Van magyar cég, ahol csütörtökig dolgoznak napi tíz órát, és a munkások odavannak érte – írja a NOLhu.

A világ egyre több helyén és egyre gyakrabban kerül szóba, hogy a technológia, a robotizáció fejlődésének következtében markánsan megváltozhat a heti, napi munkarend, azaz egy héten kevesebbet kellene dolgozni. 

Itthon is akad egy cég, amelyik már kipróbálta a négynapos munkahetet, és az alkalmazottjai annyira odavannak érte, hogy jó ideje így dolgoznak.

A BAZ megyei cég, fakerítéseket, korlátokat kizárólag kézzel készítő Nyakigláb Kft. vezetője, Kusinszki András úgy nyilatkozott, hogy a négynapos munkahét bő két évvel ezelőtti bevezetése abszolút megérte. Akkor a dolgozók megkérdezésével úgy döntött, hogy a hét első négy napján egy órával korábban kell kezdeni, majd egy órával később kell befejezni a munkát. Szociális, emberi és gazdasági indoka is volt a meggondolásnak, s mind helytállónak bizonyultak. 

Az alkalmazottak ugyanazt a munkát elvégzik, sőt, sokszor többet is egy hét alatt. Cserébe van egy szabadnapjuk pénteken, amikor ügyes-bajos dolgaikat elvégezhetik, s nem kell fölösleges szabadságot kivenniük. Tapasztalata szerint munkavállalói lojálisabbak, kipihentebbek, elégedettebbek. Nem rabszolgaként kell velük bánni, a megbecsülésük a vállalkozás számára is kifizetődő – hangsúlyozta.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
"Nem rabszolgaként kell velük bánni, a megbecsülésük a vállalkozás számára is kifizetődő – hangsúlyozta." Minden elismeréem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
"Nem rabszolgaként kell velük bánni, a megbecsülésük a vállalkozás számára is kifizetődő – hangsúlyozta." Minden elismeréem.
F_Viktor
Nálunk napi 12 órás munkarend van (07-19 óráig), s délután 14 óra után "lendül bele" a társaság a munkába.
cs.n.
Óraszámban én sem dolgozom kevesebbet, csak napokban. Nem rossz az, ha kevesebbet kell készülődni meg bejárkálni.
szaboria1
Jó ötlet ha csak egy műszakos az üzem.
emerencia
Nálunk reggel hét óra ötventől este nyolcig tart a munkaidő. Hétfőtől vasárnap estig 4 napot kell ledolgozni (a vasárnapra eső munkanap csak 8 órás egy harminc perces szünettel) 3 nap egy héten szabad. Sok-sok év alatt mindenféle variációt kitaláltak már de a végén mindig visszatértünk erre a 4:3-as munkarendre. ( 2x fél óra munkaidőbe nem beszámított munkaközi szünet is jár a hosszú munkanapokon.) Ennek hátránya, hogy soha nem tud az ember olyan kötelezettséget vállalni, ami egy adott nap adott órájához kötődik mert minden héten más más napra esnek a szabadnapok. Munkanapokon én inkább estefelé veszem ki a szüneteimet, ha egyáltalán kiveszem mert kb. du. 15-16 órától már rémesen pocsékul érzem magam lábfájásilag de akkor is kötelező barátságosnak, jókedvűnek és vidámnak lennem. Hatvanévesen már lehetnék részmunkaidős de az a kevés bérem miatt még kevesebb fizetéssel és nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel járna úgyhogy marad a szenvedés este nyolcig. )-:

Ha legalább a számítógép előtt letehetném a fenekemet egy székre és a nem veszélyes munkáknál levehetném az acélbetétes cipőt lehet, hogy jó illiberális munkaállami polgárként akár még száz éves koromig is bírnék dolgozni. (-:
Nil
@szaboria1: akkor is jó ha többműszakos
justhpeter
Érdeklődéssel várom az elterjedését.
papa.49
Végre egy olyan főnök, tulajdonos aki embernek nézi a dolgozóit, nem biorobotnak!!!
Desischado
Nem rossz az ötlet, és köztudott, hogy az elégedett ember jobban dolgozik!
Csizmás Kond
...jó ötlet rossz ötlet...az öt napi nyolc óra is negyven óra a négy napi tíz óra is negyven óra.
Ott ahol a nyolc órát elnyimnyámolják ott még két óra semmit nem jelent de ott ahol alig várják, hogy a nyolc óra megfeszített munka leteljen ott nem fog senki még két órát ráhúzni.
emerencia
@Desischado: Nem mindenkinek jó. Függ a magánélettől és attól is, hogy mi az illető munkája. Nincs aki elmenjen a gyerekért, orvoshoz, iskolába, szülőire, vár az erre a munkarendre bevállalt maszekmeló ügyfele, stb. Lesznek majd krónikus műszak csereberélők mert éppen azon a napon van dolguk amikor látástól mikulásig benn kell lenni. Fáradtan késő este hazamenni rendszeresen nem ugyanaz mint este ötkor vagy hatkor! A szabadnapokon pedig össze kell szednie magát az embernek, hogy bírja a következő hosszú műszakot. Hosszabb távon ez az atipikus munkarend jobban leamortizál mint a napi nyolc órás, hiszen semmivel kevesebbet nem dolgozik az ember... Pár év múlva azt fogja észrevenni a vállalkozó, hogy a remek munkarend ellenére sokan fel fognak mondani mert egyre kevésbé fogják bírni a hosszú napokat.
Desischado
@emerencia: Kétségkívül igazad van. Elég lenne a 8 órás munka négy napig, így is eleget dolgoznak az emberek.
emerencia
@Desischado: A kiesett időre pedig lehetne +embereket felvenni.
papa.49
@emerencia: @Desischado: Volt mikor pár hetet kint dolgoztam a németeknél, az igazság az ,,másképp vannak összerakva, mint mink,, a német melós folyamatosan csinálja a dolgát, szinte mondhatni egykedvűen...Reggel oda áll a helyére, és fegyelmezetten dolgozik a szünetig, utána újra folytatja, ami lényeges különbség, neki nem kell azon törnie a fejét, hogy milyen maszekot csináljon meg, hogy tudjon pl. valamit megvenni...Nálunk meg az jár az ember eszében ,,ha itt végzek, rohanok, hogy folytassam máshol,,...A lényeg az lenne, hogy a melós aki dolgozik, a napi 8 órában megkeress azt a pénzt, amire szüksége van, hogy holnap újra teljes erővel tudjon dolgozni...Nálunk még a ,,vadkapitalizmus,, kora van, míg ezen tűl nem jutunk nem lesz lényegi változás...
1magyar
A nőknek elég lenne napi max. 6 óra munkaidő.
Éppen eleget dolgoznak még otthon.
Természetesen ugyanazon bérért.
Elég a napi 8 órás munkaidő még a férfiaknak is, legalábbis akik olyan munkahelyen dolgoznak, hogy végig terheltek. Jó,hogy már a farkukra nem kötnek lámpást, hogy éjjel is!
Dolgozzon a gazdag tulaj, dolgozza ő ki a belét.
simmering73
Aszongya: a robotizáció miatt egyre kevesebbet kell majd dolgozni. Ezek a szerencsétlenek ugyanannyit dolgoznak, csak most 10 órában, hogy ledolgozzák a pénteket. El tudom képzelni a 9. vagy 10. órában milyen lelkesedéssel és figyelemmel végzik munkájukat.
gulyasgyula
@simmering73: ..Én fiatal koromban sok évig dolgoztam hasonló időbeosztással , még a Karácsony -Új év közötti időt is ledolgoztuk meg lehet szokni ..Ráadásul teljesítmény bérben ,amennyit dolgoztál annyit kerestél , ha nem dolgoztál egy vasat se kaptál ..Nagyon sok pénz kerestünk , Mi hajtottuk saját magunkat ..
Hari
Lázár János ezt már rég tudta, sőt tovább finomította, bevezette a házatáján a 12 órás munkanapot, pihenő nap nélkül ! Így nem zökkennek ki a munkájukból . Hogy ez miért nem lett vonzó, ki érti ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.