Életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára a Fővárosi Törvényszéken újrakezdett büntetőperben pénteken.

Életfogytiglant kértek Biszku Bélára

 A vádhatóság képviselője perbeszédében szimbolikusnak nevezte, hogy 59 évvel azután mondhatja el vádbeszédét, hogy a vádlott és társai utasítást adtak a kegyetlen leszámolásra.

Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
@TASzSz: Azon vitatkoznak a történészek is követett e el vagy sem. Addig is ezzel is lehet etetni a népet, mert akkor nem velük foglalkoznak. Lassan 60 éve már sokan akik akkor lehettek 20 évesek már hamut is mamunak mondja.
Az ügyész is inkább a lenyúlásokkal foglalkozna.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Strong
...ez nem évül el: ha megtette, és bizonyítható - akkor sittre vele, míg él..
TASzSz
Az elmúlt 25 év fenenagydemokráciájában senkinek nem jutott eszébe?! Mé' pont most???
Szókrakész
Eddig védtétek, pénzeltétek, súlyos nyugdíjat fizettetek neki!!!
szaboria1
@TASzSz: Azon vitatkoznak a történészek is követett e el vagy sem. Addig is ezzel is lehet etetni a népet, mert akkor nem velük foglalkoznak. Lassan 60 éve már sokan akik akkor lehettek 20 évesek már hamut is mamunak mondja.
Az ügyész is inkább a lenyúlásokkal foglalkozna.
eszegfu
2010-ben jelentették fel először, amit az ügyészség elutasitott. 2013. októberében emeltek vádat ellene, igy most már 2 év elteltével, majdnem 60 év távlatából hogyan lehet megbüntetni "javitó szándékkal" egy 94 éves embert?! Tudom, hogy az emberiség elleni büncselekmények nem évülnek el... viszont szinte biztos vagyok benne, hogy Biszku -- a hozzá hasonló időseket is nézve -- már nem emlékszik, vagy ha igen 1-1 dolgot, ami máskor és máshol történt, már "összemossa"...nem igazán van tudatában a mostani eseményeknek sem... talán az évet tudja, de a hónapot, vagy a napot már nem. Hát nem igazán tudom milyen itéletet kivánjak neki... talán u.olyan "szimbólikusat", mint amilyenre a vádbeszédben hivatkoztak.
csa-csa
@szaboria1: "..már hamut is mamunak mondja..."
ja! sokáig eláll a szar
volvós
És a szinház 3.-ik felvonása ezzel véget ér - a Fidesz Nemzethy-szinházában !!
vitriol
@TASzSz: talán azért most, mert a fidesz az elmúlt években mindig lukra futott, most ettől a pertől győzelmet remél
margo47
@vitriol: Nagy sikerélmény lesz nekik.
mariaberta
Na, mennyi lesz az életfogytiglan? Ennél nevetségesebbet el sem tudok képzeni. Tort űl a hülyeség!
eszegfu
@mariaberta: 3:37 Ahogy mondod!! Én még azt is hallottam, hogy az ügyész nyilatkozta: esetleges halála után is végigviszi a pert...:(
karma1
@eszegfu: Elvegre az allam fizeti a perkoltseget, nem? Ugyhogy zseton van ra epp eleg... Ha 2010-ben nem tudtak rabizonyitani, azota eltelt 5 ev, mi valtozott? Koholtak valami bizonyitekot, es mostanra keszult az el? Hagyjak mar nyugodtan meghalni, oszt jonapot. Akarmelyik nap meghalhat, igy is eleg ciki volt az 5 ev, amiota ide-oda hurcolasszak...
verum
Gyalázat, hogy harmincegynéhány évvel a rendszerváltás után most jut eszükbe, hogy előszedjék.
Gondolom, más bűnös már nem él, megvárták, mert valakinek a valakije.
Az igazságszolgáltatás nálunk - kész cirkusz. Kicsinyes, sekélyes indulatok és végtelen nagy butaság.
eszegfu
@karma1: Az I. foku itélet szerint 5,5 év börtönbüntetésre itélték, az ügyész fellebbezett, életfogytiglant kér. Ha elfogadták volna az I. fokut, akkor már a szerencsétlen börtönben ülne, igy most még szabadon van. Lehet, hogy azért huzzák az ügyet: várják a halálát...addig sem kell sitten ülnie... nem tudom...
karma1
@eszegfu: Engem ez az egesz egy rossz kutyakomediara emlekeztet, mert ha eliteltek volna 5 es fel evre, akkor azellen jogosan fellebbezhetett volna, akkor ujratargyaltak volna, aztan megint fellebb-fellebb,... Nem igy kene peldat statualni, mert ez egy turo,...
Foglalkozzanak inkabb egy most aktualis bunuggyel. Mi van a Buda-Cash-sel? A Quaestorral? Ki a masik 5 kitiltott? Hol a manyup penz? Miert nem akarjak az allitolagos, mindenre kiterjedo fide$$ altal kert Paks2 tanulmanyrol feloldani a titkositast?
Ezek lennenek a fontos kerdesek, az ures allamkassza, ahonnan 900 EZER embernek nem jon fizetes karacsony elott, viszont eltolcsy a kacska szemivel mar megint kinezett egy nagyerteku ingatlant, amit talan sikerul felalkudnia par milliarddal, hogy legyen mit szetosztani. Na meg a kiurulo korhazak, a 400 eletvitelszeruen ehezo kisgyerek... Szoval, volna mirol targyalast kezdeni, de polpoltnak eppen erre a szerencsetlen oregemberre van kifenve a foga...:o((( Hanyinger ez az egesz, ami otthon "kozigazgatas" cimszo alatt folyik...
eszegfu
@karma1: Én sem nagyon értem... de talán a Jobbiknál akarnak ezzel egy piros pontot elérni...persze ez is csak találgatás, de tény: napirenden lehet tartani ujra, meg ujra. Addig sem foglalkozunk mással! A napokban olvastam, hogy a Buda Cash épületében (székhelyén) van egy másik bróker cég is, akiket az ellenőrzés során 500 MFt-ra megbüntettek, mert nem volt joguk értékpapirokat forgalmazni. Ez a cég is ellopta a befektetők pénzét, most csődeljárás alatt van... és most büntetik őket, amikor már egy árva buznyák sincs benne?! Most nem találtam rá erre a cikkre!
Csizmás Kond
Ízlések és pofonok.
Szerintem ítéljék el...mindegy mennyire mert úgysem kerül börtönbe az életkora miatt.A lényeg hogy ha egy olyan embert el lehet ítélni aki a kötelező sorkatonai szolgálata alatt egy láger őreként dolgozott akkor az ilyent is el kell.
Az ítélettel a kecske is jól lakna és a káposzta is megmaradna.
verum
@Csizmás Kond: - és vajon miért csak most? Nem bujkált, nem kellett felkutatni, mindenkit tudta, hogy hol éldegél.
Vajon hányan úszták meg rajta kívül, aki valakinek a rokona, retyerutyája? Hiszen a Parlamentben szinte csupa komcsi, vagy annak a leszármazottja ül!
Eriksson
Ez az életfogytiglan szerintem elővigyázatosságból született. Mert ha mondjuk 20 évet szabnak ki rá és túléli, akkor felelőtlenségnek fog hatni az ítélet, mert a cél az, hogy örökre kivonják a forgalomból ezt a közveszélyes bűnözőt.
Az most más dolog, hogy eddig kiemelt nyugdíjat kapott, s ő cserébe jól viselkedett.
Csizmás Kond
@verum: Ez a miért csak most-nak is van egy előzménye.
A parlamentiek pedig tűzparancsot nem adtak ki ...
verum
@Csizmás Kond: - feltételezhetően nem, de kiszolgálói voltak azoknak, akik tűzparancsot adtak ki.
A régi párttagok pont olyan felelősek, mint a maiak, ha vannak bűnök, szemétségek.
Igen, a miért most-nak is van előzménye, mégpedig szerintem amit korábban írtam.
Csizmás Kond
@verum: ...vagyis nem csak Biszkut hanem az egész rokonságát a vádlottak padjára kéne ültetni ?
verum
@Csizmás Kond: - nem ezt mondom. Azt mondom, hogy azért vártak eddig, mert Biszku feltehetőleg senkinek senkije. Amíg volt olyan bűnös, aki valakinek a valakije volt, addig nem akartak megtorlást.
Én csak ezt tudom feltételezni, hogy huszonvalahány évig vártak. Mert hogy ebben a több évtizedes várakozásban nem látok valami nagy hazafiságot, meg igazságszolgáltatási készséget, meg ilyesmit.
verum
@Csizmás Kond: - merthogy más is érdemelt volna életfogytiglant, amíg még élt a rendszerváltás óta, az igen nagyon valószínű!
Csizmás Kond
@verum: Nincs itt amit feltételezni, minden pillanatát megbeszéltük épp itt...
Biszkut azért ítélték el mert valaki feljelentette. A feljelentés meg az alapján történt meg mert Zuroff megélhetési nácivadász mintára a kommunizmus hóhérai üldözésére is lehetőség nyilt és valaki élt a lehetőséggel...ugyanis ez a fajta bűn sem évülhet el.
verum
@Csizmás Kond: - ja, csak úgy spontán jött az ötlet. Mert a mi mélymagyarjaink olyan nagyon önállóak. ;-)
Egyébként hogy én mit feltételezek és mit nem, az az én dolgom, alaptörvényben még nincs benne, hogy engedélyeztetni kellene. A gondolat és a fantázia még egyelőre szabadon szárnyalhat.
simmering73
Jó lenne már befejezni ezt a bohóckodást, mert a vádlott (hajlott kora miatt) lehet nem éri meg az ítélet hirdetést.
Csizmás Kond
@verum: olyasmi...valakik megunták, hogy csak egyes bűnöket lehet életfogytig üldözni...és jól tették sőt.
verum
@Csizmás Kond: - ugyan, nem igaz, hogy csak egyes bűnöket lehet. Legfeljebb nem kaptak még "kilövési engedélyt" fenti okok miatt!
mariaberta
@eszegfu: Na hát ez tetszik.. Esetleg be is balzsamozhatják, mint anno Lenin elvtársat és őrizhetik, nehogy megszökjön.
eszegfu
@mariaberta: Gondolj bele, hogy 1-1 tárgyalási napra fizikálisan is fel kell készülnie... (szerintem még az utcára sem megy ki, mert már ahhoz sincs kedve, ereje ugy egyébként ahogy egy ilyen idős embernek sem) Bonyolult "logisztika" kell még a legkisebb sétához is... nemhogy egy "szökéshez". Szerintem teljesen mindegy milyen időtartamu börtönt kap... hiszen ezt talán végig a rabkórházban kell eltöltenie...
mariaberta
@eszegfu: Igazad van, a helyében én kinevetném, -szívem szerint kiröhögném- ezt az egész cirkuszt. Mi a fenét akarnak még egy ilyen idős, beteg, szinte magatehetetlen embertől? Ezen az alapon elkezdhetnék Hitler, Mussolini. sőt Horthy kormányzó,eítélését is, mert sokkal több halottal kellene nekik elszámolni, mint Biszkunak. Tort űl a hülyeség!
eszegfu
@Eriksson: 11:20 Tudod, hogy elfogadom mindenki álláspontját, igy a Tiedet is. De most a hsz-del mosolyt csaltál az arcomra... lehet, hogy "elvileg" mindennek ugy kellene müködnie, ahogy irtad. De ezt nem gondolhatod komolyan: 25 évvel a rendszerváltás és majdnem a "büntett" után 60 évvel egy 94 éves embert azzal a céllal kell életfogytiglanra itélni, nehogy visszakerüljön a "forgalomba" ez a "közveszélyes" bünöző?! Láttad Te már, 1x is, ahogy a kerekes székével betolják a tárgyalásra, még a fejét is kitámasztották egy felfujható "gallérral", meg hallókészüléket raknak rá... vagyis önállóan szinte már az alapvető dolgokra nem képes... Tudod, ha ezt a "rendrakást", meg "elszámoltatást" tényleg megcsinálták volna valahol a rendszerváltás környékén, akkor sok más emberrel együtt talán még "tetten érthető" lenne... de most már véleményem szerint nevetséges, hogy 2 éve nem képesek bizonyitani, vagy dönteni a bünösségéről, és ennek mértékéről.
eszegfu
@mariaberta: 14:56 Én arra tippelek, hogy Biszkunak már fogalma sincs a mai napok történéseiről...szerintem már napokkal a tárgyalás előtt "élesitik" az agyát, próbálják tudatositani benne, hogy mondjuk pénteken 10-re birósági tárgyalásra kell mennie. Azt kell mondjam, hogy ez az ember ma már csak egy idős, magatehetetlen ember...sajnálom is.
eugen4402
Biszku bűnösségének megítélésében földi Bíróság már nem illetékes, tényleges ítéletet az "Úr ítélőszékén" hoznak nemsokára. Ő már legalább két évtizede börtönben van, a saját múltja és esendő teste börtönében vegetál, és éjszaka talán eszébe jutnak emlékek... Ennél súlyosabb büntetést senki se hozhat.
Eriksson
@eszegfu: Ez volt benne az irónia, amit felemlegettél. Miért akarnak egy ilyen idős embert megbüntetni? Nevetséges erőlködés.
Eddig élt mint Marci Hevesen háborítatlanul, hatalmas nyugdíjjal - rendszerváltozás ide-vagy oda -, most milyen példát akarnak statuálni és kinek?
Erre írtam: Fújhatják a seggét is.
december 4., 13:35
eszegfu
@Eriksson: 17:48 Bocs.! Igazad van, nem voltam "képben"... :(
Eriksson
@eszegfu: Bocs, talán kellett volna egy :)) szmájli, hogy gyanús legyen a "komolyságom". :)
eszegfu
@Eriksson: Mondjuk az jól jött volna -- legalábbis nekem. Nem volt internetem... és amikor végre rájött a "rendszergazdám" az okára... annyira örültem, hogy csak "vagdalkozva" irtam... Azt hiszem ebben a témában akkor u.azt gondoljuk.
kukac50
Szánalmas az a bíró aki ezt az ítéletet kimondta egy 94 éves emberre!
A Mészáros Lőrinc vagyonosodásával állhatna elő az ügyész a Biszku per helyett!
mariaberta
@eszegfu: Egyetértek Veled. Az egész egy szánalmas és ezekre jellemző cirkusz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.