Törvényben kellene előírni a politikusok számára a nemzeti minimumot, amelyhez magyar állampolgárok által megválasztott magyar politikusokként alkalmazkodniuk kell a nemzetközi politikai fórumokon – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője vasárnap az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint nemzeti minimumot kellene előírni a politikusok számára

Fotó: Facebook

Ifj. Lomnici Zoltán arra reagálva mondta ezt, hogy az elmúlt időszakban ellenzéki politikusok Erdélyben és Szlovákiában nem a magyar kisebbség politikusai, hanem liberális román vagy szlovák jelöltek mellett kampányoltak, Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője pedig közösségi oldalán bejelentette, hogy az Amerikai Kongresszus elé viszi a magyar jogállamiság kérdéseit.

Az alkotmányjogász közölte: úgy tűnik, hogy az ellenzéki politikusoknak el kell magyarázni, hogy mint magyar politikusokat delegálták őket az európai parlamentbe. Annak pedig, aki ezt figyelmen kívül hagyja, előbb-utóbb a törvény szigorával kellene szembenéznie.

Azt mondta: más országok ezeket a kérdéseket a 18-19. és a 20. században letárgyalták. Az Amerikai Egyesült Államokban például két, ilyen helyzetekre vonatkozó jogszabályt is kidolgoztak: az egyik a Logan-, a másik a FARA-törvény.

A Logan-törvény John Adams elnöksége (1797-1801) idején született, és arról szól, hogy aki az elnök felhatalmazása nélkül külföldi hatalommal felveszi a kapcsolatot vagy tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokról, az szövetségi bűntényt követ el és pénzbírsággal vagy szabadságvesztéssel büntetendő.

A FARA, vagyis a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvényt pedig azért dolgozták ki az 1930-as években, hogy katalógusba vegyék és ezzel mindenki számára nyilvánvalóvá tegyék, hogy kik azok az Amerikában élő emberek, akik "ránézésre ugyan amerikai állampolgárok, de külföldi érdekeket képviselnek".

Ifj. Lomnici Zoltán kitért arra is: a momentumos politikusok ugyan felkészületlennek tűntek erdélyi és felvidéki kampányszerepléseik során – Fekete-Győr András például szabadkozni is kényszerült, miután kiderült, hogy az általa a kisebbségvédelmi programja miatt is támogatott román USR-PLUS szövetségnek nincs is kisebbségvédelmi programja –, valójában nem elképzelhetetlen, hogy terv szerint cselekedtek. "E terv lényege, hogy a nemzetközi politikában begyűjtik a performance-aikért járó bónusz pontokat, a magyarság felé pedig elintézik az ügyet egy bocsánatkéréssel".

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint a Momentum történetében kódolva voltak az elmúlt időszak magyarellenes lépései. Úgy kezdték ugyanis politikai pályafutásukat, hogy "meghekkelték a budapesti olimpiát" és ezzel egy másik ország fővárosának, Párizsnak a kezére játszották az olimpia rendezésének jogát. E "sikeren felbuzdulva" döntöttek úgy, hogy párttá válnak, majd miután sikerült két képviselőt juttatniuk az Európai Parlamentbe "elszabadult a pokol".

Ezek a politikusok nem Magyarországon szocializálódtak és nem is feltétlenül a magyar politikai életben akarnak helytállni, sokkal inkább Brüsszelnek akarnak megfelelni. "Így jutottak el oda", hogy liberális párttársaikat támogatták a határon túli magyar közösségek vezetői helyett – tette hozzá Boros Bánk Levente.

MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
És még ő mondja magát jogásznak??? Mi az, hogy a politikusok (vagy akár bárki számára is) előírjanak valamit??!! Hol él??? Már a totális diktatúrában???!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
Tulajdonképpen azt kellenen törvénybe iktatni, hogy az ellenzéknek a fidesz érdekeit kell szem előtt tartani. Mármint mindig a pillanatnyi érdekeit.
Mert ha a fidesz érdeke úgy kívánja, akkor szalad az Eu-ba a magyarok ellen óbégatni, ha érdeke úgy kívánja, akkor diktátorokkal üzletel, ha érdeke úgy kívánja, akkor kommunista emlékműveket koszorúz nosztalgiából.
Úgyhogy valahogy úgy kéne megalkotniuk a törvényt, hogy mindig szólnak az ellenzéknek, hogy éppen mi az érdekük, kik a barátaik.
Sámannus
Mondja ezt egy csótány akinek akinek a megbízói minden diplomáciai szabályt felrúgva rombolja Európa ás Magyarország helyzetét a nagyvilágban. Figyu haver csinyátál már valami értelmeset egész életedben? Én javaslok néked egyet fogd be azt a lepcses pofád.
kereső
Meg a lónak a faxát! Szégyen arra a "tudomány egyetemre", ahol ez a tetőtől -talpig demokrata jogi diplomát szerezhetett.
Bár, ha jobban belegondolok, teljesen igaza van, hiszen orbán már 2000-ben megmondta " a parlament működik ellenzék nélkül is". No nem úgy, hogy nincsenek ellenzéki képviselők, hanem úgy, hogy az ellenzéki képviselőket gúzsba kötik, jogaiakt elveszik, és teljesen az árvalányhaj szerepére korlátozzák a tevékenységüket. Árvalányhajak orbán- most már ténylegesen is ki lehet mondani- daru tollas kiskalapján. Mint valamikor az NDK-ban, ott is többpártrendszer volt anno. Mégis azt mondjuk, hogy kő kemény dikatatúra volt az. Akkor ez , az orbáni rendszer, a NER miért is nem az?
Béla333
Nem erőszakkal kell ezt előírni, de mindenképpen szükséges lenne egy konszenzuson alapuló nemzeti minimum.
Szomorú, hogy erről 30 évvel a gengszterváltozás után kezdenek beszélni a politikusok.
Normális országokban ezzel kezdik ...
durbincs
@Aki Én: maga igen-hülye?a dugipénzit költi csak kurvákra?Mit csak a B -városból kiszorított?azt a nyaló-szopató elveri?
a masszőrnő meg a városka alkalmazásába áll?Mi ez ha nem korrupció ? @Aki Én: Okoskodhat itt de ha Borkai ment?
Akkor a felvart seggű nyálgépnek is mennie kell,a fentebb rettenet sűrűn hangoztatott elveik miatt ? Ez má 22 csapdája?
@Aki Én: maga ma, rettenet cudarul buta ? na meg a társai Klónbányáról ?...
@Clavigo: @ila51: @Eladott Ország: @nusika: @Szeparepa2: @simmering73: @Peller Anikó: @Sámannus: ?@kishonda: @cikicakk55: @Borsodi: @Eladott Ország: @I Duddits.: @papa.49: ?@Józsipapa.: @Jozefina: ?
@silber13: @karma1: @volvós: @maci0427: @szép új világ: @laja70: @Cicamama55: @bencemacska: @Jozefina: ? @SystemError: @kokopelli: @colibri: @jesz: @dissamy.: @namihami: @tulpan.: @teuton: @nemkati: @Nessy: ... ?
@Horizont: @Dr plágium: @csak húgy.: @silber13: @solidedge: @SystemError: Pedofil@görbetükör: @Aki Én: ... ?
@nevemnick: ? @Yoda69: @tudode: @jesz: @simmering73: @Aki Én: @Lepényleső: @lusta: @namihami: @nusika: ?
@Pálinkafőző Rézüst: @Dr.Doktorovics trinitron.: @Macskaszem: @advocat: @colibri: @Jozefina: @relatív: ... ?
@Maxipocak: @Nyírfa.: @szegfue: @Klubtag.: : @bakcsubakka: @vacsi.: @grincss: @nemfideszes: @SystemError: ? @Nyírfa: @koszpeko.: @Béla333: ?@Madácsi Pali: @Qqberci: @fahrenheit451: @dr. prédikátor: @Fantomasz: ?
@F_Viktor: Ceus:@nézelödö.: @kereső.: @Béla333: @ittott: @venestjun: @RonaGyuri: @terlasz .: @kakaósbögre: ?
@azösszeskibanévfoglalt: @fideszes gyökér .: @luiz.: ?+ @magyarbakancs: index: 19_ +@Yoda69: az Ürtakony ?
Na meg ez a repedtagyú @fahrenheit451: t ?@Desischado: ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.