A 2015. novemberi adatok szerint két olyan nyugdíjas is van Magyarországon, akik másfél millió körüli havi ellátást kapnak. Az átlagnyugdíj 107 874 forint.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatsora mutatja, hogy az ellátottak jelentős többsége azonban még az átlagos nyugdíjat sem kapja meg:

Két nyugdíjas kap millió feletti ellátást – kik lehetnek?

Félmillió feletti nyugdíjjal is csak 165 embernél kopogtat a postás. A luxusnyugdíjak esetében azonban nem feltétlenül csúcspolitikusokra és kommunista apparatcsikokra kell gondolni.

A Pénzcentrum utánakérdezett az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál, hogy mit kell tenni az ennyire magas nyugdíjért, s úgy tűnik, az is sokat segít, ha az ember 1988 és 1992 között, vagy 2013 után magas jövedelemmel rendelkezett, illetve ha nem ment a korhatár pillanatában nyugdíjba:

Magas jövedelem, 1988-tól kezdődően

1992 márciusától 2012 végéig a járulékfizetés felső határ összegét elérő, vagy megközelítő jövedelem, vagy 1988-1992 február között és 2013 után kiemelkedően magas jövedelem (ugyanis ekkor még és már a járulékfizetés felső határa nem volt érvényben)

Magas szolgálati idő

40 év szolgálati idő esetén a jövedelmek 80 százaléka a nyugdíj összeg, amely szolgálati évenként 2-2 százalékkal emelkedik, de legfeljebb 100 százalék lehet.

A nyugdíjazás elhalasztása

Nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjazás elhalasztása, és további szolgálati idő megszerzése 30 naponként 0,5 (tehát évente 6) százalékkal emeli a nyugdíj összegét. Pl. a nyugdíjkorhatárt 7 évvel követő nyugdíjazás, és közben folyamatosan szolgálati idő szerzése már 42 százalékos emelkedést jelent.

Vagyis könnyen lehetséges, hogy a millió felett kereső nyugdíjasok szerencsés szabályozási pillanatokban rendelkeztek nagyon magas jövedelemmel, illetve magas jövedelem megszerzése mellett elhalasztották a visszavonulást, tovább növelve az ellátásukat.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Semmi bajom azzal, hogy 2 ember 1 mill. feletti nyugdijat kap. A gond ott kezdődik, hogy a nyugdijasok 55 %-a kap 75.321 Ft-os átlag havi nyugdijat. Az is igaz, hogy ez az összeg valamivel több mint az aktiv dolgozók minimálbérének nettója... Vélhetően a minimálbér 5,74 %-os, ill. a nyugdijak 1,6 %-os emelésével azonos lesz ez az összeg. De akárhogy is nézegetem a számokat, bizony ez nem a "középréteg" megerősödéséről szól... ami ugye egy ország "jólétének", hangulatának az egyik mércéje.:((
volvós
Hát persze...mi meg el is hisszük,
amit a NYUFIG ( ONYF ) munkatársa
a szemünkbe hazudik !!!
gazdag dezső
Hazudnak reggel,este,éjjel,nappal !A statisztika az amit állandóan meghamisítanak,és fele sem igaz!Ez már egy nagyon régi igazság!Vajon kik azok akik ekkora nyugdíjjal bírnak ?Biztosan azok csoportjába tartoznak akik az országra hozták az oroszokat!!Nekik ugye akasztófa kellene! Hát ilyen jól sikerült ez a nagy politikai váltás!
gazdag dezső
Itt ugye csak a hozzászólásoknak egy része jelenik meg!Ami nem tetszik azt törlik!
gazdag dezső
Valóban aki zsebre tette,és maga is tehet arról hogy nem ,vagy csak részben volt bejelentve,az megérdemli! De nagyon sokan nem is tudtak róla,hogy egy csaló,hazudozó ,megélhetési ,művész munkáltatónál kaptak állást!Van arra is bizonyíték,hogy aki 45 évet ledolgozott,és végig bejelentve volt ,mégis egy átlag nyugdíjat kap!Pedig egy év alatt közel 3 milliót fizetett be az államkasszába! Hogy is van ez? Változnak a számítások sűrűn!Csak az állam nyer ,nem a dolgozó! F
gazdag dezső
Valóban aki zsebre tette,és maga is tehet arról hogy nem ,vagy csak részben volt bejelentve,az megérdemli! De nagyon sokan nem is tudtak róla,hogy egy csaló,hazudozó ,megélhetési ,művész munkáltatónál kaptak állást!Van arra is bizonyíték,hogy aki 45 évet ledolgozott,és végig bejelentve volt ,mégis egy átlag nyugdíjat kap!Pedig egy év alatt közel 3 milliót fizetett be az államkasszába! Hogy is van ez? Változnak a számítások sűrűn!Csak az állam nyer ,nem a dolgozó! Fel éli a kormány a nyugdíjakra befizetett pénzeket !Ekkora inproduktív államigazgatás,és ekkora nagy fizetésekkel csak felélik azok pénzét is akik megtermelik,megdolgoznak a nyugdíjért !
eszegfu
@gazdag dezső: 12:49 "Vajon kik azok, akik ekkora nyugdijjal birnak" Biztosan azok csoportjába tartoznak, akik az országra hozták az oroszokat!!" Szerintem a haragod "elhomályositotta" a gondolatodat... Feltételezem, hogy az 1956. évre gondolsz... tehát, akik akkor ezt megtehették, azok nem 18 évesek voltak, hanem legalább 25-30 és akkor jóindulatuan fiatalitottam őket. Ezek az emberek 85-90 évesek lehetnek... na már most szerinted közülük hány ember "élvezheti" a magas nyugdijat? Egyébként a 165 emberre gondolsz, akiknek 563 eFt az átlag nyugdija, esetleg a 33 ezer körülire, akiknek 290 eFt az átlagnyugdija? Általában a nyugdijhoz hozzáadják, aki valamilyen állami kitüntetést kapott élete folyamán, vagy pl. olimpiai, vagy világbajnok lett. Érzem, hogy szivből utálod a "szocikat", de nem hiszem, hogy a magasabb nyugdijakat ők kapnák. Abban viszont igazad van a számitások változnak, ha nem is olyan sürün, ahogy gondolod. A most már nyugdijban lévőknél a számitást a bruttó bérük, mig a pár éve nyugdijba menőkét pedig a bruttó bérből levonják az SZJA-t és ez lesz a számitás alapja.
gazdag dezső
Hát valószínű ,hogy kettő közülük megérhette az általad írt életévet,de ha nem ,akkor is vannak még a későbbiek közt sokan akik most kapják a magas nyugdíjat!Bőven lehetnek olyan munkásőrök,párttitkárok,...De azt be kell ismernem,hogy akik tönkretették az egészségügyet,az oktatást,azok is most magas nyugdíjakat élvezhetnek most,de vannak még sokan ilyenek akiket inkább szívesen látnék inkább börtönben !
gazdag dezső
Nagyon érdekes a besorolás 101.000,től 250.000, ft.Ez a legtöbb ember a statisztikában,de ez félrebeszélés csupán,félrevezetés! Ha 50 ezrenként volna kimutatva,akkor kiderülne,hogy nagyon más lenne az összes szám.
eszegfu
@gazdag dezső: Elfogadom a hsz-det, mert Te igy érzed... ugyan tudni nem tudod -- és nyilván én sem. Még a "tönkretevése" az egyes ágazatoknak is elfogadható... de legalább a Fidesz kormányzás alatt látsz olyan területet, ahol legalább stagnál - ha már nem is javul -- a helyzet?!
eugen4402
@eszegfu: Pár hónappal ezelőtt egy rádióriportban került szóba a szupermagas nyugdíjak ügye. Abban hallottam, mindkettő csúcstartó egykor "disszidens" honfitársunk. Egyikük az USA-ból, a másik Németországból települt haza, és kint is extra nyugdíjjárulékot fizettek, több helyről utalják a mostani nyugdíjukat.
egyvandor
A nyugdíj befizetés és térítésnek felső határosnak kellene lennie.
Az nem járja, hogy (ma főleg az állami szektorban felelősségre vonhatóság és teljesítmény nélkül) jó kondícióban jó életkörülményekkel akár száztíz évig is elélő nyugdíjba kerülők éljék fel a munkában megrokkant korán haló nyugdíjjárulék fizetők befizetéseit.
Ez olyan mint amikor a közösen fizetett egészségpénztár az átlag ember számára a kórházba kerülés a közeli temetést jelenti, míg a kivételezettek minden ellátást soron kívül és a lehető legmagasabb színvonalon kapják.
kkalman
Érdekes ez a táblázat. Csak az öregségi nyugdíjban levőket számolja, a nyugdíjszerű ellátásban levőket nem. Pedig ők is vannak vagy 300 ezren, és ők is a legalsó kategória "nyertesei" közé tartoznak. Ha őket is beszámolják, azonnal borul a statisztika, és nem jön ki a 125 ezres átlag, ami hozza a "nagy" 24 ezer Ft-ot, amire olyan büszke a Bence gyerek.
Desischado
Rengetegen kapnak 50-60 00 ft körüli nyugdíjat, és akik meg a minimumot kapják? Azoknak mennyivel nő a nyugdíj? És szerintem magas nyugdíjat kapók közül, az egyik delikvens plágium pali bá!
Ez a suttyó hazug rétvári nyalonc here mire fel büszkélkedik? Hazudik, amennyit nem szégyell!
Lepényleső
Lehet,hogy romániai,vagy ukrajnai nyugdíjas,aki egy fillért be nem fizetett élete során a Magyar nyugdíjalapba. Elérte a korhatárt,bejelentett egy magyarországi lakcímet,benyújtotta
a nyugdíjkérelmét,és az adott területen dolgozók átlagnyugdíját folyósítják neki még él -
mint Marci Hevesen,de nyugodtan,keleti kényelemben.
eszegfu
@eugen4402: Ezt én nem hallottam. Az viszont elgondolkodtató, hogy a M.o-on kiszámitott nyugdijakat -- itt a 2 ember 1 mill. felettijére gondolok -- csak az itthon ledolgozott és járulékolt évek alapján számitják, vagyis nem a "disszidens honpolgáraink" kaphatják ezt...szerintem. Esetleg ők a havi 563 eFt körüli átlagba esnek bele és ehhez jön a külföldi nyugdijuk.
eugen4402
@eszegfu: Nem merném letenni a nagyesküt, hogy igaz is az, amit a rádióban hallottam, de már nem akadok fenn ilyen dolgokon. Ennél lényegesen fontosabb kérdésekben sincs hiteles tájékoztatás, marad az össznépi találgatás.
eszegfu
@eugen4402: Igazad van... a "hétköznapi" emberek csupán próbálnak eligazodni a dolgokban, mert valóban "hiteles" tájékoztatás nincs.:(
eugen4402
Végül is igaza van a rezsimnek! Mi köze van a jobbágyoknak ahhoz, hogy tegnap éjjel nyert-e a méltóságos gróf úr a kaszinóban, vagy elvesztette az Emília-majort a kétszázhetven holdas szántóval??? Ő dolga, nem ránk tartozik...
evacica
@egyvandor: Ez így is volt az alatt a "szemét" szocik alatt, de ez a " drága jó Orbán kormány" ezt is megszüntette! Hála nekik, ugye ez nem pofátlanság? Lázár úr?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.