Sokszor volt olyan, hogy nem volt otthon mit enni - ezt mondja egy nyolcéves kisfiú, aki egy ormánsági faluban, Hiricsen él. Szerinte a faluban sok gyerek van rajta kívül, aki nem mindig jut ételhez otthon. A miniszterelnök főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa ugyanakkor másfél hete azt mondta, ilyen nincs.

Forrás: 168ora.hu
Feltöltő: kakaósbögre
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

106 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Az éhezés ...egy életforma..by Harrach.,,,( vagy kijaf@ccom )..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Az éhezők forduljanak bizalommal harrach-vén debil péterhez, az éheztetésügyi népbiztoshoz !
Majd rájönnek,hogy valójában nem is éhesek, csak szeretnek panaszkodni !
dr. prédikátor
Ez az ocsmány múmia hegedős zsuzsa miért nem megy el az Ormánságba???Miért nem ott kérdezősködik???
Clavigo
Az éhezés ...egy életforma..by Harrach.,,,( vagy kijaf@ccom )..
nemjoezigy
Én a gyerekeknek hiszek, nem a kormányzati élősködőknek!
eszegfu
@Horizont: Nekem is elszorult a szivem...Mi sem voltunk gazdagok gyerekkoromban, de nem éheztünk...zsiros kenyér mindig volt, mégha a zsirt csak "megmutattuk" a kenyérnek, akkor is! Hétvégeken mindig pörköltet ettünk tarhonyával... a gyerekek 4 kocka hus kaptak, apukám 8 kockával, anyukám talán csak a "szaftját", mert még vacsorára is u.ezt ettük... ez fél kiló husból készült! Csak azért maradt meg ez az "emlék", mert 7-8 évesen már nekem kellett intézni a 2 heti "nagybevásárlást" és be kellett osztanom a pénzt. Szomorusággal tölt el egyáltalán az éhezés, főleg, ha a gyerekekről szól...:((
papa.49
Meg állapítom, hogy a hazugovics agynélküli hülye tanácsadója SÍKHÜLYE!!!))))))))))))))
eszegfu
@Horizont: 18:49 Azt hiszem páran vagyunk, akiknek hasonló emlékei lehetnek... Nekem szerencsém volt, mert nem igen szerettem az édességet (a mai napig sem)...A mi háztartásunkban csak a "sátoros ünnepeken" volt tojás... testvérem cukros kenyeret szeretett csinálni magának, de hogy a kristálycukor ne potyogjon le picit vizzel spriccelte. Nekem a tökfőzelék volt a "mumus"... szezonban szinte minden nap azt ettük ... nyilván tulzok, de bennem ez maradt meg. Tényleg: hiába tudjuk van éhezés, de látni, megélni... nem találok ehhez fogható "kulturált" szavakat... És sajnos segithet az ember 1-2 igazán szegényen alkalmanként... de nem tudod a "nevedre venni" őket... pedig nagyon szeretném, csakhogy nekem sem megy, csupán időnként...
wagabund
Moldova már húsz éve ezen kesergett... akkor is nagyon szegény volt az Ormánság, de azóta csak romlott a helyzet..
szerintem az a nő nem is tudja hol van ez az országrész.
wagabund
@Horizont: 18.49...érdekes, én is így oldottam meg a nassolást, és felnőttem. a paprikás krumpli, a hamisgulyás-leves, paradicsom leves, tejbegríz, lecsó,stb..ezek ma is kedvenceim..
a tökfőzelék, karalábéfőzelék, sárgarépafőzelék is megúnhatatlan... a család meg néz, mint a lőttmedve..a nagyfater tök hülye.
eszegfu
@wagabund: 19:09 Igazad van! A kutyáira többet költ... fogalma sem lehet az egész dologról! Félreértés ne essék: ha egy háziállat bekerül a háztartásba, annak u.ugy "jár" minden, mint egy családtagnak! Tudom, hogy, amig anyukámnak élt a 2 kutyája, bizony többet költöttünk rájuk, mint anyukámra. Vagyis minden élőlényt, kiemelten a gyerekeket megilletné az a jog, hogy ne éhezzenek!
wagabund
amikor katona voltam, akkor negyed-fél kiló kenyér mindig volt a pufajkában, vagy bárhol...semmiféle leki betegségem nem lett..túl kellett élni. sikerült.
az éhezés ellen sok kenyér, préselt zsír, sok vöröshagyma, alma már majdnem megolás..ezt talán adhatná az állam úgy, hogy nem szakadna bele a költségvetés. ha még napi háromdeci tej is jutna, akkor már választást is nyerhet az adakozó.
eszegfu
@Horizont: 19.15 Naná, hogy emlékszem a cikória kávéra! Imádtam az illatát...ezt is csak ünnepeken főztünk, amikor jött a nagymamám! Nálunk is van a faluban egy nem egészen 100-as ember, aki egyedül él...neki segitek egy kis főzelékkel, lekvárral, savanyusággal, ami éppen van, vagy amit éppen kiván. Nekem pl. 4 fiu unokám van, de az egyik menyem rendszeresen vesz leányka ruhákat (mivel csak fiu ruhák vannak) az egyik kislány osztálytársának... unokám meg elviszi neki. Eleinte "cikizték" a többiek, de most már nem érdekli őt sem. Én sokkal nehezebben dolgozom fel ezeket...ugy adni, hogy a másik ne érezze magát megalázva...
eszegfu
@wagabund: 19:21 Csak annyit tudok hozzátenni: a nyári táborokban mi is voltunk "őrségben" és éjjel bizony a legjobb kaja volt a kenyér + só, amit találtunk a konyhán... el sem tudtunk képzelni jobbat!
eszegfu
@wagabund: 19:21 Most ugrott be, hogy a pufajkában a cigiből kihullott dohány ellenére is mennyire jó volt az a "rejtett" kenyér...na nem saját, hanem inkább a férjem tapasztalat alapján tudom.
JAJMÁR
Tisztességes munkát és bért kellene adni, hogy a szülők tudják felnevelni a gyereket, nem az államnak kell ezt, hanem a szülőnek. Szerintem ők jobban örülnének, ha ki tudnák fizetni a gyerek ebédjét, és ha az nem megfelelő, lenne joguk reklamálni. Meg egyáltalán, a szülőnek legyen felelőssége és joga is.
Ráadásul mit tanul a gyerek, ha ebben a kultúrában nő fel, ahol őt, gondozza a közösség, és ezt a létformát tanulja el, hogy simán elnézi, a szüleinek nem jut.
Milyen családi élet az, ahol a terített asztalt nem ülik körbe, vagy ha igen, az majdnem üres, minőségileg gyenge, rossz étel kerül rá, de a gyerek látja a különbséget, hiszen az intézményben mást kap.
Alapjaiban van elrontva, de persze, ha nincs más lehetőség, ez is jobb, mint a semmi, de ez csak ideiglenes megoldás lehet.
Még soha nem volt ennyire sanyarú a helyzet szerintem. A családokat kell kiemelni a szegénységből, nem elég a gyereket.
JAJMÁR
Mondjuk velem az volt a baj mindig, hogy válogatós voltam és ráadásul amit megettem azonnal lemozogtam. Kb. úgy néztem ki, mint egy éhező, pedig megvettek nekem mindent, gyümölcsöt télen is, ha azt mondtam azt megeszem. Mindenáron meg akartak hizlalni, de nem sikerült. Genetika :)
Nagyon sokáig nem kellett aggódnom az alakom miatt, de az is elmúlt. Már tudatosan vigyázok rá :)

De nem minden sovány gyerek éhező, és fordítva is igaz, mert a kövér gyerek sem egészséges.
nyanya001
@wagabund: desszert a cukros zsíros kenyér volt :)
Freewolf
Talán nem a kocsmába, a trafikba , a tetováló szalonokba és a szamuráj kardoshoz kéne a pénzt hordani. Hipp- hopp lenne étel hirtelen!
lampa laz
A vajdasági magyaroknak jut tőlünk 50milliárd!! A szerb gazdaság fontosabb, mint az itthon éhező gyerekeink. Akadjon a torkán a ma esti vacsora mind azoknak akiket hidegen hagy a mai valós magyar nyomor.
papa.49
@Horizont: Szeder, volt fehér és volt piros, és nagyon szerettük egy szelet kenyérrel, a cukros kenyér, vízbe mártva a kleba felszíne .s a cukortartóba merítve, még most is összeszalad a nyál a számban, hogy rágondolok))))))))
papa.49
@Horizont: De akkor azért volt otthon cukor, jó hús csak vasárnap, de NEM ÉHEZTÜNK))))))))
Ezt nem avval elintézni hogy ,,nem a kocsmába, meg a trafikba kell hordani a pénzt,, mert ez így ordas nagy hazugság, akkor is elmentek a férfiak a kocsmába, a dohányboltba, de A KERESET ELÉG VOLT ARRA HOGY MEGÉLJEN EGY 4-5 FŐS CSALÁD, és ez a lényeg)))))))))
papa.49
@Horizont: Ahogy írod, meg visszaemlékezve az akkori időkre nem lehet ilyen eset, mert akkor segített a munkahely, a gyár, hiszen rossz képet festett volna az ,,épülő szocializmusról,, ha éhező gyermekeket látni az utcán, az iskolákban... Most viszont már gyár sincs, meg munkahely is elvétve, hiszen ha megnézed itt a netten hetente bezár ez, vagy az az üzem, vagy más munkahely,, Átértékelődött az egész világunk, most nem a kisember, nem a melós a fontos))))))
lampa laz
@Horizont: @papa.49: én ettem gyerekkoromban sűrübabos kenyeret, meg pirospaprikás kalácsot. Nem tudom, hogy Ti találkoztatok-e ilyennel, mi nagyon szerettük, meg még a piros zsíroskenyeret, ami tulajdonképpen a hurka abalébe kifőtt zsírja volt dermedt állapotban.
Akkor minden hasznosítva volt, nem lett kidobva annyi étel mint ma és mégis ilyen sok ember éhezik.
papa.49
@lampa laz: Mi hurkazsíros kenyeret ettünk, mert a hurka, kolbász sütés után nem dobták ki a zsírt hanem zsíros kenyérnek megettük, a sűrűbabos kenyeret nem ismerem...
papa.49
@Horizont: Helyre tesszük őket, oszt jónapot...
lampa laz
@Horizont: az egy nagyon besürített babfőzelék volt, olyan amibe megállt a kanál és ezt hidegen kenyérre kenve ettük. A paprikás kalácsot meg úgy készítették, hogy a paprikát cukorral keverték össze és ez volt a kalács töltelék, mert a dió és a mák csak nagy ünnepen került bele.
lampa laz
@papa.49: Horizontnak leírtam, hogy az milyen volt, mamáink nagyon leleményesek voltak anno.
varirmag
A kollégám nem keres valami jól, négy gyermeke van,Bp-től kb 17-20 km-re lakik.
Nem siránkozik,nem járkál segélyt kérni.
A kertjében nyúlketrecek sorakoznak,hetente kétszer nyúlhús van az asztalon.
Kérdeztük tőle hogy megéri nyulakat tartani ? A válasz : Szinte ingyen vannak, a fű mindenhol folyamatosan nő,csak szedni,vágni kell, akad krumplihéj otthon és a szomszédoknál is.A boltos is odaadja a káposzta,karalábé miegymás leveleit.Ennyi !
A kollégám, a kormány tanácsadójánál sokkal többet tudna segíteni az ormánságiaknak,
sokkal kevesebb fizetésért !
papa.49
@lampa laz: Úgy bizony volt olyan karácsonyunk '57. ben hogy egy fenyőgally volt a fa, és Anyám diót, meg almát csomagolt sztaniol papírba az volt az ajándék, mert akkor Apám épp segédmelós lehetett a technikumi végzettségével '56. miatt...
kkalman
Ezt a zsidó templomból szökött rusnya szobrot (H.Zs:) elhoznám ide az Ormánságba. Aztán itt kifejthetné a nézeteit a nem létező éhezésről.
eszegfu
@papa.49: 22:25 De a sztaniol papir is "használt" volt -- legalábbis nálunk. Év közben, ha valami ebbe volt csomagolva, akkor óvatosan bontottuk ki, szépen kisimitottuk és eltettük a karácsonyi diszekhez.
Feraj49
Hegedűs Zs.ha elutazna az Ormánságba megtudná, első "kézből" ! Ismerem a települést,hisz Zalátán is voltam,mint határőr,és a területhez tartozott. Nagyon nagy arra a szegénység-már 1970 ben is az volt ,a rendszerváltás után meg szinte nulla az életszínvonal,munka meg szinte semmi !
karma1
@wagabund: 19.21-re: Jo az elkepzeles, egy jo kis hagymas-zsiros kenyer nagyon finom tud lenni. DE: itt jon be a szemfogato cinizmus: HOGY ADHATNANK EZT EGY GYEREKNEK, AMIKOR AZ EGESZSEGTELEN? Bio-csicsokat, soya babot, mittudomenmit annak a gyereknek, no es semmi csipsz, semmi edesseg, a ketchup is tiltolistas...
ugyanugy, ahogy kitalaltak vagy 2-3 eve, hogyha egy cukros nem etkezik egeszsegesen, akkor mindenfele kedvezmenyt megvonnak toluk, mert nem is akar meggyogyulni. (ugye, ez teljesen logikus! Mert a cukros az biztos ragaszkodik a cukrahoz, mint ahogy a gyerekek is azert nem esznek, mert nem ehesek, kulonben is az egy eletforma...
Tudod, idonkent nagyon fol tudnam rugdalni ezt a rusnya valakit, mert nonek nem igazan neveznem...
dr. prédikátor
Na ,ha már nosztalgiázunk én is elmondom a magamét.Sokáig vidéken éltem gyerekkoromba.A mamánál.Volt két tehenük minden nap fejte őket ,én meg ott álltam mögötte a kis félliteres bögrével és vártam a fejés végét.Amikor végzett leszürte a tejet és én kaptam belőle először.Tudjátok milyen fonom volt az a langymeleg tej???De mindíg tartottak disznót is .hát a disznóvágás volt az igazi ünnep.A disznó lehúzott körmét az ujjunkra tettük úgy melegítettük a kezünket.A disznóvágásból mindig megvolt az egész évre való ennivaló.Kenyeret nem vettek, azt a mama sütötte kemencébe.De mindig volt egy kis vakarék a teknőbe, abból meg kiscipót sütött.Na meg langallót, amit megkentünk tejből készült tejföllel, / nem ám ilyen tejet nem látott műanyag izével/.Karácsonykor meg a mama csinált szaloncukrot. Hát az volt ám az igazi szaloncukor!A mai napig érzem az izét és a frissen sült kenyér illatát!!!Nem voltak gazdagok , de mindig volt annyi hogy nem éheztünk.
eszegfu
@karma1: Csak érdekességként: Országos Közétkeztetői Szakácsverseny zajlik a napokban. Megjegyezhetetlen és szerintem "komplikált" a menüsor -- pedig szépen részletezték. A lényege: az egészséges táplálkozásra törekvés, a nyersanyag nem haladhatja meg a 420 Ft/adag!!! A 2014. verseny győztes menüsora: Zölséges lencseleves csirkegaluskával, főétel: kápiával és kelkáposztával pártol afrikai harcsafilé cukkinis kölespudinggal paszternákpürével, tejszines petrezsem mártással, desszert: céklás csokitorta szilvaraguval. Szerintem ilyen menüt mondjuk készithet a Gundel, de hogy közétkeztetésben... abban már kételkedek... és hogy ennyi pénzből!
karma1
@eszegfu: Ha nem Te irtad volna, azt mondanam, hogy valaki szorakozik... De tudom, hogy Te komolyan adtad be ezeket az adatokat...
En meg olyan gyereket, aki szereti a feherrepat, kolespudingot, nem nagyon lattam..."o)))
eszegfu
@karma1: 8:34 Az csak természetes, hogy megnézem a honlapjukat és onnan másoltam!
Még valami a fehérrépa nem u.az, mint a paszternák! Én nagyon nem kedvelem, mert az állaga inkább a sárgarépáéra hasonlit, de fehér... az illata, meg az ize nekem kellemetlen, nem hasonlit semmire! Jó pár évvel ezelőtt, amikor valahogy nem termett elegendő fehérrépa, ezt árulták helyettesitőként... abban az évben csak 1x főztem huslevest, mert magának a huslének is egész más volt az ize. Komolyan mondom: szükség van ezekre a versenyekre, de nem kellene ilyen extra kajákat kitalálni! Nem értem, hogy ha pl. egy kelkáposzta főzeléket normálisan (vagyis kevés füszerezéssel, kevés rántással) elkészitenek, akkor az miért nem egészséges?! Azt hiszem átlendültünk megint a ló másik oldalára!:)
karma1
@eszegfu: Igen, en is ugy tanultam, hogy a paszternak az nem feherrepa, de ha egy gyereknek adod, akkor az feherrepanak fogja enni, es az eros ize miatt nem fogja szeretni.
En mindent vajjal fozok, de nagyon kevessel, egy felkilos tomb egy hetig eleg kettonknek.
Rantani nem rantok semmit, mert a ferjem glutenfree, igy mindent kukoricaliszttel suritek, ami sokkal egeszsegesebb, es nem nagyon mondod meg a kulonbseget.
Egyebkent is itt sokkal egyszerubben es teljesen maskepp fozok. Magyar kajat csak akkor, ha az egesz napot a konyhaban kivanom eltolteni. A slowcooker (lassan fozo edeny) nem ugyanaz, mintha odafigyelve csinalnam a porkoltet. lassu tuzon. Kevesebb hagymat hasznalnak, kevesebb fokhagymat, a karalabet, soskat egyaltalan nem ismerik. A magyar tipusu zoldpaprika nem leteik, az orolt pirospaprikat spanyolorszagbol importljak, es PORKOLIK, nem szaritjak a napon, mint mi.
szaboria1
Az aszott Hegedüsi Zsuzsa is csak nyalni tud mert fél, hogy alapítványát elszámoltatnák. Most kellene neki országjárásba kezdeni.
eszegfu
@karma1: Érdekes, amiket irsz... de nyilván Nálatok ezek a főzési szokások, nálunk meg más. Szerintem alapvetően az itthon megtermelhető zöldégeket, husokat és elkészitési módokat kellene figyelembe venni, és kisebb lépésekkel kellene "megreformálni". Pl. először a levest, majd egy kis idő elteltével -- ha már azt elfogadják -- kellene a főételt. Pontosan, mint egy családban... itthon sem főzök mondjuk mától másképpen, mint eddig, először inkább 1-1 ételt próbaképpen.
karma1
@eszegfu: Itt is ugyanazok a zoldsegek vannak, de peldaul nem ismerik a szarazbabfozeleket, lencsefozeleket is csak nemreg csinaltam eloszor a ferjemnek. En imadok minden etelt, szeretek fozni, de ahogy megismertem az itteni szokasokat, rajottem, hogy itt csinaljak okosan. Egyebkent is videken nincs ido ,arra, hogy minden nap mindent fozzek, mert nagy a kert, a haz, csak nemreg ota vagyok itthon, de rengeteg a hazkoruli munka. Muszaj kerteszkedni, ha pedig vasarolnom kell, akkor 40 km-re kell az egyik varosba mennem, 60-ra a masikba, ha vasarolni akarok kajat. Szoval, nagyon gyorsan szalad az ido...:o))
Jankó123
2013.04.25
"Az ormánsági emberek számíthatnak ránk"
"Egy nehéz térségbe érkeztünk, és a sikerben reménykedve távozunk – jelentette ki a kormányfő. A mai látogatásunkkal egy dolgot akartunk bizonyítani: az ormánsági emberek számíthatnak ránk, személy szerint rám is, a kormány tagjaira is, Budapestre is. Az Ormánság fontos része Magyarországnak, és ha az Ormánságot nem tudjuk felemelni, nem tudjuk lehetőséghez juttatni, akkor az az egész országról állít ki szegénységi bizonyítványt – mondta el Orbán Viktor."

Forrás:
www.fidesz.hu/hirek/2013-04-25/az-ormansagi-emberek-szamithatnak-rank/
nyanya001
@Jankó123: 2013 óta aki vár az éhen halt, de ezek az élősködő paraziták nem annyira szegények,
hogy ígérni ne tudtak volna.
magyarbakancs
Rendszer szerű éhezés nincs mondta a étel osztó nagy asszony.
Rendszer nélkül éhesek a gyerekek.
karma1
@nyanya001: Beleszamoltak a labdaszedoket is?...:O)))
emerencia
@JAJMÁR: Az egész társadalmat kellene kiemelni a szegénységből függetlenül attól, hogy valaki milyen formában éli a magánéletét és hány éves.
karma1
@nyanya001: Gondolom, pereces, italarus detto, jegyszedo ugyszinten...:o)))
eszegfu
@Jankó123: 9:57 Hogy Te is miket tudsz "fellelni"?! Pont ide passzol... vagyis nem sikerült
"felemelni" az Orbánságot... ahogy látjuk!:(
emerencia
@Horizont: Nekem volt egy kézzelhajtós játékmixerem. (Igazi mixer viszont akkoriban nem volt a háztartásban.) Kimentem a tyúkokhoz, behoztam 1-2 tojást, kristálycukorral megmixeltem és nyersen lehajtottam mert úgy tudtam, hogy a nyerstojástól fogok szépen énekelni. Ma már semmibe sem teszek nyerstojást, felhasználás előtt pedig alaposan megmosom, stb. Nagyon félek Salamon Ella nénitől!
szaboria1
@Jankó123: Gondolod, hogy emlékeznek az akkori kijelentésükre? Már az egy hónapaira sem.
Jankó123
@nyanya001: Ígéretekkel, már tele a padlás. Mondjuk, azzal nehéz lesz jóllakatni az éhezőket.
Az egész pikantériáját az adja, hogy a mai napig elérhető a cikk a fidesz.hu honlapon. Remélem a szegénységi bizonyítványt is felteszik majd. :-)))

@eszegfu:@szaboria1: Csak emlékszem néhány dologra. Rám nem jellemző a fityiszfanok feledékenysége.
Felemelni az ormánságot? Az "izé" bármerre jár az országban, dumában minden települést felemel.
Igazából azt, hogy ő valamit felemel, csak az ingyen kolbászos képén láttam a kis torkost a pecsenyesütőnél.
:-)))
emerencia
@karma1: Ha az ember ki akar jönni a jövedelméből kénytelen sok szénhidrátot enni. Ennek következményeként én pl. szépen megdagadtam, havi ezer forint körül költök koleszterin és vérnyomáscsökkentőre. (Ezt könnyen tudom finanszírozni.) Évekkel ezelőtt szigorú, egészséges diétával 32 kilót sikerült lefogynom. Sajnos ezt a súlyt visszahíztam miután a lét ill. szegénységi küszöb alá csökkent a jövedelmem. Most kicsivel többet keresek de az sem elég ahhoz, hogy a számunkra megfelelő minőségi étkezést biztosítsuk. Távolról sem éhezünk, csak éppen alkalmazzuk nagyanyáink ötleteit mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy a jövedelmünkből többet költsünk élelemre. A második emeleten pedig bajos lenne a pici erkélyünkön bármit is megtermelni. (Na jó, zöldfűszereket azért azért néha szoktam.)
eszegfu
@Jankó123: Na ne szerénykedj, hogy csak "néhány" dologra... sokkal több van Nálad "elraktározva", aminek azt hiszem sokan, de én mindenképpen örülök!:) A városlátogatásos igérgetésekhez csak egy gondolat... ez olyan, mint a helyi érzéstelenités... amig tart a hatása (vagyis a pénz), addig nem fáj...ha "kimegy" az érzéstelenitő hatása (elfogy a pénz), akkor félő, hogy ujra a "nemszeretem" kategóriába kerül O.V., ezért kell ezeket ismételni.
karma1
@emerencia: Pontosan ezert tartottam alszentnek es undoritonak azt, amikor kijelentette, hogyha egymas utan 2 cukorvisgalatnal nem jok a mutatok, akkor a delikvensek nem kaphatjak meg a tamogatast es a jobb gyogyszert, csak a rosszabb, dragat, mert nem akarnak meggyogyulni.

Cinikus, undorito bagazs, jo lenne, ha elhuznanak nagyon gyorsan...
Kedves, Te pedig vigyazz Magadra, ne szerezz nekik oromet azzal, hogy ramesz a betegsegedre, ejlel 120 evig (csak persze magasabb nyugdijbol...:o))))
emerencia
@karma1: Köszi, igyekszem. Úgy félek a betegségektől mint ördög a tömjénfüsttől mert akkor nem fogom tudni a 12 órákat végigdolgozni. Holnap leszek 59 éves és még öt és félévet kell(ene) kibírnom.
Jankó123
@eszegfu: Lehet, hogy ez nem is szerénység, hanem csak a koromból kifolyólag gyengül a "szoftver".
:-)))

@emerencia: Teljes szívemből kívánom Neked, Isten éltessen sokáig erőben, egészségben.
eszegfu
@emerencia: 11:07 Tudod az én koromban a "bármit megtermelni" már nem olyan egyszerü... folyamatos küzdés az "elemekkel": fáj a derekam, vagy görcsöl a lábam, vagy éppen vizhólyagos lesz a kezem. Ennek ellenére nekem legalább megvan a lehetőségem... @karma1-val együtt én is drukkolok, hogy nemcsak kibirjad a nyugdijig, hanem egészségesen "élvezni" is legyen lehetőséged!:)
emerencia
@Jankó123: Köszönöm és azt kívánom, hogy majdan nektek ne kelljen ezzel a problémával megküzdeni.
Freewolf
Megint az éhező gyermekek! Nem a kocsmába és a trafikba kéne hordani a pénzt, rögtön lenne ételre!
karma1
@emerencia: Akkor boldog szulinapot holnapra, csak egeszseges tortakat egyel , es valoban probalj meg egeszseges maradni, mert minden orvoslatogatas feler egy krimivel...(Gyufaert meg szaladj le, mert egy evvel es het honappal en vagyok az oregebb, Te kis fiatalka!...:o)))
karma1
@Freewolf: Idefigyelj te nagyon nadi! Felfogtad mar, hogy nem mindenki reszeges, drogos cigifogyaszto Magyarorszagon, hanem egyszeruen csak iszonyatosan szegeny?
Es nem azert , mert aluliskolazott, vagy lusta, hanem azert,, mert gyarakat, uzemeket, letesitmenyeket zarnak be, maganvallalkozasok mennek tonkre, mezogazdasagi egysegeket vernek szet, iskolakat, korhazakat zarnak be.

Vetted vegre az adast???
Freewolf
@karma1: Ismerem a vidéket és a szegényeket. Döntő többségük saját magának köszönheti a sorsát! A szenvedélybetegek, cigisek, italosok, drogosok életvitele sokba kerül, nem jut a gyereknek ételre. Képzetlenek, tanulatlanok és szinte nincs olyan munka, amit rájuk lehetne bízni.
Akik nincsenek ebbe a körbe és még szorgalmasak is, azok tisztes szegénységben élnek, ami nem azt jelenti, hogy nem lenne mit enni. Nekik nem telik lapos tv-re, görög nyaralásra. Aki itt szegény az a szenvedélyének, lustaságának és a tanulatlanságának köszönheti!
eszegfu
@Freewolf: 11:46 Fogalmam sincs hol élsz... de azt hiszem mindegy is. Menjél le egy faluba és számold meg hány ember van a kocsmában! Ezt most komolyan mondom! Nálunk a kocsma egy "tudakozó hivatal" én is bejárok... még nem tudtam ugy bemenni, hogy 3-4 embernél több lett volna ott és ők is munkára vártak, ha hiszed, ha nem! A nehéz fizikai munkára mindig a kocsmában keresek embert és egyik sem szeszt iszik, hanem 1 üditő mellett órák óta várják, hogy "elvigye" őket valaki dolgozni... mindent elvállalnak. Nálunk ez van...
karma1
@Freewolf: Mondtam fentebb, hogy vonatkoztass mar el mindenfele szenvedelybetegsegtol, cigi, pia drog kicsukva!
Ahol kozmunka sincs, es ahol a holgy meg a parja dolgoznak, a faluban osszesen 4 embernek van munkaja, 90-ek nincs! Es nem azert nincs, mert 90 ember reszegen fetreng a foutcan, hanem mert MUNKAHELY!
emerencia
@karma1: Köszönöm, ötven éves korom óta nem kérek gyertyát a tortámra, így gyufa sem kell. :-))))))
Freewolf
@eszegfu: Ne felejtsük ki azokat, akik a kannás bort hazahordják! Ők tényleg többen vannak!
Freewolf
@karma1: Hallottam olyan csodáról is, hogy máshol dolgoznak, nem a lakhelyükön! Van munka, ha van hozzá tudás és szorgalom!
karma1
@Freewolf: Remenytelen vagy... Egy eldugott zsakfaluban hova a p@csaba tudna menni 90 ember? Na, mara (is) elegem van beloled, kulonben is mar masnap van nekem.
szaboria1
Tegnapi és mai kép itt nálunk, a héten lomtalanítás van nemcsak cigányok de magyarok is keresgélnek a lomok között vasat, sörös dobozokat keresgélnek. Mert olyan sok munka lehetőség van itt, hogy a közmunkásokat is most bocsájtják el. A levelek össze szedve, ha majd lesik a hó akkor meg behívják őket.
eszegfu
@Freewolf: 12:07 Komolyan most megkérdezem a boltost: mennyi "kannás bor" fogy! Te honnan tudod a fogyás mértékét, hogy ennyire állitod: "ők tényleg többen vannak"?! Tudod bosszant, hogy az érzéseidet, a vélelmedet ugy irod le, mintha egy könyvből olvasnád, vagy Te huznád a strigulákat 1-1 kannás bor elvitelekor. A másik: jó lenne, ha láthatnád a 2 szemeddel a boltos tartozás füzetét! Nemcsak az összegeket, hanem hogy hány ember nem tudja kifizetni a vásárlását. Én megnézem a kosarát (amit tartozásként felirat): nincs benne üditő, vagy sportcsoki, de egyetlen joghurt sem, vagy mélyhütött zöldségféle, azaz semmi "luxus"... a legolcsóbb liszt, 12 %-os tejföl, meg félbarna kenyér általában ennyi, vagyis csak éppen annyi, hogy tud valami egyszerüt főzni...
Freewolf
@karma1: Minden napot egy másnap követ! :-)
Jankó123
@eszegfu: @karma1: ma 12:05
Kár belé a szó, hiszen a munkát, mint olyat szerintem csak azon a fényképen látott, ami egy nagy kaput ábrázolt felül egy felirattal, hogy aszongya: "A munka szabaddá tesz".
Freewolf
@eszegfu: Éltem vidéken. Tudom, mit láttam!
karma1
@Jankó123: Na, AZT a kaput nem szeretnem latni meg egyszer, meg fenykepen se! ...:o((((
eszegfu
@Freewolf: Nem zavar a MÚLT idő és az, hogy MOST mi van?! Te csak "kötöd az ebet a karóhoz"... mégcsak véletlenül sem akarod elfogadni más tapasztalatát, mert Te tudod a "tutit"!? Azt még megértem: ez a véleményed, de azt már nem, hogy miből gondolod: Neked van igazad?! Most bemérgeltél...
karma1
@Freewolf: Nana', ha egesz nap a kocsmaban kujtorogtal, akkor tenyleg csak a piasokkal, lustakkal talalkoztal, igy mar ertheto!
Freewolf
@eszegfu: Sajnálom, ha mérges vagy, de én ezt tapasztaltam!
Freewolf
@karma1: Ült a fene a kocsmába, de az utcán láttam a részegeket hazafelé botorkálni!
karma1
@Freewolf: Szoval akkor megse otthon ittak a kannast,...:o)))
eszegfu
@Jankó123: 12:18 Jelentem... már el is akadt a szavam!:))
Jankó123
@Freewolf: "Éltem vidéken. Tudom, mit láttam! "

Láttad az ojjektumot, ami avízbül vonnya ki a zoxigént?
:-)))
varirmag
Én ezt nem értem !
Budapesten nagyon sok a betöltetlen munkahely !
Keresnek takarítót,asztalost , lakatost,burkolót,festőt,szakácsot,mosogatót.eladót stb,stb
A cégek /kicsik és nagyok / panaszkodnak hogy nincs munkavállaló.
Ugyanakkor azt látom hogy panaszkodnak hogy nem találnak munkát,meg hogy milyen sz@r a közmunka.
Hogy van ez ???
Most akkor miért nem találnak munkát ???
nyanya001
@varirmag: Az Ormánságból Budapestre jöjjön dolgozni éhbérért :
Gondold végig !
wagabund
@nyanya001: 20.02 ne is mondd...főleg a nejem emlegeti párás szemmel...de a pesti gyerekek is ették kétpofára...

szerncsére már csak emlék...mondanám megkönnyebbülten, aztán bocsánatot kérek, mert ez még ma is főétkezének számítana sok gyerek életében, ha lenne otthon kenyér, zsír, cukor..de az sincs.

...csak az ígéret, hogy majd esztek, ha ad a miniszternéni...
nyanya001
@wagabund: Az akkori és a mostani helyzet között az a különbség, hogy akkor volt á
remény, hogy jobb is lesz. Most semmi remény, csak rosszabb lesz. ((
wagabund
@nyanya001: a számból vetted ki a szót :-(

még szerencse, hogy talán a gyerekek nem értik mi is van körülöttük...a veszély nagy, mert az éhező sok mindenre képes...
nyanya001
@wagabund: Azért, hogy 4 millió nyomorgó legyen kár volt rendszert változtatni,
akkor ha szerényen is de meglehetett élni.
JAJMÁR
@Jankó123: 11:03 Sőt, 2013-ban Kémesen, a kihelyezett kormányülésen - persze választások előtt :

"Orbán Viktor ismét kérdezett: „Zsuzsanna, hogy állunk az M6-os autópálya meghosszabbításával?”
A miniszter asszony ismét magyarázkodásba kezdett volna, ám Orbán félbeszakította: „Zsuzsanna, 2018-ig elkészül a meghosszabbítás a horvát határig?” (a baranyai metszéspontig és Barcsig - a szerk.)

– Igen – hangzott a válasz.
A kormányülésen kiderült az is, a kabinet támogatja egy Dráva-híd építését Vejtinél, ahol ezt megelőzően komp kezd üzemelni. Csakhogy az odavezető út megépítését bürokratikus akadályok nehezítik.

– Mi tart ennyi ideig? Az állam mi vagyunk, mi adjuk az engedélyeket, nem? Brüsszelbe kell ezért is utaznunk? – kérdezte Orbán Viktor. – Zsuzsanna, mennyi ideig tart megépíteni az utat, konkrétumot mondjon legyen szíves!
– Idén még meglesz – közölte Németh Lászlóné"

"Továbbra sem látszik a baranyai Fidesz lobbiereje az M6-os és M60-as autópályák ügyében: a két gyorsforgalmi szakasz folytatási lehetőségét - és az erről szóló 2013-as kormányhatározatot - hangos fideszes kampányígérgetések után Orbán Viktor 2014 novemberének végén törölte el egy tollvonással. "
1magyar
@varirmag: Azért nem talál egymásra a munkaadó és a munkavállaló mert havi 73 ezer ft-ért akarnak dolgoztatni napi 12 órát,de van ahol többet is.
Van aki nem bírja, van aki nem akarja a kizsákmányolást. De nagyon sokan dolgoznak ennyiért is mert nincs más.
Ha beteg lesz valaki mehet a francba, senkit nem érdekel, mármint az államot.
JAJMÁR
@emerencia: 11:19 Nagyon boldog szülinapot, sok örömet az életben, és jó egészséget kívánok Neked :)

"Még egy újabb gyertya, néhány jó barát,
az Isten óvjon téged még sok-sok éven át.
Néhány könnyű óra, egy nehéz év után
legyen most szép az Ünnep, egy jobb év jön talán."
Ossian
Hari
Hegedüs Zsuzsa az auditól nem láthatja. Egyébként is egyszerű magyar lelke van: amit nem lát, az nincs !!!
emerencia
@Horizont: A 40 év szolgálati időm meg van de a 40 éves kedvezményhez szükséges orbániai un. jogosultsági időm nincs.

Neked is köszönöm a jókívánságot és azt kívánom, hogy minél hamarabb pihenhessetek végre még sok sok évet a férjeddel. Európa előbb utóbb rá fog jönni, hogy nem a fiatalkori munkanélküliség és az idősb dolgozók végkimerülésig való dolgoztatása fogja felvirágoztatni a társadalmakat.
emerencia
@JAJMÁR: Köszönöm a szívmelengető verset és sok sok gyereknek és felnőttnek veled együtt is hasonló jókat kívánok.
emerencia
Ma már Magyarországon felnőtt egy generáció, amelynek az a fixa ideája, hogy a fizikai munkás megérdemli, hogy veszélyeztessék egészségét, testi épségét, hiszen nem tanult eleget, ha pedig igen akkor az nem számít, hiszen annyit is ér. :((((( Megesik, hogy már a munkaszervezési szempontok sem számítanak, ha a munkást gyötörni akarják. Egyeseknek az a mániája, hogy minél jobban nehezítik a munkakörülményeket, minél jobban aláássák a dolgozó egészségét, minél jobban veszélyeztetik a testi épségét annál több profitot fog a testileg, lelkileg meggyötört melós produkálni.Találkoztam már olyan emberrel, aki azért ment el a németekhez dolgozni mert ott legalább törődnek a munkavédelemmel és a fizetésből tudja finanszírozni a saját rehabilitációját. Nálunk ez álomkategória.
emerencia
@emerencia: bocsánat, ezt nem ehhez a témához szántam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.