Személyiségi jogi pert vesztett Gyurcsány Ferenc parlamenti képviselő, a DK elnöke, volt miniszterelnök Dézsy Zoltán filmrendezővel szemben a Kúrián – erősítette meg az origo.hu értesülését szerdán Dézsy Zoltán.

Gyurcsány Ferenc a pert a rendező Elment az Őszöd című 2013 tavaszán bemutatott filmje miatt indította, mert annak egyes kitalált, jövőben játszódó jeleneteiben a volt miniszterelnököt alakító színészt börtönfolyosón, bilincsben vezették.

A politikus szerint az ennyire bántó, sértő bemutatásra semmiféle társadalmi igény nincs, semmiféle közcél, közérdek nem indokolja, szerinte a film személyiségi jogi jogsértés megállapítására alkalmas.

Gyurcsány Ferenc jogi képviselője korábban kifejtette: ügyfele a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának pártján áll, de ennek is van határa. Az ügyet próbapernek szánják, ahol eldőlhet, hogy ezután teljesen szabad kezet adnak a bántó, sértő megnyilatkozásoknak, és a közszereplőket bármilyen bűncselekmény elkövetőjeként be lehet majd mutatni.

A filmrendező jogi képviselője ugyanakkor azzal érvelt korábban: a perbeli alkotás fiktív, jövőben játszódó történetet mutat be, játékfilm, nem dokumentumfilm, ezért kizárt, hogy személyiségi jogsértés történhetett.

A Fővárosi Törvényszék 2013 decemberében elutasította a volt kormányfő keresetét, a fellebbezés miatt másodfokra kerülő ügyben pedig a Fővárosi Ítélőtábla 2015 márciusában hagyta helyben és emelte jogerőre az elsőfokú döntést. A tábla szóbeli indoklásában főként a véleménynyilvánítás és az alkotói szabadság védelmét emelte ki.

A Kúria elutasította a jogerős ítélet ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mézike
@human: Ja! de mikor Gyurcsány bábu égetés volt aszonták a busójárás...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Az egy filmnek álcázott kampányfilm volt.
Mézike
Monnyuk ha ezt megtették volna orbánnal, már rég vissza lenne állítva a halálbüntetés...
Lepényleső
Itt nem a cselekmény határozza meg,hogy bűneset e,hanem aki elkövette,honnan jön a fizetése?
human
@Mézike: Az orbánszobor ledöntéséért is egyből pereltek az álszentek. Mert olyan rossz emléket ébresztett bennük, mint mikor Sztálin papuska szobrát döntötték le. Biztos akkor is ott jajongtak, hogy milyen csúnya dolog ez.
Mézike
@human: Ja! de mikor Gyurcsány bábu égetés volt aszonták a busójárás...
egyvandor
" ... az ennyire bántó, sértő bemutatásra semmiféle társadalmi igény nincs, semmiféle közcél, közérdek nem indokolja, ..."
GyF téved. Gorbánék társadalmának van érdeke személyének sértegetésében. Sajnos a nemzethy együtt rablás is a köz része és fenntartásához GyF börtön jelenete egyre inkább elengedhetetlen. GyF ugyan sokkal profibb politikus mint színre kerülése idején, de az ilyen megfogalmazás a jogészkedő nertársak részére kellően magas labda volt.
egyvandor
Ezek utá kíváncsian várom a köztévében Gorbánt láncon vezetve mint játék film főhősét, vagy akár mellékszereplőjét.
human
@Mézike: Akkora narancsköd van a fejekben és Orbán annyira szítani tudja a tüzet, hogy az ellenségeskedés a végletekig elfajulhat. Aki erre legyint, az gondolja át mi történt a múlt évszázadban.
nezelodo
Egy szép reggel ez a Dézsi megálmodta, hogy filmet kell csinálni a Fletóról, és álmodott hozzá öt millát is. Láss csodát, reggel az öt milla is is ott volt a sanax mellett az éjjeliszekrényen!
A bíró jogosan ítélt úgy hogy nem történt jogsértés. Ki kellen próbálni most egy hasonló filmet forgatni a dakotáról, az Endy lökné a lóvét, és a bíróság is helyénvalónak találná...
namihami
Orbán láncon vezetése már egyszerű dokumentumfilmként fog bekerülni a köztudatba.
Semmi játékfilm, csak az egyszerű valóság, a tények szikár közlése.
Dr. Felipe
Ha Gyurcsányt lehet rabruhában, bilincsben ábrázolni akkor azon sem kell felháborodni elvtársak ha a g..i hungarocell fejébe belerúgnak, egy jó nagyot.
preparátor
Sajnos fiktív, pedig ott lenne a helye az öszödi böszmének!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.