A jó gazdaságpolitika állhat a növekedés mögött – mondta.

Helyettes államtitkár: a magyar gazdaság gyorsabban nő az uniós átlagnál
Fotó: Pixabay

A GDP második negyedévi várakozások feletti emelkedése több mint kétszerese az Európai Unió (EU) 2,2 százalékos növekedési átlagának, sőt jobb a másik három visegrádi ország adatánál is – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a második becslés alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az előzetesen közölt 4,6 százaléknál 0,2 százalékponttal gyorsabb ütemben, 4,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,6, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt.

A helyettes államtitkár kiemelte:

a jó eredmény az elmúlt évek gazdaságpolitikai intézkedéseinek köszönhető.

Rámutatott, hogy a kedvező adatok hátterében elsősorban a szolgáltatások növekedése és bővülése áll. A turizmus, vendéglátás mellett például jelentősen nőttek a kultúrára, szórakozásra fordított összegek, valamint a pénzügyi szolgáltatások esetében is jelentős növekedést mértek. Hosszú évek után a hitelnyújtás újra élénkül, ami meglátszik a lakásépítéseken és -vásárlásokon, de a gépkocsieladásokon is – tette hozzá.

Balogh László kitért arra is, hogy az adatok egy stabil, nagy fogyasztóképességekkel rendelkező ország benyomását keltik, ahová a kedvező környezet miatt érdemes beruházásokat hozni.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Shikari a végkimerült kretén: Elég vicces a 100 m mély kút fenekéről kiabálni a peremen ülőknek, hogy mi jobban emelkedünk.
2010 óta az adónemek száma a duplájára nőtt, benzin az egekben, forint a béka segge alatt és mindennek az ára folyamatosan emelkedik...
Micsoda siker.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
nem - még ha igaz is lenne, de tudjuk, hogy manipulálnak az adatokkal is - egyszerűen a sokkal alacsonyabb bázis lehetne mögötte!!! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: bocs mármint nem a jó gazdaságpolitika!!! =))
volvós
Tényleg kár volt az OPNI-t bezárni, a sok lökött barom most ül a Parlamentben, a kormányban mint " helyettes álomtitkár "
human
Szeretném azért látni a növekedés összetételének eloszlását egy tortadiagramon.
Eladott Ország
Nem az uniós átlaghoz kell viszonyítani, hanem a régióhoz /V4 , propagandista helyettes államtitkár elvtárs. Csak a gatyából kilógó segg és önámítás.
uploads.disquscdn.com/images/dfa44070f44e1bb6ffaa321f09683ce6936c947556be5c0024e289bf204aee2a.jpg?w=600&h=448
Szinte valamennyi gazdasági és szociális mutató vonatkozásában sereghajtó Magyarország a visegrádi országok közül. Ez derül ki az Európai Bizottság összesítéséből, amit arról készítettek, hogy a négy ország hogyan használta fel az uniós támogatásokat a csatlakozás kezdete óta. A lengyel és a szlovák nemzeti össztermék növekedése négyszerese volt a magyarénak.
hirtv.hu/hirtvkulfold/a-v4-ek-kozott-is-hatul-kullogunk-2456941
desiro57
El jött a kánon, lehet dőzsölni, igaz shikari???
Aki Én
@Shikari a végkimerült kretén: Elég vicces a 100 m mély kút fenekéről kiabálni a peremen ülőknek, hogy mi jobban emelkedünk.
2010 óta az adónemek száma a duplájára nőtt, benzin az egekben, forint a béka segge alatt és mindennek az ára folyamatosan emelkedik...
Micsoda siker.
papa.49
Ez a hashajtó helyet ÉSZHAJTÓT vett be el is ment az a csöpp esze !!!
Vadbarom menjél te a picsába az dumáddal !!!
wpym
Akkor minden rendicsek.

Magyarorszag, en igy szeretlek!
human
@Kookas: Pusztán arról van szó, hogy nem elég felsorolni miből áll a GPD növekedés. Az is fontos, hogy milyen arányban szerepelnek ebben egyes tételek. Erre való a torta diagram.
namihami
Na, akkor Balog államtitkárnak egy olyan példa, amit még azzal a szerény képességeivel is (talán) fel tud fogni:
-Adva van egy 200-zal száguldó autó, amelyiket továbbgyorsítanak 5%-kal. Így lesz a sebessége 210 km/h.
-Adva van egy 30-cal száguldó magyar gazdaság nevű ""autó"", amit (jó lenne) gyorsítunk 150%-kal (érted: 150%-kal). És ezzel eléri a hihetetlen 75 km/h -s süvítést.
Na mármost: az egyik 5 (azaz öt), a másik 150 (azaz egyszázötven) százalékkal nőtt.
ÉS MÉGIS, MICSODA KÜLÖNBSÉG? Mostmár fogod, picinyem?
Kookas
@human: nem tudtam kihagyni a tortádat botcsíí.
cikicakk55
Hogy mernek ekkorákat hazudozni? Ezek tényleg azt hiszik,hogy az egész ország csak az Ő médiájukat hallgatja,nézi,olvassa?: A másik az,hogy felesleges hazudozni,hisz saját bőrünkön érezzük,hogy bizony egyre kevesebbet ér a pénzünk.Lehet itt bár mit hazudni béremelésről,nyugdíjemelésről,minden féle támogatásról,ha a hónapvégén még is nullára jön ki a kassza,pedig semmivel többet és drágábbat nem vettünk mint tavaly ilyenkor. Sajnos minden évre egyre nehezebb úgy beosztani a pénzt az embereknek,hogy ha megtakarítani nem is tudnak,de ne keljen hitelt,vagy kölcsönt kérni. Én például már egy hete hitelből veszek kenyeret és felvágottat a kisboltban, pedig ugye állítólag olcsóbbak lettek egyes alap élelmiszerek és bizony a hétvége,mikor a gyerek itthon van sokkal többe kerül,mint tavaly ilyenkor.Tavaly meg többe került,mint tavaly előtt és így mehetnék szépen vissza 30 évet a múltba. Több fizetés,több pénz,de kevesebbet ér mint egy éve. Az a szerencsém,hogy a kisbolt tulajdonosa a nyugdíjasoknak ad ilyen bizalmat.
Kookas
@human: de azért azt el hiszed hogy nekem se és sokaknak nem kell ez a vakíítás .
papa.49
Ez a faszkalap se volt még bevásárolni, mi viszont az ilyen ,,tökgyalukkal,, jól bevásároltunk !!!
A fehér répa kilója 1500-2000 Ft. mikor volt ennyi, a krumpli Lengyelországból való 200-300 Ft kilója !!!
Az összes zöldség ami itthonról való 1 hét után kidobható mert megpenészedik, érdekes módon a Lidl. ben vásárolt meg NEM PENÉSZEDIK, vajon miért !!!
A nyugdíjunk lassan már a ,,nyugdíjas burgerre,, se lesz elég !!!
Most hogy írom ezeket olvasom mellette a másik hír címét ,,vacakul teljesített a magyar ipar júliusban,, akkor ez a díszfasz miről sipákol itt ???
Kookas
@papa.49: aki a hazait és különösen cba és a reál hát az megérdemli
csipetke
@Shikari: 11:11 Azért néhányat sorolj fel a fidesz fejlesztései közül,csak azért,hogy mi is tudjunk róla.A stadionépítés nem játszik!
Ha az autó-összeszerelő gyárak közül bármelyik elcuccol,a fidesz lehúzhatja a rolót.Nem tudom,kit akarnak szédíteni,nyilvánvaló,hogy ilyen sz@r helyzetben régen volt az ország.Európa legutolsói között vagyunk,asszem már csak Bulgária van mögöttünk.Ezt semmilyen nép orra alá dugott grafikonnal/statisztikával nem lehet megmagyarázni.
papa.49
@Kookas: A cba. ismerem a munkám révén, kishíján én lettem a hibás mert egy fékhibás targijukat leállítottam, majd mikor egy másik gép javítása végett odamentem és használták tovább, hidegre szereltem, hozzáteszem nagy cirkusz volt miatta... A realt nem ismerem, mert nálunk nincs olyan ...
Ludmilla
ha jó a gazdaságpolitika,nincs szegényember... ennyi,te idióta
csak úgy....
Még jó,hogy ezt csak a helyettes mondta...,én kötelezném ezeket a szarházi megmondó embereket,hogy legalább 1 hónapra ,vegyüljenek el a "prolik" között, pénztárca és mastercard nélkül...,na az után szabadna okoskodni.
papa.49
@csak úgy...: Szigorúan egy közmunkás havi keresetével a zsebben, és mindenért fizessen ha kell neki valami !!!
Eladott Ország
Kérem dőljenek hátra, öveket becsatolni, emelkedünk. Holnaptól mindjárt jó lesz nekünk, mint a huzat. Élő klasszikusok szerint ráérünk átmenni a hídon, mikor odaérünk. Én egyelőre nem látok hidakat.
csak úgy....
@papa.49: Így van! 8 óra munka,8 óra pihenés,8 óra álmodozás...
csak úgy....
@Eladott Ország: Csak azt tudnám,hogy a nincstelen hülyéket,hogyan és miböl veszik meg!? Azért az a zsák krumpli meg a böske utalvány 4 évre kevés,4napra sok...
human
@Kookas: Jó, jó. Csak éppen egy komoly pillanatomban olvastam a tortás poént és nem vettem a lapot.
A vakítás része még a GDP arányos államadósság csökkenése. Ez egy nagyon törékeny dolog szerintem, ami EU támogatások nélkül nem lenne. Ugyanis forintra átszámolva sok ezer milliárddal adósodott el az ország. Tehát az adósságunk Orbán alatt is folyamatosan nő, csak látszólag a gazdaság tudja finanszírozni ezt. És itt lenne érdemes megvizsgálni, hogy miből is áll a gazdasági növekedés. Mert ha pusztán az összeszerelő üzemek és a Mészáros által mindenhova leöntött vasbeton adja ki, akkor az hosszútávon nem lesz tartható és fogunk állni egy csúcson járó államadóssággal, legatyásodva.
papa.49
@csak úgy...: Neki ugyanúgy mint minden család eltartónak dolgoznia kéne napi 20 órát, kíváncsi lennék meddig bírná ???
kereső
@human: a finanszirozásból nem szabad kihagyni azokat az összegeket,amelyeket a külföldön dolgozók utalnak haza, éves szinten ez mamár gdp 3%-a.A kiskernek ez az egyik fenntartója.
human
@kereső: Erre mondta egy szakember, hogy akkor lesz majd gond mikor a kivándoroltaknak már nem lesznek itt rokonaik akiknek hazautaljanak.
Zeta
@csak úgy...: azt nem mefik megtenni!
Éhen halnának.
Eladott Ország
@csak úgy...: Már annyira magabiztosak, rátelepedtek, az állami intézményekre, lefedve mindent mint egy guanó,- szétverve a hatalmi ágakat - hogy négy év múlva vagy hamarabb még krumpliosztás, Bözsi utalvány sem lesz. Ezektől a szarháziaktól hogy fogunk megszabadulni, azt csak a Jóisten tudja.
Sámannus
No, a műkörmös megtanulta a herekaszálást, vagy a tarhonyaültetést?
nezelodo
Hú mekkora riadalom lehet a Lajtán túl, hogy hozzánk kell jönni segítségért, ha ötről a hatra akarnak jutni!
Sámannus
Egy percig nem lopnak, máris kész a baj.
Eladott Ország
Nem mindegy, hogy mennyi volt a bázis. Volt 100 dióm, vagy 1 dióm. Bűvészkedés a számokkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.