A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szóvivője szerint az óraátállítás energiamegtakarító hatása évente egy 30-40 ezres magyar város energiaszükségletét fedezi.

Berczelly Réka az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában azt mondta, hogy a szakemberek az óraátállítás előtt és után figyelik az energiafelhasználást, ezek alapján állapítják meg az energiafelhasználási trendeket.

Elmondása szerint a megtakarítás a fel nem használt energiából fakad, amelynek mértéke évente mintegy 120 megawattóra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a háztartások ennek eredményeként 4-5 milliárd forintot spórolnak meg.

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
Annakidején, amikor ezt bevezették nálunk is, bölcs főnököm röviden reagált:
- Ha spórolni akartok, ne az órát állítgassátok, hanem a Napot, hogy világítson tovább egy órával...- Azt hiszem, igaza volt...:-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sokanvagyunk
Ha ez igaz - egy menetben -, még egy órácskát állítsunk a kütyükön.
RonaGyuri
@sokanvagyunk: szíved joga, de figyelmeztetlek, hogy rohadt kínos tud lenni, ha elfejted, hogy nálad egy órával több van. Velem előfordult, hogy egy repülőút során objektív okokból elfelejtettem átállítani! =))
Levendula
Nem hiszem, hogy ezzel csökkenne az áramszámlánk...
sokanvagyunk
@RonaGyuri: Képzeld, ha én lennék a pilóta... :))
RonaGyuri
@sokanvagyunk: nem jársz messze az igazságtól, az ok az egy rendkívül csinos stewardess volt! =))
Szókrakész
@sokanvagyunk: Vigyázz!
Nehogy egyből 24 órát állítsunk vissza, mert akkor ugyanott vagyunk ahol a part szakad.
És ráadásul 1 nappal tovább kell dolgoznod a nyögdíjig.
Szókrakész
@Levendula: Nem is.
Mert ősszel meg a reciproka érvényes.
Szókrakész
@RonaGyuri: Szex közben azt hittem, hogy javult a részidőm.
Al Bundy mintára 1 óra 2 percig szexeltem én is.
Csak utána derült ki, hogy rossz volt az időzóna.
eugen4402
Annakidején, amikor ezt bevezették nálunk is, bölcs főnököm röviden reagált:
- Ha spórolni akartok, ne az órát állítgassátok, hanem a Napot, hogy világítson tovább egy órával...- Azt hiszem, igaza volt...:-)
Szókrakész
Amit az áramon megspórolunk egy kis időre, azt töbszörösen fizetjük vissza antidepresszánsokra, különböző balesetekből eredő(munkahelyi, autós, háztartásban) eredő gyógykezelésre, fizetéskiesésre, ...
Az oroszok nem véletlen hagytak fel ezzel az őrülettel már évekkel ezelőtt.
Már az angol orvosok, kutatók is évekkel ezelőtt megmondták, hogy ami bejön a réven, az elmegy a vámon.
RonaGyuri
@Szókrakész: jó hogy szólsz a karórám egy napot siet! =))
Szókrakész
@RonaGyuri: Nekem pedig a biológiai órámban kezd merülni az elem.
Csizmás Kond
Mese a tojórécéről...
az óra állítás előtt és után nem a spórolás miatt kevesebb a fogyasztás hanem mert nyáron hosszabbak a napok.
zöldszem
Azért én kíváncsi lennék napkollektor Szilárd magyarázatára!-:)))
A gyárak ugyanúgy 8-12 órában nyomják a termelést, a boltokban ugyanúgy mennek a hűtők, a világítás nyitástól-zárásig szint úgy.A reggel megspórolt energiát az esti fogyasztás kiegyenlíti, vagyis az egész átállásnak nem sok értelme van. Közvilágítás?
Amit ugye akkor kapcsolnak fel, amikor besötétedik, és akkor le, amikor felkel a nap.
Valóban spórolunk tehát egy órányi energiát azzal, hogy egy napunk az évben 23 óra hosszú.Amit az ősszel vissza adunk: Nesze semmi fogd meg jól!
RonaGyuri
@Szókrakész: =))
az enyém csak nem ismeri az évet és 29.-e után nem állítottam vissaza
papa.49
Én meg mivel minden héten vasárnap felírom a naptárba az óraállást KIJELENTEM SEMMIT NEM VÁLTOZIK A HETI FOGYASZTÁS, EZ AZ EGÉSZ EGY HUMBUNG, NEM TÖBB!!!
nyanya001
@papa.49: Erre a románok már rájöttek, ár nincs óraátállítás náluk
csak ez a hibbant eteti a birkáit.
papa.49
@nyanya001: Holnap délelőtt mikor leolvasom a vill. óra állását felteszem ide ehhez a cikkhez, a jövő vasárnap meg a jövő heteit, a következtetéseket mindenki levonhatja belőle!!!
nyanya001
@papa.49: Én elteszem a számlákat, csak össze kell hasonlítani és rögtön látnivaló,
hogy egy buznyákot sem spóroltam.
coni
Régóta vannak olyan számítások ami szerint nem éri meg. Óra átállítás nélkül is le lehet feküdni korábban/később az évszaknak megfelelően.
papa.49
@nyanya001: Nekünk is meg vannak kb. 10 évre visszamenőleg, de most egyből látható lesz az egymást követő két hét fogyasztása...Egyébként már a franciák is pedzegetik hogy kiszállnak ebből...
karma1
Japan nem eppen egy elmaradott orszag: ok soha nem allitottak at az oraikat egyszer sem! Mi atallitjuk, de minek? Aki mezogazdasagban, plane teheneszetben dolgozik, az nagyon szivja a fogat, joggal: amikor eddig hajnali 4-kor kezdtek el fejni a teheneket, azt most attehetik hajnali 3-ra: Mindket esetben villanyt hasznalnak, mert SOTET van kora hajnalban... Viszont este tovabb lehetnek az emberek a kocsmaban - es ez valoban igy van, mert este nem fognak egy oraval korabban lefekudni, hisz nalunk decemberben este fel tizenegykor is vilagos van...
Viszont a biologiai oranak rengeteget art, mar itt is vannak massziv ellenzoi a dolognak.
Szerintem is vilagraszolo baromsag, eppen a hutohazak es folyamatos uzemek miatt...
cs.n.
Méghogy a HÁZTARTÁSOK? Ne vicceljünk már, a világítás elenyésző része egy háztartás energiafogyasztásának, lószart van ebből spórolás. Ez az átállítgatás egy idejétmúlt hülyeség, a spórolásos duma is csak két átállítás közötti hangyafasznyi különbségre mutat rá, ami nem igazán értelmezhető, mert nem tudjuk ahhoz viszonyítani, hogy átállítás nélkül mennyi is lenne az annyi.
papa.49
Ez az egész csak arra volt jó mikor viszonylag kevés volt az erőművi kapacitás, azért tolták el az órát hogy a lakossági csúcs ne ütközzön az ipari csúccsal...Na de már jó pár éve nagyítóval kell keresni a folyamatosan, vagy 3 műszakban termelő gyárakat üzemeket, tehát értelmetlen az egész...Az már csak hab a tortán, hogy valóban vannak aki 1-2 hétig kóvályognak mint a mérgezett egér az óra állítás után...
karma1
@cs.n.: Foleg azert ertelmezhetetlen, mert az emberek tulnyomo tobbsege a tavfutes atlagdijat egesz evben allandoan fizetik, azonos osszegben, es ha nagyon meleg a nyar, akkor ventillatorokat uzemeltetnek hutesre, ami ugyanannyi kilowattot eszik, mint a futes. Forro nyaron a hutogepek is ezerrel mukodnek, sokkal tobbszor kapcsolnak ki-be, mint telen.
EGyszeruen NINCS gyakorlati haszna ennek a hulyesegnek.l..
papa.49
Mindenkinek akit érdekel a mai óra állás szerint a múlthéten elfogyott villamos energia 41.5 KW. .. A következő héten vasárnap szintén ide felteszem a heti fogyasztást...
eszegfu
Azoknak a "hülye" énekesmadaraknak meg senki sem szólt!! Ők nem tudják, igy reggel 5 helyett most majd csak 6-tól fütyülnek! :)))
eugen4402
@eszegfu: Igazad van! Tavaly se tudtam előre állítani őket, pedig próbáltam becsalogatni a kitárt ablakon az egész köteléket, de álltak kötélnek...:-)
eugen4402
Megzavartak, Jav: NEM álltak kötélnek... Sorry.
eszegfu
@eugen4402: Értettem elsőre is... a természet saját magától müködik! De, ha komolyan nézem országos szinten akár el is fogadható a megtakaritás... de az egyszerü elmém szerint: ha később kell kelnem, ill. később van világos, akkor előbb sötétedik... igy amit nyertem, azt el is veszitem... de lehet, hogy forditva, csak már teljesen megzavarodok minden átállásnál... maradok az énekes madaraknál, ők ébresszenek...mindegy hány óra van hivatalosan...
eugen4402
@eszegfu: Persze, hogy tényleges megtakarítást csak akkor tudnak kimutatni, ha nagyon akarnak. Ha az ellenkezőjét kellene bizonyítani, akkor azt írnák le, szemrebbenés nélkül. Érdekes, az én madaraim 20 perccel korábbra vannak beállítva, de már nagyon hozzájuk szoktam, itt laknak az ablakom előtti tujákon, és bravúros légibemutatókkal szórakoztatnak olykor...
Január
Az Óra átállítás is "spenót" módra működik. Anno egytizedessel elszámolták - 10x többet mutattak ki - a spenót hasznos anyag tartalmát, és ezután minden gyerekbe tömték a spenótot, hogy olyan egészséges és erős legyen, mint Popej. .))))
"Csak" egy hónap kell míg az emberi szervezet alkalmazkodik az óraátállításhoz. Ez évente két alkalom, két hónap, míg nyűglődik az ember a hülyeség miatt.
eszegfu
@eugen4402: Persze én tuloztam, hogy az "udvari" énekeseim az óra szerint "müködnek"! Nálunk is, ahogy kezd világosodni...rögtön rázenditenek, erre ébredek. Itt a tuják elpusztultak valamiért, de egy tárolónk van, aminek ereszéhez több madár lakhelyet tettünk kerek fa alátétekből, meg van 1 "luxus" odu is... minden évben valamilyen madár ott neveli fel a fiókáit... naná, hogy ilyenkor semmivel sem haladok, mert állandóan figyelem őket... meg sem merek mozdulni, nehogy megijedjenek a szülők...De örülök, hogy nemcsak én vagyok "elájulva" a madaraktól, ill. a természettől!:))
eszegfu
@Január: Én is emlékszem a "spenót" egészséges voltára, majd kideritették: inkább káros, mint hasznos a gyerekeknek. Ez van a tehéntejjel is...az én unokáimnak 2-3 éves koráig nem "tanácsolta" az orvos... mi meg vizezett tejjel pótoltuk az anyatejet. Ezzel az energia megtakaritással is kb. ez a helyzet...majd 10 év mulva egy ujabb mérés megállapitja pont az ellenkezőjét!
papa.49
@eszegfu: tegnap 18:21. re Igazad van tök mindegy hogy reggel vagy este világítom azt az 1 órát...Aki reggel 6. ra jár dolgozni holnaptól sötétben kell fel, és indul el, a múlt héten már világosban tudta mindezt megtenni, ennyi a különbség, és még az se biztos hogy este nem fog tovább fent lenni...
eszegfu
@papa.49: Olvastam, hogy Te éppen pontosan feljegyzed a fogyasztásodat... de szerintem nem lesz kimutatható különbség, sem Nálad, de általában a háztartásokban sem. A nagyfogyasztók is érdekesek lehetnek... ha 24 órában müködik az üzem, akkor mindegy, ha 1 müszakban, akkor talán mérhető ...persze ez a müszak kezdéstől is függ.
papa.49
@eszegfu: Ahogy mondod, nekem a naptárba van felírva vasárnap délelőtt a heti villany, meg a gáz fogyasztás az óraállások...Akkor kiszámolom a heti mennyiséget, és átlagolom a napit, párszor már jól jött hogy figyelem...
simmering73
Mást se lehet olvasni minden évben erről, minthogy semmi értelme sincs az óraátállításnak.
lampa laz
Az ellenkezőjét is kezdték már bizonyítani. A nyári forróságok miatt eterjedt és megnövekedett légkondi, a rengeteg egyéb eletromos kütyü használattal a megtakarítás már elenyésző, viszont az emberek egészségére gyakorolt hátása mérhető.
magyarbakancs
Legnagyobb baromság az óra át állítás.
Semmi értelme.
Mert a megtakarítást amit terveznek a meleg nyarak elviszik.
Hűtök ,klímaberendezések sűrűn kapcsolnak.
Megfigyeltem a téli villany számlám kevesebb mint a nyári.
papa.49
@simmering73: A mai világban már nincs, valamikor az 50-60 években volt létjogosultsága, hogy eltolta a lakossági csúcs időt, meg akkor még túlnyomó részt hagyományos izzólámpákat használtak, szemben a mai gyakorlattal amikor 4-5 lámpa teljesítménye tesz ki 100 W. ot, ...A mostani időkben a hűtőgépek fogyasztása a leginkább domináns a napi fogyasztásba, meg az automata mosógépek, meg nyáron a klímák...
Értelmetlen baromság, csak arra jó hogy évente kétszer az ember napi ritmusa felboruljon!!!
simmering73
@papa.49: Én meg 2002 óta naponta vezetem. Amiből csodálatosan lehet követni, hogy a szolgáltató hogyan lopja az áramot. Az utolsó egy évben látványosan kezdett csökkenni a fogyasztásunk. Több éves grafikont tudok mellékelni. Csak egy hátborzongató adat: 56nm panellakás 2002 nyarán 80kW-ot fogyasztott havonta, 2009 nyarán 220kW-ot, úgy, hogy semmi plusz fogyasztó nem volt. 2015 nyarára "visszaesett" a fogyasztás 95kW-ra. És nem tűnt fel senkinek?
eugen4402
@eszegfu: A vicc az, hogy sok egyéb mellett a madarakhoz sem értek. Viszont ismertem egy megszállott kanáribarát géplakatost, aki az egyik alagsori, 6X5 méteres helyiségében kb. 200 kalitkában kanárikat nevelt iparszerű módszerekkel. Elkövettem azt a baklövést, hogy az akkor hat éves kisfiamnak bemutattam ezt a tenyészetet. Azóta nálunk is itt-ott kalitkák bukkannak fel, rejtélyes madarakkal, és most már az unokáimnak mutatom az ablakon kívül csivitelő, vadon élő madarakat, ahogy fáról-fára röppennek, és alig leplezett oktatási céllal szoktam kérdezni tőlük: vajon a kalitkában, vagy a fákon élők boldogabbak-e..?
papa.49
@simmering73: Igen, közben esetleg cseréltek mérőórát??? Én úgy jártam egyszer hogy az óra csere után ment fel a fogyasztás kb. 40 % , hát mivel nekem szakmám elkezdtem keresni a hiba okát, teljesítmény mérővel... De semmit nem találtam, bejelentettem az Émásznak kijöttek, hadováltak, erre bementem az üzemigazgatóságra, kicsit kivertem a balhét, érdekes mód kicserélték az ,,új órát,, egy másikra, és a fogyasztás helyre állt...
eszegfu
@eugen4402: Bizony a kérdés megoldhatatlan: a természetben, vagy bezárva boldogabbak az állatok...legalábbis szerintem. Hiszen az állatkertek "szaporodási" programja pl. a veszélyeztetett állatok megőrzését célozza, ezzel megakadályozhatja a kipusztulásukat. Tehát bezárva kell csinálni, aminek a természetben lenne a helye. Jól elkanyarodtunk a témától, de ez is "megérne egy misét"!:)))
Január
@eszegfu: Ma 9:07-re. Nálunk is van a telken 2 odú is, elég nyugis helyre feltéve, de hiába lessük "senki" nem költözött be az elmúlt 1 év alatt. :(((
Ellenben itt bent a városban amikor etetjük a madarakat, sok cinke, rigó, veréb- ő is madár - és 1-2 különlegesebb égi vándor is megjelenik.
Január
@eszegfu: Igen elkanyarodtunk, de az is megérne egy misét, hogy lassan már az akác is védett lesz - na ezt csak viccnek írtam -, mert az ember amihez hozzáfér pusztítja, így lett védett a hóvirág, újabban a medvehagyma. Miért van ma ez a nagy pusztítás?
eszegfu
@Január: Ennek egyik oka lehet, hogy nincs elég "fészekanyag"... pl. elhullatott toll, vagy száraz fü, esetleg szőlő vessző lehullóban lévő kérge.. a másik talán nincs elegendő bogár, giliszta a környéken a fiókák felneveléséhez. Én az odu környékén a földre teszek mindenféle gyüjtött fészeknek valót (pl. a vizvezetékszerelők által használt igazi, természetes kóc nem jó, mert beleakad a vékony lábujjuk), sőt mindenből 1-1 darabkát beteszek az oduba... próbáljátok meg ezt először. Pl. nálunk egyre több a rozsdafarku madár és kora nyáron amikor locsolok (lyukas cső van a növényeknél), a fiókák a lyukaknál isznak, még csak el sem repülnek, ha közelebb megyek... persze óvatosan. Valószinüleg a "városi" madaraitok a város szélén fészkelnek, csak bejárnak enni.
eszegfu
@Január: Valószinüleg a civilizáció miatt egyre kevesebb a természetben megtalálható "kincs", ezért kibányásszuk, magunk termeljük meg és ezzel "leraboljuk" a területeket, a növény és állatvilágot. A másik oka pedig a Föld tulnépesedése lehet... nem tudom, csak gondolom...
Január
@eszegfu: Tegnap 10:55 Ezt a fészek alapanyagrakást kipróbálom,... az elegendő bogár, giliszta ez lehet, hogy hiányzik. :(((
eszegfu
@Január: tegnap 16:34 Nem akarom én "osztani az eszemet"...de ha van kedved, akkor pl. lehet kapni kis kiszerelésben gazdaboltokban, virágüzletekben marhatrágyát, ezt egyszerüen beleszóród a kert egyik sarkába egy kis, nem tul mély gödörbe és betakarod kevés földdel (a kiszáradás ellen) és 2 (a tojásrakáshoz nem elég 1!) földi gilisztát "levadászol" és odarakod (de még az is lehet, hogy megtalálják)... kb. 1 hónap mulva rengeteg lesz.
papa.49
Ahogy a múlt vasárnap ígértem itt a mai villanyóra állás 1 hét alatt elfogyott 39.9 KW. szemben az 1 héttel korábbi 41.5 KW.tal, Tehát egészen pontosan 1.6 KW. tal fogyott kevesebb, viszont ezen a héten 3 nap reggeltől estig ki volt kapcsolva a fűtés vagyis csupán meleg vizet csinált a kazán...
Itt lemérhető a ,,horribilis megtakarítás,,!!!
eugen4402
@papa.49: Tehát kb. 4%-kal kevesebbet fogyasztottál, de azt se az óraállítás miatt, hanem azért mert a Teremtő a levegő hőmérsékletét állította tavasziasra, és a keringetőszivattyú 3 napig pihent...
papa.49
@eugen4402: Pontosan, a gáz fogyasztás eset az előző heti 51m3 ről 36 m3 re . ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.