A Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak azt mondta: a korábbi 22-23 év helyett ma átlagosan 28-29 éves korukban szülik első gyermeküket a nők. A szülőképes korú nők jelenleg a népesség 24-25 százalékát teszik ki – írja a 24.hu.

Kamarás Ferenc hozzátette, az elmúlt 35 évben a népesség folyamatosan csökken, öregszik, így a szülőképes korú nők létszáma is csökkent: 2001 és 2016 között 270 ezer fővel, tehát 10,5 százalékkal.

Egyre kevesebb a szülőképes nő Magyarországon

A népességgel együtt a szülőképes korú nők is fokozatosan öregszenek, és jóval többen vannak, mint a fiatalok. A főtanácsadó szerint a ’70-es években született nagy létszámú nemzedékek most a harmincas-negyvenes éveikben vannak, de ők is fokozatosan elhagyják a szülőképes kort.

A 35 év alatti, fiatalok létszáma fokozatosan csökken, hiszen a születések száma is visszaesett az elmúlt időszakban.

Csökkent a bizonyos életkorig megszült gyermekek száma is. A 30-34 éves nőknek jelenleg átlagosan egy gyermekük van. Ma 100 nőre 100 gyermek jut, húsz éve ez 170 volt, tehát lényeges a visszaesés. A 35-39 évesek között is sok a gyermektelen, azonos az egy- és kétgyermekesek aránya, az átlagos gyermekszám itt is visszaesett.

Kitolódott a gyermekvállalás átlagos ideje. Kamarás Ferenc megjegyezte, az ’50-es években született, nagy létszámú, úgynevezett Ratkó-nemzedék is sok gyereket vállalt a ’70-es években bevezetett gyermekvállalást ösztönző intézkedéscsomag hatására, majd lényegesen visszaesett a születések száma, amely a ’80-as években, a GYED bevezetése után kicsit emelkedett, majd stagnált. A ’90-es évektől jelentős a visszaesés, a 2000-es években volt stagnálás, de a korábbinál jóval alacsonyabb szinten.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Amint elhagyják az országot a fiatalok, azonnal – vagy ha nem is azonnal, de igen hamar – megjön a gyermekvállalási kedvük. Persze úgy könnyű, ha nem kell rettegni sem a mától, sem a holnaptól. Egy friss felmérés szerint ma már minden tizedik magyar gyermek külföldön születik. Minden tizedik. És az elvándorlás üteme nem lassul. Lehet itt melldöngetve magyarkodni, árulózni, ez még nem fog megoldani semmit. Ha továbbra is képtelenek leszünk felismerni a közös érdeket (ami véletlenül sem azonos egyetlen egy politikus
személyes, vagy családi érdekével sem), akkor majd mi magunk temethetjük el a saját
országunkat. Már ami még megmarad belőle, miután egy jókora részét a nevére íratta a
gázszerelők és sajátlábak egymást követő nemzedéke, a maradékot pedig elhordja a talpán az, akinek nincs itt maradása."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
és mennyi a tinikorú többgyermekes anya? hány 26 éves nagymama van? És ők melyik részén élnek az országnak?
namihami
Vajon miért? Biztos a gazdagság és a bőség elől menekülnek a nyugati nyomorba. Nagy Királyunk és Vezérünk most azért nyalakszik a V.V. (Való Világ) Putyinkájának, hogy oda is mehessenek a fiataljaink, hogy végre megismerhessék az igazi földi Paradicsomot.
Hogy végre a mi fiataljaink is megtudhassák, hogy milyen az igazi orosz Kánaán.
Cefi
@Equus: De legalább képviselik az országot az eurovíziós dalfesztiválon...
Eladott Ország
"Amint elhagyják az országot a fiatalok, azonnal – vagy ha nem is azonnal, de igen hamar – megjön a gyermekvállalási kedvük. Persze úgy könnyű, ha nem kell rettegni sem a mától, sem a holnaptól. Egy friss felmérés szerint ma már minden tizedik magyar gyermek külföldön születik. Minden tizedik. És az elvándorlás üteme nem lassul. Lehet itt melldöngetve magyarkodni, árulózni, ez még nem fog megoldani semmit. Ha továbbra is képtelenek leszünk felismerni a közös érdeket (ami véletlenül sem azonos egyetlen egy politikus
személyes, vagy családi érdekével sem), akkor majd mi magunk temethetjük el a saját
országunkat. Már ami még megmarad belőle, miután egy jókora részét a nevére íratta a
gázszerelők és sajátlábak egymást követő nemzedéke, a maradékot pedig elhordja a talpán az, akinek nincs itt maradása."
Macskaszem
Nem csoda, hogy elmennek, ki az a hülye, aki azt akarja, hogy a gyereke egy bigott tanintézményben idomított, akarat nélküli, egedelmes (köz)munkás, esetleg az új földesurak birtokán, kastélyában cseléd legyen éhbérért. Mert ugyi a diploma inkább csak gazdagéknak lesz elérhető.
elnyomott
Nem a "szülőképes nők" száma a mérvadó, nem tenyészkancákról beszélünk.
Az életkörülmény a döntő.
Diktatúrában senki nem hoz szívesen gyereket a világra.
A tenyészkanca nem dönthet arról, hogy ellik, vagy sem de az ember még egyelőre dönthet, hogy vállal-e gyereket, vagy sem.
Aki a saját életét sem vállalja itt, az a gyerekéét pláne nem.
elnyomott
Még valami.
Ahogy a honatyák ebben az országban megbecsülik a nőket, úgy lesznek belőlük anyák.
Cefi
@elnyomott: ...mert rendszeresen át esnek a vak komondorokon...
Szókrakész
Nem kéne káliumozni a sót
nem kéne kemtrélezni
Nem kéne...

Mert ez az eredménye a titkos népirtásnak.
Borsodi
@Szókrakész: Egyáltalán nem titkos,hullunk mint a legyek. A legyek kematoxtól ,mi meg Orbánunktól. Egy Anya felelősséggel tartozik a gyermeke iránt, szeretetben biztos háttérrel vállalja a gyerek nevelést.Tudja,hogy gondoskodni kell a piciről.,így lesz szülő.Vannak akik családi pótlék,segély reményében szülnek akár tíz gyereket is ezek nem anyák csak felelőtlenül kölykező nőstények.Magyarországon három gyereknél aki most többet vállal az bolond.Ha fiatal lennék egyet sem vállalnék ebbe a fertőbe,ahol most a jövő kép,inkább a múlt.
lusta
Nem értem. Az egykulcsos adónak köszönhetően nőtt a népesség száma, vagy mégesem? Akkor itt valaki orbitálisat hazudott.
SV
@Eladott Ország: Gratulálok, belefutottál egy álhírgyártó oldalba! Az ilyen hülyeségeket csak az igazán ostobák kajálják be! :D
Eladott Ország
@SV: Azt írd le, hogy mi az álhír. Hogy érvényesülnek a fiatalok? Ugyan Ki baszta szét az építőipart, a családalapítást ? Te ostoba faszkalap.
SV
@Eladott Ország: Te szerencsétlen már arra sem emlékszel, hogy két órája mit linkeltél? Na várjál segítek csökkent értelmi képességű barátom: www.ogyik.hu/sok-osszehasonlitasa-himalaja-so-vs-parajdi-so-vs-konyhaso

Dereng már? :D
Eladott Ország
@SV: Arra válaszolj, hogy amit leírtam mi benne az álhír. Te seggfej, tahó tajparaszt. A linket nem neked küldtem, hanem @Szókrakésznek, mivel ő írta le "Nem kéne káliumozni a sót". A családalapításról fejtsd ki a véleményed. Vagy te is a fidesz értelmiségi köréhez tartozol?
SV
@Eladott Ország: Tehát belinkeltél egy álhírekkel teli kamuoldalt, mint hivatkozást! Prászjszlesz! Szerintem ne tetézd, ebből már jól nem jöhetsz ki! :D
Eladott Ország
@SV: Az Örökké Élő Géza az egyik ’90-es évek eleji kabaréjában az ilyen újsütetű keresztény-nemzeti-konzervatív-demokratákról azt mondta, hogy “Te! Most már ott tartunk, hogy lassan a szar húzza le a vécét!” … Hát már ott tartunk. … A szag is olyan. … Bennem meg elmúlt a Daedalon hatása, így e posztnak most itt a vége!
Fidesz leváltása jelentené a Kádár-korszak valódi végét.
A régi mondás szerint az én tolvajom jó tolvaj, a te tolvajod az viszont tolvaj… Az én kommunistám jó kommunista, a te kommunistád viszont nem az…
Emlékeztető: „A kommunizmus megbukott mindenféle értelemben. De a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem mezítelen életét és a zsákmányt." (Márai Sándor)
SV
@Eladott Ország: Szerintem kezeltesd magad. Már vannak elég jó pszichiáterek és hatékony gyógyszerek is, biztosan találnak számodra is megoldást!
Eladott Ország
@SV: Levagy szarva. A kérdésre kellet volna válaszolni te agyhalott. Menj a fideszes jókurva anyádba vaze. Csókold meg az ánuszrózsám, te büdös zokni szintjén szocializálódott fideszes szervilis seggfej!
SV
@Eladott Ország: Milyen kérdésre nyuszika? Inkább arra válaszolj, hogy miért terjesztesz hülyeségeket a sófogyasztásról? Miért kell egy nyilvánvaló csaló oldalt belinkelned hivatkozásként? Ennyire buta vagy? :D
Szókrakész
@SV: Csak mert te hüléye vagy, még nem kéne a saját szintedre rántani azokat, akik esetleg érdeklődnek is a cikkben szereplő dolgok okaival is.
De te annyira sötét vagy, hogy még azt se fogod fel amit írnak.
Csak élsz a kis szellemi ingerszegény világodban.
Ezért tart itt a világ mert tesztek róla, hogy fennmaradjon a népesség-IQ egyensúly..
Egyre többen éltek a Földön és ezzel fordított arányos IQ-val.
Szókrakész
@Borsodi: Egyre több fiatallal találkozok, aki most, az elmúlt pár hétben ment ki Ausztriába, mert Mo-n semmi sanszuk nem volt.
Rengeteg a kint dolgozó, ott munkásszálláson éjszakázó, hétvégére hazajáró is.
Ha csak 2-3 hétre is, de bevállalják, becsülettel, tisztességesen ledolgozzák, aztán otthon várják a következő lehetőséget.
Még ha az is csak 2-3 hetes szerződés. Akkor is.
Itt tartunk.
SV
@Szókrakész: Na a másik ostoba "káliumozzák a sót segítség"! Nem érzed, hogy a butaság gáz? Nyilvánvaló hülyeséget szajkózol a sós baromságoddal, úgyhogy nem tudom mire föl olyan nagy az arcod, te szellemi rövidnadrág!
Szókrakész
@SV: Csak azért mert nem tudsz valamit, attól még igaz.

Ezzel a válaszoddal csak igazoltad, hogy te vagy a rátermettebb a Sötétség az agyhalálom után című film főszerepére.
Szabályosan rád szabták ezt a művet
Szókrakész
@SV:
te szellemi rövidnadrág

Pont te írod?!?!?!
Aki azt állítja, hogy a rövidnadrágot is ki lehet térdelni?!?!?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.