A középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota lehangoló.

Szennyezve fűtenek a magyar települések többségén, a helységek több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés mértéke – olvasható a Népszava keddi számában.

A lap a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete, a WWF Magyarország kutatását ismertetve arról ír, hogy a középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota lehangoló: az épületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik.

Rettenetes szennyezéssel fűtenek télen a magyar településeken

A nyílászárók esetében is aggasztó a helyzet, az ablakok és az ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete pedig csak kicsivel jobb.

Az önkormányzatok próbálnak javítani a lesújtó helyzeten – írja a lap –, szinte az összes nyomon követi a pályázati lehetőségeket, de a korlátozottan elérhető pénzügyi forrás miatt 60 százalékuk próbálkozása sikertelen volt az elmúlt tíz évben.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Amit az Unió adott a korszerűsítésre NEM KELLETT VOLNA ELLOPNI FÜTYISZEK, mert még a középületeket se csináltátok meg belőle, az Unió meg a lakosság részére adta célzottan !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Amit az Unió adott a korszerűsítésre NEM KELLETT VOLNA ELLOPNI FÜTYISZEK, mert még a középületeket se csináltátok meg belőle, az Unió meg a lakosság részére adta célzottan !!!
maci0427
Elmennek a búsba a Kondenzációs Kazánjukkal is, amit kötelezően bevezettek, csak azért, mert a teljesítmény ugyebár ! most már nem lehet sima mezei nyílt égésterű kazánt venni és kicserélni egy másikat, mert ugyebár a rendelet..., pedig biztonságosak és jó alkatrész ellátottsággal rendelkezők voltak, pl. a Beretta - Baxi - Ariston - Sanuier Duval - stb ! Most már csak kondenzációst lehet venni, ami kémény- gépészet és kazán = kb. 1 millió !!! Nincs erre pénz !!! Egy csere meg kb. 200 ezer lenne...!!! Sokan visszaálltak a kályhákra és megy a fűtés ezerrel minden szírrel-szarral, mert ez a legolcsóbb ! Szar EU. mindent kitalál értelme meg = 0000 Lesz ez még rosszabb is ! Ideje lenne felülvizsgálni ezt a Kondenzációs rendeleti marhaságot és az emberek kitudnák cseréltetni a rossz régi kombikazánjukat egy újra, ami esetleg 10 évig megint szépen működhet ! Nem szennyezőek és a teljesítménye meg csak a tulajdonosra tartozik ! Ja és a gázfogyasztásuk sem olyan nagy és nem kell őket állandóan szerelgetni, úgy sincs gázszerelő... ! Ezt jól elcseszték ! A füst és a kályhák szennyezése meg megállíthatatlan és megszüntethetetlen hiszen van vagy több százezer ilyen az országban ! Tessék a rendeletet felfüggeszteni...és megengedni a nyílt égésterű kazánok újbóli vásárlást és felszerelését !
Veleda
@papa.49: Megelőztél:) ezt a pénzt is, mint minden más támogatást egyszerűen ellopták. Mire kitöltöttük volna a szükséges nyomtatványokat, támogatás már nem volt. Állítólag átcsoportosították a közintézmények felújítására, ám az sem történt meg.Az egyszerű lakosság nyeli a fekete füstöt, rogyadozó kéményekből, a nyílászárók cseréje horribilis összegbe kerülne, ha éppen valaki erre vetemedne. Nehézkes ügyintézés, lehetetlen feltételekkel. A lakosság szív és fagyoskodik. A 70-es években épült házak már régen felújításra szorulnának, ha éppen meg lehetne oldani. De nem lehet.
wagabund
..."Rettenetes szennyezéssel fűtenek télen a magyar településeken"...

ezt a tényfeltáró mondatot már régóta halljuk... és?

...ahol lakom, látványosan vgighajtott egy légszennyezés mérő kocsi. Néha megálltak, kiszálltak, méricskéltek, nézegették a kéményekből kijövő színes párát... stb..

...érdekes, néhány kéményből nemsokára eltűnt a füst, némely házban azóta visszaálltak gázfűtésre...de éjszakánként pótolják a füstölést... nehogymááá...
wagabund
Hiába tettem korszerűvé a házam, szigetelve ahogy kell, minden nyílászáró cserélve, minimális az dár-energia igény(és hőveszteség). Aztán kilépek a házból, és jön a pofámba valahonnan a maró füst...az utcára már ki sem merik vinni a babakocsis kisdedeket..
Hiába van igenkorszerű japó autóm, tökéletes környezetvédelmi igazolással, ha az előttem küszködő bontószökevény okádja a füstöt...ráadásul P-s rendszámmal, ami nemrégi kiadás..
Aki mögöttem jön, az nem anyázik miattam, de én igen.. (jó, elzárom a bejövő levegőt...de az nem megoldás...)
wagabund
@wagabund: bocs, a dár-energia az gáz- energia akart lenni..
szaboria1
Ne csodálkozzunk amikor azok akik hagyományos fűtést alkalmaznak, bizony a drága szén vagy fa miatt rongyokkal és műanyaggal is fűtenek.
Csizmás Kond
légszennyezés...mert elégetnek mindent...na és miért nem vásárolják vissza a mérgező anyagokat ha nem akarják hogy eltüzelje a paraszt...aki már egyszer megvette és mégegyszer kéne fizessen hogy eldobhassa...
KisGenyo2
Pályázni olyannak érdemes, aki teljes rendszert egyben cserélni képes. Ugye s pályázat, jó ha a felét fizeti, így pedig akinek nincs 1-2 milliója erre, annak a pályázat sem nagyon fog menni...
KisGenyo2
Amúgy jó a tendencia, mert a népesség (ezzel együtt a fűtött lakások száma) jócskán fogyóban van. Úgyhogy ez a probléma 50 év múlva már jóval kisebb lesz! ;-)
Shikari
Ahol az ajtó paplanból van és deszkából az ablak, gumival fűtenek és ronggyal, ott mit is akarunk kezdeni?
"Magyar" települések! Hát ez megkacagtatott!
cikicakk55
Még is mit várnak a magyar településektől? Miből korszerűsítenék már a nyílászárókat, a kazánokat? 5 éve vettünk utoljára fát,mert van cserépkályha is a szobában,nem bontattuk el,mikor a gázt bevezették.5 éve még elég volt az egész téli fűtésre 28.000 ft és csak fa! Szenet nem vettünk hozzá.Most ugyan annyi fáért,már 70.000 ft-ot kéne fizetni. Az ablakokat is 5 ééve szigeteltettük,de a magánházak állítólag süllyednek valamennyit,így a hőszigetelés a záródás sem tart 5 évnél tovább.Nálunk a környékben főleg vegyes tüzelésű kazánokkal fűtenek.nem tudom mit rakhatnak bele,de olyan fekete és büdös füst gomolyog ki a kéményekből,hogy még a zárt ablakokon is be jön a szag,de még a füst is.Arról már meg sem szólalok,hogy a rezsi csökkentett gáz ára havi 5000-ft többlet mint tavaly. Akkor fizettünk mivel átalánydíjasok vagyunk havonta 13.000 ft-ot,most fizetünk havi 18.250 ft-ot. nem csak nálunk van így.lehet,hogy Csongrád megyét nem érintette Orbán basa rezsicsökkentése?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél