Nemcsak a cégeknél állást keresőket, hanem az Egyesült Királyságból vállalkozni hazatérni szándékozó fiatalokat is segíti a Gyere haza fiatal! program, amelyre eddig összesen már csaknem 2400-an regisztráltak, és amelynek keretében már 21 fiatal állt munkába Magyarországon – mondta Pákozdi Szabolcs, a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-nek.

Pákozdi Szabolcs elmondta: eddig 2380-an regisztráltak. Az OFA eddig 10,5 millió forint támogatási összegre vállalt kötelezettséget, de folyamatosan bírálják el az újabb kérelmeket.

Kifejtette, hogy 172 fiatal konkrét munkahelyre történő kiközvetítése már folyamatban van, a munkáltató már felvette velük a kapcsolatot, és zajlik a felvételi folyamat. Hozzátette: a magyarországi munkaerő-piacon körülbelül 3 hónapig tart egy felvétel, és – például a felmondási időket, kifizetett albérleti kauciókat figyelembe véve – a hazatérőknél is időbe telik, mire költözni tudnak.

Hozzátette: 107 partnercéggel van együttműködési megállapodásuk, de folyamatosan bővül a résztvevő cégek száma. A vállalatoknál 1080 állás érhető el a program keretében.

Pákozdi Szabolcs szerint a cégek is látják, hogy a programból – például a Facebook-kampányból – ők is profitálnak. Közölte: a cégek is adnak támogatást a hazatérőknek, van ahol a lakhatást támogatják, így ezekben az esetekben ezt nem a program költségvetéséből kell biztosítani.

Hangsúlyozta: nemcsak álláslehetőséget kínálnak a fiataloknak, hanem egyéb, a hazatéréssel kapcsolatban felmerülő információkkal – például a kint megszerzett bizonyítvány honosítása, gyermekek anyakönyvezése, óvodai elhelyezése – is rendelkezésre állnak, ebben szorosan együttműködnek a kormányhivatalokkal és az érintett minisztériumokkal.

Pákozdi Szabolcs elmondta: sok olyan fiatal is jelentkezett, akik nem alkalmazásba jönnének haza, hanem vállalkozni szeretnének. Nekik 100 órás, vállalkozásra felkészítő e-learning tanfolyamot indítottak, ezután 20 órás szakmai tanácsadást lehet igénybe venni az üzleti terv elkészítéséhez. Ennek benyújtása után a fiatalok már úgy jönnek haza, hogy ismerik a magyar vállalkozási környezetet, van kész üzleti tervük. A programnak ezt a részét nemrég indították, és már kilencen csatlakoztak a program ezen moduljához. A képzést és a konzultációt az OFA a Budapesti Gazdasági Főiskolával együttműködésben valósítja meg – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
A regisztráltak 0,875% jött haza. Nagy teljesítmény!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Ha az élet kiszámíthatóbb lenne itthon és a létminimum lenne a minimálbér akkor sokkal többen maradnának itthon. De most ott tartunk, hogy talán nem is lesz nyugdíjunk. Ez a lényeg.
szaboria1
A regisztráltak 0,875% jött haza. Nagy teljesítmény!!!
magyarbakancs
Nem irigylem az országot itt hagyókat ,és az itt maradókat sem.
Macskaszem
Úgy tudom 11-et. Siker...siker...siker...!!!
zöldszem
:)))) míg haza jött 21, ( a múlt héten 11, 21-11 oly mindegy) közben ki ment 50-100, kitudja?!
vonotok
És nem sül le a bőr a képükről. Ezt nevezik siker politikának. Nem szögégésdrót akadályra kéne a pénzt költeni, hanem megtartani a magyar dolgozóknak hogy itthon akadozzanak élhetnének a hazájukba, szerei körében.
Hellcat
megduplázták a számot, hogy szebb legyen de még így is siralmas :D
zöldszem
@Hellcat: állítólag a 21 nyerőszám:))))
Hellcat
@zöldszem: Blackjack! :D...a kormány nem emel rá többet? :D
Fradigege
Csak romániát és Bulgáriát előzzük meg a bérekben. Miért csodálkozunk? A nagy többség nem 1200 eurót keres. A haverom daruzik Ausztriában. Ha nem csinál semmit, mert nincs munka, tél van, stb. 1750 euró/hó a fizetése. Ha meló van 3000 euró. Szaros 60 ezer forintos minimálbérre nem lehet országot építeni. Tessék megpörgetni a gazdaságot, nem lenyúlni a közbeszerzések indokolatlan gigára emelkedett (metró kocsik, M4 autópálya, Bp.-Esztergom vasút) költségeit, visszavenni az államaparátust(100db feletti államtitkárság), mega olimpia álmok és stadionok minden falunak, esetleg maradna lóvé államkasszában. 2000 eurót keres kint egy tűzoltó. 2200 euró a sima buszvezető, aki Münchenben bkv-zik. Mindenre van pénz, amire akarnak adni. Lásd kerítés, olimpia, világkiállítás,
eszegfu
Tállai aug. 4-i közleménye szerint 11 fő, mig aug. 27-ig 21 fő tért haza...vagyis 3 hét alatt jöttek annyian, mint 7 hónap alatt. Ezt akár tekinthetjük a program sikerének is, de akár a kivándorló, akár a hazatérni szándékozó regisztráltakhoz képest bizony gyenge teljesitmény. A müködésre szánt költségek már szinte elfogytak, pedig a program 2017. dec. 31-vel zárul a tervek szerint.
Dr plágium
Gondolom aki a program keretében tér haza, annak nem lesz többé lehetősége külföldön dolgozni kb. 200 évig...
soljanka
És nem lehetne esetleg azoknak az országban lakóknak segíteni, akik munkát keresnek?
Mondjuk a közmunka helyett őket kiközvetíteni a cégeknek?
mert már most megsúgom, hogy ezek addig maradnak, amíg tart a havi 100ezer. Utána sem fognak tudni megélni abból a 100-150 ezerből, ha már nem fizetik ki helyettük a lakást és a rezsit.
mekkelek
Mennyi lóvét tesznek zsebre az ezt szervezô hazai baráti cégek? Csak ennyi a lényege az egésznek, mert ha az egyenleget számolják kivándorlók/visszatérôk akkor elég negatív az egyenleg...
bundi
erre szokták mondani nem életszerű...21 fiatalt hazacsábítottak...hahaha...max mosogatókat, vagy elszontyolodott anyucikedvenceit, akik idekint csak tengtek lengtek...ha itt cak a rosszabb állások között válogatva már egy éve egy cégnél dolgozol akkor is kapsz 1000-1200 fontot ha egyedülálló vagy ebből kifizetsz kb 400 at szállásra, 150 bérletre 1-3 zóna, meg kb 100-at kajára...és marad havonta kb 4-600 tisztán...míg ott, ha minden rendben megy akkor max 300-350 font...számítás itt...
hataratkelo.com/hazajonnel-fiatal/
és itt csak a mosogatói béreket írtam, nem a célcsoportét, a képszett számítástechnikusit, meg mérnökit, ami alaphangon kb havi 1800-3000 körül indul+benefitek...
ordas hazugság ez az egész...kamu szemfényvesztés...meg hogy eddig csak szervezésre és munkabérekre majd 5 milliót költöttek...
csak a pr...a danubius hotelben legalább két alkalommal szerveztek eddig előadást...előadók repjegyei terembérlés, ...a dolgozók fizetése az első 4 hónapban...honlapok működtetése (erre a cikkek szerint kb 1,5 millió ment el...)...
ez akkor akamu mint ide magyarország...
www.origo.hu/itthon/20150825-draga-dolog-a-fiatalok-hazacsabitasa.html
és a hab a tortán...hogy egyeseket pont a szervező hivatal foglalkoztatja...állami pénzen...mert ugye reklámra soha sem drága költeni...
444.hu/2015/07/09/nem-fogja-elhinni-hogy-hozza-haza-a-fiatalokat-a-magyar-allam/
Szeparepa
Nulla azaz nulla darab embert hozott haza és nem is fog ez a csicskakormány senkit.. Aki re azt hazudja a kamukormány kommunikáció, hogy ők hozták haza, az amúgy is jött volna vissza...
Toby
Gyere haza - fiam !
Orbánék már várnak,
Nem diplomás posztra,
Szorgos közmunkásnak !
Toby
@szaboria1: Erre volt 100 millió ! Khm...khm...nem erre volt, csak ez volt a szétosztás címe !
Mert a reformok működnek ! Elég szarul...
zöldszem
@bundi: ma, 13:22
Azok akik hazajöttek, azok e program nélkül is haza jöttek volna.
Ez csak, megint egy csókos zseb tömése.
papa.49
Emelem a lábam HAD GURULJON EZ A MÉRETES HAZUGSÁG))))))))
Csolovek
Csak azok jönnek haza/vissza akik odakint is léhűtő, szar csavargók voltak úgy mint itthon.Bűdös volt nekik a munka .( lásd.Kanadából kizavar vissza toloncolt cigányok).
KERKA
Aki odakint szorgalmasan dolgozik, meg is fizetik érte. Nincs lazsálás, az igaz, oda kell tennie magát. Aki csak lébecolni tud, az odakint is azt csinálja.
Én nem hiszem el ezeket a nagy számokat sem. Amíg nincs biztos jövőkép, nem jönnek haza tömegével, hiába is ködösít a kormány
Gömblulus
Valóban nem hiszem el. Majd, ha eggyel is beszéltem, aki elégedett a hazai viszonyokkal...na, akkor majd felvilágosítom...
kkalman
Akik erre a semmire hazajönnek, azok kint sem jutottak egyről a kettőre. Nem merném sikernek nevezni.
Persze én nem vagyok agyhalott fitymaszos.
Tényfeltáró
@bundi: Pár ember utazgat, bezsebel napidíjat. Ez nem elég siker?
Desischado
Inkább az itthon maradókkal törődne ez a hazug maffia banda. ez meg szerintem is ordas hazugság, és nyilván az erre szánt pénzből is gazdagodnak a fideszes haverok!
papa.49
@Desischado: Ne viccelj már ha törődnének az itthoni dolgokkal, nem lenne mit ellopni!!!
teuton
A sikerstatisztikabol azert hianyzik nehany adalek:
- A hazatertekböl vagy hazaterni szandekozokbol hany dolgozott valojaban -nem alkalmi munkakbol vagy segelyböl elt!-, ill. mennyi volt a fizetese?
- Mennyi ideje voltak kint es beszelik-e az ottani orszag nyelvet?
- Hanyan fognak ezek közül meg 1-2 ev mulva ugyanannal a cegnel dolgozni MO-on, ill. egyaltalan MO-on, akiket hazacsalogattak?
- Hany % közülük ter vissza valoban a jobb munkafeltetelek vagy fizetes miatt (!), nem csaladi vagy egeszsegi okokbol?
Tényfeltáró
Aki kint nem vitte semmire, az otthon sem fogja. Legfeljebb felveszi az ajándék pénzt.
Desischado
@papa.49: Ez igaz. Törődnek ezek nagyon is az itthoni dolgokkal, azt nézik, honnan lehetne a legtöbbet lopni!
kukac50
Nincs megélhetési lehetőség csak közmunka, aki valamire való munkás nem jön vissza alamizsnáért, amikor a megélhetéshez elegendő pénzt kereshet.
A selejtje (nem szeret dolgozni) megalkuvó az haza jön.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.