A GFM-államtitkár szerint eredményes intézkedéseket tett a kormány az infláció leszorítása érdekében.

Az infláció leszorítása érdekében a kormány számos eredményes intézkedést tett, döntött egyebek mellett a kötelező akciózásról és a Gazdasági Versenyhivatallal közösen elindította az online árfigyelő rendszert

- mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Miközben háromszor akkora a magyar infláció, mint az uniós átlag, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ünnepli magát

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára. Fotó: MTI/Soós Lajos

Lóga Máté hangsúlyozta: a háború és az elhibázott szankciós politika komoly károkat okozott nemcsak a magyar, hanem az európai gazdaságban is, ebben a helyzetben a magyar kormány a legfőbb hangsúlyt a munkahelyek és családok védelmére helyezte. Emellett kiemelt cél az infláció letörése, egyszámjegyűre szorítása, valamint a magas kamatkörnyezet, illetve a lassuló hitelfelvételi kedv trendjének megtörése, a hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállítása – tette hozzá.

Mindez összetett feladat elé állította a kormányt, ezért gazdaságvédelmi akciótervet hoztak létre – idézte fel az államtitkár.

Lóga Máté az intézkedések közül kiemelte egyebek mellett az áramárplafon bevezetését azokban az iparágakban, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják az inflációra.

A kormány mintegy 5000 vállalkozásnak biztosította, hogy ki tudjanak lépni az extrém magas áron kötött fix áramszerződéseikből, és megawattóránként legfeljebb 200 eurós áron juthassanak áramhoz. Ezzel az érintett vállalatok jelentős tehertől szabadulnak meg, és javul a versenyképességük – hangsúlyozta.

Az államtitkár jelentős lépésként értékelte a SZÉP-kártya kedvezményes keretének kibővítését 450 ezerről 650 ezer forintra, így a munkáltatók adókedvezménnyel utalhatnak újabb 200 ezer forintot dolgozóiknak augusztus 1. és 2023. december 31. között.

Ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket a családok hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatják – emlékeztetett.

Lóga Máté kiemelte, hogy

augusztus 1-jétől az élelmiszerek 15 százalékos kötelező akciózása is segíti a családokat és az infláció letörését.

A SZÉP-kártya kedvezményes keretének megemelése bővíti a turisztikai keresletet, a felhasználási lehetőség kibővítése pedig számottevően javítja a családok vásárlóerejét. Az intézkedés várhatóan növeli a fogyasztást, így segíti az élelmiszeripart, végső soron pedig hozzájárul a magyar gazdasági teljesítmény növekedéséhez és a munkahelyek megvédéséhez – összegezte.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy a beruházások további erősítése érdekében újabb támogatásról döntött a kormány. A Széchenyi Beruházási Hitel maximális hitelösszege a korábbi 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedett, és a lízingkonstrukcióban igényelhető összeg szintén a duplájára, 200 millióról 400 millió forintra nőtt augusztus 1-jétől.

Ismertette, hogy az idén elindult Széchenyi Kártya MAX+ Program keretében július 31-ig közel 30 ezer kérelem érkezett mintegy 1200 milliárd forint értékben, amelyből 600 milliárd forintnyit már le is szerződtek.

Lóga Máté hozzátette, hogy a Széchenyi Kártya Program a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal együtt mintegy 1,2 százalékponttal járul hozzá idén a gazdasági növekedéshez, így a munkahelyek megőrzéséhez.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Tehát mással fizettetik meg a kontárságukat, és párhuzamosan kiépítettek egy bolsi típusú megfigyelőrendszert.
Semmi nem indokolja a háromszoros brutális orbáni-inflációt, csak a hazaáruló kontár kormány ,,munkássága".
@infinity: Tényleg annyira buták, hogy ezt sem értik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
infinity
"Miközben háromszor akkora a magyar infláció, mint az uniós átlag, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ünnepli magát" sikergazdasággként.

Buta paraszt fideszesek, meg van a napi betevőtök!
Aki Én
Tehát mással fizettetik meg a kontárságukat, és párhuzamosan kiépítettek egy bolsi típusú megfigyelőrendszert.
Semmi nem indokolja a háromszoros brutális orbáni-inflációt, csak a hazaáruló kontár kormány ,,munkássága".
@infinity: Tényleg annyira buták, hogy ezt sem értik.
infinity
Ti tényleg nem fogjátok fel, hogy én Isten embere vagyok? (én sem értem miért, de megelégszem, azzal, hogy Isten tudja... Isten már csak tudja!)
Rosszul hangzik? Az jó!
Minél rosszabbul hangzik, annál jobb!
Ti ezt nem értitek, de nem baj - értetek is feláldozta magát Jézus; lehet élni és visszaélni ezzel!
infinity
Ha nem értenéd, bűnös vagyok és meg akarom tagadni magam, de Isten nem engedi!
Én nem akartam ezt az egész dzsuvát - Isten és az Ördög céltálájában lenni -, de ezt hozta nekem a sors.
Szar az élet? Rájöttél hirtelen? Üdv a kluban!
drrotf
Intézkedést lehet hogy tettek, de hogy eredményeset nem az nem biztos, mert mindennek az ára még mindig az egekbe tör!Egyébként Orbán beszélt az inflációval, hogy neked most csökkenned kellene , mert én így határoztam, vagy csak úgy eldöntötte magában, mint szokta, hogy mostantól meg csökkenni fogsz, mert én így akarom!Nincs több duma!Punk tum!
balos
@drrotf: Ez már lassan történelem!A Mohácsi vészt másolja a geci és csapata,de hol van ez a háború?A fejükben,ahol az agy helyét a sötét z-űr vette át!
teuton
Engem csak az erdekelne, hogy masik EUs orszagokban miert csak 3-5% az inflacio, ott nem hatnak a szankciok meg a magas energiaarak? Es a banki kölcsönök kamatai is csak 4-5%...
Eladott Ország
És még meddig lesz a legnagyobb inflációnk az EU-ban?! Az üzemanyagok adója akkor kerül EU-s minimumra, ha 430 lesz egy euro! Kuszaszem 2.000 mrd Ft hiányt hoz össze idén, a tavalyi 500 mrd Ft után! ALSÓ HANGON! És az illlibernyákok képesek a 300 mrd-ot alapítványokra, meg az MCC-re fújni?! A maffia kormány 2020 óta már a 20.000 mrd Ft deficitet karcolja! Az államadósság 50.000 mrd Ft felett! 2010-ben hogy fújtak a 20.000 mrd Ft-ra, amit megfejeltek még 150 %-kal! 2024-ben csak az államadósság kamataira 3.000 mrd Ft fog elmenni! Amennyi 2011-ben einstandolva lett az magánnyugdíj pénztárakból! Kit nézel hülyének idióta Down- kóros fejű Mátéka?! Azért ne feledd, a többség nem olyan segghülye mint te vagy!
Infláció az EU-ban 2023 május
www.datawrapper.de/_/ncNfn/
Infláció a visegrádi államokban 2022 - 2023 május
www.datawrapper.de/_/vEcCL/
Infláció Nyugat-Európában és nálunk 2022-2023 május
www.datawrapper.de/_/3CK8O/
infinity
Én megölném mind, de fizikailag képtelenség ennyi embert megölni, ezért Isten öli meg őket.
Az biztos sokkal jobb!
Ti szarfaszúak ez vicc volt - úgy volt vicc, hogy nem volt az!

Én úgy szoktam viccelni, hogy kurvára nem viccelek...

Soha semmivel nem viccelek - soha semmivel!
infinity
@KisTehen: Látom tetszik az illibbkány - Bangóné óta tudjuk, hogy ti patkányok vagytok. Ő mondta ki előszőre, amit mindenki gondol rólatok.
És te ezt próbálod lenyúlni, kecskebaszó!
infinity
@KisTehen: Nem - ti vagytok a patkányok!
infinity
Öld meg mind, Isten majd szétválogatja!
infinity
@KisTehen: Te már halott vagy, csak még nem tudod.

(nagyon béna lehetett. a nyaralásod, geci!)
simmering73
De nem utalnak a szép kártyára többet. Mert "csak" adható. Tehát nem adnak - pl az állami szektorban. Csak a minimum kötelezőt nettó 160 ezret. Azt is úgy, mintha a fogukat húznák.
Kovács Máté
basod fenyezitek magatokat szarnatok egymas nyakaba basod
namihami
""...a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ünnepli magát...""
Legalább mégiscsak valaki! Ha már senki más!
Nessy
Ünneplik az unió legmagasabb inflációját, ÁFA kulcsát, legalacsonyabb bérét. Csupa leg, leg, leg!
jáger laszló
Mi lesz a költségvetés bevételi oldalával,ha lecsökken a bevétel a csökkenő infláció miatt!!??
Máris lehet aggódni uraim!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Na, majd az efftársak, "tesznek még rá"!!
tothjani
Nagyon kellene már valami üzemanyag árfigyelő rendszer is, mondjuk lehetne a neve hol tankoljak.
Lassan az üzemanyagra is ráférne némi árcsökkenés!!
Havanagi
"...a háború és az elhibázott szankciós politika..."hazug retkes tolvaj dagadt ez is.Nagyon is jól járt a kormány ezzel a magas inflációval, a több milliárd ÁFA bevétellel és mindent a magyar emberek fizettek meg.Ezt is,mint az ország kifosztását, tudatosan csinálta.Csak a sok séla szopja be a hazug dumát.Ezeknek iskolába kellett volna járni és nem mellé,mert így a világon semmi nem ragadt rájuk.
simmering73
Akciózás eddig is volt, amiket mind a vásárlókkal fizettetnek meg mert megemelik a többi árát. A szépkártyára csak adható a plusz pénz, amit a munkáltatónak kell kigazdálkodni. Összességében nagy segítség ez a családoknak, mikor az ő f@szukkal verik a csalánt. A haramiák meg jót röhögnek a markukban.
rakitics41
Képzeljük csak el , ha nálunk is annyi lenne az infláció akkor mit csinálna Nagy Marci minisztériuma?Lehet hogy három napid tartó országos dínom- dánomot tartana a miniszter és csapata!
Ezodabasz
0rbánt nem érinti az infláció! Annyi fizetésemelést kapott(kitől???) amennyit a valódi munkát végző emberek nem keresnek meg egy hónap alatt! Összfizetése jelenleg havi bruttó 5,7 millió forint. Honnan van ez a pénz? Ezen miért nincs valami ársapka? Azért fizetjük ezt a bunkót, hogy röhögve kizsákmányoljon egy országnyi embert? Politizáljon valódi munkavégzés után, társadalmi munkában ha ez a mániája!
Ezodabasz
Ez egy jó mondás: "Ha próbára akarod tenni egy ember jellemét, akkor adj neki hatalmat." (Abraham Lincoln).
Kiegészíteném: Csak annyi hatalmat adj amit még vissza tudsz venni, mielőtt még késő lenne...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.