Eláruljuk, mire lehet valójában pénzt kérni az iskolások szüleitől.

Jogszerűtlenek lehetnek azok a kért vagy akár megszavaztatott pénzbeli és természetbeni hozzájárulások, melyeket a pedagógusok a szeptemberi első szülői értekezleteken vetnek fel.

Jogszerűtlenül gyűjtenek pénzt a szülőktől a tanárok

(Fotó: MTI/Nemes János) Képünk illusztráció!

A Magyar Szülők Országos Egyesülete hívta fel a figyelmet arra, beszedett pénzek messze meghaladják az iskolakezdés előtt a szülőkkel szintén jogtalanul megvásároltatott tanszerek és felszerelések költségeit.

A szervezet szerint gyakori, hogy az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek: szedik az osztálypénzt, kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba. Szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra, iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítása. Ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.

Kötelező a dologi kiadásokhoz való szülői hozzájárulás: kréta, másolópapír, takarító eszközök, WC papír költségeinek összeadása és egyebek. Sok helyen pénzt kérnek az "ellenőrző könyvért" is.

Az osztályterem "csinosítása", virágok, függöny megvétele is a szülők feladata lehet. Elkezdődik a gyűjtés és befizetés már általános iskolai ballagásokra is. Van, ahol már a 9. évfolyamtól gyűjtenek érettségi előtt álló tanulók szüleitől (akár havi 10 ezer forintot is), a ballagási ruhára, az érettségi bankettre, a fényképes tablóra. Megkezdődik különórák, előkészítő tanfolyamok díjának befizetése. Újabban az iskolai sportkörért is fizetni kell – sorolják a példákat.

A szeptemberi óvodai, iskolai "pénzbeszedő mozgalom" alkotmánysértő tevékenység! – áll a közleményben.

Az Alaptörvény XI. cikke szerint:

(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.

(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.

Az ingyenes köznevelés azt jelenti, hogy az óvodában, iskolában – az ebédpénzen kívül – semmilyen indokkal nem lehet pénzt követelni a szülőktől.

A pedagógusok nem kérhetnek, nem fogadhatnak el és nem kezelhetnek pénzt a köznevelési intézményben – legalábbis a Pedagógus Etikai Kódex szerint.

(napi.hu)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
A jogtalan az, hogy nem az állam állja azokat a szükséges költségeket.
Legalább a szülőktől lehessen begyűjteni, hogy az alapszükségletek meglegyenek. Aki nem tud ne fizessen, de aki igen, annak hagyják már hogy az iskolák működhessenek valamilyen szinten.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
"... az ingyenes és kötelező alapfokú..." oktatáshoz mindenkinek joga és lehetősége van -- mondja ki a törvény, de akkor miért nincs függöny, WC és másoló papir, vagy kréta?! Mit tehet a pedagógus, ha az oktatáshoz ezek is kellenek?!
elnyomott
A jogtalan az, hogy nem az állam állja azokat a szükséges költségeket.
Legalább a szülőktől lehessen begyűjteni, hogy az alapszükségletek meglegyenek. Aki nem tud ne fizessen, de aki igen, annak hagyják már hogy az iskolák működhessenek valamilyen szinten.
human
Meg ingyenes egészségügy is van állítólag. Ott bezzeg lehet hálapénzt adni!!! Miért ez a megkülönböztetés? Ráadásul az iskolákban befizetnek a szülők az a gyerekre van költve és nem autót vesz magának a tanár belőle.
Cicamama55
Régen is így volt ez!! Senki nem hőzöngött ellene, mert az legalább a gyerekekre volt költve, azt vásároltak belőle amire szüksége volt a csoportnak, osztálynak! Nem tudott mindenki fizetni-mert azért ne feledjük el, régen sem volt itt Kánaán!!-mégsem volt soha soha gond ebből! Ez az én tapasztalatom volt két gyerekem iskoláztatásával a hátam mögött. Most amikor dübörög minden, akkor miért probléma ez?!
wagabund
..."Jogszerűtlenül gyűjtenek pénzt a szülőktől a tanárok"...

ha csak ez lenne az egyetlen baj, de jó is lenne...
Ludmilla
ez nem így működik.Az első szülői ertekezlet sem a pénzről szól,hanem a tanév programjait ismerteti a tanerő.Megbeszélik természetesen a tanulmányi kirándulásokat,a lehetőségeket is.Igaz ugyan,hogy ingyenes a tanulmányi kirándulás,de ki fizeti,mert ahogy ingyenleves sincs,úgy a kirándulás is pénzbe kerül.Ki fizesse?A tanár? Mindig volt kirándulás,tanárként ,diákként is nagyon élveztem .Ezt a szülők fizették mindig.Akinek nem volt lehetősége befizetni,azt összedobtuk..Jó,ha év elején tudják a szülők ennek várható költségei.Én a kirándulás napján szoktam kérni,utána tételesen elszámoltam a szülőknek,gyerekeknek
Ludmilla
még annyit,könnyű törvényt alkotni az ingyenességről,de erre sem az állam,sem az önkormányzat nem fizet
nemkati
Nem értem a felháborodást! Csak nem azt akarjátok mondani, hogy az állam költsön többet az oktatásra (egészségügyre, kultúrára, szociális kiadásokra), mert szülőktől (betegektől, stb) törvénytelen pénzt kérni? Jól meggondoltátok, mit akartok? Hát akkor hogy lenne itt pénz stadionkra, határon túlszakadt magyarok segítésére, kisvasútra, kormányközeli családtagok, haverok, hívek milliárdosra hízlalására, ha még az iskolai kirándulásokat, a wécépapírt és az óvodai takarítást is az állam fizetné??? Észnél legyünk már!!!
Apatszerek
Jogszerűen házi feladatokkal oktatnak a tanárok mivel a tananyagot órán nem képesek megértetni,elsajátíttatni a tanulókkal, módszertani hiányosságuk már égbekiáltó, tanárok is csak gyerekmegőrzésre vannak képezve, nem tanításra.
Ludmilla
@Apatszerek: ezt hogy agyaltad ki?A házi feladat az órai anyag megerősítése,azért adja fel a tanár...ez régen is így volt
Veleda
@Apatszerek: Ezt miből vontad le Keripapi? Régen jártál iskolába , annyi szent. Ha naponta elmégy az iskola előtt, mert sétáltatod a kutyád, vagy elmégy kiflit venni, az nem azt jelenti, hogy tisztában vagy az ott folyó oktatásról.
A pedagógusoknak ott van a kerettanterv, amitől eltérni nem lehet, a módszertan is meghatározott, az óraszám is, és még minden kutyaszar, amit délután dokumentálniuk kell.
És már ezt is elektronikus úton, ahova bármikor betekintést nyer az igazgató, ha éppen ellenőrizni támad kedve. Kicsit frissítsed meg az infóidat.
Veleda
Az iskola támogatás minden időkben meg volt, csak 200 évvel ezelőtt még tyúkot vittek, meg tojást, meg ami volt, az én szüleim téglajegyet vettek, mert bővítették az iskolát, ma mások az igények.
Persze, egy jobbérzésű pedagógus nem szeptemberben szedi be a májusi kirándulás összegét, hanem belátással később.
Mivel a ballagási cécó igen sokba kerül, öltönyt és ruhát csináltatnak a gyerekeknek, aztán a tabló, a fényképek, a meghívók.No és előtte van a szalagtűző bál, ahol a lányok toalettje már vetekszik egy menyasszonyi ruha kölcsönzési díjával. Ezt az iskola rendezi, a szülők igénylik, tehát jó az, ha havi 10 ezerrel elkezdenek takarékoskodni. Nálunk ez a szülői mk. dolga, a beszedett pénzt azonnal banki számlára teszik, a pedagógus nem is foglalkozik vele.
De támogatjuk szülők az iskolát az adó 1 %-val is, azt, hogy melyik iskola mennyit kér, ezt a szülői m.k. is jóváhagyta, ha sokallja, el lehet menni másik iskolába is, de ott még többet kérnek. Lehetne ezen vitázni, hogy mikor mennyit és miért? De egy szülő mindíg a gyereke érdekeit nézi, és úgy cselekszik, hogy annak jó legyen, ne maradjon el a többitől
Apatszerek
@Ludmilla: Onnan, hogy a tanító, tanár, pedagógus 17 perc rend teremtéssel kénytelen foglalkozni hátrányos helyzetű osztályoknál, erről is legyen már oly jó vélelmed.
Apatszerek
@Veleda: A virtuális oktatás szerinted az életre való nevelés eszköze, itt az első tévedésed, ami az oktatást a leadott órák számával könyveli el... Az, hogy az anyagot érti, és tudja értelmezni azt tudja is gyakorlatban alkalmazni az szerinted nem érdekes?
nezelodo
Régen is voltak kezelhetetlen gyerekek az iskolákban ma is vannak, sokszor eltanácsolják őket, más intézménybe. Van olyan, két három alapiskolát is megjár némelyik, amire befejezi. Reméljük nem lesz mindegyikből ezután miniszterelnök.
1magyar
az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek: szedik az osztálypénzt, kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba. Szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra, iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítása. Ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.
EZ ÍGY MEGY ÉVTIZEDEK ÓTA, MEGÁLLÍTHATNÁ MÁR A KORMÁNY EZT A TITKOS SZABADRABLÁST!!!
1magyar
Amikor a gyerekem járt általánosba még az is megesett, hogy elsíbolta a tanár a befizetett pénzt.
Ludmilla
@Apatszerek: nekem speciel nem voltak ilyen gondjaim,pedig tanítottam a 13.kerület Csata suliban,ahol a gyerkőcök 90 %a-a roma gyerek volt
Ludmilla
@Veleda: Kőszegen érettségiztem.Matróz blúz,sötét szoknya,ma is ez van ..Marhára utáltam,de minden iskolai rendezvényen /évnyitó,évzáró,gimibuli,szalagavató,ballagás/ ezt viseltük.Szép volt..ez hasonlóan működött azokban az iskolákban is,ahol tanítottam.Utolsó osztályomnál nem volt függöny,a gyerekekkel készítettünk füzéreket,ablakdekorokat ,mutatós volt,és semmibe nem került... wc papír:igazgatónő vette a saját pénzén,mert a kliknek nem volt erre..
1magyar
@Ludmilla: Wc-papír, függöny az iskola költségvetésébe tartozik. Nem a gyerekeknek kell fizetniük.
nezelodo
@1magyar: Szállj le a földre... Lehet, hogy már nem itthon élsz?
Veleda
@Ludmilla: Azért úgy belegondolok, hogy milyen lehet azokban az iskolákban a helyzet, ahol a szülők nem tudják az iskolát, de még az osztályt sem támogatni. És ehhez nem kell Borsodba menni, van ilyen Somogyban is bőven
Eladott Ország
Nem a jogot kéne biztosítani a művelődéshez, hanem a tisztességes fizetést, mert ezzel csak segget lehet kitörölni. De a legtöbb iskola a cikkben leírt dolgokra kér pénzt, mert a közoktatásban nem ingyenes a kirándulás, a szabadidős program és a közlekedési cégek se fuvarozzák el ingyen a művelődésre szomjazó diákokat. Nem hobbiból szednek osztálypénzt, azzal amúgy a közpénzzel ellentétben el is szoktak számoln, nem úgy mint a szarházi fidesz állama. Egy középiskolában pl. azért kell már az első évfolyamtól kezdve apránként gyűjtögetni, mert a végzős gyerek elballagása kész anyagi csőd (tabló, fotózkodás, ruha, szalagavató, ballagás, meghívók mindezekre, szerenád, vizsgák, bankett ...). És a legtöbb család nem tud tetszőleges időpontban 10-20 ezer forintokat kapásból kifizetni. Az pedig, hogy krétára, papírra, dologi kiadásokra kell pénzt összedobni, kizárólag az embertelenmininisztérium, külön Balog páter bácsi szégyene, hogy nem sül le a bőr a sunyi vigyorral együtt arról az álszent pofájáról! Végezetül egy gusztustalan pénzbeszedős történet: a vörösiszap-katasztrófa után az iskolás gyerekek sok helyen "önként" fejenként pénzt gyűjtöttek a károsultak megsegítésére. Egyes helyeken ez kötelező volt. Apropó, azzal a pénzzel se sikerült soha elszámolni.
hvg.hu/itthon/20130828_Vorosiszap_karmento_alap_elfogyott
Apatszerek
@Eladott Ország: A szülőknek nem kellene a fellegek fölött repkedni, márkás igényekkel fellépni, divatmajmokká alacsonyítani a gyerekeket, mert a celeb szülőket követni kell minden áron felfogással :, egy ballagás, szalagavatónak miért kell divatbemutatóvá válnia? Tehetős szülők jólétének feltüntetésével. Elveszett a jó ízlés, a tiszta ruha, melyben jól érzik magukat a gyerekek, és nem felnőtt utánzóvá vannak kényszerítve szülők által.
X-ray
Egy valamit tudok. Amikor még suliba jártunk, mindig a gyerekek szülei fizették a tanár néninek és a gyerekeinek, néha a férjének az utazását. Tehát mindig annyival többet kellett beadni, ami fedezte zsóka néni egész családjának az utazását, szállását, kajálását...
1magyar
@X-ray: Na meg a kristály vázát stb.-évvégén és ballagáskor.
Lepényleső
Ezt is kizárólag csak az állam nevében tehetik meg?
Brum
@division: ekkora faszságot rég olvastam!!!
division
@Brum: Az igazság látható, érzékelhető, nem kell ezt olvasni hozzá.
Eladott Ország
@division: tegnap, 12:53 # De az nem baj, ha a szarházi fideszt és bandáját kell eltartani éhbérért, miközben fényűzően élnek a nép nyakán taposva és ráadásul még jár a pofájuk is.
Eladott Ország
@Apatszerek: Sajnos jelenleg nem a fellegekben járásról van szó. Bárcsak az lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.