Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményből.

A KEH Sajtóigazgatóságának közleménye szerint az államfő az alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján – figyelemmel az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatára – döntött az országos népszavazás kitűzésének időpontjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"A kormányfő indoklása szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében.

A határozatot hárman megtámadták az Alkotmánybíróságon (Ab) – köztük Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő –, azzal az indokkal, hogy a parlament az alaptörvénybe ütköző módon döntött, ezért kérték a határozat megsemmisítését. Az Ab június 21-én nem adott helyt az indítványoknak. Indoklása szerint nem alaptörvény-ellenes, hogy az országgyűlési határozati javaslatot csak a törvényalkotási bizottság vitatta meg, a házszabályt sem sértette a parlamenti eljárás, és az – indítványozók által hivatkozott – Európai Bizottság május 4-ei javaslataival összefüggésben sem állapítható meg, hogy az országgyűlési határozatot alaptörvényt sértő módon fogadták volna el.

Az Ab ugyanaznap egy másik határozatában nem adott helyt Fodor Gábornak, a Magyar Liberális Párt elnökének indítványának sem, amely a népszavazásra feltett kérdést megengedő május 3-ai kúriai döntést támadta a népszavazási kérdés tartalma miatt, és kérte a kúriai határozat megsemmisítését. Az Ab a visszautasítást főként az indítványozó személyes érintettségének hiányával indokolta.

Szanyi Tibor július 4-én, a jogorvoslati határidő utolsó napján, alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hoz, ugyancsak a kúriai döntés miatt. Szerinte a népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket, emellett a költségvetést is érinti. Az ellenzéki politikus közölte, hogy ha az államfő a panasz elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strasbourgi testületekhez fordul.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Bele öltök 5 milliárdot.
@azsnátok meg azt a jó @urva @des anyukátokat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
Bele öltök 5 milliárdot.
@azsnátok meg azt a jó @urva @des anyukátokat.
bakegya
ÖT MILLIÁRD-az orbán-zártosztályosai NÉPSZAVAZHATNAK A MAGYAROK TERRORISTÁLYÁRA-az AL-KAIDA majd megköszöni nektek, egy újabb öngyilkoló jelöltet beszerváltatok!
bakegya
@bakegya: jav:ideges vagyok,"terroristájára"javítok,megjegyzem ha ezek öt milliárdot elbaszhatnak,akkor én is lekakálhatom a magyar nyelvhelyesség hülyeségeit úgy ahogy nekem kényelmes.
Perwool
Nem értem miért kell szavazni arról, ide olyanok, hogy ne jöjjenek ide olyanok, akik @urvára nem szeretnének idejönni?
Szavazzatok birkák! Aztán ha nem lennétek elég lelkesek, esetleg majd itt is lesz egy műmerénylet a 2018-as választások előtt, aztán akkor meglesz a KISZ- titkár besúgó 110%-os többsége a parlamentbe.
verőce21
@Perwool: Ne kicsinyeskedj! Az osztrákok már feltalálták a 136%-os szavazóarányt is itt-ott.
Eriksson
Tkp. miért ne lehetne népszavazás? Ha a kötelező kvóta mellett lesz a többség, akkor itt mindenki megnyugodhat. Ha ellene, akkor csak az derül ki, hogy az ellenzék van kisebbségben. Ebben az esetben meg ne akarják rákényszeríteni az akaratukat a többségre.
Perwool
@Eriksson: Tkp.. miért nem lehet szavazni, Paks2, Olimpia, föld ügyben? Miért nem merte bevállalni a boltzáras népszavazást. Szerintem akkor mutatna reális képet az általad fentebb írtak, ha minden szavazásra jogosult elmenne szavazni. Na, az az eredmény mutatná meg a többségi akaratot. De! Ilyen soha nem lesz. Egy másik mai cikkben egyébként a Fidesz egy előzetes felmérést emleget... Már nem a betelepítési kvóta a tét: Vagy is nem az emberek véleménye, hanem felmérés a 2018-as választásra...
Perwool
@verőce21: Akkor tényleg kicsinyesre sikeredett...-:))))200% na ezen tegyenek túl a sógorok...
Bringás
Borítékolni lehet, hogy ha nem is lesz eredményes a népszavazás, Orbán csak jól jön ki belőle. A szavazók többsége dehogy akar ide egyetlen migránst sem!
Kolosszálisan nagy húzás volt ez Orbántól és lehet majd az EU orra alá dörgölni!
verőce21
@Perwool: (12:07) Na ezért még jódlizhatnának! :)
Eriksson
@Perwool: Nem az volt a kérdés, hogy mi mindenre lehetne, hanem pont erre az egy esetre miért kellene. Már csak azért is, mert itt nem csupán gazdasági kérdésről van szó, melyet bármikor meg lehet változtatni, hanem egy végleges döntésről, amely rólunk, jövőnkről, gyermekeink, unokáink békéjéről, nyugalmáról, vagy jólétünkről, nemzeti felemelkedésünkről fog szólni, amennyiben ez a betelepítés hasznunkra fog válni.
Nyilván van ellene és mellette is észérv, s éppen ezért az az eldöntendő, hogy a többség mit szeretne.
namihami
Szavazunk egy olyan olyan ügyben, ami nemzetközi szerződéssel kapcsolatos, tehát nem is szavazhatnánk róla. Vagy ha mégis, akkor is érvénytelen. Se nem oszt, se nem szoroz.
Viszont annak a fideszes családtagnak, akinek nyomdája van, na annak ez marhára nem mindegy. Ezeket a papírokat el kell ám készíteni és azért annyit számlázni, amennyit a család egy másik tagja szó nélkül elfogad.
Na, itt a fölösleges szavazás igazi célja.
Földügy, Paks2, olimpia, boltzár? Ezeknek célja is lenne, de bele is lehet bukni. A Fidesz az Fidesz, nem öngyilkos. Csak nem gondoljátok, hogy házhoz fog menni a lóf@szért?
Perwool
@Eriksson: Aha! 1200 menekült ennyiről szól a kvóta.Akiket, ha idehoznák akkor azok úgy húznának el innét, hogy gyorsabban érnének nyugatra, mint a repülő, ami idehozta őket! A napi 5 imából a harmadikat már osztrákoknál mormolnák. Nem, nem ez a lényeges a gyermekeink unokáink szempontjából. A 4000 milliárdos paksi buli, a letelepedési kötvények, az IMF helyett felvett hitelek, az állami kötvények vissza fizetése... Az egyre kevesebb adó bevétel, 2020-ban megszűnő EU-s pénzek, na ezek amik aggasztóak a gyerekeink unokáin jövőjét illetően.

Egyébként @namihami: írta meg a lényeget"Szavazunk egy olyan olyan ügyben, ami nemzetközi szerződéssel kapcsolatos, tehát nem is szavazhatnánk róla. Vagy ha mégis, akkor is érvénytelen. Se nem oszt, se nem szoroz."
Eriksson
@Perwool: Nem vitatkozom veled, sem @namihami: -val.
1200 menekült, amely bolhák módjára fog szaporodni, meg jön a családegyesítés, meg földhöz kötés, mert ha nem marad ahová lehajítják őket, máris toloncolják vissza, ahonnan jöttek.
Nem tudom miért kellene nekem is olyan szűk látókörűnek lennem, olyan perspektívával, melybe csak a saját orrom fér bele.
Perwool
@Eriksson: Oké, ne vitatkozzunk!
Azért még egy linket: propeller.hu/itthon/3228748-otmilliardos-valasztasi-foprobat-tart-fidesz-osszel?all#c1641158

ma 12:05-kor írtam". Már nem a betelepítési kvóta a tét: Vagy is nem az emberek véleménye, hanem felmérés a 2018-as választásra..."
nyanya001
Le vagytok szarva !
Az ezer milliárdos megszorításról nem akartok népszavaztatni ?
Eriksson
@Perwool: Az is az emberek véleménye, ha nincs véleménye és legalább mindenki tisztán fog látni, hogy mi a pillanatnyi helyzet. Mert a 2018-as választás még igen messze van, lehet , hogy addigra már aktualitását veszti az egész felhajtás.
mekkelek
Az EU pár hónapja hozott egy döntést hogy a kötelezô kvótát elvetô országok fejenként x százezer (nem emlékszem a pontos számra) euróért mentesülnek alóla.
Az ország jövôjéért, a kultúránk megvédéséért aggódó kormányunk és hûbéresei, kedvezményezettjei ezt a zsebükbôl megfinanszírozzák Mészárossal, Vajnával, Habonnyal az élen... a zsebünkbôl épp elég átvándorolt az övükébe úgyhogy bizonyíthatják a hazafiságukat. Gondolom Orbán sem sajnálna rádobni a klán vagyonából...
Toby
(K)áder adott még egy jó nagy esélyt, hogy összejöjjön a még hátra lévő 4 hónapban a birkává válás genetikai csodája!
Nem fog összejönni! Aki kitalálta, az tegye vissza a népszavi árát a közösbe! A jó q***a nénikéteket!
sentinel216
Kellene 10 igazi, becsületes független ember, akik ezeket a szavazatokat - mondjuk a TV kamerák előtt - megszámolják és a valódi eredményt hozzák nyilvánosságra! Gondolom nem sokáig tartana a munka, de legalább valós végeredményt kapnánk. Különben még reménykedni sem lehet, hogy a "nép" szavazást ne a fidesz nyerje.
Gratulálok a fotoshopposnak, aki Áder fejére ilyen széles vigyort varázsolt!
Yoda69
Tobb mint 5 milliardba fog kerulni.
Inkabb korhazra es iskolara koltenek.
Mocskos hazaarulok.
koszpeko
@Eriksson: Már bocsi hogy beleszólok,de ha erről tudni akarják a nép véleményét akkor miért nem akarják tudni azokról is amiket felsorolt @Perwool: ?
papa.49
@koszpeko: Mert azokban a kérdésekben kurva kínos lenne az emberek véleménye!!!
koszpeko
@papa.49: Ez az és csak 3-4 mondattal több lenne a papíron.
Szerintem ki jönne az 5 mrd.-ból.
Szűkösen :)
papa.49
Egyébként tudja valaki mit vigyorog itt ez a ,,próbanéger,,???
papa.49
@koszpeko: Ebben az esetben nem a pénz számít, hanem hogy a csutifélkegyelműnek legyen igaza, közben már a saját Uniós képviselője is elmondta SZÓ SINCS KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSRŐL, de ők makacsul ragaszkodnak a saját verziójukhoz))))))))) Hát ezt hívják ha jól tudom ,,kényszeres cselekvésnek,, az ilyenek zártosztályi elhelyezést igényelnek, mert még kárt tesznek magukba, (ami ugyan nem volna baj))))))))))))))
koszpeko
@papa.49: Az ellenzéknek azt kellene hirdetni,kiplakátolni amit Navracsics mondott.
papa.49
@koszpeko: Ez valahogy elsikkad, szóba se kerül, pedig EZ VOLNA A SARKALATOS KÉRDÉS, hogy erről minden állampolgár tudomást szerezzen!!!
Hogy olyasmiről aka szavaztatni a csutifélkegyelmű amiről SZÓ SINCS!!!
koszpeko
@papa.49: Végül is ebbe bele lehet kapaszkodni és ennél jobb bojkott nem kell.
Ha van az ellenzéki pártoknak esze akkor meglovagolják.
papa.49
@koszpeko: Remélem is, van még 4 hónap az alatt változhat a felállás, csak ütni kell a vasat amíg meleg))))))))))))
Eriksson
@koszpeko: Mert a törvény szerint költségvetési ügyekben nem lehet népszavazást kiírni.
koszpeko
@Eriksson: Pl. az állami földek átjátszása miért költségvetési ügy?
koszpeko
@Eriksson: A vizitdíj nem költségvetési ügy volt?
Eriksson
@koszpeko: Biztos lesz itt olyan, aki tudja, hogy ehhez miért nincs köze a népnek. Talán azért, mert úgy se akartak volna venni, mert nem volna miből.
bakegya
ÉRTELMETLENSÉG SZAVAZNI.
A FÉLELEM BÉRE!!!-Orbán egy utolsó ...Amikor a TÁKOLMÁNYÁT szavaztuk volna-azt GYÁVÁN ELVETETTE-PAKSRÓL TITKOS PAKTUMOT KÖTÖTT,AZ PEDIG IGAZÁN A NÉP DÖNTÉSÉT IGÉNYELTE VOLNA!-MOCSKOK.
Eriksson
@koszpeko: Ne fárassz már. A vizitdíj miért lett volna költségvetési ügy? Ott nem az állam fizetett, hanem a népet lejmolták (volna).
koszpeko
@Eriksson: E.Ü. nem a költségvetéshez tartozik?
Nem ők hoztak olyan törvényt,hogy adóformátumot kapott a T.B.?
Nem a 2/3 hozta,hogy nem kötelező a T.B.-be befolyt összeget az E.Ü.-re fordítani?
Eriksson
@koszpeko: Biztos úgy van, de én ott se voltam. Kár engem ezért bizgálni.
koszpeko
@Eriksson: Nem bizgerállak.
Bocsi.
Látom fáradt vagy nincs kedved vitatkozni.
Jó ok. hagylak.
:)
Eriksson
@koszpeko: Én szívesen vitatkozom bárkivel, akivel véleményt tudok cserélni. De a te írásaid mind merő támadás, mintha én hoznám a törvényeket.
papa.49
Ma Magyarországon arról lehet ,,népszavazni,, amire a hazugovics kiadja az engedélyt, EZ VAN, tökmindegy mit mond a tákolmány, vagy az Uniós törvények, az mind smafu, ha neki úgy tetszik akármiről is lehet ,,népszavazás,, ilyen mikor egy elmebeteg uralkodik)))))))))))
Röhögök, DE SÍRNI KÉNE EZEN!!!
Desischado
Én is kérdezem, hogy a Perwoll által felsoroltakra miért nem volt népszavazás?! Mocsok férgek!
sentinel216
A vezír fél! Már nem elég neki, ha az általa fizetett közvélemény kutatók
sentinel216
@sentinel216:
Bocsi a gép egyedül dolgozik...:-)))
A vezír fél! Már nem elég neki,a fizetett közvélemény kutatók által hetente összegyűjtött pár ezer fideszbirka rajongása. Neki a "nép" szava kell. El is hiszi, hogy a szavazók újra és újra őt istenítik az összekapirgált, szétesőben lévő szemétdombja tetején. Persze arra is vannak külön fizetett bürokraták, hogy a szavazás örömet okozzon a kis kakasnak.
papa.49
@sentinel216: Remélem, KURVA NAGYOT FOG CSALÓDNI!!!
sentinel216
@papa.49: Addig amíg a nyaloncai elhitetik vele, hogy a király új ruhája gyönyörű, nem veszi észre, hogy pucéran páváskodik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.