Az FAG 25 milliárd forintból megvalósult új csapágygyára 500 új munkahelyet hozott létre Debrecenben, a beruházást a magyar kormány 3,16 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segítette – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német Schaeffler csoporthoz tartozó vállalat új gyártócsarnokának átadó ünnepségén szerdán Debrecenben.

Szijjártó: az új beruházások által létesült munkahelyeken 420 ezer forint az átlagbér
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A miniszter beszédében kiemelte, hogy Magyarország 2018-ban külgazdasági rekordot ért el. Tavaly 98 nagyberuházás valósult meg, illetve kezdődött el az országban, összesen 1380 milliárd forint értékben. Hozzáfűzte hogy ezek majdnem egyharmada Debrecenbe érkezett, ami jól mutatja a város vezetői és parlamenti képviselői munkájának a sikerét.

Az elmúlt évben több mint 17 ezer új munkahely jött létre a beruházások nyomán, az átlagfizetés ezeken a munkahelyeken 420 ezer forint volt, ami 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban létrejött munkahelyek fizetési átlagát

- részletezte Szijjártó Péter.

A miniszter annak kapcsán, hogy az elmúlt öt esztendőben valamennyi évet külgazdasági rekorddal zárta az ország, azt mondta: "Magyarország az új világgazdasági korszak győztesei közé tartozik", megalapozta a digitális gazdaság, az ipar 4.0 alapjait, a tartós gazdasági növekedést.

Jelezte: a múlt évben 100 milliárd eurót tett ki a magyar export, a beruházási és az export-teljesítmény alátámasztja, hogy a 4 százalékos gazdasági növekedés tartós tud maradni Magyarországon.

Szijjártó Péter a gyáravatón méltatta, hogy a német vállalatok a legmagasabb technológiát hozzák Magyarországra, amivel hozzájárulnak a magyar gazdaság új dimenzióihoz, a hozzáadott érték növeléséhez. Jelenleg hatezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát hazánkban

- fűzte hozzá.

Jelentősnek nevezte annak a német vállalatok körében végzett felmérésnek az eredményét, miszerint az itt működő cégek 84 százaléka újra Magyarországra hozná a beruházását.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz) beszédében a gazdasági szemléletváltásra hívta fel a figyelmet a modernizáció, az innováció, a digitalizáció szellemében. Kiemelte: a gazdaságpolitikában is versenyképesnek kell lenni, a magyar kormány 2010 óta más úton jár a gazdaságpolitikában mint elődei, és ez már látszik a gazdasági eredményeken.

Papp László, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: tavaly Debrecen is rekordévet zárt a befektetések, a munkahelyteremtő beruházások terén: 2018-ban 1,3 milliárd euró, több mint 400 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg a városban.

Rainer Lindner, a Schaeffler csoport regionális vezetője és Andreas Schick operatív igazgató egyaránt megerősítette, hogy cégük elkötelezett a debreceni fejlesztések mellett. Az új beruházással már csaknem 1600 dolgozót foglalkoztató FAG létszáma akár a kétezret is elérheti az elkövetkező években – jelezték.

Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója emlékezetett, hogy cégük 1999-ben az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek telephelyén 40 fővel kezdte meg működését.

A húsz éves vállalat a Határ úti ipari parkban immár 58 ezer négyzetméteren évente 25 millió kúpgörgős csapágyat és 500 millió kúpgörgőt állít elő – tette hozzá az igazgató.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Eladott Ország: ksh = központi hazugság hivatal !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cikicakk55
Akkor azt mond már meg Kakadu,hogy ha ennyire jól megy,ilyen jól keresnek az emberek,miért van az,hogy csak Bulgária van mögöttünk.Egyedül Ők szegényebbek csak a magyaroknál.? Azt elfelejtetted oda írni,hogy ez a bruttó vagy a nettó? Nem mindegy ám. A 420.000 ft-nak a felét elviszitek ilyen olyan adókba és már is csak 210.000 ft a nettó bér. Azt is hozzá írhatnád,hogy ez az összeg hogy jött ki? Az igazgató, a főmérnök, a főkönyvelő és a többi fő-fő akárki fizetését és a melós fizetését leátlagoltátok és így jött ki ez a csodás végösszeg? Egy ilyen jól menő gyárnak miért kell hitelt adni ahhoz,hogy beruházzon? Az a summa,amit végleg adtatok nekik,mert ugye nem kell vissza fizetniük,kinek a pénze volt? Tán csak nem a máshol minimál bérét dolgozó 12 órát melózó munkások adójából voltatok olyan nagylelkűek? Hány évig nem kell majd nekik adót fizetniük Magyarországnak? Nem olyan régen még így volt,hogy ha itt céget alapítottak akkor X évig nem kellett adót fizetniük? Ez még ma is így van? Nem tanított meg apád és anyád arra,hogy ha valamit elmondunk,akkor mindent el kell mondani,nem csak azt ami jól hangzik? Na bújj vissza a főnököd valagába és elő se gyere addig még meg nem tanulsz hazugság nélkül beszélni.
Hellcat
Illik ám hozzátenni, hogy bruttó vagy nettó...
Rockxy
Ha egymillió négyszázhúsz lenne, az is kevés lenne valakiknek. :)
papa.49
Ennyit a MELÓSOK biztos nem keresnek max. a felét bruttóban !!!
Eladott Ország
Hivatalos: 217 ezer forint az átlagfizetés Magyarországon! Kár, hogy kamu!
Az átlag, mint statisztikai fogalom ebben az esetben azt jelenti, hogy a nettó béreket összeadják, majd ezt elosztják a fizetésben részesülők számával. Utóbbi közel 3 millió dolgozót jelent Magyarországon, akik teljes munkaidőben legalább 5 főt foglalkoztató cégnél dolgoznak. Ha például egy ilyen cégnél négyen 100 ezer forintot keresnek, egy pedig 1 milliót, az átlagkeresetük 280 ezer forint lesz. A valósághoz ezért közelebb áll a medián átlagkereset: ennek annyi a lényege, hogy sorrendbe állítják a fizetéseket, majd megkeresik a számsor középső elemét. Ez lesz az az összeg, amelynél az emberek egyik fele kevesebbet, a másik pedig többet keres. A KSH nem számol ilyen értéket, az Eurastat viszont igen.
24.hu/belfold/2018/09/19/nagyon-tavol-all-a-realitastol-a-217-ezres-atlagber/
papa.49
@Eladott Ország: ksh = központi hazugság hivatal !!!
Eladott Ország
@papa.49: A KSH nem számol medián értéket, az Eurastat viszont igen, utóbbi hátránya, hogy csak négyévente publikálnak adatokat. Ha a 2014-es adatokat nézzük, akkor is megdöbbentő, mekkora a különbség az átlag és a medián fizetések között: 2014-ben Magyarországon a bruttó medián órabér 1108 forint volt, amit 8 órával és 22 munkanappal felszorozva megkaphatjuk a havi bruttó átlagkeresetet: Ez 195 085 forint volt szemben a KSH által 2014-re közölt 237 695 forinttal.
volvós
Külügyhazug !! A mutterod is ott " dolgozik " ???
vacsi
Azaz a DOLGOZÓK napi 8 óra, azaz havi 172 óra munkával, egy műszakban keresnek átlagosan - a vezetők bérét nem számítva - havi 420 ezret?
kereső
Nem tudom, hogy a "magyar idők" tévesztett-e, de ha nem, akkor ez! mi ez?

"A FAG 25 milliárd forintból megvalósult új csapágygyára 500 új munkahelyet hozott létre Debrecenben, a beruházást a magyar kormány 3,16 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segítette – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német Schaeffler csoporthoz tartozó vállalat új gyártócsarnokának átadó ünnepségén szerdán Debrecenben."- igen a magyar idők KÉSZPÉNZTÁMOGATÁSRÓL ir!!! ,szijjártótoporzékot idézve!
Azaz csengő magyar 3,16 milliárd forintot a kormány leszámolt a beruházó kezébe.Már csak arra lennék kiváncsi,milyen cimletekben? Illetve Ft-ban,vagy euróban kapta-e meg a beruházó.
Amúgy a 420 eFt-os átlagbért a visszanemtéritendő támogatás formájában hány évre fizeti ki előre a munkáltatónak a kormány? Tényleg itt ruházna be ez a német,ha a munkaerő költségét is neki kéne állnia?
ágimami
@vacsi: Mivel az átlagban benne vannak a vezetők, így a dolgozók ki tudja mennyit keresnek!
Csak egyszer lehetne olvasni a vezetők nélküli - nem átlag - fizetést, de arra szerintem SOHA nem fog sor kerülni! (Szégyenletes szám jönne ki!!)
Különben ez a statisztika egy kész átverés!
kissé felnőttem
hát ez egy jó adat jó felszines 4 miilót kap a főnök 4,400,000 = 1 fő
a beosztottak kapnak a dolgozók 2,000,000 =15 fő
nekem kijőtt igy a 400,000 eddig stimmelne?
az átlag konkrétan csak a zsebek súlya tér el negetivba itt az egésznek a torzulása ez a buktatója az átlagnak
bájer oroszból petikénk matekból hát nem csodákozom
nevemnick
Ekkora barmot ,,csak a fidesz" tarthat életben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.