A Medosan Kurkuma Plus étrend-kiegészítő gyártóit 14 millióra büntették, a fogyasztók megtévesztése miatt. A forgalmazó elnézést kér. Tizennégy millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a TVBrands Kft.-t, mivel a vállalkozás a Medosan Kurkuma Plus elnevezésű étrend-kiegészítő termékének népszerűsítése során megsértette a termékkategória reklámozásának szabályait. A GVH megállapította, hogy a TVBrands Kft. 2011 novembere és 2013 júniusa között a kurkumaport tartalmazó termékének gyógyhatást tulajdonított, valamint olyan egészségre, emberi szervezet állapotára vonatkozó hatásokkal népszerűsítette, amelyet a vonatkozó ágazati szabályok alapján kellett volna igazolnia. Emellett a társaság egyes reklámeszközein olyan, egészségre vonatkozó állításokat szerepeltetett, amelyek egy orvos ajánlásaira hivatkoztak. A vonatkozó szabályozás szerint azonban élelmiszernek, így étrend-kiegészítőnek nem tulajdonítható gyógyító hatás, és nem lehet a fogyasztói bizalmat...

Forrás: kisalfold.hu
Feltöltő: Levendula
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Egyetlen hatása az volt, hogy gazdagodott a forgalmazó, a birkák meg kajolták !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Egyetlen hatása az volt, hogy gazdagodott a forgalmazó, a birkák meg kajolták !!!
qxy
Na akkor meg szeretném kérdezni ezt az illetékes hivatalt hogy a jelen időben is használatban lévő gyógyszerek és antibiotikumoknak a mellék hatása okozta betegségek illetve halál esetek számát is. tessék meg osztani. Hátha kiderülne hogy hinnyebazmegnemsemmi.
Commenter
@papa.49: A kurkuma nem más, mint közönséges sáfrány. Ha fűszerként vették volna és úgy fogyasztották volna akkor ugyanennyire gyógyultak volna.Ha valóban reumagyilkos fűszer lenne a sáfrány akkor már nem lenne reumás ember a világon. Ahogy az ananásznak sincs semmiféle zsírégető hatása, úgy a sáfrány gyulladásgátló hatása is kamu.
namihami
Annyit hiányolnék még a cikkből, hogy mennyit kerestek az eladáson?
Mert ha több, mint a bünti, akkor a termék árusítása ""elérte célját"". Ugyanis pénzt hozott a gyártónak és a forgalmazónak.
lampa laz
Az összes étrend kiegészítő szart betiltatnám, mert ezek a szerek semmire sem valók, ezt többször leírták már, hatóanyag a nullával egyenlő bennük. Viszont rengeteg pénzt lehet velük keresni. A fenti bünti kifizetése nem fogja csődbe vinni a gyártót, majd piacra dob egy újat, újabb hazugsággal és venni fogják azt is mint a cukrot.
csipetke
A kurkumának rengeteg pozitív hatása van a szervezetre,főleg az ízületekre,de a medosan kurkuma semmivel sem tud többet,mint a patikában megvehető bármelyik gyártó cucca,amik a medosán árának a töredékéért vehető.(az egyik barátnőm gyógyszerész,innen tudom,és én is szedem)
Commenter
@csipetke: teljesen igaz, amit az azonos hatóanyagról és a különböző forgalmazókról írtál. Ez nem csak a gyógyszernek nem minősülő készítmények esetében igaz, hanem a generikus gyógyszerek esetében is azonos a hatóanyag csak a márkanév, a gyártó, a forgalmazó különbözik.
csipetke
@Commenter: 17:03 A sáfrány,és a kurkuma két különböző növény,a kurkumának a gyökerét használják,az igazi sáfrány,ami tul.képp fűszer,aranyárban van,mert a virág bibéjét szedik le,és ezt csak kézzel lehet.Nálunk is van sáfrányos szeklice,de ennek sincs köze az igazi sáfrányhoz.
(régóta kertészkedek,úgyhogy kenem-vágom) :)
Commenter
@csipetke: Köszönöm a kiigazítást. A medosan kapszulákban kurkuma volt, nagyon sok fűszerforgalmazó kurkuma-ként tünteti fel a sáfrányt, mert úgy egzotikusabb és hangzatosabb. Egyetlen van amelyik a méregdrága bibés változatot sáfrányos szekliceként árulja, de mint olvasom ez sem az igazi :)
A medosan termékei olyan 7000 Ft-ba fájtak, a hirdetés szerint...
papa.49
@Commenter: De ha 3 veszel már olcsóbb egy huszassal )))))))))))))))))))
Commenter
@papa.49: sajnos nagyon sokan bedőltek ennek ahogy a tartós fogyást, meg egyéb csodákat ígérő szereknek is. A nyáron az onkológiai intézet előtt árultak csodagombákat vajákosok. Na jó, szentelt vizet azt nem...
papa.49
@Commenter: Most próbáltam ki a ,,cukorgyilkosnak,, titulált csodaszart (nem elírás) 4 ezerért semmit nem változott a cukorérték, hát ebből se veszek újra !!!
papa.49
@Commenter: A csodagombát is még mindig hirdetik pedig már talán bíróság is kimondta HATÁSTALAN !!!
CsipkeRózsa
Miért vásárolták a kurkumás tablettát, hiszen sokkal jobb, és olcsóbb is a kurkuma por fűszerként. Jó ételízesítő is.
Commenter
@papa.49: ja. Varga gombák vagy mi. De állítólag az emberminisztert menesztik is,és lézeres visszatér.
Levendula
@papa.49: Soha nem veszik ki a reklámokból, elképzelhetetlenül rengeteg pénzt hoz a gyártónak és a forgalmazónak. Pár perces reklám több millió forintba kerül, mégis megéri nekik reklámozni a szőke doktor nénivel, aki folyamatosan tapasztalja a "medozánkurkumaplusz" hatását az embereken...
Sámannus
14 misi inkább bíztatás mint büntetés. Röhögőgörcsöt kapnak tőle.
papa.49
@Levendula: Egyefene a ,,szőke doktornénivel,, és is megbeszélném a hatásait )))))))))))))))
Sámannus
@Levendula: Már az is reklám, ha büntetik.
nezelodo
Pedig én is gondolkodtam, hogy megveszem és beszedem, hogy gerincsérvvel is tudjak fat hasogatni nagyfejszevel, mint az a nyolcvanas nagymama, miutan szelhamoseknak kifizette a hasogatogep arat!
Rockxy
Placebonak nincs hatóanyaga, mégis lehet(!) gyógyhatása.
Sámannus
@nezelodo: Az ilyen reumatikus panaszok általában keringési zavarokkal vannak összefüggésben, de az időjárás miatt jönnek elő. Én alig harmincévesen kerültem bajba, de nagyon. Majdnem egy fél évig kínlódtam, minden szert végig lapátoltam, majd rá jöttem, hogy ezzel együtt kell valahogyan élni, mert az orvosi segítség kevésnek tűnt. Amikor rá jöttem, hogy a hiányos öltözködés okozza a problémát. Ilyenkor egy ruha réteggel többet vettem a fájó testrészemre. Nem szabad szégyellni ha kicsit túlöltözködik az ember, bár előfordul hogy előbb leizzadok mint megfázom. Ennek egyensúlya az egyik legfontosabb technikája a mozgásszervi panaszok megelőzésének. A másik fontos szabály a következetes mozgás, vagy ha úgy tettszik a tornázás.
karma1
Hulye az, aki ezt allitja! Az egyik legjobb rakellenes szer a kurkuma! (turmeric). Igaz viszont, hogy a jo marka eleg draga, viszont hatasos! Ha a leukemias ferjem nem ezt szedne 16 eve, akkor mar regen halott lenne. Persze, nem egyedul csak a kurkuma, hanem a zoldtea kivonat, a B12, es meg egy csomo mas etrendkiegeszitot is hasznal. (Igaz, cukros es gluten erzekeny is, de ezek a szerek tartjak kivalo kondicioban 16. eve!)
Valami hulye bedobott egy otletet, es megprobal egy napig a bulvaron lenni vele.
Jobb lenne, ha inkabb valoban korbenezne a piacon, de foleg a kutatasok teren...
division
@Rockxy: Így van, ahogyan a placebo is okozhat mellékhatásokat ha a betegnek mint gyógyszert adják és végig olvassa miket okozhat. Az agy sok mindenre képes.
division
@karma1: Biztosan nem szed mást rá csak kurkumát?
karma1
@division: Aranyom, fentebb reszleteztem, hogy miket szed meg. De Neki nemcsak a mikrolimfomas Non-Hodgekins leukemia a baja, hanem egy csomo mas is. De a kurkuma kapszula az az egyik alapveto etrendkiegeszitoje.
Pontosan a kovetkezot szedi (csinaltam rola egy fenykepet is) : Full Spectrum Curcumin (minden gelkapszula tartalmaz 800 mg Curcuma Longa (rhizome) turmeric extract ), ezen kivul nincs is mas benne, csak a gelkepzo anyagok, amik a gelkapszulat alkotjak. Szedheti ezt mindenki, mert cukor, gluten, soy, gabona, eleszto es edesitoszer mentes, valamint tartositoszert sem tartalmaz. ) SOLGAR Brand (ez az egyik legjobb. 90 kapszula van egy uvegben, ebben a pillanatban $ 81.90-be kerul . Napi 3 kapszulat kell szednie.
papa.49
@karma1: Itt a legnagyobb baj az, hogy nem tudni milyen hatásos szert forgalmaznak itthon, ez bebizonyosodott a méz esetében is !!!
Gondolod, hogy ugyanazt amit a szabad világban, hát nem, még az itt csomagolt gyógyszerek esetében se igaz ez!!!
division
@papa.49: Az étrend kiegészítőket nem vetik alá több milliárdos vizsgálatnak mint a gyógyszereket, kapnak egy OÉTI engedélyt és kész. Több veszélyt hordoznak magukkal mint a bevizsgált gyógyszerek sok esetben.
division
@karma1: Azt nem láttam milyen rendes gyógyszereket szed, mert inkább azok amik segítenek.
karma1
@division: Ez a helyzet Magyarorszagon, igen. Ott sajnos akarmilyen sarlatan megelhet. Hat ide nem johet be csak olyan brand, amit evekig bevizsgalt elotte az itteni szerv, ugyanolyan teszteken megy keresztul, mint amikor a gyogyszerkonyvbe sorolnak valamit. De persze vannak brandek, akiknek eleve jo a minosege, jol hangzik a neve, mert ok maguk vizsgaljak be a szereiket, es az o vizsgalatuk nemzetkozileg is elfogadott. Speciel a curcumin nevu szer nem annyira draga, 32 dolcsiert kaphato 90 kapszula. (6200 forint)
division
@karma1: Nálunk ismerősöm kórházba került egy kínai csodaszer miatt, allergiás volt valamelyik összetevőjére. A növények is veszélyesek lehetnek, én például a fantasztikus lándzsás útifűre vagyok az.
karma1
@division: Kinai szer meg tevedesbol sincs a ferjem szerei kozott - nem csodalom, hogy az ismerosod korhazba kerult! Azokkal valoban vigyazni kell! Remelem, hogy azota kigyogyitottak a mellekhatasbol.
Nem csodalom, hogy Te is allergias vagy gyogyfure - masnak a kamillatea elmulasztja a kotohartyagyulladasat, nekem majdnem vaksagot okozott... Pedig gyerekkoromban rengeteg kamillaviragot szedtem a nagynenemeknel nyaranta, mert o megszaritotta es gyogyteakent hasznalta. Akkor meg ram is jo hatassal volt - csak kb. 10 eve fordult rossz iranyba a hatasa nalam. De csak ez es csak nalam. Egyebkent jo szer a kamilla is...:o))
division
@karma1: A kamillára elég sokan allergiások egyébként, na meg a bélbolyhokat is tönkre tudja tenni ha valaki mértéktelenül fogyasztja.
karma1
@division: Na, megint tudtal nekem ujat mondani - tenyleg tonkre tudja tenni? Neked elhiszem, valoszinu azert nem ismertem ezt az infot, mert elegge kiesett az erdeklodesi korombol a kamilla. (Gyerekkoromban rengeteg kamillaviragot szedtem a nagynenemnel - az jo jatek volt nekem, Neki meg nagy segitseg,,,,:)
division
@karma1: Igen, és ez még nem minden:
"
A kutatások szerint a kamillatea növelheti a vérzés kockázatát, és fokozza a véralvadást gátló gyógyszerek hatását.
Kamillatea fogyasztása után néhány gyermeken az anafilaxiás sokk (az allergia súlyos formája) tünetei jelentkeztek. A kamillatea fokozhatja ez epilepszia elleni gyógyszerek hatását, növelve a nyugtató és a kognitív hatásokat.
A parlagfűre allergiások óvatosan fogyasszák a kamillateát, mivel okozhat bőrkiütéseket és hörgőszűkületet.
Egyes vizsgálati jelentések szerint, ha az ópioid fájdalomcsillapítókat és olyan nyugtató hatású gyógynövényeket, mint a macskagyökér, a kava és a kamilla egyszerre vesznek be, akkor fokozhatják a központi idegrendszeri depressziót.
Jelentettek még allergiás kötőhártya-gyulladást, a szem kamillateával való mosásakor. Előfordulhat, hogy helyi alkalmazáskor a kamilla bőrgyulladást okoz. A gyógyteában a német kamilla pollenje is kelthet allergiás bőrkiütéseket.
A leggyakrabban előforduló mellékhatás a hányás és a hányinger, abban az esetben, ha a tea fogyasztása az ajánlott adagnál nagyobb volt."
karma1
@division: WOW! Nagyon szepen koszonom ezt az infot, most legalabb ismerem az okat is annak, hogy mi nem jo nekem,...:o))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.