Összesen  155 olyan, 12 méternél nagyobb hajót talált a Direk36 oknyomozó projekt a horvát hajók nyilvántartásában, amely közvetlenül vagy közvetve magyar tulajdonosokhoz köthetők. Összesen 58 magyar magánszemélyt azonosítottak, akinek Horvátországban hajója van, köztük olyan is akad, aki a cégén keresztül 24 jacht tulajdonosa.

A tulajdonosok általában nem túl ismert üzletemberek, vállalkozók, kivéve egy közszereplőt: Puch Lászlót, aki egy évtizeden át volt meghatározó figurája az MSZP pénzügyeinek, jelenleg pedig a baloldali média életben tartásában játszik fontos szerepet.

Luxusjachtja van Puch László családjának HorvátországbanA Puch-család hajója, a Valery II. – Forrás: Marenostrum.hu

A Valery II nevű, 2004-ben épített, piaci becslések szerint akár 80 millió forintot is érő katamarán 7 méter széles és 13 méter hosszú, négy darab kétszemélyes kabin van rajta, mindegyik külön fürdőszobával ellátva.

A hajó 2014 óta Puch feleségének és felnőttkorú gyerekeinek a többségi tulajdonában van több családi cégen keresztül, de a politikus előtte is használta, és a korábbi tulajdonosai is hozzá kötődő emberek voltak.

A parlamentből történt távozásakor, 2014-ben leadott vagyonbevallásában snem szerepeltek a horvát cégei és és a hajó nem. Ezt azzal magyarázta, hogy a vagyonnyilatkozati szabályok szerint a közvetlen érdekeltségeket kell bevallani, az áttételesen birtokolt vagyont nem.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Fiatalabbak még nem tudják , hogy úgy tartja a szájhagyomány (mivel senki nem szívesen jár bíróságra), hogy a pártok finanszírozása minden bajok eredője. A számukra biztosított költségvetési keret a töredékét sem fedezte/fedezi a működésnek. Ezért aztán – a legendák szerint – a pártok kénytelenek voltak megtalálni az önfenntartás módját. Ebben Puch László, az MSZP pénzügyi zsenije volt az élharcos, az ő legkiválóbb tanítványa pedig Simicska Lajos. Szintén szóbeszéd, miszerint sokáig közösen, hogy úgy mondjam vállt vállhoz vetve dolgoztak, mígnem a tanítvány túlnőtt a mesteren. Maga a technika lényegében egyszerű. Állami vagyonokat „baráti kezekbe” juttatva joggal várható el, hogy a hálás új gazda visszacsorgat némi apanázst a pártkasszába. Főleg, ha folyamatosan kap állami megbízásokat, kedvező lehetőségeket (megkerülve a piaci versenyt), megfelelő, legálisnak tűnő (vagy legálissá tett) támogatásokat, kedvező hiteleket „baráti” bankoktól. A számára biztosított versenyelőny fejében szívesen működik együtt bizonyos alvállalkozókkal, bíz meg ügyvédi irodáktól kezdve piackutató cégeken át a mindenféle kutatásokat és elemzéseket végző társaságokat. Mert az általuk végzett munka mértéke és értéke nehezen mérhető, szemben mondjuk a kapálással, ahol 5 sor bab, az 5 sor bab. Így volt ez a század elején és így volt a Század végén is. A szorgalmas babvetés és kapálás egy 80 millió forintot is érő katamaránt is termelt, hogy vakuljon a paraszt."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
@szaboria1: 08.48

25% tulajdonrész:
"A Valery II a horvát Sretna Adria Čarter d.o.o. nevű cég tulajdona, amelyet 2007-ben alapított Dávid Gyula, egy Puch-hoz több szálon is kötődő korábbi szocialista politikus. Dávid 2002 és 2006 között MSZP-s parlamenti képviselő volt, a 2000-es években akkor volt az MSZP pártalapítványának felügyelőbizottsági tagja, amikor a testület elnöke Puch volt."

75% tulajdonrész: egy Dallos nevű horvát társaságé, aminek 5%-ban tulajdonosa Gajer Tamás és 95%-ban a tulajdonosa a Halexa KFT, ami Puch felesége és gyerekei tulajdonában van.
Magyarán a többségi tulajdonos a Puch család! Nem?
Én is szeretek utánanézni, nem tudom, te hol tévedtél?

Itt nagyon szépen le van vezetve:
444.hu/2017/01/19/luxusjachtja-van-az-egykori-mszp-penztarnok-puch-laszlo-csaladjanak-horvatorszagban
szaboria1
@Béla333: Megnéztem a Puch vagyon nyilatkozatát 2002-ben már akkor kiemelten milliomos volt. Csak a cége 2002 ben 59 millós nyeresége volt. Itt látszik akkor még szépen csendes társak voltak a fidesz és mszp tagok. Antalék a KISZ vezetőknek is KFT- ket osztogattak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.