... ezt gondolom én is.
eszegfu
@papa.49: 15:40 Ezzel egyetértek, de mi lesz a gyerekeinkkel?!
papa.49
@eszegfu: Remélem csak a pofáját szellőzteti a hazugovics, mert ha ott egyetlen embert lelőnek, akkor abból kurva nagy baj lesz, de mint ismerve a fajtáját csak óbégat, és tudod ,,amelyik kutya ugat, az nem harap,,!!!
Mobil123
Gyerekeket akarnak odatenni? Elmebetegek!!!
eszegfu
@papa.49: 20:15 Nagyon találó a "szellőzteti"!
világlátó
vitriol, eszegfu, papa49 jól érzékelitek. Elment a józan esze a kedves vezetőnek. A " megvédem az országomat és a népemet " illúzió úgy elhatalmasodott rajta, hogy nem lát, nem hall.Egyre mélyebbre ássa magát és ezzel valamennyiünket a saját gödrébe.Nincs elképzelése sem arról mi történik majd ott a határon, ha egymásnak feszül több száz, esetleg több ezer ember. A puszta életét mentő rendőr, katona kénytelen lesz lőni, mert ha nem, agyontapossák, agyonverik, megfojtják.Ez lesz az a pillanat, amikor a magát műveltnek, civilizáltnak nevező világ számára elérkezett a cselekvés ideje.De miért nekünk kell felvállalni ezt a történelmi szerepet? Talán Orbán Viktor exhibicionizmusáért?Narcisztikus önimádatáért és hatalmi tobzódásáért? Miért kell meghalnia néhány magyar rendőrnek azért, aminek nincs értelme. Majd hősi halottá nyilvánítják és a neve után nem merik még azt a rövid nekrológot sem odatenni hogy a haza védelmében.A rendőri vezetők miért nem világosítják meg gazdájuk elméjét, néhány biztonságpolitikai szakember miért nem konzultál nyugat európai kollégáikkal ez ügyben? Miért nem látják az elkerülhetetlen drámát , ami biztosan tragédiává fajul? A politikusaink odapofátlanodnak és fotóztatják magukat, mint valami fesztiválon. Szégyen és gyalázat hogy a parlamenti és az azon kívüli pártok nem verik az asztalt és egységes álláspontot nem követelnek a miniszterelnöktől.Ez nem lehet más, mint az irányított .erővel és eü. szolgáltatásokkal biztosított átvonulás segítése. Ezt az áradatot mi nem tudjuk megállítani, csak fokozzuk a probléma súlyát és kockázatait.Nagyon szeretném ha a jóslatom nem válna valóra, de én ettől többet nem tudok tenni. Ha híres tudós, művész lennék és hívó szavamra népes delegációt vezethetnék Orbán Viktor elé, ahol kérhetném tegye félre az eddigieket és ajánlhatnám neki a békés, normális, humánus megoldásokat, lehet megfontolná.
Mint egykor Kálmán királyunk, sereggel kísérte át országunkon a kereszteseket, védve sajátjaink javait, életét.
karma1
Csak azt a kubait, azt tudnam megerteni, hogy hgy a turoba talalta ki, hogy Ma.o.-n keresztul jusson barhova? Amikor ott van neki Amerika?(Raadasul most mar hivatalosan is...)
karma1
@világlátó: Mondd, Kedves Vilaglato, mi lenne, ha csak ezt a passzust (K.Kalman tettet) kiemelve elkuldened a csuti oriasnak, hogy tanuljon belole... Valoban, talan nem keso...

De fel nem fogom, hogy amikor a honvedsegunk elen egy kover pojaca ugral, akkor hogy lehet egyaltalan a gondolatnak is felmerulnie, hogy frissen vegzett rendorszakkozepeseket kuldjon oda, ahova kikepzett katonakat nem mer kuldeni?

Sajnos, nagyon valoszinu, hogy ezek a fiatalok felelmukben, tanacstalansagukban elobb fognak loni, mint kerdezni - bar ugyan hogyan, milyen nyelven es mit is? - es akkor elszabadul majd a pokol...Bar ne igy lenne...

Csak nalunk fordulhat elo olyan alszentseg, hogy az allam "chips-adot" vet ki, mert ilyen melyen beleszol az emberek maganeletebe, 5 eves retardaltaknak nezve oket, de ugyanakkor hezitalas nelkul kuld alig 18 eveseket Europa legveszelyesebb helyere...

Szegyellje magat ez a gyava vezetes, masok hatan eloretoro ujgazdag Sisera had...:o(((
világlátó
@karma1: Örülök hogy a gondolat elfogadhatóvá lett a számodra.
Mindig abban reménykedem, hogy talán megkapja ezeket a mi hozzászólásainkat valami Orbán közeli lótifuti, aki vágás nélkül odaadja neki. / bár ezt magam sem gondoltam komolyan, sokkal inkább minősítik az ilyen bekiabálókat mint én szocilibsikomcsi hazaárulónak/
Az a legnagyobb baj, hogy elveteműlt kormányunk, vagy csak annak a rosszabbik fele, nem lát előre , csak a ma és a holnap eseményeit képes felfogni és ad hoc intézkedéseket hozni meggondolatlanul.Mintha nem ebben az országban élnének és uralkodnának.
Pedig mindig van jobb megoldás. Amikor nincs egy államférfi ebben az országban, amikor nincs egy határozott és hiteles politikus, csak félművelt akarnokok ugrabugrálnak, akkor ilyenné válik az élet. A helyzet azonban komolyabb ennél.Sokkal komolyabb és nem értem, miért nem értik?
eszegfu
@világlátó: 10:15 A menekültügyet nem képes M.o. egyedül megoldani akármilyen kormány is lenne hatalmon! Ez bizony rettentően "nagy falat"... felelősség teljes intézkedéseket kiván. Sajnos én is ugy látom, hogy O.V. exhibicionizmusa odáig vezetett, hogy ő nem tárgyal, nem egyeztet (csak M.o. nem képviseltette magát a menekültügyi kérdések megbeszélésén!), mert az ország az ő vezetésével képes megoldani azt, ami még másoknak sem sikerült. A menekültekről a nemzeti konzultáció, a plakátolás, az ideglenes kerités, majd az ideglenes helyetti kerités akadály egyszerüen nem jött be... a katonaság és a rendőrség össz létszáma kb. 70 ezer fő (magas rangu tisztek, minisztériumi dolgozók, önkéntes tartalékosok, közlekedésiek, stb. is benne vannak). Hány rendvédelmis embert lehet "kivonni" más helyekről? Képzettségük, gyakorlatuk, sőt min. angol nyelvtudásuk van?
Ehhez hozzájön még a 876 "rendőr-gyerek"?! Ezzel szemben csak annyi, hogy pl. Sziriának 22 millió a lakossága. Még talán nincs annyira késő...gondolja át a kormány az ellenzékkel együtt és hozzon felelős, koncepciót tartalmazó döntést... nagyon jó lenne!
karma1
@világlátó: Egyszeru: mert NEM AKARJAK erteni! A butasagukban annyi csak a vilagos gondolat, hogy fel tudjak merni: jo idoben voltak jo helyen, es latjak, hogy csak a helyezkedesukkel egy csomo penzt tudnak megszerezni. Ilyenkor eltunik moral, hazaszeretet, illem, barmi, ami megkerdojelezhetne a haracsolasukat.

Hidd el, ok is gondolnak a jovore, persze a SAJATJUKRA, es a penzszerzes lehetosege mindent felulir naluk.
Sajnos, nem a legmuveltebb retegbol kerultek oda, ahova, jogi diplomat kettessel is lehet szerezni, eppen hogy csak atsiklani az "Elegseges" osztalyzattal, es akkor eppen eleg arra a diploma, hogy takarodzzanak vele, meg nem levo tudast, intelligenciat hazudva maguknak, de foleg a kornyezetuknek.
Az sem erdekli oket, ha valaki figyelmezteti oket, : azokat lesoprik az utjukrol, Es foleg: a sajat butasaguk miatt azt hiszik, hogy megusszak... Hat nem: senki nem fogja meguszni az elszamoltatast: Ha maskepp nem, akkor ugy, hogy majd messze a hazajatol , bujdokolva kell elnie , talan a penzehez sem juthat annak a veszelye nelkul, hogy le ne bukjon, Ezek a meszaroslorincek, lazarok, roganok, szentfazek harrachok, miegyebek CSAK Ma.o.-n tudnak megelni, mert kulfoldon azonnal ehenhalnanak, nem lenne korulottuk senki, aki biztositana a megelhetesuket.

Ezek itthon a verszivo megelhetesi parazitak.
Mobil123
@Clavigo: tegnap14:06 Na azok most érdekes módon nem vonulgatak kint az utcán, hogy megvédjék a kormányt és a hazát.
kukac50
Megfélemlítés céljából nevezik határvadásznak? Vagy géppuskával ki lövik a migránsokat?
Ha nem lövik le Őket akkor csak határ őrizetről beszélhetünk!
A határ őrzésére, határőr a megfelelő elnevezés!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.