Magyarország a világon elsőként emelte kormányzati szintre az üldözött keresztények megsegítését – mondta Azbej Tristan helyettes államtitkár az MTI-nek New Yorkból kedd este adott interjújában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzeti Múzeum Kereszt-tűzben című kiállításának kedd esti New York-i megnyitója után telefonon nyilatkozva fontosnak nevezte az üldözött keresztények megsegítésére tett magyar kezdeményezést.

Azbej Tristan hangsúlyozta: "feladatunk, hogy a nyugati keresztény, vagy legalábbis nevükben keresztény országok is tudatosítsák, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység és szükség van az üldözöttek megsegítésére". E tudatosítás egyik eszköze a Nemzeti Múzeum kiállítása, amely a közel-keleti térség keresztény közösségeinek tragédiáját mutatja be, fotókkal, emléktárgyakkal, helyszínen rögzített vallomások megidézésével. "

A kiállítás sajátossága, hogy emberközelbe hozza a közel-keleti üldözött keresztény közösségek szenvedéseit" – fogalmazott Azbej Tristan. Példaként említette, hogy a kiállított emlékek között vannak például egy bombamerényletekkel darabokra szaggatott templom padjának maradványai, vagy egy örmény papról lerángatott ruha foszlányai.

A kiállítás – amelyet Budapest mellett tavaly bemutattak Washingtonban is – interaktív, a fotókat és a tárgyak kollekcióját a magyar kurátorok szokatlan installációkban helyezték el.

"A tárlat drámai pillanatokat rögzít, de nem sugall reménytelenséget" – mondta a helyettes államtitkár. Arra a kérdésre, hogy ez a kiállítás, illetve az ilyen jellegű tárlatok segítenek-e magukon az üldözött keresztény közösségeken, Azbej Tristan az üldözöttség és a szenvedés minél szélesebb körben történő megismertetésének fontosságát emelte ki.

A segítséget nyújtó magyar kezdeményezés amerikai fogadtatásáról Azbej Tristan elmondta: tavaly, amikor Washingtonban részt vett egy keresztényüldözésről rendezett nemzetközi konferencián, megbeszéléseket folytatott Mike Pence amerikai alelnök munkatársaival is.

Az amerikaiak ugyanis felfigyeltek a magyar kezdeményezésre, és tanácsokat, konkrétan neveket és kapcsolatrendszereket kértek a magyar féltől. Nem sokkal ezt követően jelentette be az amerikai kormány, hogy szintén elindítja a magyarokéhoz hasonló segélyprogramját, amelyet az ENSZ és a nemzetközi szervezetek megkerülésével, közvetlenül a segítségre szorulóknak juttat el – a magyar tapasztalatok felhasználásával.

Azbej Tristan az MTI-nek elmondta: azóta is élő a kapcsolat az amerikai és a magyar fél között. A New York-i kiállítás-megnyitón részt vett Bassár Matti Varda káld érsek, az iraki Erbíl káldeus érsekségének vezetője is. Az érsek az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: Magyarország segítsége létfontosságú a közel-keleti keresztény közösségeknek.

Külön aláhúzta annak jelentőségét, hogy a magyarok nem kész ötletekkel és tervekkel jelentek meg, hanem megkérdezték a helybélieket: konkrétan hol és milyen segítségre van szükségük. "Most már tudjuk, hogy nem felejtettek el bennünket" – fogalmazott az MTI-nek az érsek, hangsúlyozva, hogy változatlanul szükség van az üldözött keresztények sorsának, szenvedéseinek, s általában a helyzetüknek a megismertetésére. A New Yorkban megnyílt kiállítás két hétig várja a látogatókat, majd "visszatér" Budapestre, és kárpát-medencei körútra indul. Azbej Tristan elmondta: további észak-amerikai meghívásokra várhatóan ismét bemutatják a tárlatot több amerikai városban.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Es mi vagyunk az elso olyan allam, amelyik a menekult-uldozest is allami szintre emelte, valamint a korrupciot is torvenyesitette...
Na, mi a kovetkezo?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kokopelli
@lópicigáspár: ..semmit,csak egy "fogós szülés" áldozat! ;-)
kokopelli
@lópicigáspár: megegyeztünk! ..vagy ill. vagy! ;-)
karma1
Es mi vagyunk az elso olyan allam, amelyik a menekult-uldozest is allami szintre emelte, valamint a korrupciot is torvenyesitette...
Na, mi a kovetkezo?
kokopelli
@karma1: ...mégis maradhatnak a "piréz"-ek,mint menekültek! ;-)))
tudode
Ez .. v i c c .. a javából, a XXI. században akkor, amikor MÉG A 10 PARANCSOLAT betartása sem megy, de .. v i s z i k, v .. h i s z i k, v mi?
.
A pap kimegy a hegyekbe sétálni, amikor hirtelen kibukkan a sűrűből egy medve.
Elkezd rohanni, a medve utána. Látja, hogy semmi esélye már, ezért letérdel és elkezd imádkozni:
- Istenem add, hogy ez a medve irgalmas keresztény legyen!
Isten meghallgatta az imát, ezért a medve, mielőtt megette volna a papot, letérdelt és így szólt:
- Édes Jézus légy vendégünk, áldd meg amit adtál nékünk, ÁMEN!
Eladott Ország
Magyarország szeretne véleményformáló központ lenni a keresztényüldözés elleni küzdelemben. De nagyon jó lesz! Minden erkölcsi alapja meg is van erre a kormánynak, mert végtelenül hívő emberekről beszélünk. Betartják az összes parancsolatot, főleg a ne lopj áll hozzájuk közel. A ne hazudj már hiányzik a listáról, mert idő közben valamelyik kormánytag ellopta. Szóval indokolt az ambíció. Mert ők nagyon ott vannak a keresztények mellett, feltéve, ha azok a keresztények elég messze élnek a Várnegyedtől, mert azt már belakta a pereputty. A közelebb lévő keresztényeket (ha jól gondolom, Iványi Gábor egyháza szintén keresztény) meg ott szarja le áhítatos miniszter úr, ahol vannak, mert hol érdekes az, hogy a paranemnormális főnöke utasítására megvonták a MET egyházi státuszát, megfosztva ezzel a közösséget a bevételük egy részétől. Amely bevételt egyébként iskolák, óvodák, hajléktalanszállók, kórház és hasonló, a kormány és Balog számára értelmezhetetlen okból működtetett intézmények fenntartására fordítják.
Eladott Ország
A Magyarországon üldözött keresztény, egyre gyarapodó kisebbséget ki támogatja? A társadalom peremére szorult emberek csoportjait, betegeket, öregeket, fogyatékkal élőket, gyermeküket egyedül nevelőket, a közmunka rabigájából kiszabadulni nem tudókat ki támogatja? És miért nem őket elsősorban-mindenekfelett és ha már minden rendben van, majd miért nem azután kezdünk foglalkozni az Afrikában a Boko Haram által üldözött keresztényekkel és az olaszországi templomfelújítással? Most majd a migránsozás mellé érkezik a keresztényüldözés terminusa is, valahogy csak összekínlódják, hogy úgy tűnjön: igenis van munkája az új hivatalnak és szükség is van rá, mint egy falat kenyérre. Aztán ha már semmi új lopási technikát nem sikerül kitalálni, majd jön a máglyarakási, boszorkányüldözési, inkvizíció-, tornádó-, óceán- és vulkánkitörés-ügyi helyettes államtitkárság. Kerül, amibe kerül. És a végére talán azt is sikerül bebizonyítani, hogy a vasárnapi nyitvatartás valójában a keresztényüldözés egyik formája.
Clavigo
Aha...A " körösztyénszájszagú " megsegítési államtitkár"... Hol volt ez a gyökér,,négy -nyolc-, éven keresztül ?
szkiper
@Eladott Ország: B@zdmeg a kereszténység nem egyenlő az általad elképzelt... "végtelenül hívő" -k gyülekezetével!
Zeta
@Eladott Ország: bezzeg a "hit gyülekezetet" támogatni kell , mert az benne van a barnamedve barlangjában rendesen. Egy IGAZ keresztény egyházat eppen csak nem üldöznek hite miatt. Ld Iványi Gáborékat, komolyan veszik az Isteni tanításokat.
terlasz
Ez a szerencsétlen maffiakormány akarja védelmezni a keresztényeket, amikor vallástól függetlenül mindenkit üldöz, aki nem fideszes?A kereszténységet is magáénak akarja tudni nemcsak Magyarországot?
staro2
Adott egy k-európai ország. Az ország hivatalosságai egyszer vendégül látták több ország katonáját,akik közül egy muzulmán katona baltával megölt egy keresztény katonát.
A muzulmán harcost ez az ország jó pénzért és egy kósza ígéretért cserébe hazaengedte. Itt előléptetés és hőssé avatás várta.
Azóta is várjuk Azbej Tristan helyettes államtitkár és kormányának fellépését.
Eladott Ország
@szkiper: tegnap, 15:55 Egy percig sem gondoltam. Helyettes államtitkárság jön létre a keresztényüldözés ellen Balog Zoltán vízfejű minisztériumában, 1 milliárd forintért, hogy a végtelenül hívőket megvédjék. Remekbe szabott sóhivatal.“Csuhások! Térdre, imához!” Legyen mit lopni.
kokopelli
@staro2: ...biztos,hogy hallottál a középkori "megváltó okmányokról",amit az egyház
pénz fejében adott ki a "plebs"-nek,mintegy a bűneik megváltásának igazolásaként!
Így vették el a szegégnyek utolsó "petákjait" a csuhábabrunzoló pedofil igehirdetők! ;-))
A történelem mindig megismétli magát...! ...őreg trükkök nincsenek,csak újszülöttek?
Eladott Ország
@bakcsubakka: Jelenleg az állampolgárok fele üldözött mert nem fideszes, illetve aki ellenzéki az nem is magyar.
idézet József Attilától " Anyám kun volt, az apám félig székely,
félig román, vagy tán egészen az.
Anyám szájából édes volt az étel,
apám szájából szép volt az igaz.
Mikor mozdulok, ők ölelik egymást.
Elszomorodom néha emiatt -
ez az elmulás. Ebből vagyok. "Meglásd,
ha majd nem leszünk!..." - megszólítanak.

Megszólítanak, mert ők én vagyok már;
gyenge létemre így vagyok erős,
ki emlékszem, hogy több vagyok a soknál,
mert az őssejtig vagyok minden ős -
az Ős vagyok, mely sokasodni foszlik:
apám- s anyámmá válok boldogon,
s apám, anyám maga is ketté oszlik
s én lelkes Eggyé így szaporodom!

A világ vagyok - minden, ami volt, van:
a sok nemzedék, mely egymásra tör.
A honfoglalók győznek velem holtan
s a meghódoltak kínja meggyötör.
Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa -
török, tatár, tót, román kavarog
e szívben, mely e multnak már adósa
szelíd jövővel - mai magyarok! "
advocat
És akkor Hódmezővásárhelyen miért is üldözte a plébános a hithű katolikus Márky-Zayt? Csak merő kereszténységből?
Megjegyzés. Azért az azeriért némi készpénz eljutott. A kormányhoz. Tehát, ezzel nincs gond.
Eladott Ország
@szkiper: A kereszténység és a fidesz: “Csuhások! Térdre, imához!” Továbbá azok pofáznak kereszténységről, akik a kádár rendszerben besúgók, a kommunisták legaljai voltak. Beszarás az egész! F*szomjankó, sutyerák tahó vagy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.