Személyiségi jogi pert vesztett Gyurcsány Ferenc parlamenti képviselő, a DK elnöke, volt miniszterelnök Dézsy Zoltán filmrendezővel szemben a Kúrián – erősítette meg az origo.hu értesülését szerdán Dézsy Zoltán.

Gyurcsány Ferenc a pert a rendező Elment az Őszöd című 2013 tavaszán bemutatott filmje miatt indította, mert annak egyes kitalált, jövőben játszódó jeleneteiben a volt miniszterelnököt alakító színészt börtönfolyosón, bilincsben vezették.

A politikus szerint az ennyire bántó, sértő bemutatásra semmiféle társadalmi igény nincs, semmiféle közcél, közérdek nem indokolja, szerinte a film személyiségi jogi jogsértés megállapítására alkalmas.

Gyurcsány Ferenc jogi képviselője korábban kifejtette: ügyfele a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának pártján áll, de ennek is van határa. Az ügyet próbapernek szánják, ahol eldőlhet, hogy ezután teljesen szabad kezet adnak a bántó, sértő megnyilatkozásoknak, és a közszereplőket bármilyen bűncselekmény elkövetőjeként be lehet majd mutatni.

A filmrendező jogi képviselője ugyanakkor azzal érvelt korábban: a perbeli alkotás fiktív, jövőben játszódó történetet mutat be, játékfilm, nem dokumentumfilm, ezért kizárt, hogy személyiségi jogsértés történhetett.

A Fővárosi Törvényszék 2013 decemberében elutasította a volt kormányfő keresetét, a fellebbezés miatt másodfokra kerülő ügyben pedig a Fővárosi Ítélőtábla 2015 márciusában hagyta helyben és emelte jogerőre az elsőfokú döntést. A tábla szóbeli indoklásában főként a véleménynyilvánítás és az alkotói szabadság védelmét emelte ki.

A Kúria elutasította a jogerős ítélet ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mézike
@human: Ja! de mikor Gyurcsány bábu égetés volt aszonták a busójárás...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Egy szép reggel ez a Dézsi megálmodta, hogy filmet kell csinálni a Fletóról, és álmodott hozzá öt millát is. Láss csodát, reggel az öt milla is is ott volt a sanax mellett az éjjeliszekrényen!
A bíró jogosan ítélt úgy hogy nem történt jogsértés. Ki kellen próbálni most egy hasonló filmet forgatni a dakotáról, az Endy lökné a lóvét, és a bíróság is helyénvalónak találná...
namihami
Orbán láncon vezetése már egyszerű dokumentumfilmként fog bekerülni a köztudatba.
Semmi játékfilm, csak az egyszerű valóság, a tények szikár közlése.
Dr. Felipe
Ha Gyurcsányt lehet rabruhában, bilincsben ábrázolni akkor azon sem kell felháborodni elvtársak ha a g..i hungarocell fejébe belerúgnak, egy jó nagyot.
preparátor
Sajnos fiktív, pedig ott lenne a helye az öszödi böszmének!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél