A tudomány és az oktatás szabadságáért demonstráltak hallgatói csoportok szombaton Budapesten.

A tudományt és a szabad oktatást féltik a kormánytól a tüntetők

A szervezők felszólították a kormányt, hogy írja alá a szerződést a Közép-Európai Egyetem (CEU) Budapesten maradásáról, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási "cenzúrát", valamint biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőségeket.

Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU oktatója szerint Magyarország szégyene az egyetem elkergetése, a társadalmi nemek szak megszüntetése és az, hogy diákokat tanáraik feljelentésére hív fel a "szélsőjobboldali szennysajtó". Úgy fogalmazott: legfőbb ideje véget vetni "politikai gyöngeségünknek". Nemcsak az értelmiségiekért tüntetnek – emelte ki –, hanem a túlóra szabályozásának ürügyén meghozott "rabszolgatörvény" ellen. Hozzáfűzte: az egyetemi emberek szolidárisak a dolgozók szakszervezeteivel. Ez mutatja az irányt, amerre az ellenállásnak ki kell bontakoznia – mondta a filozófus.

Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek tanulmányának programvezetője azt mondta, a felsőoktatás nemcsak az elit és az értelmiség ügye, hanem az egész országé.

Hangsúlyozta: a gender szak betiltása csak egy újabb lépés a felsőoktatás 2010 óta tartó ostromában. A kormány ezzel elhallgattatja azokat a hangokat, amelyek megkérdezhetik, taníthatják, kutathatják, hogy miért olyan csekély a nők részvétele a politikai és gazdasági vezetésben, miért kapnak 33 százalékkal kevesebb bért ugyanazért a munkáért és miért nem ratifikálja Magyarország az erőszak megelőzésére az isztambuli egyezményt.

A tudományt és a szabad oktatást féltik a kormánytól a tüntetők

Molnár Via, a Corvinus diákja az egyetem tervezett átalakításáról azt mondta, hatvanról negyven százalékra csökkentenék az államilag finanszírozott helyek számát, tovább rontva a hozzáférést a felsőoktatáshoz és ez nem csak a hátrányos helyzetűeket érinti.

Szűcs Zoltán Gábor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a CEU mindaddig megfelelt a magyar törvényeknek, amíg a rezsim át nem írta azokat, hogy ne feleljen meg neki. Úgy folytatta: a "szétverni tervezett" MTA-t is ez a rezsim alakította át alaposan.

Bognár Éva, a CEU dolgozói nevében arról beszélt, hogy az egyetemen "nem Soros Györgyök", hanem emberek vannak, és amikor a kormány egy tollvonással lehetetleníti el szakok, egyetemek munkáját, amikor újságokat "fojtanak meg", nemcsak intézmények, elvek, hanem emberek is "mennek a levesbe" az olcsó politikai haszonszerzés miatt.

A demonstráció résztvevői a Budapesti Corvinus Egyetemnél gyülekeztek, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi kara, a CEU és a Magyar Tudományos Akadémia épületének érintésével vonultak a Kossuth térre.

Amikor a tömeg eleje a Kossuth térre ért, a vége a Vigyázó Ferenc utca és az Akadémia utca sarkánál volt. A résztvevőknél magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint "Egyetemet elűzni az fasizmus!" és "Miért féltek az oktatástól?". Többen azt skandálták, hogy "Szolidaritás! ", "Nem hagyjuk! ", "Szabad ország, szabad egyetem!".

A szervezők bejelentették, hogy a Kossuth téren maradnak december 1-jéig, amíg a kormánynak alá kellene írnia a CEU maradásáról szóló egyezményt, a téren előadásokat, órákat és beszélgetéseket tartanak.

(MTI)

Fotók: MTI/Balogh Zoltán 

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Úgy gondolom, hogy kifogytunk, már régen kifogytunk a lehetőségekből ott, ahol egy kormány ilyen nyíltan és szégyen nélkül munkálkodik azon, hogy – miközben a félművelt miniszterelnök bűnöző haverjait és üzlettársait a saját maga által meghozott törvények lehányása árán is oltalmazza – ellehetetlenítsen és kiűzzön az országból bármilyen oktatási intézményt.
Ott, ahol a fidesz évtizedes távlatban is páratlan gyűlölködésbe hergelte a magyar társadalmat, és a miniszterelnöktől a legutolsó mezei képviselőig úgy viselkednek közben, mint a sértett primadonnák, vagy ami még rosszabb, mint a legalja kategóriás trollok, ahol gyakorlatilag évek óta nincsen politikai párbeszéd, kommunikáció, vita, csak személyeskedések, lejáratások, sorosozás, vélt és valós ellenségekkel hadakozás, és ahol mindennek a tetejébe kormányzati eszközökkel harcolnak a tudás ellen, ott nem sok lehetőség maradt, és már régen nem hiszem, hogy békésen rendezni lehetne közös dolgainkat. Mert akár hiszik az elvtársak, akár nem, vannak közös dolgaink, és hosszú távon nem fog az mégsem menni, hogy aki nem velünk van, azt kitagadjuk a nemzetből, aki meg velünk van, annak a szájába rágjuk, hogy mit gondoljon, és miben higgyen azzal szemben, amit a szemével lát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Hülyeség a célja.
"gender szak" beindítása? Valami hasznosabb javaslatuk nincsen?
human
Örülök, hogy ott voltak. Lélekben velük tartottam.
verőce21
Én kimennék a nyugdíjasokkal egy olyan - Parlament előtti - tüntetésre, ahol a téren felállított vaskályhákba, vagy parázzsal töltött üstházakba beledobálnák a Böske-utalványukat és elégetnék. (3x15 Toi-Toi WC csoportról a rendezők feladata lenne gondoskodni.)
Ne szopassa a Kormány a nyugdíjasokat, ill. kiszúrja a szemüket 12-15 ezer forintos utalványokkal, miközben a parlament tagjainak havi (!) 3-400 ezer forinttal szavazott meg magának fizetésemelést a testület. Értik a nyugdíjasok, hogy fontos munkát végeznek a képviselők és csak keveseknek adatik meg ez a státusz, sokat kell érte hajlongani és törtetni, de a teljes jogú nyugdíjasok is sokat hajladoztak a minimum 40 év munka alatt. Ezért jobb/több megbecsülést érdemelnének.
verőce21
Egy tüntetés után, mindenki csillogó szemmel jár a városban, köszörülik a késeket, fenik nadrágszíjon a beretvát, mint a sértődött dzsentri, vagy földjevesztett birtokos, vagyonában és életérdekeiben sértett bugris, hivatalából kicsöppent, halálra sértett keresztény közép- és alvilág, mind készül, sugdos, akasztani akar. De van ennek békésebb, európaibb módja is.

Ezt a kormányt - és mindegyiket -, csak a nyugdíjasok tudják hatalomban tartani...
csak úgy....
@verőce21: oszt a kend buksijában is vannak, ide-oda csapongó gondolatok...
minden fölösleges és nevetséges,a nyögdijasok meg gecik,mert még mindíg élnek...
egy fikarsznyi önkritika? te miért vagy mi ellen lázongsz?
vagy csak vergödszke 21
verőce21
@csak húgy...: (01:06) Te hülye vagy komám, ha nem hiszed, hogy a nyugdíjasok tüntetése nem hozna kézzel fogható eredményt! - "fölösleges és nevetséges" ez a feltételezésed.
Ennek a cirkusznak a középső, fő tartópillére, a nyugdíjas tömeg. Ők tartják hatalomban a cirkuszt, e nélkül úgy rogyna össze az egész tákolmány, mint a kártyavár. Mint amelyik cirkuszi sátornak kiütötték a középső tartópillérét. Közelről nézem az előadást, látom, mi történik. Sebesen folyik egy kupola építése, ami megáll már középső pillér nélkül is. Most még sebezhető.

Korábban, Ferenc testvér kormánya kivégezte a középosztályt a devizahitelekkel, azok jelenleg életképtelenek, nem ütőképesek még vagy 15 évig. Nincs is középosztály, nem kell tőlük tartani. A legnagyobb erőt a nyugdíjas társadalom alkotja ebben az országban jelenleg. Éppen ezek ellehetetlenítése zajlik az Orbán kormány által. Mind anyagiakban, mind az eü.-ben. Ezeket lehet ijesztgetni és riogatni. A fiatalok nem ellenfelek, nem alkotnak ütőképes ellenzéket, nem is veszik komolyan a tüntetéseiket. Java része pedig ki is vándorolt.

Én éppen emiatt..., látva a folyamatot szólítottam a nyugdíjas társadalmat, védje az érdekeit, mert még nem reménytelen a helyzetük. Sőt, több járna nekik a javakból és követeljék ki, mert nemcsak jár nekik, de jut is, csak erőszakosan kell kérni. (Most is 9,9% ny.emelés járna.)

Te pedig, Hugyos komám, csak piszkálódsz itt az oldalon, de nem látod a folyamatokat, pedig kutakodsz a neten és elemzed pszichológiailag a hozzászólókat. De megjöhetett volna már az eszed örgkorodra és tudhatnád, egy senki vagy, illetve ahogy már az elején elneveztelek, @csak húgy..:...
Eladott Ország
Azt viszont nem tudom, hogy mindenki tisztában van-e azzal, hogy onnan, ahol most tartunk, egyedül senkinek nem fog sikerülni visszafordítani itt bármit is. Nem én találtam fel a meleg vizet, de attól, hogy állítólag mindenki tudja a nyilvánvalót, nem lehet elégszer hangsúlyozni: a CEU elüldözése nem a felsőoktatásban érintettek különbejáratú kínja, a munkavállalókat érintő rabszolgatörvény nem a munkavállalók személyes keserve, amikor a liberálisokat basztatják, az nem a liberálisok senkit nem érdeklő problémája, és amikor szemüveges embereket genetikai hulladékoznak a polgári, nemzeti értékek nevében (bocsánat, a büdöstahóság, a tájékozatlanság és az elborult agy nevében), az sem a szemüveges emberek sajátságos nyomora. Ebben a genetikai hulladékozó, csicskázó videóban, ami tegnap készült és azóta terjed az éterben, és amelyen azt látni, hogy egy a CEU-s tüntetésre vitt – Minervát, a bölcsesség és műveltség istennőjét ábrázoló – transzparens miatt a négyes metrón egy dúlt keblű hazafi egy házaspárnak (amely házasápár férfi tagja szemüveget viselt és sálat hordott) esik neki ökölbe szorult aggyal trágárkodva, személyeskedve, szerintem az a leginkább szóra érdemes, hogy semmi meglepő nincs benne. Elkerülhetetlen, előrelátható következmény ez, miután konkrétan ezt a fajta viselkedést bátorítja, legitimálja évek óta az országot irányító, viszkető tenyerű politikai hatalom. Ez itt a tökéletes lenyomata annak, hogy következmények nélkül nem lehet hergelni egy egész országot kétharmadokon átnyúlóan.
youtu.be/6wiDfFuEpq8
Eladott Ország
Úgy gondolom, hogy kifogytunk, már régen kifogytunk a lehetőségekből ott, ahol egy kormány ilyen nyíltan és szégyen nélkül munkálkodik azon, hogy – miközben a félművelt miniszterelnök bűnöző haverjait és üzlettársait a saját maga által meghozott törvények lehányása árán is oltalmazza – ellehetetlenítsen és kiűzzön az országból bármilyen oktatási intézményt.
Ott, ahol a fidesz évtizedes távlatban is páratlan gyűlölködésbe hergelte a magyar társadalmat, és a miniszterelnöktől a legutolsó mezei képviselőig úgy viselkednek közben, mint a sértett primadonnák, vagy ami még rosszabb, mint a legalja kategóriás trollok, ahol gyakorlatilag évek óta nincsen politikai párbeszéd, kommunikáció, vita, csak személyeskedések, lejáratások, sorosozás, vélt és valós ellenségekkel hadakozás, és ahol mindennek a tetejébe kormányzati eszközökkel harcolnak a tudás ellen, ott nem sok lehetőség maradt, és már régen nem hiszem, hogy békésen rendezni lehetne közös dolgainkat. Mert akár hiszik az elvtársak, akár nem, vannak közös dolgaink, és hosszú távon nem fog az mégsem menni, hogy aki nem velünk van, azt kitagadjuk a nemzetből, aki meg velünk van, annak a szájába rágjuk, hogy mit gondoljon, és miben higgyen azzal szemben, amit a szemével lát.
Marigrinna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
JAJMÁR
A Rendszer, a -ner- minden réteget megfogott. Mindet. Így, vagy úgy... ki van ez találva nagyon. Az egyik a másik ellen, az egyiknek nem érdeke, vagy a másik nyomorúsága a harmadikra fogva, bűnbakok és ellentétek, megosztások, hűbéresek és megijesztettek, és minimum egzisztenciaféltők, vagy végleg lecsúszottak... - de ezeknek meg semmi eszközük se maradt, bár tul-képpen senkinek sincs - . Az "összefogás-"? az lerágott csont. Nincs megoldás. Meg kell várni, amíg saját magától összedől minden.

Vagy valami csoda folytán a nyugdíjas, a diák, a közalkalmazott meg a hajléktalan, az ápoló, az orvos, meg a tudós és a pedagógus, meg a kormányhivatalnok egyszerre mondja, hogy eddig, és ne tovább! Mégpedig úgy, hogy nem figyeli melyik a fidesznyik és melyik a liberális... De csodák ritkán vannak, ilyesmi sci-fit pedig kitalálni se lehet :)))))
Eladott Ország
@JAJMÁR: Pedig el fog jönni ez az idő, hamarosan, hogy a nyugdíjas, a diák, a közalkalmazott meg a hajléktalan, az ápoló, az orvos, meg a tudós és a pedagógus, meg a kormányhivatalnok egyszerre mondja, hogy eddig, és ne tovább! A permanens hazudozás, és hogy belerúgunk szinte valamennyi társadalmi rétegbe nem tartható sokáig. Az egész NER rendszert a bűnöző csúti cigány tartja, csak ezt a szarházi mocskot kell kilőni és összedől az egész rakás szar!
tulipan
@Marigrinna: Inkább 2-t, az Anyádat és a húgodat!
tulipan
@verőce21: Miért? Létezhet fontosabb az EBBER tanulmányozáásnál???
Aki Én
@verőce21: Először is, nem csak a genderről szól.
Másodszor pedig, ha csak arról szólna, akkor demokratikus jogállamban, sőt, kereszténydemokráciában bármikor kénye-kedve szerint dönthet a kormány egyetemek megszüntetéséről? Olyanról, amire igény van? Miért nem erről nemzeti konzultál?
Ha ez így rendben van szerintetek, akkor baj van az értékrendetekkel és a fogalmaitokkal.
verőce21
Micsoda örömmel mehettek tüntetni ezek a diákok! Van fontosabb, mint a Soros-alapítványok támogatása? @tulipan: Eszembe jutott erről, mikor '48-ban a Magyar Kommunista Párt, mint egy hatalmas boa, kitátotta a száját és lenyelte a szociáldemokrata házinyulat. Az "egyesülésről" az öreg, megszeppent Népszava ezzel a címszóval adott hírt: "Boldogan és felszabadult lélekkel egyesülünk a másik munkáspárttal!"
Szomorú lehetne amit írsz, ha nem lenne nevetséges. @Aki Én:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.