Az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést kell elérnie Magyarországnak a következő években is, ehhez növelni kell az ország versenyképességét, a vállalkozások termelékenységét – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján szerdán Budapesten.

Varga: továbbra is el kell érni az uniós átlagot meghaladó növekedést

Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke  a kamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Dinamikus gazdaságot, befolyásos és egységes nemzeti kamarát címmel megrendezett gazdasági évnyitón Varga Mihály kiemelte, a növekedést Magyarország makrogazdasági egyensúlyának megőrzése mellett kell megvalósítani. Ehhez az államadósságot tovább kell csökkenteni, 2022-re a GDP 60 százaléka alá – tette hozzá

Varga Mihály rámutatott,

Magyarország már gyakorlatilag közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, az országban 4,5 millióan dolgoznak, miközben 2010-ben még csak 3,7 millió foglalkoztatott volt az országban.

Hozzáfűzte, hogy az egyre égetőbb munkaerő gondok miatt fel kell tárni a további munkaerő tartalékokat. Úgy vélte, a nők, a közfoglalkoztatottak és a szépkorúak körében vannak még olyan személyek, akiket vissza lehet vezetni a munkaerőpiacra.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a 2016-ban kötött hat évre szóló bérmegállapodás pontjait évről évre teljesítik, ennek révén a dolgozók bérei folyamatosan emelkednek, miközben a vállalkozók közterhei csökkennek.

Megemlítette, hogy az Európai Unióban Magyarország az első helyen áll a társasági adó mértékét nézve, és harmadik helyezett a személyi jövedelemadót tekintve, és már több mint 300 ezer vállalkozás választotta a a kisvállalkozók tételes adózását (kata).

Varga Mihály kiemelte, az elmúlt években elért magyar gazdasági eredményeket a nemzetközi hitelminősítők is kezdik elismerni, az utóbbi két hétben két hitelminősítő is javított Magyarország adósbesorolásán, és remélhetőleg a harmadik legnagyobb hitelminősítő is javít a jövőben az ország megítélésén.

A kormány azt szeretné elérni, hogy a jövőben is emelkedjen a lakosság kezében lévő állampapír állomány, ami már most több ezer milliárd forintot tesz ki, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az ország külső sérülékenysége még inkább csökkenjen

- mondta Varga Mihály.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Vargának eszébe juttatnám, hogy Albánia még nem teljes értékű EU-tagország, s nem ők képviselik gazdaságilag az uniós átlagot!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
Vargának eszébe juttatnám, hogy Albánia még nem teljes értékű EU-tagország, s nem ők képviselik gazdaságilag az uniós átlagot!
justhpeter
Ma mindenki beszélt. A kevesebb több lett volna.
kereső
Varga:." Úgy vélte, a nők, a közfoglalkoztatottak és a szépkorúak körében vannak még olyan személyek, akiket vissza lehet vezetni a munkaerőpiacra."
Szépkorúak Mihály? A 80+ éveseket akarjátok bevonni a munkaerőpiacra? Normálisak vagytok? Nem hiszem.
emerencia
"az országban 4,5 millióan dolgoznak"

A 4,5 millió közül hányan élnek és dolgoznak Magyarország határain belül a szülőföldjükön?
Commenter
@kereső: ők a 80+ évesekkel is 2030-ig terveznek. :(
tudode
Az egy dolog, hogy a NEMZET főköünyvelőcsKÉJE el van szállva az magától, de azért mégis államháztartási analfabétának megmagyarázhatná azt, hogy van az, hogy azt írja az újság, hogy

------ Magyarország benne van az EU leggyengébb fertályában
.
hvg.hu/gazdasag/20190226_Fel_Magyarorszag_benne_van_az_EU_leggyengebb_fertalyaban
.
""" Összesen húsz olyan régió van az Európai Unióban, ahol az egy főre eső GDP nem éri el az uniós átlag felét, ezek közül négy Magyarországon található – derül ki az Eurostat jelentéséből. A négy nagyon alacsony gazdasági teljesítményű magyar régió:

Észak-Alföld (az EU-átlag 43 százaléka);
Dél-Dunántúl ,,,,,,,,,,,,,(45 százalék);
Észak-Magyarország (46 százalék);
Dél-Alföld ...(48 százalék).
.
Magyarország nyolc nagy régióból áll, ez a négy régió mind területileg, mind lakosság alapján nagyságrendileg az ország fele."""
.
Akkor most ELÉRTÜK, vagy futunk a pénzünk után, illetve a FÉL ORSZÁG nem az ország része akkor!
emerencia
@kereső: Nem százas, aki időseket akar dolgoztatni az elűzött munkaképes korosztály helyett.
kereső
@emerencia: Főleg ,mert tudja azt,hogy a férfiak egyre nagyobb hányada meg sem éri a nyugdijkorhatárt,vagy ha megéri,akkor meg nem élvezheti a pihenős???!!! éveket, mert a szép kort nem éri meg- már sokaknak a 70 is szép kor.
Nem tudom mi van most a "levegőben" ,de nagyon sok ismerősöm 50-60 közöttiek mennek el szinte egyik napról a másikra.Szomorú.
Commenter
@kereső: Varga azt hiszi hogy ez itt már Észak Európa. Ott a nyolcvan éves kor nem is kor, és valóban élvezik a "pihenős" éveiket amit meg is érdemelnek egy élet munkájáért. Itt nem így van, a magyarok valóban korán halnak, vagy nyugdíjasként is dolgoznak mert a nyugdíjuk nem elég.Vagy sokan betegen, nyugdíjas otthonokban vagy ami még szomorúbb elfekvőkben méltatlan körülmények között élik le életük utolsó részét. Szó sincs itt "aranykorról.
emerencia
@kereső: Aki pedig túléli, retteg az idős kortól. Sajnos nem alaptalanul.
papa.49
Gúnárgedeonmiska csak az a baj a listán pont 25 állnak előttünk, és ők se fogják a te 4 szemedért beborítani a gazdaságukat !!!
kissé felnőttem
feltételes módban megyünk utánuk ? 40 erről szólt minden 89- től meg ti is aztán? szarra sem jutottunk de ti sem? 330 ajánlást tett gyuritok a bankár na mire abból lesz valami elmegy vagy 200 év vitával
veletek is nélkületek is a kullogás meg marad hogy azt mondod borúlátó vagyok??
tévedsz tán reálisan látom
tudode
Na jó, jó!
.
Ki tudja hány állampolgár nem rendelkezik ÁLLAMHÁZTARTÁSI ISMERETTEL, mert ha rendelkeznénk, rájönnénk, hogy ez is egy átverősó, vagy ERŐS PISTA átverés, hiszen úgy DÜBÖRÖG ez a zsibiző gazdaság, hogy még a 2008-as állapotot sem érte el a gazdaság:
.
--- Dübörög a gazdaság, mégsem lát nagy előrelépéseket Magyarországon a Bizottság
.
24.hu/kozelet/2019/02/27/orszagjelentes-magyarorszag-gazdasag-oktatas-egeszsegugy-korrupcio/
.
"""" Az Európai Bizottság szerdán tette közzé a Magyarországról készült szokásos éves országjelentését. A jelentés azzal indít, hogy az erős gazdasági növekedés kedvező feltételeket teremt az országban olyan reformok bevezetéséhez, amelyek növelhetik a termelékenységet és megerősíthetik a gazdaság alapjait. Ugyanakkor a dokumentum szerint a gazdasági ciklus már a csúcsához közeledik,
-
mégsem érték el a magyar számok a 2008-as válság előtti szintet, ez pedig útjában áll a bérkonvergenciának."" (...)
.
Na akkor NEMZETI FŐKÖNYVELŐ hol van az iGAZSÁG, illetve az alattvalóknak is feltűnő GAZSÁG!!!
-
(Megj. előző hsz-emben is kétségbe vontam ezt a HURRÁ OPTIMIZMUST.)
Desischado
Szakadna rád a plafon, te hazug féreg?! Ez neked szárnyalás?! Nektek igen, de a népnek nem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.