A szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt történtek már előrevetítették, mi vár ránk 2023-ban. Miközben az egész ország a másnapi szentestére való előkészületek lázában égett, a kormány különös karácsonyi meglepetéssel szolgált – írja az Mfor.

Orbán Viktor csúnyán melléfogott: Csupán egy jóslata jött be 2023-ban

A lap szerint 2022. december 23-án este 11 óra környékén megjelent a Magyar Közlönyben az extraprofitadókról szóló rendelet módosítása, amely a gyógyszergyártókra egy árbevétel-arányos különadót rótt ki.

Hamar kiderült, miért kellett az ötödik Orbán-kormány megalakulása utáni napokban a hazai gazdasági szereplők jelentős részét – bankokat, biztosítókat, nagy kereskedelmi láncokat, energiaipari és kereskedőcégeket, telekommunikációs vállalatokat és légitársaságokat – érintő sarcolásból akkor kihagyott gyógyszergyártókat is extraprofitadóval sújtani.

Méghozzá azért, hogy a 2023-as központi költségvetés GDP-arányos hiánya ne legyen magasabb az előirányzott 3,5 százaléknál.

Ez a toldozgatás-foldozgatás aztán az idei évet végigkísérte. A 3,5-ből hamar 3,9 százalék lett, október elején pedig 5,2. Az eredetihez képest szokatlanul nagy elszaladást a kormány a jelentősen megemelkedett kiadásokkal magyarázta, de azt valójában két tétel okozta, a rezsivédelemre és a honvédelemre fordított összegek növekedése.

A lap emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktorék nem tudtak kibújni a bőrükből, Brüsszelt tették felelőssé azért, hogy a magyar honvédelmi kiadások a GDP 2 százalékáig srófolódtak, mondván, Magyarország évek óta kéri az Európai Bizottságtól az uniós határok védelmére fordított határvédelmi költségek megtérítését, amelyek összege eléri a 650 milliárd forintot.

Merthogy hiába nevezte a kormány féltucat 2022-es rendkívüli teljesítményei egyikének Orbán az egy évvel ezelőtti karácsony előtti szokásos nemzetközi sajtótájékoztatóján a megállapodást az uniós pénzekről ma már tudjuk, hogy egészen az idei év végéig kellett várnunk arra, hogy felszabadítson forrásokat Brüsszel, s akkor sem az egész kontingenst, hanem annak csak egy, 10,2 milliárd eurós, vagyis jelenlegi árfolyamon mintegy 3800 milliárd forintos részét.

A költségvetés hiánya sem ugrott volna meg ennyire, ha valóra vált volna Orbán azon célja, hogy Magyarország kimaradjon az európai recesszióból. Egészen májusig hitegetett a már akkor is a kormány első számú gazdaságpolitikusának számító Nagy Márton, hogy a GDP 2023-ban 1,5 százalékkal lesz majd magasabb a 2022-esnél. 

Ehelyett a második negyedév is mínuszos lett, méghozzá akkora mértékű, 2,4 százalékos, hogy az már bizonyossá tette, nem jöhet ki a Nagy által megálmodott 1,5 százalékos gazdasági növekedés.

De nemcsak a GDP-k összevetésében lettünk sereghajtók. S itt most nem a beruházások, az ipar és a kiskereskedelem többször is két számjegyűre rúgó negatív mutatóira utalunk, hiszen éppen ezek a tényezők idézték elő a GDP zuhanását. 

A másik minket, polgárokat nagyon is érzékenyen a 46 százalékot is elért élelmiszerinfláció alapján joggal mondhatni, húsbavágóan érintő negatív európai uniós rekorder mutató az infláció volt. Amelynek éves szintje ugyan a januári, több mint negyedszázada nem látott magas, 25,7 százalékos szintről novemberre 7,9 százalékra csökkent s decemberben akár a 6 százalék közé ereszkedhet, ez még nem változtat azon a tényen, hogy még mindig a legmagasabb a 27 tagállamot számláló EU-ban.

Mindössze Orbán lehet elégedett, miután egy éve még azt mondta, szeretnék a következő év decemberére egy számjegyűre csökkenteni az inflációt, s ez már két hónappal korábban, októberben megvalósult.

Bár ezt a kormány hajlamos lehet úgy interpretálni, hogy a piac elismerte a teljesítményét, ennek valójában a meglepően kedvező nemzetközi hangulat a fő oka, amit még az Izrael és a Hamász között októberben kitört véres konfliktus sem rontott el.

Forrás: mfor

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cherry
Ez a zsiros elmebeteg csak egyet tud lopni de azt profin,,,még azt sem hiszem el neki ,, ha boldog Karácsonyt kiván,,,az is milliókba kerül a népnek,,,,,
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Másol
amikor ferko táncolt a karmelitában ahogy brüsszelböl fütyültek eltörte a maga varázsgömbjét nagy mesélö
Cherry
Ez a zsiros elmebeteg csak egyet tud lopni de azt profin,,,még azt sem hiszem el neki ,, ha boldog Karácsonyt kiván,,,az is milliókba kerül a népnek,,,,,
human
@KisTehen: A meleg Szájer Józsitok alaptörvénye ugrik be a toldozgatásról. Évente nyúlkál bele a gránitszilárdságúba.
Cherry
@KisTehen: Nem a te retkes pénzedböl teszik,, te kis szaros senki, mid van neked meg OV nak csak a csupasz segge EU nélkül te elmebeteg megdöglenél, meg ez a zsiros pöffeteg is vékonylenne, mocskos tolvaj szemetek, takarodj már a román putridba, még az ünnepen is uszitasz te retek??? becsületed niincs te alkesz proli,,,,,
Eladott Ország
@KisTehen: Magyarország az EU gazdaságának , azaz GDP-jének 0,8 % át, lakosságának a 2,4 % át adja. Vicces, hogy egy ilyen jelentéktelen törpeország meg tudja bénítani az uniós döntéshozatalt, mert nem 50 % +1 , hanem 100 % szavazatra van szükség minden döntéshez. Ez olyan, mintha a parlamentben lenne egy egyetlen képviselős mikropárt, és nélküle semmit sem lehetne megszavazni. Ezt jól elbaszarintotta az EU. Na persze az unió, illetve elődje, a közös piac, az Európai Gazdasági Közösség (EGK) jogelődje az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) , Montánunió eredetileg fejlett nyugati demokráciák szövetsége volt , akkor még nem számítottak rá, hogy egyszer majd elmaradott keleti országok is tagok lesznek. Ha az EU nem lenne töketlen, lezavarnák gyorsan a 7. cikkely eljárását, lehet most már bőven meglenne a kellő támogatottsága még a lengyeleknél is, aztán megfosztják Magyarországot a szavazati jogától és probléma megoldva. " Nem szól már a ruszkik haza finom lett a Putyin f@sza. ( Ismeretlen költő)
uploads.disquscdn.com/images/c14502ae537fb2880b67801fb1788f57b0b7d52129934f46a36504adabca0afd.jpg?w=800&h=840
aqua40
Több milliós fizetéssel ne jósoljon, és ne kérjen drága nyomda technikával elküldött levelekben tanácsot a polgároktól, dolgozzon meg a béréért.
balos
@aqua40: Ezzel azt szeretnéd mondani,hogy nem dolgozik?Pedig éjjel nappal azon "fáradozik",hogy melyik üvegzsebű csicskáját tömje tele az adónkból!A külföldi despotáinak is igen jól osztogatja a lóvénkat!
Sámannus
Bassza meg ez a köcsög szójjon mán a Dunának is, mer ott is árhullám van ám!
rücsü41
Orbán nem csak ígérgetni nem tud, de ezek szerint jósolni sem !Szerintem azért választják újra meg újra, mert azt gondolják az emberek, hogy addig te innen nem mész haza amíg egyszer be nem jön az amit jósoltál.De az is lehet hogy ezt nem az emberek gondolták így hanem maga az Úr, Orbán Viktor.
Sámannus
Kelet-Európa legsötétebb barakkja vagyuk bizony.
Másol
@simmering73: miért én vagyok a cimzett zavar van az eröben az irásom után
FLETÓ
@KisTehen: Én ugyan nem állok szóba vele! De ez a megszólítás nagyon találó: @Dollárért Eladott Ország: !!! Javaslom, mindenki így említse meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.