52 484 ingatlan van árverésre meghirdetve, és közülük 30 544 esetben fordulhat elő, hogy „sikeres árverést követően önkéntes teljesítés hiányában az ingatlan kiürítésére kerülhet sor”, vagyis kilakoltatják az ott élőket.

Több mint harmincezer adóst lakoltathatnak ki Magyarországon

(Fotó: Pixabay/congerdesign/cc0)

Az adatokat Völner Pál igazságügyi államtitkár közölte Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő írásbeli kérdésére küldött válaszlevelében.

A Völner által közölt adatokból kiderül, hogy 2010 óta közel 320 ezer ingatlan került árverésre. Ez nem azonos a kilakoltatások számával, amelyről Völner évekre lebontva a következő számokat közölte: 2011-ben 1750, 2012-ben 1020, 2013-ban pedig 1300 kilakoltatásra került sor. 2014-re valamiért nem állnak rendelkezésre adatok, de 2015-től már ismét vannak részletes számok, sőt, már azt is lehet látni, hogy hány embert és miért lakoltattak ki.

2015-ben összesen 2335 kilakoltatás volt: 1275 embert „lakásügyben hozott határozat végrehajtása” miatt tettek ki a lakásából, vagyis például azért, mert az önkormányzat felmondta a bérleti szerződését. Bírósági végrehajtásokon kívül értékesített lakásból 23 embert lakoltattak ki, 205 esetben önkényes lakásfoglalókkal szemben intézkedtek. Az adósmentésre hivatott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) 206 esetben kért kilakoltatást, sikeres árverés után pedig 626 esetben kérték a birtokbaadáshoz a végrehajtó segítségét.

2016-ban összesen 3474 kilakoltatás volt, ezek többsége, 1734 eset árverést követő birtokbaadás. Végrehajtáson kívül 25 ingatlant értékesítettek és lakoltatták ki az ott élőket. Az önkormányzatok is aktivizálták magukat, hiszen 1097 esetben kellett végrehajtani „lakásügyben hozott határozatot”, önkényes lakásfoglalókkal szemben 258 esetben intézkedtek. A NET 360 eseteben kért kilakoltatást, árverés után pedig 1734 lakást ürített ki végrehajtó, hogy átadhassa az új tulajdonosnak.

2017 első félévében összesen 1918 kilakoltatás volt. A döntő többsége, 1210 árverés utáni birtokbaadás, végrehajtáson kívül 13-at értékesítettek és ürítettek ki. Lakásügyben hozott határozatot 449 esetben kellett végrehajtóval érvényesíteni, a NET 152 kiürítést kért, önkényes lakásfoglalókkal szemben pedig 94 esetben kellett fellépni.

A bajba került adósok helyzetének rendezésére szánt magáncsődeljárást az államtitkár tájékoztatása szerint – augusztus 25-tel bezárólag – mindössze 926 esetben kezdeményezték, ezekben mintegy 2050 ember érintett. Ez elég alacsony szám, pedig az állam akár havonta 25 ezer forint támogatást is adna annak, aki megkapja a csődvédelmet.

Völner a Világgazdaságnak részletezte az adatokat: a bíróság eddig 175 esetben rendelte el az adósságrendezést, 121 eljárásban elutasította a kérelmet, vagy megszüntette az eljárást. Bíróságon kívüli megállapodás 27 esetben jött létre az adós és a hitelezők között, és további 388 ügyben zajlik ilyen megállapodás előkészítése. – írja a Magyar Nemzet.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Fradigege
30 ezer családdal kevesebb fog a zsírmorénak hinni, hiszen akkor az útszélén hagyják őket.
Eladott Ország
Az ellenzék által összehívott rendkívüli ülésen kizárólag Kósa Lajos és Dömötör Csaba jelent meg, a Fidesz-KDNP egyébként a munka bojkottja jegyében távol tartotta magát a tisztelt háztól. Mert Soros. Ezért aztán a lex CEU eltörlése, valamint a devizahiteles kilakoltatások felfüggesztése okán kezdeményezett ülés napirendjének megszavazására nem kerülhetett sor, hiszen ahhoz a képviselők többsége kellett volna. Az, hogy a kormány képviseletében odakülött Dömötr Csaba államtitkárnak a sorosozáson és az elmúlt nyolcévezésen kívül semmilyen konstruktív hozzáfűznivalója nem volt a témához, pontosan jelzi, hogy semmilyen szándéka nincs a Fidesznek arra, hogy a politikai csatározásokon kívül valós problémákkal foglalkozzon. Dömötörnek ennyire futotta: Nem a Soros egyetem és a devizahitelesek ügyét kellett volna a rendkívüli ülésre hozni, hanem a migránskerítést, amit szerinte a szocialisták, ha hatalomra kerülnek, lebontatnának. Szarházi fidesz csürhe.
justhpeter
Ez is jó hatással lesz a fideSS 2018-as esélyeire.
Equus
Ezek bizony komoly számok. De az is komoly szám, amit külföldi stadionépítésre fordítanak. Meg az sem csak pár fillér, amivel a csuhásokat jövőre megtámogatják. Talán Nigéria helyett Mo-n lehetett volna annak a pénznek is helyet találni. Ilyen szarevő kormánya még nem volt ennek az országnak.
mackoka46
Ez a szégyentelen botrány ország erősödik és jobban teljesít !
Maxipocak
És ez ne volt aktuális téma a tetves fidesznek. Hogy rohadjon rájuk az ég!!!
Desischado
Ennyire akar a fidesz segíteni a bajbajutottakon. Remélem, ezek a családok fognak emlékezni erre, és elmennek majd szavazni! Egyébként a trollok hol vannak? Most vartyogjanak!
verőce21
Az a baj, hogy csak "lakoltathatnak" ki. De nem lakoltatják ki őket. Csak engedik, hogy tegyék tönkre az ingalanokat, a nemfizetés mellett.

Mert a Fidesz megvédi az adósok lakhatási érdekeit. A bankárkormány már utcára tette volna a bentlakó felelőtleneket.
simmering73
@Desischado: Kérdésed számukra parancs. Az egyik már vartyog.:D
1magyar
Ha a lakásokat csökkentett áron az állam megvette volna a tulajdonosoknak kb. 75 négyzetméterig (nem a luxuslakásokat) többet segített volna mint azzal a szar lakópark megépítésével.
Equus
@1magyar: egy kurva hang nincs az ócsai lakóparkról. Az biztos, h munkahelyteremtő beruházás volt, mert kellenek oda a biztonsági őrök, de semmi egyéb. Lehet, h már ellopták az egészet?
Jozefina
orbán oda dobta a hiteleseket prédaként a bankoknak, ráadásul a bankoknak kedvező törvényeket hozott, csupán azért, hogy a bankok eltűrjék és cserébe fizessék a bankadót!!! orbán ezért is a nép ellensége és megbocsájthatatlan számára, az, hogy az adósokat nem menti, hanem feláldozza őket!!! Ráadásul trócsányi ("igazságügyi miniszter") ügyvédi irodája védi a bankokat a devizahiteles perekben!!! Szemét, mocskos banda!!!
karma1
A vicc az egeszben az, hogy teljesen mindegy, hogy most kilakoltatjak az embereket, mert a lakasok kozos koltsege tovabb ketyeg, vagyis az adossag tovabb no ezeken a lakasokon.
Es ha valakit vegrehajtanak (es kilakoltatnak ) egyszerm, akkor azt az embert tovabb nem lehet megterhelni azzal a kovetelessel, ami miatt kilakoltattak.
Vagyis: ha Pista ur felvett 12 milliot, es fizette rendesen a reszleteket 8 evig, es mondjuk van meg 6 millio adossag az oroklakason, akkor a Pista urat kilakoltatjak, hozzacsapjak a kilakoltatas es a vegrehajtas osszeget az egesz tartozasahoz, es Pista ur mehet Isten hirevel, amerre lat. (Borzaszto volt ez mar az 1900-as evek elejen is, hat meg most).
Hatramarad viszont a lakas, amire egeszen biztos kell valamennyit kolteni, hogy ujra piacra kerulhessenek, es a bankok az eladasbol valahogy a penzukhoz jussanak. Ha sok ilyen tipusu lakas kerul a piacra, az lenyomja a lakasarakat irrealis mertekben, de ma Ma.o.-n olyan szar az ingatlanmarket, hogyha olcson, aron alul is dobjak be a lakasokat a piacra, akkor sincs ra tokeeros kereslet. Viszont amig egy lakas nincs eladva, addig is van ra havi koltseg, amit senki sem fog kifizetni. Szoval a bankoknak csak akkor lesz beveteluk, ha szarer-hugyer adjak el a lakasokat, gyorsan, mert a reszletfizetes azonnal leall a kilakoltatas utan.
Viszont - ha jol tudom - ertekesites utan viszont a bank koteles azt a reszt visszafizetni az adosnak, amit mar befizetett a torlesztesbe. (Valoszinu van kezelesi koltseg, vegrehajtasi es kilakoltatasi eljarasi koltsegek, illetekek, papirmunka az ugyvednel, de legalabb kapnak valamit).
Mert arra gondolni sem merek, hogy putyin elvtars kicsiny orszagunkba vissza akarja ezekbe az ures lakasokba telepiteni az orosz elvtarsait... Ebben nagy segitseg sesztak es rogan urak, de putyinnak valoszinu el fogjak engedni a 300 ezer euros kotvenyt is...
Hiaba, no, tudunk mi talalni magunknak nyalnivalo segget...
karma1
@1magyar: Na, ettol a vegrehajtastol felj, mert putyin most csinalja a lakohelyet az orosz elvtarsaknak...
Es ez teljesen osszhangban lesz azzal, hogy kb. fel evvel ezelott a gyariparosok - hogy pontosan tudd, kik: minden futyiszes oligarcha, hiszen ma az egesz gazdasag az o kezukben van - osszedugtak a kis buksijukat, es kitalaltak, hogy Magyarorszagon ma szakemberhiany van, es ezt kb. 150 ezer keletrol betelepitett munkassal oldanak meg.
Kell Magyarorszagnak meg tobb magomed , akinek a felesege tobb milliard forint adoval tartozik a NAV-nak, es csesznek adot fizetni...
Ja, es nagy valoszinuseggel ezert jon fel ev mulva ujra a Gazda megtekinteni az uj gyarmatan a Paks2 epiteset, meg a lakasfoglalasokat. Es akkor bennunket csak azert tudott szepen leigazni, mert orban elarulta a sajat nepet.
EZ zavarjon teged, de nagyon...
1magyar
@karma1: Amit a végrehajtásról leírtál és így van,lesz - akkor tényleg megszívják a bankok.
Akkor visszavásárolhatja valaki a családból a lakást fillérekért.
Így legyen!
karma1
@1magyar: A csaladtagok ki vannak zarva a licitbol. Csak olyanok vehetnek reszt a liciteken, - amit elmeletileg nyilvanosan kell megrendezni - akik 3 honapnal nem regibb 0-as banki igazolast hoznak, vagy a vetelar 75 %-anak a megletet igazoljak egy banki szamlakivonattal. A bankok egy aukcion mar nem szaroznak, mert midenkeppen penzt akarnak latni. Ha nincs keszpenz, akkor nincs uzlet sem.
Szoval sajnos, amiben remenykedni lenne jo, - az nem mukodik...:o(((
Nessy
Nem értem a cikket! Tegnap nyilatkozta valaki a KDNP-ből, hogy a magán csőd eljárást azért nem veszik többen igénybe, mert a gazdaság erősődésével nőttek a jövedelmek, és nem probléma a törlesztés. Csak kb. tízezer család lehet gondban!
Na, akkor most ki állít valótlant kormányon belül?
1magyar
@karma1: Akkor ezen a nyomott áron az államnak kellene megvenni és visszaadni az adósnak.
karma1
@1magyar: Ne felejtsd el, az allam nem Robert bacsi: ha akart volna, mar reg segitett volna nekik. (Azoknak segitett csupan, akik egyaltalan nem voltak raszorulva. Ez volt az a nagy esemeny, hogy vissza lehetett fizetni egyosszegben kamat nelkul a hatralekot. Tobbmillioja egyben pedig nincs masnak, csak aki osszelopta magat a kormanyzasban.)
Azok az emberek, akiket most kilakoltatnak, altalaban meg az a korosztaly, aki tud dolgozni, csak eppen nem kap megfelelo munkat megfelelo berert Ma.o.-n.
Na, ezek szepen be fognak csomagolni, es ugy elhuznak nyugatra dolgozni, hogy a labuk se eri a foldet.
Tudod, hanyan mentek ki eppen ezert mar Magyarorszagrol? Megdobbennel, hogy hany ember nem latott mas modot a frankhitel visszafizetesere, csak ugy, ha kimegy dolgozni tisztesseges penzert nyugatra.
Es ezaltal meg jobban beindul a gazdasag romlasa otthon... AHova orban beteszi a labat, ott ko kovon nem marad...:o(((
1magyar
@karma1: Na de ezen a nyomott áron ha az állam újra eladja egy kedvezményes kölcsönnel nekik?
karma1
@1magyar: Az ugy mukodik, hogyha valakinek egyszer ekkora osszegu tartozasa van, akkor az "csodbe megy" Ilyenkor csodeljarast hirdewtnek, ami azt jelenti, hogy az illetot, aki tartozik egy banknak a lakasa araval, altalaban a Magyar Kozlonyben meghirdetik, hogy csodeljaras ala kerult X Y, akinek van tovabbi kovetelese X Y-nal szemben, az tegye meg ... szamu Ugyvedi Munkakozossegben. Vagyis ha egyszer Kis Pista tartozik az OTP-nek 6 millio forinttal, de kozben vasarolt a Media Marktnal nagyerteku televiziot, vagy a Csonti Autokereskedesnel 3 millioert egy autot, es nem fizeti se a tv-t, se az autojat, akkor ezek a cegek is bejelentik Kis Pistat az adott UMK-nal, es kiderul, hogy Kis Pista bacsi bizony nemcsak az OTP-nek tartozik 6 millaval, de az autokereskedesnek is 3 millioval, meg vasarolt meg nagyerteku ingosagokat is, amit szinten nem fizetett ki, tehat Kis Pista ba osszes adossaga bekerul a birosag ele, mert egyenkent feljelenti ot az OTP, Csonti Auto, Media Markt, stb. esetleg Nagy Jakab is, akitol mint maganszemely felvett athidalo kolcsont, es azt sem fizeti vissza.
Amikor a birosag latja az illeto osszes tartozasat, akkor ad egy lehetoseget az adosnak, hogy leirja, kinek miert nem fizetett? Mert lehet, hogy siman egy csalo volt, de az is lehet, hogy valaki megozvegyult, vagy rakos lett, vagy megszunt a munkahelye, vagy lebenult es mar nem tud elmenni dolgozni sehova sem, tehat nincs forrasa arra, hogy fizesse a torleszteseket.
Akkor osszeul a birosag, es merlegeli az osszes korulmenyt, es aszerint hozza meg a donteseket: az illeto egyszeruen csak egy csalo, vagy egy nagyon szerencsetlen sorsra jutott ember-e, es eszerint szabja ki a bunteteset, kilakoltatast, vegrehajtast,(Visszaviszik a TV-t, autot, es hasznaltkent elarverezik. Ugyanez tortenik a lakassal is).
Nincs az a bank, aki egy csodeljaras alatt levo embernek kolcsont adna, plane kedvezmenyest.
Szoval az soha nem tortenhet meg, amire te gondolsz.
wpym
@Jozefina: Álljunk meg egy ásónyomra: a hitelszerződéseket önként írták alá, senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez. A megváltozott körülményekről nem a bank és nem a kormány tehet, árfolyamkockázattal terhelt hitelkonstrukciót nem szabad igénybe venni, hiszen az egyéb kockázati tényezőkön kívül, még az emelkedő árfolyam is bajt okozhat, ahogyan okozott is. Ezt nevezik előrelátásnak.
Az pedig teljesen természetes, hogy elhajtják a picsába azokat, akik nem fizetnek. Ez az így járás tipikus esete.
kukac50
Ez már Matolcsi és Orbán szégyene.Matolcsi alapítványait finanszírozzák a deviza hitelesek.
Őnekik miért nem lehetett átváltani 180 forinton a hitelüket, miért csak a gazdagoknak volt esély adva? Akinek volt pénze egy összegben kifizetni annak járt a kedvezmény aki szegény attól meg elveszik a házukat.aljasság!
1magyar
@karma1: Vagyis: ha Pista ur felvett 12 milliot, es fizette rendesen a reszleteket 8 evig, es mondjuk van meg 6 millio adossag az oroklakason, akkor a Pista urat kilakoltatjak, hozzacsapjak a kilakoltatas es a vegrehajtas osszeget az egesz tartozasahoz, es Pista ur mehet Isten hirevel, amerre lat.
írtad fentebb. Én arra gondoltam, hogy ezzel a mehet amerre láttal törlődik az egész.
Equus
@1magyar: 15.08 Nem törlődik. Pista úr az értékesítés és a banki követelés különbözetével felel élete végéig, utána meg az örökösei. Úgyhogy Pista úr jobban teszi, ha országot vált, minden vagyintárgyát elajándékozza és csöndben készül a vagyontalan emberek halálára.
verőce21
Mégegyszer írom, bárcsak kilakoltatnák a nemfizető adósokat minél előbb, mert rohamosan romlik az ingatlanok állaga!
Ráadásul csak gyűlnek a kifizetetlen számlák - pl. társasházban a közös költségek is - a többi lakó kárára és sérelmére. De választás előtt a fidesz nem akar tömeges kilakoltatásokat, amivel rendesen vissza is élnek az adósok.
Ismét elvész egy értékes év a lakástartozások tisztulásában. Vásárlóerő többszörösen van ezekre az ingatlanokra, de már az árverések sem olyan tiszták, az "ügyes" végrehajtók miatt, mint régebben volt.
Ha ezt a tevékenységet felszabadítja a kormány, megvannak a következő "brókermarcsikák".
karma1
@verőce21: Milyen lakasok allaga romlik? Hasznalt ingatlanra nem nagyon lehetett felvenni penzt,csak ha ujat epitettel. Milyen 12-15 eve haznak romlik az allaga?
Equus
@karma1: verőce egy kocsog.hu. Otthon üldögél a húgyszagú kuckójában és osztja az észt ezerrel. A használt vécépapír értékesebb tőle. Nem ér egyetlen karaktert sem.
karma1
@Equus: Tudom. Nem is szoktam neki valaszolni, de amikor ekkora blodsegeket ir a romlo allagu lakasokrol (!), akkor azert sajnalom, hogy bezart az OPNI...:o))))
a helység kalapácsa
A NEMZETGYILKOS ORBÁNFÉLE BÚN BANDA MÍVELENDI EZT.
orbán eladta a lelkét az ördögnek
Ez mostanra tisztán látszik

Az a sok szörnyűség, amit okoz...
Amilyen sokat kap amiatt...

orbánnak nem putyin a tartótisztje, hanem Sátán, mint putyinnak...

Ezékiel jóslata meg van?
A medve meg van?
Én ezt az egészet tudom, de még úgy is nehéz.
Kurva nehéz elviselni ezt az undormány szart.
Ahogy tönkretesznek mindent ezek a gecik, nehéz elviselni.
Hogy tudom, hogy jobb lesz, úgy is nehéz elviselni ezt a tengernyi szart.

Szenvedek köztetek, átutazóként.
Fáj... a hajam is.

Beteg!
Pusztulásra érett!
Nincs senki, aki jó lenne.

Lopsz, csalsz, hazudsz, paráználkodsz, nem ismered Istent, és Jézust, Isten fiát sem.
Csak egy ösztönlény vagy - semmivel nem vagy jobb az állatoknál.

Nem teszik?
Senkit nem érdekel, hogy neked mi tetszik!
verőce21
@karma1: Már hogyne lehetett volna használt lakásokra is hitelt felvenni! Sőt, nagyon sokszor túlhitelezték az új ingatlanokat, ilyenkor egy meglévő használt ingatlanra is bejegyezték az új lakás jelzálogjogát biztosítékként.
Árverezéskor mindig a "biztosítékot" viszik előbb.
Jól tennéd, ha nem osztanád itt az észt, mert igen szerényen vagy ellátva belőle.
karma1
@verőce21: Nem toled fogok engedelyt kerni a hozzaszolasaimhoz, huzzal vissza a troll klavid melle...
verőce21
Mi van, bebuktál? az észérveid elfogytak?
Üveges.
JAJMÁR
Nehogy azt kèpzelje bàrki, hogy forinthitelnèl meg zorbánkormànymatòcsinál nem dőlhet be hitel.
Nem szabad adòssàgbòl èlni! Ez ma igazabb, mint valaha!

Ès megy a reklà.m "teljesìtsd be vàgyaidat", vègy fel hitelt! Nem vèletlen ez, hitelt akarnak kihelyezni, de a középosztály a célpont. Csakhogy az alapkamat lefelé nem nagyon tud menni...
karma1
@verőce21: Mi van, nem mered nekem cimezni a hsz-edet?
Ehhez nincs tobb hozzaszolni valo...
Egyebkent meg kosz a dicseretet...:o)
JAJMÁR
@karma1: ismerek egy kilakoltatott csalàdot, fèrj,felesèg, felnőtt làny, - amìg èlnek adòsok maradnak! Kamatos kamat, még a làny se szabadul belőle.
Eladott Ország
@JAJMÁR:" Csakhogy az alapkamat lefelé nem nagyon tud menni..." kivéve a betéti kamat.
"Kamatos kamat, még a làny se szabadul belőle.".. kivéve a lakását.
JAJMÁR
@Eladott Ország: Azt màr elvettèk tőlük, nem ismerem a rèszleteket, de a töredékét se fedezte az adòssàgnak. Nem "sètàlhattak el" , amìg èlnek fizetik, ès hitelt sem kapnak.
papa.49
Ez a legnagyobb aljasság amit a kormány elkövetett, odáig értem, sőt el is fogadom, ha nem fizetsz, akármiért, ugrott a jelzálog TÁRGYA, de miután elvette a banka lakásod, házad, kocsid, bármidet miért követeli tovább a már a tulajdonodban se lévő ingatlannak, ingóságnak az általuk jó vastag ceruzával kiszámolt összegét ???
Ha a jelzálogtárgya nem fedezi a bank étvágyát az ő baja, a hiteles úgyis szarul járt már !!!
Ez pontosan az hogy kizsigerelni az embereket életük végéig, a talpra állás esélye nélkül !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.