Sem a Semmelweis, sem a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nem kaphat uniós pénzt, mert mindkét közalapítványinak mondott, valójában a Fidesz érdekeit szolgáló formában működő magyar egyetemet kihúzták az Erasmus+ egyik támogatási formájának nyertesei közül.

Fideszesek panaszolják: kihagyják őket az Unió pénzes programjaiból

A Műegyetem (és az ELTE) kimaradt ebből a fideszes lenyúlásból, most örülhetnek. Forrás: Pixabay

Az állami fenntartásban maradt Műegyetem továbbra is kaphat támogatást.

Az Európai Bizottság hétfőn hirdette ki az „Európai Egyetemek” kezdeményezéssel kapcsolatos 2023-as Erasmus+ pályázati felhívás eredményeit, amely a felsőoktatási intézmények szövetségeinek nyújt támogatást.

Három magyar egyetemet név szerint említ a közlemény – írja a hvg. Az E3UDRES2 nevű együttműködésben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a EUniWell-ben a Semmelweis Egyetem, míg az EELISA-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem neve található. Az első két intézmény nevénél a következő megjegyzés olvasható: „Az uniós költségvetésnek a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szembeni védelmet szolgáló intézkedésekről szóló, 2022. december 15-i (EU) 2022/2506 tanácsi végrehajtási határozatot követően a magyar 2021. évi IX. törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelővel, illetve az ilyen közérdekű tröszt által fenntartott szervezettel jogi kötelezettséget nem lehet vállalni.”

Ez a közalapítványi formában működő egyetemekre vonatkozó megszorítás, amely ilyen módon nem érinti az állami fenntartásban működő Budapesti Műszaki Egyetemet. A döntést a tagállamok hozták tavaly év végén, miután a magyar kormány nem tudta feloldani a közalapítvány alapítványok kuratóriumának összeférhetetlenségi problémáit. Sőt, ez a mai napig sem sikerült, ez azt jelenti, hogy egyelőre a következő időszakra vonatkozó Erasmus+ diákcsere és a kutatásfejlesztést finanszírozó Horizon Europe programokban sem vehetnek majd részt a közalapítványi formában működő magyar felsőoktatási intézmények.

Jövő hét végéig kellene a fideszes kormánynak a szükséges és elfogadott jogszabályokat eljuttatni az Európai Bizottságnak úgy, hogy ebbe az időbe még ezek értékelése is beleférjen. Erre Navracsics Tibor többször is ígéretet tett, de eddig semmi.

Néhány héttel ezelőtt egyetemi vezetők Brüsszelben egy fideszes rendezvényen panaszkodtak arra, hogy az európai egyetemek nem akarnak velük együttműködni és kihagyják őket a pénzes programokból, mert „problémás partnernek" számítanak.

Az Európai Egyetemek szövetségei egyébként lehetővé teszik a hallgatóknak, hogy diplomájuk megszerzéséhez több európai országban folytassanak tanulmányokat, ezzel pedig nemzetközi viszonylatban is növelik az európai felsőoktatási intézmények versenyképességét. A szövetségek már több mint 430 felsőoktatási intézményt tömörítenek 35 országból. Idetartozik az összes uniós tagállam, valamint Izland, Norvégia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország, sőt a 2023-as pályázati felhívás keretében a szövetségekhez közel 30 ukrán felsőoktatási intézmény is csatlakozott. A 21, fideszes alapítványi egyetemet sajnos kihagyták ebből a körből.

Forrás: hvg, education, Pixabay

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
És ezzel még nincs vége! Azt hitte a Kmalac, hogy majd ő fogja az oroszlán bajszát kitépni!
Jött a cicus és csapott (eddig) néhányat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
És ezzel még nincs vége! Azt hitte a Kmalac, hogy majd ő fogja az oroszlán bajszát kitépni!
Jött a cicus és csapott (eddig) néhányat!
namihami
@KisTehen: 17.35: Sajnos nem a magyar egyetemeket üldözi el! Csupán azokat a jóképességű diákokat, akiknek a zöme már most se itthon tanul, hanem a fizetni nem tudó és az eleve oda nem is alkalmas maradékot! Marad az a gyenge képességű réteg, amelyik majd a ""jövő reménysége"" lesz! Az Orbáni jövőé!!! Lényeg, hogy legalább a Fidesz logó és az X ismert legyen előttük!
izéke
@KisTehen: honnan te barom? Ugyanúgy itt marad a nyakunkon,nem mennek sehová. A többi egyetem kap forrást,amelyik állami fenntartású,,,,érted? Dehogy érted...
Qqberci
Hofi: "Megmondtam előre, ne menj fel a tetőre!"...
justhpeter
Addíg járt a korsó a kútra míg megizélték a vízhordó kolostormalacot. Az alapítványi egyetemek kúratóriumi fideSSesei kezdhetnek malackánál panaszt tenni. Az igaz, hogy ósdi ez a kiszorítósdi, de ebben az esetben telitalálat.
csak úgy....
jó ötletnek tünt,oszt lett belöle elkuratórium..
Menőmanó
Ezúttal ráb@sztak az orbáni seggnyalásra. Nem lehet mindig jól járni. Jönnek a sallerek meg a kokik, úgy kell nekik.
csak úgy....
@KisTehen: nem üldözik el,hiszen 0rbánnak csak a focira szánt milliárdokat kell a magyar egyetemekre átcsoportosítani! :)
Menőmanó
@KisTehen: Aztán hova üldözi, Moszkvába, Pekingbe, vagy Azerbajdzsánba?
Az egyetemet nem lehet elvinni, szerencsére le van betonozva, amúgy fidkányék ellopnák azt is.
kereső
Lehet menni orbánhoz, nyissa ki a bukszáját- hiszen azt mondta , "igérte", hogy a magyar állam megfinanszirozza az Ersmus+, és Horizont programokat. Lehet behajtani az igéretet, nem picsogni.
izéke
@kereső: szóljatok Horizontnak,nyissa az ablakot,pénz áll a házhoz mint Mézgáéknál :)))))
kereső
@izéke: :))))))))))))))))))))))))))))
Clavigo
Na. végre...!! Nem baj vazze ... Majd az Okosarcú Lölő ad "kőcsönyt ",,a bankholdingjából...
Nyírfa
Majdnem sírtam...szegény fideszesek, most mi lesz?
jáger laszló
Fel vagyok háborodva!!
Hogy hogy nem fogunk kapni semmit!!
Ezt +jegyzem!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
drrotf
Már őket is?Akkor jogos a kérdés hogy hol a pénz,Viktor?
Toller Béla
És akkor az egyetemi autonóiárl, a szenátus jogairól, az egyetemi demokráciáról (egészen ppontosan, ennek teljes hiányáról) még nem is beszéltünk !
ómió
Pénzt!? Hogy kaphatnánk, ha a korruptbolsi brüsszeli efftársak ellopták!?
Peller Anikó
@drrotf: Hol a pénz?? Hátitte,

– Saját nevén van a budapesti XII. kerületben a Czinege utcában egy háza, amit 2002.májusában vásárolt 75 millióért, 183 nm, 1300 nm telken.
A házat 2004.I-2005.XII. között 90 millióért átépitették 420 nm-re.
– 2001-ben vásárolt Erdélyben Zetelakán egy kastélyt, többszáz hektár földdel.
– 2013-ban vásárolt egy házat Felcsúton 18 millióért, ahol felesége és apja házával a 3 házat egybenyitották, 7000 nm-en, és elöttük van Lévainak 6 ha földje.
– 1993-ban a Fidesz Székház eladásából 697 millióért vásárolta meg apja bányáit.
– 1997-ben Felesége nevére vásárolt 8 har szőlőt Tokajon, melyre Orbán 2001-ben 41 millió forint állami támogatást adott.
– 2001.IX. Felcsúton felesége nevére házat vásárolt, 2677 nm-en.
– 2008.VIII-ban a XI.kerületi Gellérthegyen 91 nm-es lakást vett Orbán Ráhelnek, 40 millióért.
– 2011-ben a mellette levő 66 nm-es lakást is megvette fiának Orbán Gáspárnak, Garancsi nevére Orlay u 3. 2.emelet.

– 2001.IX-2010.IV. között 38 ingatlant vásárolt felesége nevére.

– 2011-ben apja Orbán Győző nevére vásárolta meg a hatvanpusztai József főherceg majorságát 13 hektáron, 5 műemlék épülettel és víztoronnyal.
A hatvanpusztai majorságot 2012-ben felújitották és átépitették többszáz millió forintért Lévai Anikó vezetésével, az összeg az Átlátszó.hu nyomozása során bebizonyosodott, hogy csaknem 255 millió forint volt.
– Pintér Sándorral közösen vásároltak egy horvátországi szigetet, az Adriai tengeren.
– 2013-ban szintén apja nevére vásárolt az alcsútdobozi Rézhegyen örökpanorámás nyaralót 44 millió forintért.
– 2016.III. Orbán eggyik barátja Bőjte Csaba egyházi személy nevére vásárolta meg a gyergyószárhegyi Lázár Kastélyt.
– 2013-tól Tiborcz István nevére vásárolta: a keszthelyi jachtkikőtőt, fűrdőház, recepció, bár 515 nm, részben állami bankhitelből a keszthelyi kikőtő és a Via Hotel között 20.5 ha területen 175 luxusapartmant épitenek,
– 65 ha földet Mányban, 497 millióért, és 193 ha, 261 millióért Bicskén.
Peller Anikó
Megitte,

– 2015.I. pálinkafőzdét vettek Felcsúton.
– 2014.XII. Seregélyesi Kastélyt.
– 2015.IX. a volt Postabank Székházat a budapesti József Nádor téren.
– Informatikai cégeket.
– 2015.IX. bodajki Hochburg – Lamberg Kastélyt, 29 M-ért.
– 2015.XII. turai Schossberger báró Kastélyát, 10 hektár parkkal, 98 szobával, pálmaházzal, 200 millióért.
– 2016.II. zuglói városligeti fasorban Spitz Villát, 40 szobás.
– 2016.X. Mahart Székház Tropicana épűletét, 2 milliárdos állami hitelből.
– 2016.XI. komáromi ipari parkban ingatlant, 1 milliárd forintért.
– 2016.XII. visegrádi Kastélyszállót.
– 2017. Dorottya utcában és a Nagymező utcában Luxushotelt illetve Pollack Mihály téri Mélygarázst.

'A Don corleone eltulajdonított vagyona 3800-4000 milliárd forint+svájci és offshore bankszámlák. Feltételezhetően több ellenzéki párt szerint a Bánnak személy szerint 303-305 milliárd a becsült lopott vagyona. Milliárdokat loptak el elsősorban az EU-tól kapott pénzekből, a magyarországi közpénzből, a magánynugdíjból és mindenből amiből csak lehetett. Ezek egy része felesége, apja, Tiborcz I. és strómanjai, Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Hernádi Zsolt, Nyerges Zsolt, Szima Gábor, Leisztinger Tamás, Tarsoly Csaba, Szijj L., Paár A., Barkász S., Kékessy D., A. Vajna, Habony Á., Vitézy T. nevén van. A Bán a pénzét svájci és hongkongi bankokban tartja, teljesen titokban. Miközben eltűnt a szemünk elől a 96 000 kg fekete szén ami a Tolcsi őrizete alatt volt egészen 2011 júniusáig '

Nemis tudom hol kéne keresni a manyupot és az Eu támogatásokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.