Vesztegetés miatt egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőjét csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék. Az ítélet nem jogerős.

Bűnbánó magatartást tanúsított, megúszta a börtönt az Országos Roma Önkormányzat elnöke
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az előkészítő ülésen meghozott végzés szerint a szabadságvesztés végrehajtása esetén a vádlott büntetésének kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság által megállapított – a vádirattal lényegében egyező – tényállás szerint az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően

az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott.

A vádlott 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, hogy a cég az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, Balogh Jánost azt mondta, hogy a rendezvényt nem tartják meg.

A néhány nap múlva megtartott másik találkozón a vádlott arra kérte a tanút, hogy

annak cége állítson ki 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről.

Balogh a férfinak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki.

A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített.

Bodnár Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen Balogh János beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe.

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt. Bodnár Zsolt megjegyezte,

a vádlott javára értékelték büntetlen előéletét, beismerő vallomását és megbánó magatartását, melynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint "élete legnagyobb szégyenét éli át".

A bíróság emiatt lehetőséget látott az ügyészi indítványnál enyhébb tartamú és rövidebb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására – tette hozzá a bíró.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
A pozitív diszkrimináció pont annyira hiba, sőt bűn, mint a negatív.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Oposit
Nemsokára jogerős is lesz. Nyilvánvaló.
nezelodo
"élete legnagyobb szégyenét éli át".
Egyszer tanúként idéztek be egy roma testvér büntetőügyébe a tárgyalására. Már akkor tátva maradt a szám, miket lehet beadni a bíróságnak, ha a kedvező rassz jegyeket viseled. Akkor azt hittem azt már nem lehet fokozni. És lám lehet pl. az élete legnagyobb szégyene meséjével.
görbetükör
A pozitív diszkrimináció pont annyira hiba, sőt bűn, mint a negatív.
Eladott Ország
Szaros 3 millió. Vajon Farkasflóri 1,3 MILLIÁRDJÁRÓL mi újság?! Kipcsakvérű törzstag: uploads.disquscdn.com/images/93eb58ffacff5f4b96175ebdf14eb865f994dad3fcbc635ada4bcf622e465dba.jpg?w=600&h=360
Flóri méltó utódja. A baj csak annyi, hogy keveset lopott. Ez csak a gépház zaja.
ittott
néhány millát én is szívesen megbánnék.
Jozefina
Szerintem a bíró is hibázott, mert bizony börtönben lenne a helye, főleg ha figyelembevesszük a korrupció magas fokát Magyarországon!!! Kiemelten kellene kezelni a megvesztegetést az "igazságszolgáltatás"-nak!!!
CsipkeRózsa
Ez a felmentés nem pozitív diszkrimináció, inkább azt jelenti, hogy Farkas F. az 1,6 milliárját mi fizettük ki helyette, akkor most nem merték komolyabb büntetésre ítélni Balogh Jánost.
nezelodo
@Jozefina: Ennek az ügynek a megítélésénél súlyosbító körülménynek kellene tekinteni, hogy közpénzt politikusként akart elsikkasztani, legalább az alaptétel szorozva kettővel jár neki.
Mit lehet tenni egy olyan országban, ahol pl. a Darányi Terv féle emberek mások rendezvényein gyűjtenek jelenléti íven aláírásokat, és sajátjukként feltüntetve pályázati pénzeket nyúlnak le, gyanítom, hogy az állampárt jóváhagyásával, mert ez másként nem működne.
namihami
Íme, a katolikus mentalitás mégis meghozza a maga hasznát.
Bánd meg bűneid és cserébe bocsánatot nyerhetsz. Talán két Miatyánk és három Hiszekegy még dukálna az itéletben, de ne legyünk telhetetlenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.