Magyarország hisz abban, hogy a saját erejéből is a gyarapodás útjára léphet és fiatalodó nemzet lehet belőle – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Családbarát fordulat Európában című konferencián.

Novák: Magyarország a saját erejéből szeretne gyarapodni
Fotó: MTI

Novák Katalin – a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett kétnapos tanácskozás megnyitóján – azt mondta,

egyre nagyobb problémát jelent, hogy a társadalom elöregszik, a fiatalok pedig nem vállalnak elég gyereket, illetve nem annyit vállalnak, amennyit szeretnének.

Magyarország erre a problémára próbál választ adni 2010 óta a családok támogatásával és a kormányzás minden területén megjelenő családbarát szemlélettel, mert hisz abban, hogy saját erőből is meg lehet erősödni és gyarapodni – emelte ki az államtitkár.

Közölte, Magyarország ma már kétszer akkora összeget fordít családtámogatásra mint 2010-ben, és élen jár a 4,8 százalékos GDP-arányos ráfordítással is.

A magyar családpolitika a választás szabadságáról szól, mindenki szabadon dönthet, hogy alapít-e családot, ha igen, mikor teszi ezt meg, hány gyereket vállal, a gyerekek mellett a főállású anyaságot vagy apaságot választja, esetleg visszatér a munka világába

- mondta Novák Katalin. Hozzátette, ennek is köszönhető, hogy 20 éve nem látott szinten volt tavaly a gyerekvállalási kedv és a házasságkötések száma.

Novák Katalin – a migrációra utalva – azt mondta, Európa válaszút előtt áll. A népesedési problémára Nyugat-Európában egyszerűbb, csak rövid távú sikerrel kecsegtető, hosszú távon katasztrofális következményekkel járó megoldásokat keresnek. Magyarország hosszú távon gondolkodik, a nehezebb utat választja, amelynek eredményeként azonban Európa egy gazdaságilag erős, fiatalodó kontinens lehet.

A május 26-i európai parlamenti választáson pedig az emberek arról is dönthetnek, hogy melyik utat válassza Európa

- jegyezte meg az államtitkár.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Rohadnál meg te hazug ribanc! Épp hogy mindent megtesztek hogy el lehetetlenítsétek az embereket!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Desischado
Rohadnál meg te hazug ribanc! Épp hogy mindent megtesztek hogy el lehetetlenítsétek az embereket!
Yoda69
A "családbarát szemlélet" jegyeben a fideSS mar 34 ezer csaladot rakott az utcara.
Gauntlet
Akkor lépjetek ki az Euból! Marhák! Vagy ez már az előkészület
RonaGyuri
Bugyuta libuska eddig sem az erőlködéssel volt a gond - bár valahogy a tisztesség és becsület terén nem jeleskedtetek - azonban mások pénzén!!! =))
Madácsi Pali
Elkezdték a felkészülést a pénzcsqpok elzárására.
Madácsi Pali
Felelősen gondolkodó fiatal, ha nem tartozik közéjük, csak külföldön vállalhat gyereket.
csipetke
Túl kevés,túl későn...Előbb kellett volna a gazdádnak észbekapnia,mikor a (kis túlzással) fél ország nem cuccolt még külföldre.
staro2
Saját erőből-mi?
Ez az istenverte tyúkliba lassan több marhaságot hord össze mint rezsiék szilárdja.
kereső
Miért hazudsz Katalin? Ezt kivánja meg a Francia Becsületrend?Itt a hivatalos statisztikátok, ami pontról-pontra cáfolja mindazt,. amit "elragyogtál". Mondjuk nem sok nevetnivaló van az adatokon- külön figyelmet érdemelnek a halálozási adatok. És,bár nem foglakozik vele (egyenlőre) a statisztika, az is tudott, hogy növekszik a csecsemőkori halálozások száma,és az is,hogy 2018-ban minden hatodik magyar gyermek külföldön látta meg a napvilágot. Szóval miért hazudsz???2019. január–februárban:
13 891 gyermek jött világra, ami 745-tel, 5,1%-kal elmaradt a 2018. január–februári születésszámtól. Januárban 5,4, februárban 4,7%-kal kevesebb volt az élveszületések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest.

A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,43 volt, az előző év első két hónapjára számított 1,49-hoz képest.

26 106-an haltak meg, 11%-kal, 2485-tel többen, mint az előző év azonos időszakában. A jelentős többlet a kiemelkedően magas januári elhalálozásból adódott, amelynek hátterében az idei évben a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott. 2019. januárban 20, februárban 1,8%-kal többen hunytak el, mint egy évvel korábban.

Az élveszületések számának csökkenése, valamint a halálozások számának jelentős emelkedése következtében a természetes fogyás a 2018. január–februári 8985-tel szemben 12 215 fő volt, ami 36%-os növekedést jelent.

3319 pár kötött házasságot, ami 2,1%-kal, 72 friggyel kevesebb volt az előző év azonos időszakához képest.

Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 16,5 halálozás jutott. Az előbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 1,6 ezrelékponttal magasabb volt a 2018. január–februárinál, ennek eredményeként a természetes fogyás 2,0 ezrelékponttal, 7,7 ezrelékre emelkedett. 2019 első két hónapjában ezer élveszületésre 3,3 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,4 ezrelékpontos növekedés az előző év január–februárhoz viszonyítva. A házasságkötési arányszám 2,1 ezrelékes értéke nem változott az egy évvel korábbihoz képest.
nevemnick
A saját erőt hogy gondoltátok?

Mindabból amit elloptatok az országtól, a néptől és az európai uniótól?

Visszaadjátok?

Ja, azt már nem...
Retek csatornalakó banda.
kereső
@RonaGyuri: 3 milliárd huss! És ennek közelében is ott van rogánbűnözőantal, a magyar goebbels.
papa.49
Novákszatyor EZ NEM JÖN ÖSSZE NEKTEK, ha az Unió elzárja a pénzcsapot, ti egymást ( fütyiszen belül) fogjátok a pénzért ölni !!!
Milyen saját erőről hadoválsz, ha kibasznak bennünket az Unióból az autó összeszerelő üzemek hónapok alatt eltűnnek innen, és a gazdaság romjai magukba roskadnak !!!
magyarbakancs
A multi nacionális cégek az évi 3,8 % gazdasági fejlődéből 2,9 % állit elő a mi hozzájárulásunk 0,2%
a fent maradó rész meg EU pénz.
papa.49
@magyarbakancs: A jelenlegi magyar gazdaság önmagában ÉLETKÉPTELEN, nagyon sok ágazat nem is létezik, ami ahhoz kellene, hogy önellátók lehessünk !!!
Ha meg kikerülünk a kosárból rögtön előjön a VÁM kérdése is az export, és az import esetében is !!!
Persze ez nem érdekli a hatalmas gazdasági tudással rendelkező kontár kurmányt, mert ők akkor veszik a kalapjukat, és a nem kormányzati gépeken elpucolnak Dél-Amerikába !!!
Nessy
Drága álomtitkár asszony! Szedjen Cavintont, hátha segít a rövid távú memóriájának!
"Saját erejéből szeretne gyarapodni", de várják az uniós pénzt a bölcsődék építéséhez, bővítéséhez. És ezt csak a múlt napokban volt szíves előadni!
Szép ez a család támogatás, csak egyrészt hitelből, másrészt a magas jövedelműeknek. A költségvetésből kieső "támogatási összeget" meg azok fedezik, akiknek már felnőttek a gyerekeik, vagy nincs valamilyen oknál fogva! Ergo a fél ország fedezi X.Y. csemetéinek a költségeit.
Aztán, ha nem lesz potyapénz, akkor lészen sírás, rívás. Igaz, maguk akkor már a lopott pénzekből a Bahamákon süttetik a hasukat a családjukkal együtt!
tudode
Na jó!
.
Ez volt a FAGYIGYÁR protokollja, hogy mit szeretnének a CSOK-jukon kívül!
.
Ami van:
-
-- május 1-jétől (a munka ünnepén) taknyukon, nyálukon LAKOLTATNAK KI családokat,
.
-- mamahotelben élnek az IVARÉRETT fiatalok, kerülgetve az anyóst, aki akkor jó, ha porhanyós,
.
-- több százezer gyermeket a KINCSTÁR etet a KÓDIS SZÜLEIK helyett,
.
-- a családi pótlékra NEM FUTYA, de a betonteknőkre igen,
.
-- 15 éves gyermeket MELÓZTAT az állam az iskolapad helyett,
.
-- Idegennyelv oktatás ONE, ÁSZ,
.
stb.
stb.
stb.
.
Tehát ez a szpics értelmezhető úgy is, hogy
.
TaFASZ van, taFASZ van pimpasznak a fák, gyaraPICSÁTOK, nagy a piCSÁTOK a hazát!
justhpeter
Katika már megint a brosúrát vartyogja. Önerőből, a multik és az Unió nélkül mi maximum Észak-Korea lehetünk vagy még az sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.