Ismét élesen bírálta Magyarországot és kormányát a horvát miniszterelnök. Zoran Milanovic szombaton újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "Magyarország jó volt Horvátországhoz a délszláv háborúban, mert ez nem került neki semmibe, most azonban akadályozza az igazságügyi együttműködést".

A horvát miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy nem őt vagy a kormányát kell felelőssé tenni azért, mert Magyarország és Horvátország között megromlott a viszony. A megromlott viszonynak szerinte az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), Ivo Sanader volt kormányfő, a budapesti kormány és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az oka, s az azzal a bűncselekménnyel és korrupciós vádakkal áll összefüggésben, amely az INA horvát olajipari vállalat körül kialakult, és amely ügyben Budapest visszautasítja az együttműködést a horvát igazságszolgáltatással.

"Ha nem félsz az igazságszolgáltatástól és az igazságtól, akkor együtt kell működnöd" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarország rejtegeti a Mol magyar olajipari vállalat elnökét, aki Horvátországban a legsúlyosabb bűncselekményt követte el. Megjegyezte, hogy fordított esetben Horvátország együttműködne. A horvát ügyészség tavaly márciusban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről és azt a horvát állam vegye át. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a vádakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat. Milanovic kiemelte: a vádakat nem ő írta és nem is ő vezette az eljárást, hanem a horvát állam. A horvát miniszterelnök kijelentette azt is, hogy Horvátországban jobban működik a jogállamiság mint Magyarországon, mondván, a horvát igazságügy független, míg a magyart befolyásolja a politika.

"Ezek olyan dolgok, amelyekről nyíltan kell beszélni, mert nem tegnap óta tart, tudjuk már évek óta, ezért nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk" – mondta. Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy pénteki nyilatkozata miatt, miszerint "Magyarország Európa vakbele", a magyar külgazdasági és külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, megismételte kijelentését: "Az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet". Milanovic leszögezte, hogy kormánya Németország, Ausztria és az EU szellemében politizál. "A másik oldalon egy olyan ország áll, amelyet 60 évvel ezelőtt legázoltak a szovjet tankok, ugyanakkor mégsem épített drótkerítést senki köréjük" – mondta. A határok nyitva voltak és több ezer magyar jött akkor Horvátországba, és senki sem küldte őket vissza – fűzte hozzá.

Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök az utóbbi néhány napban több negatív és sértő megjegyzést is tett Magyarországra és a magyar kormányra. Horvátországban november 8-án parlamenti választást tartanak. A szociáldemokrata kormány mandátuma végére sokat vesztett népszerűségéből, amiért taktikát váltott, és hazafias retorikával próbálja megtartani a hatalmat. Az Európai Unióhoz 2013-ban csatlakozó ország nagy migrációs nyomásnak van kitéve, az utóbbi néhány hónapban Szlovéniával, Szerbiával és most már Magyarországgal is feszültté vált a viszonya.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
"Horvátországban jobban működik a jogállamiság mint Magyarországon, mondván, a horvát igazságügy független, míg a magyart befolyásolja a politika."- Valóban!! de ez b+ akkor is így volt amikor dúl a háború nálatok és a magyar politika védte a picsátokat azzal pl. hogy azt mondta nem sértettétek meg a magyar légteret!!! Holott felettem fordultatok meg és onnan lőttétek ki a rakétákat b+ !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
"Horvátországban jobban működik a jogállamiság mint Magyarországon, mondván, a horvát igazságügy független, míg a magyart befolyásolja a politika."- Valóban!! de ez b+ akkor is így volt amikor dúl a háború nálatok és a magyar politika védte a picsátokat azzal pl. hogy azt mondta nem sértettétek meg a magyar légteret!!! Holott felettem fordultatok meg és onnan lőttétek ki a rakétákat b+ !!!
DND
nem kell veluk foglalkozni
az eu-ba se kellett volna felvenni oket
soha nem csiptem a yugokat
DND
ha magyarorszag az eu vakbele, hat akkor ok a kloakaja
enyhen fogalmazva
lópicigáspár
Szerintem jelen állásban inkább rákos daganat. A vakbelet kidobják és megy tovább az ember, de a daganatot hiába dobják ki, ott marad a vérkeringésben a nyoma és előbb-utóbb belepusztul az ember! :-(
Törölt felhasználó
Ugyanazt csinálják, mint a dél-szláv háborúban, nekik jusson a zsíros tengerparti rész, ők ne tartsák a szegényebb részeket csak gazdagodjanak. Ehhez még egy radikális nép is(ezt csak saját személyes tapasztalatimból mondom) Vegyék csak ki a részüket a szopsából. Európa nagy szelete ott költi el a pénzét + európa fizette a rengeteg autópályát stb.

Ettől még igaz, amit mondtak ránk:)
Fradigege
Kibújt a szög a zsákból. Szakadjon le rólunk, odahaza sepregessen maga körül. Nem Horvátország miatt van határzár. A nyomorék Hernádin rúgózik. Tegye rendbe az INA-t törvényekkel akár. Szánalmas dél-szláv proli, meglegyíntette a választási vereség szele. Csukjon le mindenkit, aki lecumizta a hernádit. Úgy tudom, hogy visszavették az INA-t. Inkább keresse meg Josip Tot-ot. Úgy tudom ő például horvát. Vagy csak egy fiktív személy?
Fradigege
@Mobil123: Én úgy tudom, hogy a szerb gépek fordultak meg felettünk rendszeresen. Sőt, megbombázták Barcsot. A temetőt és a cigánysort. Egész Horvátország sötét volt éjszakánként. Persze Barcs világított, mint egy karácsonyfa és azzal védekeztek a szerbek, hogy Verőcét és a cukorgyárat akarták bombázni. Hát, persze. Bele akartak minket is rángatni. Kecskemétről felszálltak a MiG-ek, de mire odaértek nem voltak sehol.
Fradigege
@Mobil123: Ezt egy barcsi volt kollégám mondta.
krumpli
@Fradigege: Ivándárda határőrség 91' tavasza, tett egy kört az örs felett egy szerb vadászgép, körülnézett mit is jelent a megerősített határvédelem. Most így poénos, de amikor, közelített az örs felé miután megfordult, teljes fegyverzettel... Háát, mi suttyó kölkök, megijedni sem volt időnk. :(
GeoCravker
Megint egy vita, ahol úgy kezdődött minden, hogy a másik azt mondta : beeeeee...
Desischado
Söprögessenek a saját portájukon menekült ügyben. Bár sajnos, orbánéknak köszönhetően, helyes a megállapítás.
fekete
Ezek szegyentelen senkihazik.Hisz fe'l magyarorszag ezeknel van,Hogy van a --jukon bo"r!
Csizmás Kond
Ha egy miniszterelnöknek csak ennyire futja akkor neki már nincs sok hátra.
nemkati
@Tényfeltáró: slijepo crijevo = vakbél
Csizmás Kond
Az is roppant figyelemfelkeltő, hogy az ilyen kijelentéseknél úgy hallgat az unió meg a többi erkölcscsősz mint a tehénlepény a fűben...
dr lópicigáspár
Hohó, az országunkat senki ne szidja, még a horvátok milanovica se! Én sem szidom Horvátországot, főleg nem hasonlítom egy féregnyúlványhoz, ugyanis a vakbél pontosan ezt a kifejezést jelenti.
Főlökött
Állítólag a győztesek írják a történelmet. Hát a horvát miniszterelnök sem nem győztes, se nem igaz, amiket állít.

INA-ba igen - igen sok pénzt pumpált a MOL / 3-4 milliárdot /, hogy helyreállítsa, a veszteséges működésből lábra álljon. Amikor már nyereséget termelt, rögvest elkezdődött a harc, a visszaszerzésére. Ha a befektetett tőkét kikapnánk, mehetne az INA a lecsóba. Már közel álltak hozzá, amikor rendkívüli közgyűlést hívtak össze, soron kívüli osztalék fizetés miatt /2-2,5 milliárdot akartak akkor kivenni/.
A háborús dolgokkal kapcsolatban is egy 'kicsit' más történt. Több légtérsértés is történt felénk, sőt 91'-ben egy egész ezrednyi MIG-29 akart disszidálni hozzánk és Taszárra leszállni. Egész Taszár és hozzá tartozó egységek készültségbe voltak hetekig. Az sem volt véletlen, hogy teljesen felfegyverzett harci helikopter kötelékek járőröztek a határszélen, hónapokig, a Magyar országhatárt - légteret védve.

Tehát ebből egy következtetést lehet levonni a horvát miniszterelnökről, ha viagrát vesz be, cavingtonnal tegye, hogy ne feledje, miért vette be az elsőt !
feco fero
Mi az hogy nem került nekünk semmibe az ő háborújuk...?!
Mennyi Magyar ember veszett oda?
Ezek neki semmi???
Egy utolsó Magyarnak is többet ér az élete számomra, mint az övé!
Egyébképpen pedig ez egy ugyan olyan megélhetési politikus, mint sok hason mása. Sajnos itthon is van belőlük több mint sok.
magyarbakancs
Horvátoknak talán bekellene fogni a száját.
Mivel a Szerbekel folytatott háburuban menyi katonai eszközt kapot .
Vadász gépeitek meg hazánkfelett fordultmeg.
wagabund
@Omarion Nebula: 23.28...
azért ez nagyon erős...nem kell szítani a feszültséget..
választások lesznek a szomszédban, a szokásos kampánybeszédket tartják..

így nem szabad egy országot nevezni..én kérek elnézést..
Omarion Nebula
@wagabund: persze, hogy erős! Mint a viperaméreg.
Nem kell kérned elnézést senkitől, főleg nem a horvátoktól.
Nem szítok én semmit csak éltem a szabad véleménynyilvánítási jogommal...

Az pedig, hogy választások lesznek , nem jogosítja fel ezt a senkiházit, hogy így beszéljen Magyarországról.
Ne csodálkozzon és te se ha visszaszólnak neki " erősen",
Azt sajnálom, hogy nagy nyilvánosság előtt nem tudom megtenni... ( 4-5 millió horvát előtt)
Mobil123
@Fradigege: Hogy Barcsnál mi volt nem tudom, csak azt hogy Beremendnél mi volt.
világlátó
Hú de sok itt a hozzáértő, aztán a jól értesült, de főleg a sértett magyar.Vagy talán valamennyien azonosulnak a MOL vezére , Hernádi Zsolt ártatlanságával?
Talán minden jól értesült első és biztos kézből ismeri a történetet? Ha mindezt a mi MOL-unkkal tette volna valaki most mit mondanátok? Kié is a MOL? Hány százalék tulajdonrészünk is van benne? Hogy is és mennyiért vettük ezt a százalékrészt?
Aztán hány magyar állampolgárunk is halt meg a legutóbbi háborúban? A horvát pártpolitikához látom milyen sokan értenek. Többen mint a magyar pártpolitikához.
Azt is látom hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásuk eltér a mi csatlakozásunktól.A horvát nép sokat tanult az előkészületlen magyar csatlakozás problémáiból.
Azt is nagyon helytelennek tartom, hogy a horvátok és a magyarok konfliktusáról írnak .
Itt Zoran Milanovic és Orbán Viktor, de inkább Szijjártó Péter konfliktusáról van szó.
Nagy hiba lenne éket verni a két nép közé, mert aki erre spekulál, gyarló egyéni céloktól vezérelve, az semmit nem tud a két nép ezeregyszáz éves közös múltjáról és megérdemli hogy elzavarják a fenébe. Ez Zorán Milanovicra is vonatkozik természetesen.
Kormányok jönnek - mennek de a két nép egymás mellett fog élni akkor is. Ilyen,politikusnak rossz, nyikhajok nem bonthatják meg azt a történelmi közösséget, amit annyiszor próbált kikezdeni a pillanatok végeredménye politika.Hacsak a média nem nyújt segítséget mindkét oldalon, főleg ha népeink beveszik ezt a méregpirulát.
Yoda69
@Csizmás Kond: Talan azert, mert igaz. Nem gondolod?
Csizmás Kond
@Yoda69: Én egyebet gondolok...és nem csak róla hanem mindazokról akik hozzá hasonlóan vélekednek.
Szeparepa-
Két betű el van írva... Nem vak-, hanem vég-..!!! Magyarország Európa VÉGBELE..!! Így helyes!
Yoda69
@Szeparepa-: Es orban a szarcsimbok benne, ezert ezt hozzatennem. :)
Vegulis nem Magyarorszaggal van a baj, hanem a fideSSel es foleg orbannal.
enslaved
@Csizmás Kond: "Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök" Van ehhez mit hozzáfűzni?
Fradigege
@Mobil123: A jugó háborúban ott a horvátok repkedtek át? Nem tudom.
Tényfeltáró
@Szeparepa-: Akkor még nem a seggeluka, csak közel van hozzá.
bakegya
A here hernádi-orbán párost kell átdobni,védje meg a magyarok böcsületét a horvát nemzeti bírák szine előtt nyilvánosan !!!-de attól tartok Zsoltika talán már gondnokság alatt is van,a másik pedig,most éppen a menekült ügyben a világháborún ügyködik-Zorán várhat,a szociáldemokráciájával együtt,vicctorunk ezt is leszarja-már meg is kerülte az államfő-nő megsímogatásával-geci vicctorunk már csakkk ilyen bátor katona.
Mobil123
@Fradigege: Arról beszéltem. (Nekem nem mesélték. Ott éltünk)
Fradigege
@Mobil123: Akkor persze. Csak a szerbekről m ondták, hogy rendszeresen felettünk fordultak meg. És a jugó haditechnika nagyrészt szerb kézen volt. Én csak ebből indultam ki.
Főlökött
@világlátó: Se sértett magyar, se okoskodó, tudálékos nem kívánok lenni, inkább tájékozott :)
A MOL - INA igen kesze-kusza, de a dolog lényegét az első szösszenetemben összefoglaltam. Nem kívánok azonosulni senkivel ezen ügyben, próbálom kihámozni az igazságot.
Miért érdekes az ottani jogi eljárás ? :
"Mikulicic elsősorban azt kérte, hogy a vádiratot fordítsák le olyan nyelvre, amelyet a vádlott is megért, de a bíróság ezt elutasította. "Ezek után javasoltuk, hogy a horvát bíróság kérje ki az Európai Bíróság véleményét, hogy az elutasítás összhangban van-e a nemzetközileg elfogadott konvenciókkal és normákkal, hogy a kérdés még a bírósági eljárás előtt tisztázódjon, de a bíróság ezt a javaslatunkat sem fogadta el"- tette hozzá.

Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy az előzetes meghallgatáson hivatkozott-e a magyar bíróság döntésére, melyben jogerősen felmentették Hernádi Zsoltot Magyarországon, azt válaszolta, hogy az ítéletet még írásban nem látta, egyelőre csak annak szóbeli ismertetését hallotta, "így az még teljességében nem ismert számomra". Budapesten a múlt héten jogerősen helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen indult büntetőügyben hozott elsőfokú, felmentő ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla."

Található :
www.napi.hu/magyar_vallalatok/mol-ina-ugy_februarban_ujabb_per_lesz.590670.html
www.napi.hu/tozsdek-piacok/trukk_az_uj_mol-per_ft-tudositas.571502.html
nol.hu/gazdasag/ina-mol_per__a_vad_tanuja_nem_fizette_be_a_kenopenzt-1349095

Na ezek után az érdekes itt található / majdnem friss, 15-szept.-i/ :
alfahir.hu/mol_ina_ujrakezdodik_a_volt_horvat_kormanyfo_elleni
Azaz :
"Újrakezdődött Ivo Sanader volt horvát kormányfő pere a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, amelyet azért kell megismételni, mert a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet, és az ügyet visszautalta a zágrábi megyei...
Főlökött
folyt. köv.: Ha még több mindenre számot tartana, Google a mi barátunk, sok mindent összeszed ezen témában, teljesen függetlenül :)

"Azt is látom hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásuk eltér a mi csatlakozásunktól." Ezt is rosszul tetszik látni, mivel egyformán vonatkoznak a hatályos törvények a Horvátokra és ránk is!
A háború kapcsán szerintem maradjunk annyiban, a konfliktus elkerülése nem a Horvátokon múlott. Én ott voltam Taszáron és részt vettem személyesen az akkori védekezésben, légi járőrözésben. Igen szépszámmal volt légi határsértés, mely 'csak' kikiséréssel zárult, a puffogtatás elmaradt.

Az is téves gondolat, hogy a jelenleg fennálló helyzet személyes okokra utalna. Jelenleg azért nincsenek a Horvátok igen nagy bajban, mert az Elnök Asszony próbálta rendezni azon problémák halmazát, melyet a miniszterelnök összehozott, saját népének. Legalább a magyarok annyival belátóbbak, hogy nov - 8 ig nem lépik meg a zöldhatárok zárását.
Fennmaradt egy olyan lehetőség, hogy érdemben lépjenek, de ha nem teszik utána, ráállhatnak a liberó gyártásra, mert nem lesz elég a számukra.
Egy rakat migránssal a nyakukon érdekes helyzet lesz, főleg így a tél beállta előtt.

A Horvátok 'Schengen'-i belépéséről már nem is beszélve, úgy annak jogi - hatályos szabályzását be sem tartják, mint felvételre várók :). Az eredmény pedig ebből szabadon-elfogultság mentesen leszűrhető, mi lesz.
Mobil123
@Fradigege: Azt nem tudom kinek mi volt anno a kezében náluk . Sajnos én csak azt tudom mondani amit láttunk anno a rendőrökkel. (nem magam találtam ki)
feco fero
@feco fero: Még annyit, hogy Kedves ÚJ Magyarok, akik honosítva lettetek! Akik nem restelltetek a választásainkba részt venni, nem hallom és látom, hogy meg védenétek az ANYAORSZÁGOT...?!
világlátó
@Főlökött: Tájékozottságod példás. Köszönet érte. Bizonyára sokan félreteszik ezt a sok pontos információt, ahogy én is. Csak üdvözölni tudom mindazokat, akik itt ezen a fórumon így járulnak hozzá a tárgyilagos, hiteles hírekhez.
Személyes elfogúltságom a horvátok iránt nem az Adrián erősödött meg, hanem származásom okán, ami - mint látom - nem lehet parttalan és állandó kontrollra szorul. Köszönöm Neked. Tisztelettel.
Főlökött
@világlátó: Ezen 'Fórum' azért van, hogy megbeszéljük a történteket, kielemezzük és egymást próbáljuk tájékoztatni :) - ha tudjuk.
Egyszer egy számomra tiszteletreméltó ember mondta anno : " a személyeskedés primitívségre utal" , így én kerülni szoktam ezen ténykedést.
Reggeli kv.-zásom közepette olvasom végig a napi híreket, azok alapján próbálok véleményt formálni függetlenül, elfogultság mentesen. Pártkönyvem sincs, nem is voltam egyik felekezet tagja sem, így felekezetmentes is vagyok, szerencsére.
Üdvözlettel.
világlátó
@Főlökött: Nekem is volt egy kollégám , főnököm, aki mindig kiigazította a hangoskodó személyeskedőket, mondván: az okot, a problémát, a kialakulása, vagy megtörténte körülményeit, következményeit kell bírálni, nem az embert, hacsak nem vetődik fel a szándékosság, vagy a hanyagság.
Amúgy mindig a parancsnok felel mindenért. Azért amit elkövetett, de azért is amit elmulasztott elkövetni. Ugye Te is hallottad ezt elégszer?
Főlökött
@világlátó: Még az a szerencse, hogy már 'csak' egy parancsnok van felettem, az asszony :). Felel is mindenért !:)

Én pedig mindíg csak egy dolgot kérek : egérutat. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.