Friss adatok érkeztek a hazai munkanélküliségről és foglalkoztatottságról. Nagy Mártonék szerint minden jó: megvédték a magyar munkahelyeket.

Áprilisban a munkanélküliek száma 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt. A 2023. február-áprilisi háromhónapos időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 27 ezerrel 197 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 4,0 százalékra nőtt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A férfiak körében a munkanélküliek száma 106 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal 4,1 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 91 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 4,0 százalékra nőtt.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 34 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 11,1 százalék volt. Az összes munkanélküli 17,2 százaléka ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 3,7 százalékra emelkedett, míg az 55-74 éveseké 0,2 százalékponttal, 2,9 százalékra csökkent.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,4 hónap volt, a munkanélküliek 33,8 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint (https://nfsz.munka.hu/) a nyilvántartott álláskeresők létszáma az egy évvel korábbihoz képest 2,6 százalékkal, 235 ezerre csökkent.

GFM: a kormány megvédte a munkahelyeket, 29 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma

A kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is megvédte a munkahelyeket, sőt éves alapon újabb 29 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma, így 2023 áprilisában a munkavállalók állománya 4 millió 710 ezer főre növekedett

- értékelte a legfrissebb statisztikai adatokat pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Mint hozzátették, 2010 óta már 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottság folyamatosan emelkedik, a 74,6 százalékos foglalkoztatási ráta meghaladja az uniós átlagot.

Legalább egy éve állást keres minden harmadik munkanélküli itthon, a kormány szerint minden remek, megvédték a magyar munkahelyeket

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a China Construction Bank (CCB) magyarországi fióktelepének ünnepélyes megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. április 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A munkanélküliek száma áprilisban 190 ezer fő volt, azaz egy hónap alatt közel 5 ezer fővel csökkent. A munkanélküliségi ráta így 3,9 százalékot tett ki, ami az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

A kormány intézkedései hatékonyan és eredményesen védik meg a családokat és a munkahelyeket.

Ezt segítik az államilag támogatott vállalati hitelek is, amelyek már több mint 3100 milliárd forint likviditási forrást tesznek elérhetővé a gazdasági szereplők számára. 2023-ban a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram, a Baross Gábor tőkeprogram és a Széchenyi kártya program, valamint a kamatstop összességében mintegy 2 százalékponttal járul hozzá a növekedéshez, a recesszió kivédéséhez és a foglalkoztatás bővüléséhez.

A kormány célja, hogy fenntartsa a dinamikus gazdasági növekedést és a magas beruházási aktivitást, 2030-ra jelentősen növelje a foglalkoztatottak arányát.

Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 500 ezerrel szükséges növelni a munkavállalók számát. A munkaerő-keresletet a kormány a magyar lakosság gazdasági aktivitásának növelésével, az inaktívak munkaerőpiacra történő bevonásával tervezi kielégíteni. Magyarországon ma több mint 300 ezer főre tehető a munkaerőpiaci tartalék lélekszáma, őket a képzések és átképzések erősítésével lehetséges bevonni a munkaerőpiacra. Jelentős potenciált jelent a 25 év alattiak és a 65 év felettiek aktivitásának növelése.

A kormány határozott elvi döntése szerint külföldi munkaerő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.

A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat célja is az, hogy az elhúzódó háborús helyzetben is tovább erősítse a magyar munkahelyek védelmét, a foglalkoztatás növelését és a munkaalapú társadalom megerősítését.

Forrás: MTI, mfor.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ha 3 hónapig regisztrálva van valaki a munkaügyi központnál, hogy munkát keres (magyarán: munkanélküli), akkor utána egyszerűen kiesik az egész rendszerből! Utána csináljon amit akar, már nyilván sem tartják, így nem szaporítja a munkanélküliek számát.
Ez az egész munkanélküliségi nyilvántartás pontosan olyan hazug, mint amilyen maga a maffia rendszer!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
""Megvédték...""--- tőlük!
Azért nincs nekik, viszont jut az idetelepülő akkusoknak! Hiszen azok nem a magyarok munkáját veszik el!
jancsipapa
@Philip Marlowe: Egyébként rövid idő alatt el lehet helyezkadni Persze annak,aki tényleg el akar A lehetőség adott. Majdnem minden területen dolgozót keresnek ...
csak úgy....
meló van szarásig - kár,hogy csak éhbérekért!
Csizmás Kond
Ismerek olyan embert aki egész életében munkahelyet keresett de soha nem talált magának megfelelőt...
Néro2
Akkor jó ha megvédték.
Valamilyen alternatív valóságban.
De hát ezeket a fitymákat tánc közben a zene nem zavarja.
Hihetetlen.
Ennyi barmot egy ilyen kis trágyadombon !
Csizmás Kond
@KisTehen: ...mongyuk azt én is elfogadtam volna...:)
Péter2
Ez amit állítanak, semmi más mint fikció, szokáshoz híven !
simmering73
@KisTehen: Téged is oda kéne hajtani az akkugyárakhoz. Vízhordó igásbaromnak.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 11:14 ☻ "Illibsi"! Nem fagyhatsz meg, ha előtte éhen halsz. Energiaválság pont ugyanannyira van, mint rezsicsökkentés, vagy mint unortodox gazdasági csoda, meg ahogy az európai gazdaság motorja is Magyarország. Pont ugyanannyira vannak "megvédve a családok", mint a munkahelyek, nyugdíjak vagy a forint megvédését, vagy bárminek a megvédését, amit ezek eddig megvédtek, abból köszönet nem lett. Semennyire b@zmeg. Ezek mind-mind kizárólag a primitív fideszes közönség számára készített kommunikációs frázisok, az ostobáknak való szómágia...
uploads.disquscdn.com/images/6bb201797b4593dcb2f0360db13dfffd32e00ea3f44050ec1124c1e0da6c7572.jpg?w=800&h=611
Már megvédtétek a magyar forintot, már megvédtétek a magánnyugdíjunkat, már megvédtétek az élelmiszerárakat... most már védjétek meg magatokat a bíróságon. EGY SZÓ MINT SZÁZ A KORMÁNY MUNKÁJA EGY KALAP SZART SEM ÉRT ÉS NEM IS ÉRT!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/293567282_1384465595366677_5239279438261612609_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=xcV56kS_vfoAX-K6c8l&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfANgg7o4Nm6yJkmMfoI2QicYyflP9sasQBQzTrt6d0viw&oe=647546F9
Emmersson71
@Philip Marlowe: Megint a "volna-propaganda"!
Eladott Ország
@Philip Marlowe: Mit köszönsz? azt, hogy Orbán és bandája Európa koldusházát teremtett az országból, és szégyen lett magyarnak lenni a világban?! Mond meg a bűnöző szélhámos román cigányodnak, hogy takarodjon innen a ruszkikhoz vagy kipcsakföldre veled együt b+, a magyar népet meg hagyja békén élni és nyugodtan dolgozni, mert úgy végzi mint a "Kárpátok Géniusza"!
csak úgy....
@Maccska: a helyet az,hogy te kurvára csoró tibim képzelödsz és hazudozol! :)
egy valódi vállalkozó nem itt verné a kaszát,mint te azt naponta...,te kecsketoszó,több nickes senki,buta senkiházi!
Béla333
Ha 3 hónapig regisztrálva van valaki a munkaügyi központnál, hogy munkát keres (magyarán: munkanélküli), akkor utána egyszerűen kiesik az egész rendszerből! Utána csináljon amit akar, már nyilván sem tartják, így nem szaporítja a munkanélküliek számát.
Ez az egész munkanélküliségi nyilvántartás pontosan olyan hazug, mint amilyen maga a maffia rendszer!
Nessy
Ez csak számítás kérdése. Ha valaki X időn belül 1,azaz egy órát dolgozott, már nem munkanélküli. A külföldön dolgozó is beleszámít a munkavállaló létszámba. Ma a statisztikai hivatal azt kérdezi, mennyi legyen?
csak úgy....
állás lehet,hogy van dögivel csak a pénz a biztonság és a megbecsülés hibádzik az 0rbáni munka alapu bixbaxba...,nem véletlenül húznak el magyarországról még a rokker33- ak is, akik aztán mint labanc csicska osztják az észt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.