A Digitális Jólét Programban előtérbe kerül az oktatás digitális átalakítása, valamint a digitális startup cégek fejlesztésének stratégiája, az internetezés áfájának csökkentésével, valamint az internet-alapcsomag bevezetésével a magyarok a digitális átalakulás folyamatának nyertesei lehetnek – mondta Deutsch Tamás, a program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos kedden az MTI-nek.

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg a program megvalósításáról szóló kormányhatározat, valamint az a miniszterelnöki utasítás, hogy Deutsch Tamást a digitális jólét programjának megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztossá nevezik ki. A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy – várhatóan 2017. január elsejétől – a jelenlegi 27-ről 18 százalékra csökken az internetezés áfája.

Deutsch: Előtérbe kerül az oktatás digitális átalakítása

A miniszterelnöki biztos kifejtette: a kormány december 16-i ülésén megtárgyalta és elfogadta azt az előterjesztést, amely az InternetKon eredményeit megvalósító intézkedéscsomagot tartalmazza. Ez a Digitális Jólét Programja, amelyet párbeszédre, egyeztetésre és egyetértésre alapozva szeretnének megvalósítani.

A program régóta hiányzó stratégiák megalkotását írja elő, létrejön egyebek mellett a digitális gyermekvédelmi, a digitális exportfejlesztési, és a digitális hírközlési stratégia is. Deutsch Tamás azonban kiemelte a digitális oktatási stratégiát, amelynek célja, hogy Magyarországon 3-5 éven belül a köznevelési, szakképzési és felsőoktatási rendszer digitális fejlettség szempontjából Európa élvonalába kerüljön. Ez álláspontja szerint azért fontos, hogy a digitális tananyagok, eszközök segítségével a legversenyképesebb tudást kaphassák a tanulók, a hallgatók.

A másik fontos elem Deutsch Tamás szerint a digitális startup cégek fejlesztésének támogatása, mivel ezek a vállalkozások kulcsfontosságúak a magyar gazdaság fejlődése szempontjából.

További intézkedéseket sorolva a miniszterelnöki biztos elmondta, hogy olyan fejlesztési programról is döntött a kormány, amelynek köszönhetően 2017-re minden településen legalább egy középületben és legalább egy közterületen lesz ingyenes szélessávú wifi, emellett a piaci szereplőkkel egyeztetve bevezetnek egy internet-alapcsomagot, amelynek célja, hogy azoknak is elérhetővé tegyék a világhálót, akik eddig valamilyen ok miatt nem interneteztek.

Három éven belül, 2018. december végéig Deutsch Tamás nyilatkozata szerint Európában elsőként minden magyar háztartásban elérhető lesz a "szupergyors" vezetékes internet, illetve minden oktatási intézményben, könyvtárban, közművelődési és gyermekvédelmi intézményben lesz szélessávú wifi is.

A miniszterelnöki biztos közlése szerint 2016 végén törvényjavaslatot terveznek benyújtani a netsemlegességről, illetve a visegrádi országokkal közösen az unió elé terjesztenének egy a globális internetes vállalatok adóelkerülési gyakorlatával szembeni eredményes fellépést lehetővé tevő, amerikai tapasztalatokon alapuló jogszabály-tervezetet is.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Az oktatás ésszerűsítése kellene, hogy igazi pedagógusok mondják meg, hogy hogyan is kellene.
Elsősorban nem egységesíteni az oktatást, mert a gyerekek sem egységes életet élnek és a környezetük sem az.
Deutsch meg maradjon meg a nemdrogos környezetében és örüljön, hogy állnak mögötte, mert hátszél nélkül talán már sitten ülne.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Az oktatás ésszerűsítése kellene, hogy igazi pedagógusok mondják meg, hogy hogyan is kellene.
Elsősorban nem egységesíteni az oktatást, mert a gyerekek sem egységes életet élnek és a környezetük sem az.
Deutsch meg maradjon meg a nemdrogos környezetében és örüljön, hogy állnak mögötte, mert hátszél nélkül talán már sitten ülne.
volvós
Kijaf@szomtompika !!!
Ez azt jelenti, hogy végre elvégzed az
általános iskola 6.-ik osztályát ?? Büdös gyökér...
human
@Mirabilis: Te is tudod, hogy Deutsch Tompika az utolsó, aki ismerné az erkölcstan könyv tartalmát. Tényleg nem vádolható azzal, hogy tudott volna annak tartalmáról, pláne a hibáiról :)
human
Ha már internet.
Tudjátok mit kellene minden kormánytagnak letöltenie? 20 év fegyházat :)
nevemnick
Nem látszik, hogy év vége lenne. A normális ember ilyenkorra a megélhetés küzdelmében már elfáradtak, ezek a barmok meg sziporkáznak
Pestilence
Digitális Jólét! Halálra röhögöm magam.
human
@Pestilence: A digitális jólét tudod azt jelenti, hogy 400 ezer forintos projektorokat szerelnek fel a tanterembe, de nem adnak pénzt izzót venni bele. Amerre én jártam ott ez a nagy büdös valóság.
Csizmás Kond
...digitális jólét...vazzee...az valami olyan mint amikor a drogot számítógépen rendeli meg ?
glorianna
"minden magyar háztartásban elérhető lesz a "szupergyors" vezetékes internet" - aha. És villany mikor lesz minden magyar háztartásban???
eszegfu
@glorianna: Ahogy mondod... meg szennyviz csatorna?? O.V. "kisfalujában" sincs...de stadion az van!!!
nezelodo
Na akkor 2016-ban kisüt a napocska! Az országlásotokat megelőzően beszerzett iskolai digitális táblára majd tudnak írni, ha adtok nekik krétára való pénzt. Igaz korábban a tanári tankönyv melléklete, egy dvd működtette, de most már olyan jól teljesítetek, hogy megteszi a kréta.Persze a baj nem jár egyedül, ehhez táblafesték is kéne, meg egy iskola karbantartó, aki lefesti. Szóval megnyomorít bennünket az zunijó! Hát harcra fel ellenük fijjuk!
tobikamama
Amihez eddig hozzá nyúlt a Fidesz az mind romban hever !!! Haver. Melyik TV nézitek.
Eriksson
Elég, ha először írni olvasni megtanul a kölök.
perfekt
Ti talán pénzt esztek idióta.Sajnálom,de a kormány minden külső, és belső pozíciót elfoglaló tagjának,minden ötletét, a pénzszerzésnek biztos lehetősége motiválja.Minél nagyobb,beruházás legyen, ahol a felhasználható összegek jó részét zsebbe rakhatjátok!Neked már volt akciód a beléptető rendszerrel kapcsolatban! Igen kell fejleszteni,az oktatást ,nevelést segítő technikai eszközöket,de szólnék-neked:Az oktatás legfontosabb feltétele az EMBER, aki szakmailag jól képzett,és GYERMEK.Te pedig az első batyus halott lehetsz majd.
RonaGyuri
Jaj Istenem, Tompika te tényleg ennyire???
Szegény magyar társadalom, ahol egy ilyen korlátolt baromnak bármiféle köze lehet az informatikához!
Én mindig lelkes híve voltam a fogyatékossággal élők alkalmazásának, de hogy ez a szellemi toprongy a szakmába való belepofázás lehetőségét kapta meg az több mint bűn! =))
eszegfu
Azért van 1-2 "csemege" az igéretek között! Az, hogy 2018. évre minden háztartásban legyen szélessávu internet...ez bizony nem a kormány "vivmánya"! Ugyanis 3 szolgáltatóval kötött "együttmüködési megállapodást", akik ezt a fejlesztést elvégzik, mivel --emlékeim szerint -- fizettek 100 milliót a szolgáltatók a sávok megvételéért ugy, hogy ezért egyetlen sávot sem kellett elvenni másoktól. Na meg ez a jogszabály tervezet, amit a "globális internetes vállalatok adóelkerülési gyakorlatával szemben" szeretnének benyujtani...kiváncsi lennék, hogyan is képzelik, hiszen eddig minden országban beletört a bicskája!? @RonaGyuri-t idézve ezek "a fogyatékosággal élők" erre képesek lennének? Kizárt!
soljanka
@human: Pontosan. Ráadásul, ha biztos akartam lenni, hogy működik, cipeltem a saját laptomat, mert vagy ez, vagy az nem stimmelt z iskolain, a rendszergazdát meg kiszervezték, és legfeljebb havi egyszer járt a suli felé, akkor meg csak a főnök, meg az adminisztráció gépei fértek bele.
A nyomtató javítására nem volt pénz, fénymásolni saját pénzen a könyvtárba jártam.

Igaz már három éve kiszabadultam a KLIK fennhatósága alól, de nem hiszem, hogy sokat változott a helyzet.
soljanka
@RonaGyuri: Nem az a gond, hogy Tompika ennyire. Az a gond, hogy az őt- illetve bandáját megválasztó- emberek ennyire...
RonaGyuri
@soljanka: Általános értelemben ebben igazad van, azonban én most itt konkrétan arra céloztam, ami az informatikára és annak kezelésére vonatkozik. Nem olyan nyilvánvaló, mint az egészségügy és az oktatás, de itt még hatványozottabb dúlás!
RonaGyuri
@eszegfu: Bocsika de én nem sérteném meg a fogyatékosággal élőket (ha így volt érthető elnézést), csupán éltem az ő nyelvi leleményükkel (lassan már fidesz-magyar szótár kell)
eszegfu
@RonaGyuri: Pontosan értettem, hidd el! Én sem konkrétan a fogyatékossággal élőket akartam bármiben is megbántani!!
RonaGyuri
Ártunk és qurmányunk potentátjai egytől-egyig többszörösen fogyatékkal élők: tisztesség, becsület, korrektség, felelősség-tudat és vállalás, no meg műveltség még csak nyomokban sem hozható velük kapcsolatban
sentinel216
Hasznos dolog lenne a digitális oktatás, de ha fürTompikára bízzák a megszervezését, abból olyan szoftverek kerülnek a tanárok, diákok gépére, amelyek csak agymosásra jók.
Lepényleső
Én azt is elhiszem neki,hogy nem látott még kábszert,miért pont e témakörben ne
mondana igazat?
kkalman
Édes Istenem! Hát van még ennél lejjebb? Kijafaszomtompikára bízni a digitális oktatást?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.