Egyre többször hangzik el az érv, hogy az öregedő társadalmakban a nyugdíjjogosultságot a felnevelt gyerekek számához kellene kötni, ezzel is bátorítva a gyermekvállalást. Ez nemrég a Nemzetközi Társadalombiztosítási Szövetség szakmai konferenciáján is elhangzott.

A napi.hu tudósítása szerint most a kabinet gyakorlatilag lesöpörte az ötletet az asztalról:

A kormánynak nem volt és most sincs olyan elképzelése, mely a nyugdíjjogosultságot a gyermekneveléshez kötné – szögezi le Korózs Lajos szocialista képviselő kérdésére adott válaszában Rétvári Bence, az emberi erőforrás tárca államtitkára.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
Kényes ügyek ezek. Már megint (még mindig) a mennyiségi szemléletet kellene valahogy összhangba hozni a minőséggel, a társadalmi hasznosság prioritásával. Szóval senki se szeretné, ha a nyolc bűnözőt világra hozó drága asszony előnyt élvezne a két gyerekéből EMBERT nevelő főorvos-asszonnyal szemben. Persze vitatkozni lehet, de minek..?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bundi
2014 július 21. varga mihály :
"Megfontolandónak, jó ötletnek nevezte azt az elképzelést, hogy a gyermeknevelést el kellene ismerni a nyugdíjrendszerben. Európa sok országában van már olyan rendszer, ahol valamilyen módon ösztönzik a nyugdíjrendszer összekapcsolását a vállalt, felnevelt gyermekek számával. Sokféle megoldás van, az adórendszeren keresztül és közvetlen járadék formájában is lehet visszatéríteni – fejtette ki."
vagy itt a népesedési kerekasztal döntése a kdnp áldásával...
www.csaladinet.hu/hirek/tb_ellatasok-penzugyek/csaladi_penzugyek/20544/komolyan_a_felnevelt_gyerekek_szamatol_fugg_majd_a_nyugdij#
bundi
bocs a kerekasztalos sztori itt...
"Például azoknak a kezdőnyugdíját, akik “egynél több járulékfizetőt állítottak maguk helyett, 1-nél magasabb, az e szintnél kevesebbel hozzájárulók járadékát 1-nél kisebb szorzóval” súlyoznák. Egy másik javaslat szerint a nyugdíjkorhatárt a gyermeknevelés figyelembevételével állapíthatnák meg."
a kdnp áldásával...
magyarbakancs
Meg a jó édes k*rva anyátok azt.
A nyugdíj járulékot az ért levonnátok.?
Mi a franc köze van a politikának a-hoz ,hogy valaki akar gyereket vagy nem.
Keresztény alapokon nyugvó politika ilyen embertelen?
Köszönöm nem kérek belőle.
izo
@magyarbakancs: A levont nyugdíjjárulékodat azonnal kifizetik a mostani nyugdíjasoknak! A te nyugdíjadat a következő nemzedék fizeti ez a felosztó-kirovó rendszer.
Mézike
Nekem 3 gyermekem van. Ezzel együtt mélyen elítélem ha a járulékot a gyermekek száma után kapná valaki.
Monnyuk nemzeti erőforrásaink igen szapora fajta, nekik nem kell dolgozni most sem azért hogy valamilyen ellátást kapjanak.
Ezzel szemben aki nem tud, nem akar gyermeket szűlni az le lesz tojva? Keressen , dolgozzon azért hogy eltartsa azokat akik most is here mód élnek?
izo
@Mézike: Aki nem lehet gyereeke az érthető.De aki nem akar annak nincs gyereknevelési költsége az ebből tehet félre magának nyugdíjra.Szerintem jó lenne ha a gyerek által befizetett adó 20%-át kapnák a szülők nyugdíjra.
picike
@izo: felejsd el a nyugdijakat a gyerekkekkel ne hozd össze !!
simmering73
Rossz hírem van. Nincs messze az idő amikor senkinek sem lesz nyugdíja függetlenül attól, hogy van gyereke vagy nincs.
picike
@simmering73: akkor befizetni se kell sztk-át
picike
@simmering73: a fizukból a levont adóra az mi lesz vagy hogy lesz ?
picike
@simmering73: szerintem ezt kár nyirkálni !!!
magyarbakancs
@izo: "A levont nyugdíjjárulékodat azonnal kifizetik a mostani nyugdíjasoknak! A te nyugdíjadat a következő nemzedék fizeti ez a felosztó-kirovó rendszer."
Na látod ez a baj.
Meg az ,hogy nincs több biztosítási rendszer.
Eriksson
@magyarbakancs: Ez miért baj? Eddig is így volt, a nyugdíjbiztosítás bevezetése óta. Működött is rendesen, amíg voltak fiatalok, akik befizették járulékaikat. Nem kellett félniük a nyugdíjasoknak, hogy ellátatlanok maradnak.
magyarbakancs
@Eriksson: Azért baj mert a 1950-ig három biztosító volt hazánkba.
OTI,SZTK,MÁV.
A rendszer váltásnál visszakellet volna adni ezeket a biztosító társaságokat.
Talán felelősebben állnánk saját egészségünkhöz 33 év EU dolgozói tapasztalatom mondatja velem.
Közös lónak túrós a háta.
Eriksson
@magyarbakancs: Én úgy tudom, hogy ezek nem egyszerre voltak. Valamikor régen volt az OTI. Jogutódja lett az SZTK, majd a TB. Ezek mind állami cégek voltak.
A MÁV meg állam az államban, dolgozói már akkor is nyugdíjbiztosítottak voltak, amikor a többi dolgozó állampolgár még csak nem is álmodhatott róla.
magyarbakancs
@Eriksson: Lehet ,hogy rosszul tudom.
Ami most megy az fenntarthatatlan.Csak foltozgatás és egyre rosszabb lesz az ellátás minden szinten.
Lásd nyugdíj emelés 1,2%
Köszönöm a ki javítást.
Eriksson
@magyarbakancs: Egyébként ez világjelenség, nem csak Magyarországot sújtja. Az az indok, hogy öregszik a társadalom, levesebb befizető, magasabb az átlagéletkor.
A régebbi számítások szerint egy átlagnyugdíjas max. 10-15 évig kapott ellátást, mostanra ez kitolódott, lehet akár 20-30 év is. Ezért kell emelni a nyugdíjkorhatárt is.
Amikor a foltozgatást említed, nekem az jutott eszembe róla, hogy bizony nagy gond előteremteni a kívánt összeget, mert egyrészt sokkal kevesebb a normál befizető, több a közmunkás a minimál fizetésével, de a segélyezettek sem tesznek a közösbe.
eugen4402
Kényes ügyek ezek. Már megint (még mindig) a mennyiségi szemléletet kellene valahogy összhangba hozni a minőséggel, a társadalmi hasznosság prioritásával. Szóval senki se szeretné, ha a nyolc bűnözőt világra hozó drága asszony előnyt élvezne a két gyerekéből EMBERT nevelő főorvos-asszonnyal szemben. Persze vitatkozni lehet, de minek..?
Eriksson
@eugen4402: Úgy gondolom, hogy aki nem nevelt gyereket, de ugyanúgy fizette a járulékot (sőt talán többet is), az ugyanúgy megérdemli a nyugdíját, mint a több gyerekes. A kettőt nem kellene összemosni, mert semmi köze egymáshoz.
eugen4402
@Eriksson: Ezt vallom én is, egy nemzet nem az állampolgárok lélekszáma által lesz sikeres, hanem azok tudásszintje emeli fel, vagy taszítja a mélybe lakóinak sorsát. Jobb, ha ez a javaslat lekerült, bár rám már nem vonatkozik, nem tudnám támogatni.
Mézike
@izo: Akinek nincs gyereke arra költi a pénzét amire akarja.
Ha pedig fizet a közösbe, ugyanannyi jár neki mint a sokgyerekesnek aki ugyanannyit fizetett.
Szeparepa-
Kormány óvatos? Emberiesség ellenes bűncselekmény! Akinek nincs gyereke öreg korában haljon éhen vagy hogy gondolták ezek az idióta nácik?
izo
@Mézike: Ha elolvastad és értelmezted volna a javaslatomat nem írtad volna ezt!
Dr. Felipe
Akinek nincs gyereke attól miért vonják akkor a nyugdíj járulékot elvtársak ha nem kap vissza semmit?
agnes200
Ha nem vállalnak az emberek gyerekeket, annak oka van. Gondolkozzon el a kormány az okokon.
És sokan vannak - ismerőseim körében is - akik nagyon szerettek volna gyereket, csak nem jött nekik össze. Milyen dolog még ezen felül hátrányosan megkülönböztetni őket? Remélem, tényleg nem vezetik be a megkülönböztetést.
Mézike
@izo: Nem vagy te akkora hogy neked javaslatod legyen.
hetöndöe
@izo: "A levont nyugdíjjárulékodat azonnal kifizetik a mostani nyugdíjasoknak! A te nyugdíjadat a következő nemzedék fizeti ez a felosztó-kirovó rendszer."

Pont ezért igazságtalan és abszolut aránytalan a befizetésekkel szemben is.
1magyar
Ez csak úgy működhet ha a normális életet biztosító szülőt a nyugdíjban bónuszt kap, ahhoz viszonyítva mint aki a gyerek helyett a vagyonát vagy a megtakarításait növelte.
izo
@hetöndöe: 100 éve így működik, tudsz jobbat úgy, hogy a mostani nyugdíjasok is megkapják a nyugdíjukat!
izo
@Mézike: Ezt nem én hanem a szakértők javasolják, valszeg néhány év múlva így is lesz akkor is ha neked nem tetszik.
1magyar
@1magyar: Jav.: ha a gyermekének normális életet biztosító szülő...
Mézike
@izo: Ezeknek a szakértőknek fingjuk nincs az egészhez.
hetöndöe
@izo: @Eriksson: A magánnyugdíjpénztárakra való átállás lett volna jövő de a tetű fitymasz azt is ellopta.Nagyon sok országban működik,na persze nem Albániában,Kazahsztánban és Oroszországban.Persze mi arra haladunk és nem a fejlett jóléti társadalom felé.
Mézike
@izo: Mivel én nem milliókból élek mint a szakértők, nagyobb fogalmam van a kisember életéhez, mint nekik. Nem gondolod?
izo
@hetöndöe: Soroljál fel európai országokat ahol működik manyup!
izo
@Mézike: Itt nem a kisember életéről, hanem a jövendő nyugdíjasok nyugdíjáról van szó!
Eriksson
@hetöndöe: Nézz utána, hogy mi lett ellopva. Talán az az összeg, amit az emberek a nyugdíjpénztár helyett a magánpénztárba fizettek? S nem lehet, hogy pont az az összeg hiányzott a nyugdíjbiztosítónak, ami fenntarthatóságához szükséges?
Szerintem a manyup lopta el az emberek pénzét, amit aztán irodaházakat építettek, hozzá infrastruktúrát, osztogatták egymás között a nép nyugdíjra félretett pénzét, s jól éltek belőle az intézmény kiötlői és alkalmazottai. Amit meg nem költöttek el, azt államkötvénybe fektették, mintegy kölcsön adva az államnak szabad felhasználásra, kamatokat remélve cserébe.
S most mi történt? Az állam csak megszüntette a kamatfizetési kötelezettségét, és a magánbefektetéseket visszaadta a nyugdíjbiztosítónak, hogy az továbbra is zökkenőmentesen tudja fizetni a nyugdíjasok járandóságát.
Mézike
@izo: Monnyuk a mai kisemberek lesznek a jövő nyugdíjasai.
izo
@Mézike: Alacsony bér után alacsony nyugdíj lesz ez gondolom mindenkinek világos!
Desischado
Aki nem tudott gyereket szülni, az forduljon fel?! De a járulékokat befizettetik vele is! Aljas ez a gondolkodás! Remélem, ezt már nem lépik meg, bár ezektől minden kitelik! Az okokról kéne gondolkozni, és tenni ellene, hogy vajon miért nem szülnek a nők! Ki az a hülye, aki ebben az országban gyereket vállal, mikor halvány esélye sincs rá, hogy lesz miből felnevelnie!
bundi
@izo: ezt a felosztó kirovót felejtsd már el...a 250 000 átlagbér nyugddíjjáruléka kb havi 40-50 000 ft nyugdíjra lenne elég...az átlagnyugdíj ellenben 115 000 körül van most hozzá csapják azt a pénzt is amit szocho néven az egészségügyre az oktatásra a közmunkások bérére, a rendőrökre, katonákra, miniszterelnökre és siserehadára, és az olyan közpénzből eltartott trollokra szednek be, mint amilyen te is vagy...most papíron 2 dolgozó befizetése jut egy nyögdíjasra (mondjuk a 4 millás dolgozói keret 10-20 százaléka már külföldön fizeti be az adókat és kb a fele közpénzből él...tanárok egészségügyisek, rendőrök katonák...)...nemsokára kb1-1 lesz az arány...akkor miből lesz felosztó kirovó rendszer?...nem érzed, hogy ez a rendszer már most sem életképes?...
izo
@bundi: Látom nagyon értesz hozzá! Nem lehet elfelejteni a felosztó kirovót mert az van ha tetszik ha nem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.