Az M2-esen 200-al száguldozó sofőrt már le is tartóztatták. Az ügy kivizsgálása során viszont az akcióban résztvevő rendőrök is bajba kerülhetnek.

Szakértő az autósüldözésről: Szabálytalan lehetett a rendőr, sokba kerülhet neki az ámokfutó megállítása

Kép: Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság / Facebook

Az M2-es autópályán menekült a rendőrök elől egy Mercedes sportkocsi, amit nagyon látványos módon kényszerítettek megállásra a rendőrök augusztus első napján – írtuk meg mi is. A történtekről kérdezett szakértőket a Telex, válaszukból pedig kiderült:

Valószínűleg nem szoríthatták volna le a rendőrök úgy az ámokfutót, mint ahogy az történt.

Az egyik rendőrségi szakértő arról beszélt a lapnak, hogy az ilyen típusú intézkedések során a rendőröknek egy hatvanoldalas, nem nyilvános módszertani útmutatót kell követniük; ez alapján pedig úgy látja, sem ütközéssel, sem leszorítással nem kényszeríthetnek megállásra egy szabálytalan autót a magyar rendőrök.

Ezért az akcióban részt vevő járőrök akár bajba is kerülhetnek az ügy kivizsgálása során.

Elmondása szerint az is problémás, hogy más, ott lévő rendőröknek nem sikerült visszatartania a többi autóst, akik így közvetlen közel kerülhettek a veszélyes akcióhoz. Egy másik nyilatkozó szakértő éppen ezt emelte ki: az ilyen akciófilmbe illő jelenetek olyan balesetekhez vezethetnek, melyek kimenetele beláthatatlan.

További probléma, hogy a rendőrség szolgálati autóin évek óta nincs casco biztosítás.

Ezért az eset belső és bírósági kivizsgálásának eredményén múlhat, hogy az összetört rendőrautókban keletkezett károkat kinek kell megtérítenie. Ha a rendőröket elmarasztalják, akkor a kárösszeg egy részét a fizetésükből vonhatják le, de a fegyelmi eljárásnak akár súlyosabb következményei is lehetnek.

Jogosítványa sem volt

Az ámokfutó egyébként soha nem rendelkezett jogosítvánnyal, és rendszeres jövedelme sincs. Ráadásul többször is állt már bíróság előtt eltiltás hatálya alatti járművezetés, illetve egyéb bűncselekmények, vétségek miatt

–írja a Fővárosi Törvényszék közleményére hivatkozva a 24.hu. Hivatalos személy elleni erőszak bűntette, közúti veszélyeztetés bűntette, rongálás és eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével gyanúsították meg a férfit. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával, és elrendelte a férfi letartóztatását harminc napra.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Kedves Szagértő Úr!
Ön szerint mit kellett volna csinálni? Kergetni, amíg ki nem fogy a nafta a kocsijából vagy amíg nem okoz balesetet teljesen egyedül?... Esetleg amíg halálra nem gázol valakit?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
az anyjuk picsáját...egy jobb amcsi rendőr is pont ezt csinálja...meg a többi ország zsaruja is, akikről nem készül film...mijafasznak az erős, nagy sebességre képes rendőrautó, ha nem ennek a seggluknak az az elfogására..méghozzá úgy, ahogy történt.

Azok, akik ítélkeznek felette, az esemény idején pont az orrukat túrták a büfében a káváscsésze felett.
Qqberci
Kedves Szagértő Úr!
Ön szerint mit kellett volna csinálni? Kergetni, amíg ki nem fogy a nafta a kocsijából vagy amíg nem okoz balesetet teljesen egyedül?... Esetleg amíg halálra nem gázol valakit?...
SÍva
Kinek a valakije a vezetői engedély nélkül gyorshajtó, hogy már megkezdték a szerecsen mosdatást? Jaj, tényleg a rendőr hibázott? Kedves "szakértő" Hát a gyorshajtó? Talán ezzel kellett volna kezdeni és nem a rendőröket cseszegetni mert tették a dolgukat!
ittott
szakértő elvtárs menj a büdös kurva anyádba.
vacsi
A rendőrök nagyon helyesen jártak el. Ha nem így tesznek, és ez a féreg megöl valakit?! Pl. a kedves szakértő gyerekét, akkor is ezt mondaná?!
csak úgy....
@Shikari: miböl ,te ágrólszakadt portás? -pintér most jót röhögött rajtad,te belügyminisztérium ingató! :) te kordonbontó ...
jancsipapa
Remélem legközelebb egy ilyen ( ezt) szakértőt gázol halálra a "versenyző"...
Sakk Matt
Egyetértek, ki kellett volna lőni az autó kerekét!
jáger laszló
Végén még a Bel Ami rendőr is bajba kerülhet ,mert nem lőttek!!!??
Hát várjuk ki a végét!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
@Maccska: meg anyádnál sincs szarabb,de hogy jött most ez ehhez a cikkhez? Hol olvastál te itt most bármiféle politikai utalást vakegér?
Qqberci
@Maccska: Csak a maccskák. De azok nem is emberek...
csak úgy....
@izéke: @Qqberci: mikor @Shikari: tibink hirtelen lemegy totál örültbe, akkor mindíg @Maccska: vá változik , ez a tudathasadásából származik!
csak úgy....
@izéke: @Qqberci: figyeljétek meg,hogy hamarosan kecskézni kezd...,mint egy tályékozott,tanult, szakértelemmel rendelkezö ,született kecskebaxó!
rücsü41
A rendőrök a gépkocsijaikkal az úton közlekedők életét is veszélyeztették az üldözött elfogásakor, mert a kocsit beszorító járművek irányítás képtelenné váltak., és ezt nem engedi a törvény.Azt is lehetett hallani az első adásokban, hogy az üldözött kocsi neki ment a rendőr autónak, de a felvételről jól látható volt hogy ez nem igaz.Végül a későbbi adásokba ez már nem került be, helyesen korrigáltak a tévékben.
izéke
@rücsü41: akkor áruld el mr.jóltájékozott,hogy mit kellett volna csinálniuk? Altatódalt kellett volna nyomatniuk a hangszórókon,hogy hátha lenyugszik és elalszik? Akkor meg az lenne a baj,hogy azzal veszélyeztetik a mások életét. Az adott események alakítják ki az alkalmazott stratégiát,nem lehet minden esetre egyenszabályt húzni mivel minden eset más,így a megoldás is,szerintem.
Qqberci
@csak úgy...: A tudathasadást elő lehet segíteni egy kisbaltával is...
NKF
Hülye Szakértő Úr! A rendőr lesz a hibás mert nem halt hősi halált!
A rohadékot meg a végén felmentik! Aztán jön majd Gyuri bácsi és elintézi a kárpótlást!
szaboria1
A neve elhallgatását kérő szakértő, na ez a nem semmi. Mert akkor ne foglaljon állást. A közlekedési morál mára sajnos nagyot romlott. A rendőrök használták a megkülönböztető jelzésüket igy a forgalomba részt vevő autósóknak kötelező utat engedni.
Toller Béla
Ha a jól felszerelt és remekül kiképzett magyar közúti rendőröknek nincs más lehetőségük, akkor így kell elfogni az ámokfutót! Matroszov gárdista is a saját testét használta a kézigránát helyett ! Ehhez nem fér kétség, csak az újságírói butaság és egyes oksokodó íróasztal-tudósok vonják ez kétségbe a népszerűség kedvéért ! De azért a biztonságra adni is kell ! Néha pénzt is !
kereső
"Az egyik rendőrségi szakértő arról beszélt a lapnak, hogy az ilyen típusú intézkedések során a rendőröknek egy hatvanoldalas, nem nyilvános módszertani útmutatót kell követniük; ez alapján pedig úgy látja, sem ütközéssel, sem leszorítással nem kényszeríthetnek megállásra egy szabálytalan autót a magyar rendőrök."-érthető. A rendőrnek a 60 oldalas módszertani!!! útmutató szerint nincs joga!! kikényszeriteni , hogy egy ámokfutó megálljon. Mit csinálhat a rendőr? Integethet, hogy álljon meg? Vagy még azt sem? Mert esetleg a szabálytalankodó, a mások testi épségét veszélyeztető megijed?
almalibre
A szokásos szitu, valaki elvégzi rendesen a munkáját, akkor megjelenik valaki, aki azt mondja: Igen, de nem úgy kellett volna...
Peller Anikó
@almalibre: Igaza van a kekecnek, mert le is lehetett volna lőni. De a rendőrök csak leszorították és nem lőtték fejbe se.
rücsü41
@Toller Béla: Azt a hírt is vedd figyelembe, hogy az ilyen esetekre a rendőrség szerint 60 oldalnyi szabályt adtak ki, és azt gondolom, hogy nem ez a megoldás volt az amit itt alkalmazni kellett, mert ember életeket még rendőr sem veszélyeztethet egy bűnöző elfogásakor!Ha már a rendőrség is vizsgálja az eset szabályosságát, akkor lehet hogy valamit még sem úgy kell csinálni, ahogy a rendőrök eljártak.
namihami
Bravo Szakértő mekkmester! Jó, hogy vannak ilyenek, mint te is! Gondolom, hogy pl a Nógrádyval egyhelyen sikerült a szakmai tudásotokat megalapozni!
SÍva
@kereső: Lehet, hogy a 60 óldalas útmutatót kellett volna rádobni hátha megáll és elolvassa! Bírom én ezt a szabályozást! Semmit sem szabad használni ami esetleg segítene a bűnözők ellen! Azt kérdezte tőlük valaki, hogy azoknak az embereknek saját szabálykönyvet adtak ki amiben leírják nekik mi mindent tehetnek meg büntetlenül?
kereső
@SÍva: Foglakozzunk már azzal is, hogy ez a senkiházi jogositvány nélkül, rendszámtábla nélküli mercedessel száguldozott, minden kresz szabályt megszegve. Na, ha majd ezt tisztába teszik, hogy hogyan kellett volna közlekednie a közúton ennek a mercedesnek, akkor majd elő lehet venni a módszertani útmutatót IS!!!Nem lehet, hogy az a rossz??
SÍva
@kereső: Szerintem félre értetted a mondandómat! Az bűnözők saját szabálykönyvére utaltam amit a jogászok nekik szerkesztettek, hogy hogyan úszhatnak meg dolgokat szinte büntetlenűl.
Aki Én
@Maccska: 18:29 Ezt mondd a közel 10 évig libsi alelnök gazdádnak, te elmeháborodott balfasz!
Yoda69
nem hiszem el hogy vannak ilyen kreten szagertok. Vegre van egy tokos rendor, aki tesz is valamit a mottojuk szerint, miszerint "Szolgalunk es vedunk". Teljesen jol csinalta amit csinalt, profi modon, szolgalta es vedte a tobbi embert ettol az amokfutotol, akinek meg jogositvanya se volt.
Es hogy nincs casco? Na es? A teljes koltseget az amokfutora kell haritani, ha nincs penze, akkor meg eladni a Mercit, abbol futni fugja a Skoda javitasa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.