Nemzedékváltás történik, Európa a mai fiatalok számára egy online tér, mémekben fogalmazzák meg a politikai üzeneteket, leegyszerűsített, sarkos üzenetek ütköznek egymással, ez polarizálódás, radikalizálódás felé viszi Európát – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Atlanti Tanács közgyűlése előtt A jövő Európája címmel tartott előadásában kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

Navracsics Tibor szerint a fiatalok és a mémek radikalizálják Európát – Csak a kereszténység mentheti meg azt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Magyar Atlanti Tanács közgyűlésén a Magyar Tudományos Akadémián 2023. május 23-án. MTI/Máthé Zoltán

Navracsics Tibor azt mondta: egész Európában a radikálisabb pártok előretörése látható, a korábban középre tartó pártok vagy radikalizálódnak, vagy gyengülnek. Már a liberális pártok is egyre radikálisabb üzeneteket fogalmaznak meg, "a kereszténydemokrácia pedig az ellenzékiség szinonimája lett, és a szociáldemokraták sem állnak sokkal jobban" – tette hozzá a miniszter. Rámutatott: ezért egyre élesednek a viták.

Ma Európában és az egész világon egy határhoz érkeztünk, azok a körülmények, amelyek az elmúlt időszakban komfortossá tették a világunkat, megváltoznak – közölte a miniszter. Rámutatott: most telik el egy emberöltő a közép-európai demokratikus átmenetek óta, nemzedékváltás szemtanúi vagyunk, s ez alapvető minőségi változást hoz.

A mostani fiatal családanyák, családapák "belenőttek" a demokratikus és egységes Európába, valamint és az online forradalomba, már máshogy látják a világot, a problémákat, ez az első meghatározó tényező Navracsics Tibor szerint.

A második fontos pont, hogy minden jel azt mutatja, válságba kerül a kereszténydemokrácia és a szociáldemokrácia konszenzusa, együttműködése, amely eddig példátlan stabilitást és ennek következtében jólétet hozott Európának, egzisztenciális biztonságot a tömegeknek – folytatta a miniszter. A harmadik tényezőként az orosz-ukrán háborút említette, kiemelve: 1945 óta nem folyt olyan háború a kontinensen, amit a második világháború egyik résztvevője vívott volna.

Az orosz-ukrán háború alapvető kérdéseket vet fel Európa biztonságával kapcsolatban, és azt üzeni, hogy "Európa sebezhetetlenségének mítosza végleg megsemmisült" – mondta Navracsics Tibor. Megjegyezte: kiderült, hogy az emberiség mégsem képes tanulni a történelemből, hiszen ha valaki tanulhatott volna a történelemből, az a Szovjetunió utódállama.

Alapvető fontosságúnak nevezte, hogy "a háború fegyverszünettel megálljon, hogy a méltányos és igazságos békére irányuló tárgyalások meginduljanak", mert ha a háború eszkalálódik, a jövő Európája veszélybe kerül.

A miniszter szerint ugyanakkor Európa jövője azon is múlik, sikerül-e Európát kulturális közösséggé tenni. "Ez egy máig beteljesületlen ígéret, és ez magyarázza az unión belüli konfliktusokat; ha értenénk egymás kultúráját, akkor a politikai viták jelentős része megtakarítható lenne – vélte Navracsics Tibor.

Hozzáfűzte, a nyugat-európai diákok úgy nőnek fel, hogy nem tanulják a közép-európai történelmet, számukra "Bécsnél vége van az európai civilizációnak". Ezért "nekünk kell megismertetni magunkat" – hangoztatta a miniszter.

Leszögezte: Európának az alappillérekre kell támaszkodnia, legfőképpen a kereszténységre, mint kultúrára.

Egy kérdésre válaszolva kitért arra, meglátása szerint az Egyesült Államok Kínáról ugyanúgy gondolkodik, mint annak idején a Szovjetunióról gondolkodott, miközben egyáltalán nem biztos, hogy Kína a ma Szovjetuniója. Hiszen – érvelt a miniszter – a Szovjetunió kifejezetten agresszív katonai hatalom volt, Kínánál viszont inkább erős gazdasági törekvés látható.

"A legnagyobb hiba, amit az Egyesült Államok elkövethet, hogy félreolvassa a jeleket" – fogalmazott Navracsics Tibor. Közölte, Európa számára hátrányos lenne, ha a világgazdaság súlypontja áttevődne a Csendes-óceáni térségbe.

Szintén kérdésre válaszolva kitért arra, hogy "a bővítés stabilizál, az uniónak kötelessége a bővítés". Azonban a Nyugat-Balkánnal együtt az unió már nem lesz ugyanaz, mint ma – tette hozzá. Kijelentette: "abszolút bővítéspártinak kell lennünk", és nem ellenérv, hogy "többsebességes" lesz az unió, hiszen már ma is az.

Navracsics Tibor előadását követően megkezdődött a Magyar Atlanti Tanács közgyűlése. A szervezet 1992-ben Antall József miniszterelnök kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy segítse Magyarország NATO-csatlakozását, az 1999-es csatlakozás óta pedig a transzatlanti értékek és elvek integrálásáért dolgozik.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Téged meg már semmi. Rajtad már a jó isten se tudna segíteni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Téged meg már semmi. Rajtad már a jó isten se tudna segíteni.
izéke
Képmutató aljas féreg. Azt szeretné talán,ha ujra a feudalizmusban élnénk mert akkor nem kellene az emberek véleményét tudomásul venni és a lázongókat le tudnák mészárolni mint Dózsa Györgyöt? A világ halad,ezt el kell fogadni,ha tetszik,ha nem. Aki megáll és lemarad,az a múltban reked. Az új kihívásokra új válaszokat kell adni. Nekik jobb kenne,ha örökké ők uralkodhatnának. Talán azért zavarja orbánékat a sok mém,mert nem tudnak rá reagálni? Ezért kell lezülleszteni az oktatást mert félnek az okos,önálló döntésre képes emberektől?A hatalomnak sohasem volt humorérzéke. A fiatalság pedig már csak ilyen. Igyekszik,törekszik a megújulásra,nyitott az új dolgok irányába és bizony,szeretnének úgy élni ahogy ők akarnak és nem úgy,ahogy a vaskalaposok diktálnak. Azok az értékek amikre most olyan büszkék orbánék,alig kétszáz éve ugyanolyan eretnek gondolatok voltak mint a jelen nekik. Pont ideje változtatni és a régi rongyos gúnyát lecserélni egy új ruhára,élősködő tetvek nélkülire!
izéke
Nem mellesleg,mond neki valamit az,hogy a márciusi ifjak? Vagy a magyar jakobinus felkelés? A világ legtöbb forradalmát a fiatalok indították el akik tanultak voltak,nem az eke szarva mögött baktattak.
Néro2
@izéke: Márciusi ifjak , neki semmit nem mond.
Mondjuk a biblia se.
A tízparancsolat meg pláne.
Arra csak hivatkozni szokott mint körösztény értékre bár köze hozzá semmi.
Gazella
Szopó malacka talán a ti húlyeségeiteket vigye a fiatalság ? !! :D :D
justhpeter
A kormányban minenki másra van kitalálva. Navracsics például Orbán Disneyland-figurája, aki a felnőtteknek mond mindíg a jövőbe mutató, soha véget nem érő mesét.
Nyírfa
" Ezért "nekünk kell megismertetni magunkat" – hangoztatta a miniszter."

Kádár alatt jobban becsülték Magyarországot mit a fidesz-uralom alatt, a NER-ismertetés sikerrel járt, az ország kiközösítés alatt.

Navra olvas a jelekből, persze, egy geni magyarnak ez semmiség, a bamba amcsi meg ujjal mutogat, né', ott a Kína, az új Szovjetunió! Ugyan már, csak nem képzeli valaki, hogy Kína olyan agresszíven nyomuljon mint a szovjetek - igazából oroszt akart volna mondani, csak nem merte -, ők csupán gazdaságilag törekednek a hegemóniára, csak a hongkongi demokráciát nyársalták fel, és Tajvant fenyegetik a nap 24 órájában, de ez nem agresszivitás, aki annak látja, az nem ért a jelekből!

Az EU bővítése meg aztán keresztényi kötelesség , mimagyarok ölelő karokkal várjuk a szerbeket, amíg a fideszt támogatják, mert hogy a francba' verjük szét egyedül ezt a nagyképű liberális Európát, amelyik nem hajlandó eltartani a fasiszta orientációjú Orbán Zrt-t. Hogy a fene essen beléjük!
kereső
Akkor nincs más megoldás navra:"be kell tiltani a fiatalokat"!- azután jöjjön a dicsőséges sötét középkor.
Nyírfa
@sgl: Kádár volt olyan bölcs, hogy mottóul az " aki nincs ellenünk, az velünk van " gondolatot választotta, de a felcsúti utcai harcos stratégiát váltott, és kiadta: aki nincs velünk, az ellenünk van. Ezt a politikát olyan sikerrel tolják, hogy már a V4-ből is V3 lett, és a világ boldogabbik felén, ha meghallják a magyar szót, bezárják az ajtókat.
Béla333
" a nyugat-európai diákok úgy nőnek fel, hogy nem tanulják a közép-európai történelmet, számukra "Bécsnél vége van az európai civilizációnak". Ezért "nekünk kell megismertetni magunkat" – hangoztatta a miniszter."

Mocskos maffiózó! Tesztek is róla, hogy ez a gondolkodás így is maradjon, ne változzon.
Amit itt csináltok, az civilizációnak nem lehet nevezni. Az MAFFIAÁLLAM!
Mocskos szemetek! Tönkre teszitek az országunkat!
pacal
Ne aggódj, geci, csak még ma kell elviselned. Holnaptól megint nem iszok jó sokáig - talán örökre nem.

www.youtube.com/watch?v=Aknd1dORG9Q
kereső
. Ezért "nekünk kell megismertetni magunkat" – hangoztatta a miniszter." Persze, a mai fiatalok helyett jöjjenek a "fiatal demokrata nácik=fideSS"- ennyit mondtál csak navra, te gerinctelen aljasság.
jesz
Navracsics mindenhez ért...vastag bőr van az orcáján, sok marhaságot mond, biztos ami biztos megdolgozik a kurvanagy, érdemtelenül felnyalt fizetéséért
balos
@jesz: Hát azért 1 gerinctelen féregtől azért nem semmi,hogy ilyen kemény szart produkál,ami egyenesen tartja!
Béla333
Mégiscsak működik a cenzúra, mert ezt a cikket szerettem volna beküldeni - sikertelenül:
24.hu/kulfold/2023/05/24/europai-parlament-orban-kormany-unio-soros-elnokseg-szavazas/
"Az Európai Parlament kimondhatja, hogy alkalmatlannak tartja az Orbán-kormányt az unió soros elnöki tisztjére"
csak úgy....
lépj be a fideszbe, beszélj hülyeségeket és egy csomó zöldséget , akadj ki brüsszelre hetente 3X , sorosozz nagyokat ,- meglátod,hogy hamarosan jól fizetett és megbecsült káder leszel! :) - még ész sem kell az egészhez...
Nyírfa
@Béla333: 08.49

Hívtak, így csak most küldtem el a linket, így nem láttam, hogy ugyanabban a témában te már próbálkoztál.
Nyírfa
@csak úgy...: 09,39

Mindig a Soros! :) Biztosan jó fej az öreg, csak egy nagyon nagy hibát követett el, amit ismerünk, és az Orbán. Ha én láttam , hogy mi fán terem ez a társaság, ő, miért nem? Na mindegy, volt, ami volt, most az a fontos, hogy megszabaduljunk a NER-szörnytől.
Aki Én
Azt azért kellene tisztázni, hogy a kereszténység, vagy a ti kereszténységetek?
Mert az összes pedofilotok, buzitok és tolvajotok kereszténynek vallja magát, ezért ezt nem ártana tisztázni.
verőce21
Komoly felelőssége van sok szülőnek és a tanároknak abban, hogy felnőtt egy debil, liberálbolsi nemzedék...!
Aki Én
@verőce21: Ha 9 évig libsi alelnökösködő, ifjú kommunista titkár Sorosista gazdádra gondolsz, akkor qrvára igazad van.
De én nem az általatok libsinek titulált embereket (gyakorlatilag mindenki aki nem agyhalott orbánista) tartom felelősnek és veszélyesnek, hanem a magadfajta köpönyegforgató, elvtelen agyhalottakat.
ómió
Pedig az efftársak ma már a migráncs internacionalizmusban "látják a jövőt"! Onnét az elmeosztályról! A korábbi proli internacionalizmusukat egyelőre "szüneteltetik"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.