Kellemetlen meglepetést jelentett Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos számára, hogy múlt heti magyarországi látogatása idején a magyar kormány emberei meghívása nélkül akkor is követték, amikor Bag községben nem hivatalos találkozója volt a Bagázs civil szervezet tagjaival – írja a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap pénteken.

"Szárazon közölték, hogy az emberi erőforrások minisztériumától vannak, és szó nélkül Jourová széke mellé tolták saját székeiket" – festi le a lap "Jourovát figyelték Orbán emberei" című írásában azt a jelenetet, amikor a tárca képviselői a bagi találkozón megjelentek. Jourová megjegyezte: a találkozó tényét a magyar hivatalokkal, még Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, Orbán Viktor bizalmasával sem közölte, "Balog emberei mégis megjelentek Bagon".

A biztosnak meggyőződése, hogy "a négy ellenőrt" elsősorban nem az ő személye érdekelte, hanem az, hogy mit mondanak neki a civilek. Ez szerinte megfelel annak a trendnek, hogy az Orbán kormány egyre inkább megszorítja a civil társadalmat, és a külföldről finanszírozott civil szervezeteket Magyarország ellenségeinek tekinti – állítja Jourová. Éppen a magyar kormánynak a civil szervezetekre gyakorolt fokozódó nyomása volt Jourová magyarországi útjának egyik oka – mutat rá az újság.

Jourová Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság első alelnökével azért egyezett meg magyarországi munkalátogatásában, hogy a helyszínen tájékozódjék a problémákról. "Brüsszel ugyanis foglalkozni fog azzal, hogy magyar szervek részéről ismételten megsértik az európai szabályokat és elveket" – szögezi le a lap. Brüsszel úgy véli, egyelőre elég figyelni a magyarországi helyzetet, mert az esetleges keményebb fellépés "kontraproduktív is lehet". Ugyanakkor "mérlegelés tárgya az is, nem lenne-e kontraproduktív Európa fennmaradása szempontjából, ha nem tenne semmit" – idézi a lap Jourovát.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakaósbögre
így megy ez minden standard diktatúrában.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rakoczi
Miért csodálkozik ezen ? Minden diktatúrában ez egy jól bevált szokás . ... Ja,... hogy ő mást gondolt, az meg az ő baja...
bencemacska
Orbánnak és nyaloncainak a pofáján olyan vastag a bőr, hogy semmitől nem pirulnak el!
kakaósbögre
így megy ez minden standard diktatúrában.
eszegfu
Még ezt sem érzik "gáznak"?! Ezt a pitiánerséget! Egy 4 ezer lélekszámu bagi emberből nagyon jó szándékkal lehet ezer fő, aki tagja a Bagázs civil szervezetnek?
Erre voltak kiváncsiak?
Hofipisti
Ez a mentalitás a mai rendszer, s így annak fenntartóinak sajátja. A fiúk az 50-es évekre természetesen nem emlékezhetnek, de úgy látszik a vérükben van, hiszen sokuknak volt kitől örökölni, eltanulni. Hajrá - Pardon! - Ébresztő Magyarország! A közelgő nemzeti ünnep jó alkalom lenne "Jó reggelt!"-et köszönni.
m.macskosz
@Hofipisti: Lásd a Propellert! Egyesek nem rühellik a pofájukat és jelentenek...
pedig itt még baksist sem kapnak.
(Vagy kid tudja?)
Genetikailag g**k.
miazavalami
@m.macskosz: Sztem + azt kapják , hogy bármilyen mocskot leírhatnak, nem vágják ki őket, mi + madárnyelven vagyunk kénytelenek csicseregni.
Lehet a sok csicsergés hozza meg a korai tavaszt! :-)
36
Vitték magukkal a fiúk a nem használható kifejezések listáját is??
Bizony nem mindegy mit mond manapság az ember. Fülelnek egyesek, boltban, bankban, postán, hivatalban.
A morál, kérem tisztelettel, ami eddig ötödikbe kapcsolva hajtott a szakadékba lefelé, mára kivették a sebességből és szabadon száguld.
Anna Mária
Hányinger, na.
Az adófizetők pénzén Bagra utazni és fülelni.
Remélem, kivágták őket a helyiségből, mint azt a bizonyos macskát.
freemanpetya
Előre leírom, nem vagyok fideszes és nem kedvelem egyik pártot sem azok közül akik a Parlamentben ülnek. DE! Az alapítványunk pályázott a Svájci Civil alaphoz és a Norvég Civil Alaphoz is (érdekes, hogy szinte ugyanaz a kör bírálta mindkét súlyos milliárdokat kezelő kiírást) és egyik helyről sem nyertünk 10 fillért sem!!! Pedig nem nyeretlen kétévesek vagyunk, közel 2 évtizede működünk és sok fontos programot valósítottunk már meg , sokszor (főleg az utóbbi néhány évben) a saját zsebünkből finanszírozva azt. Most ez a Jourova Biztosasszony idejött titokban vizsgálódni és elment a támogatást kezelő alapítványokhoz (akiket az a vád ér, hogy egyoldalúan a sajátjaikat előnyben részesítve osztották a támogatást) aztán meglátogat egy támogatás szempontjából kedvezményezett alapítványt és a két szervezetnél (támogatónál és támogatottnál) tett látogatás alapján megállapítja, hogy itt nagyon rossz ám civilnek lenni ha elnyertél egy szép összegű norvég vagy svájci támogatást! Ezt hogy képzeli ez a nő?! Én nem értem, hogy miért gondolnak ezek mindenkit hülyének nézni? Ez egy uniós biztos? Aki csak az egyik felet hallgatja meg és rögtön az újságokhoz fordul, hogy micsoda hősies dolog itt norvég támogatottnak lenni? Miért nem ment el azokhoz a civilekhez akik nem nyertek? Azokat is meg kellett volna hallgatnia és azután lehetősége lett volna objektív (!) tényszerű és tárgyilagos álláspontot kialakítani. Egy uniós biztostól szégyen az ilyen részrehajló viselkedés és mentalitás. Az ilyen biztostól, hogy lehet igazságos véleményt hallani? Sehogy! Szégyen ez a viselkedés a részéről mert az európai normákat köpi szemen. Jourova részéről egy szubjektív álláspont került kialakításra éppen azért mert ő szubjektív álláspontot akart kialakítani, amelyben a panaszos vagy bíráló hangokat megszólaltató (nem kedvezményezett) civilek már nem fértek bele az álláspont kialakításába. Szégyenlem magam helyette is. Ennél nagyobb kutyakomédiát régen láttam. Aztán csodálkoznak, hogy a kormány küldi rájuk a...
freemanpetya
a kormány küldi rájuk a kémeket? Hát persze mert tudják, hogy ezek nem azért jönnek ide, hogy objektív álláspontok alapján tegyenek jelentést Brüsszelben, hanem azért, hogy feketítsék a kormányt. Csak azt nem értem, hogy bennünket a nem politizáló civileket miért használtak fel ehhez a politikai játékhoz a norvég meg a svájci alapnál is? Miért szolgáltatják ki egyes civil szervezetek a politikának a hazai civil közélet eddigi függetlenségét? Mennyiben különbek a baloldali norvégozók a jobboldali CÖF-özőktől? Semmiben!
Toby
Kedves Jourová !

Tudok mesélni, friss és folyamatos kukkolásokról, telefon - és lakáslehallgatásról, agresszív autóskövetésről, haverok, rokonok lehallgatása...stb.
A "nem kívánatos elemeket" és autóikat videózni és fotózni kell, ezek ellen nem tesznek panaszt, ( személyiségi jogsérelem, etc...)mert egy eljárásban bukna a mutatványuk !
Van kissé keményebb megoldás is, az egyik nyikhajt elkapni és megvasalni kissé az emlékezetét, ami a megbízó személyét illeti !
Ge**sztánban tombol a demokáré, ez csak Önnek lehet furcsa, mi már megszoktuk !
Dr. Felipe
Balog prépost ávós keretlegényei is megjelentek Bagon. Hát nagyon csodálkozom hogy Magyarbajdzsánt még mindig nem bacták ki az unióból. Vajon meddig tart még a türelem?
Persze a 600 milliós uniós pénz jól jön a csuti kisvasúthoz, ilyenkor lehet legjobban köpködni az uniót.
volvós
@eszegfu: ma 16:15

Ahogy írod, kb ezer tagja lehet a szervezetnek...
Hát nem volt köztük 15-20 " f@sz@gyerek , akiknek
a kezében kellemes " FA testápoló " ( baseball ütö )
és a cinikus mosolyú balog III/III-as " ügynökeit "
sorjában pofánb@szkodták volna ???
Csak úgy " barátilag " ...:-)))
Linna
A pofám leszakad: mi ez itt? Észak-Korea?
Linna
@freemanpetya: Szerintem amiért jött, azt megtudta.
Toby
@Linna: Fogalmazhatunk úgy, hogy a "balog-biztonságiak" lesre futottak, saját megjelenésükkel igazolták a kételyeket.

Erről ugrott be, hogy anno a moszkvai olimpia idején az amerikai sportolók a szállodai szobájukban arrl beszéltek, hogy a ebédnél az asztalokon nem volt egy kancsó víz sem.
Másnap minden asztalon ott virított egy kancsó víz !
nezelodo
Azt gondolná az ember kihaltak ezek a szimatok, de újratermelődnek. Nemrég történt, hogy egy vidéki piacon a barátaimmal beszélgetve az egyikük megjegyezte egy emberről, aki körülöttünk nézelődött, hogy szerinte hallgatózik. Megnéztem, és igaza volt az egyik botrányhős politikai nagymenő szintén "politikai tényező" hozzátartozója volt kíváncsi mit beszélünk a társaság viselt dolgairól.
verőce21
Aki ilyen felelős pozícióban van, ne csodálkozzon, ha vigyáznak a testi épségére. "igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos"
Milyen kínos lenne, ha egy faluban valamilyen atrocitás érné. Akkor meg az lenne a baja, hogy nincs egy ember aki vigyázzon rá? :)
kakaósbögre
@verőce21: erre vannak a rendvédelmi szervek.az EMMI alkalmazottainak sem joguk sem felszerelésük,sem kiképzésük nincs arra hogy bárkit bármitől "megvédjenek". egyszerűen visszatértek a régi kommunista reflexek.
F_Viktor
@kakaósbögre: Ne vedd komolyan, @verőce21: sem várt értelmes választ rákosis-, ÁVO-s magyarázatára :-)
kakaósbögre
@F_Viktor: ilyenkor előtör belőlem a szakbarbár. :)
karma1
30 eve egy tarsasaggal voltunk Csop-on - 4 autoval mentunk, konvojban, (mashogy nem mehettunk), szigoru hatarellenorzesen es poggyaszellenorzesen mentunk keresztul. A falu kihalt volt, egy-ket oregasszony, nehany kivert kutya volt mindossze a latvany a felig kesz vagy mar felig leomlott hazacskak kozott...

Beertunk a falu (varos?) egyetlen kicsi szallodajaba, ahol megszallni kivantunk 1 hetre - szoba volt (persze csak dugi dollarert, dezodorert, rolunk lekonyorgott farmerert - Trapper! -), ugyszolvan kizarolag mi 8-an voltunk a letesitmenyben, meg az unott recepcios. Persze beultunk az etterembe, es mert meg akartuk unnepelni az esemenyt, meg ehesek is voltunk, vodkat es uborkat rendeltunk, asvanyvizet, es etlapot. Egy lelek nem volt addig se kint, se bent, de mire kihoztak a kert dolgokat (kb. 10 percen belul) 6 asztalnal ult le 2-2 nagydarab, testes ficko, bordzsekiben, asvanyvizezni. Mi rohogtunk rajtuk, hogy "na lam, meghoztuk a forgalmat", mikozben tudtuk, hogy mi tortenik. erdekes modon a 2.-3. napon MINDENKINEK eltunt az utlevele a szobajabol, es amikor nyomatekosan kertuk vissza (a vegen mar kiabalva es fenyegetodzve), csak akkor kaptuk vissza azokat. Regi szep KGB-s modszer, es mivel a vezetesben jelenleg is olyanok ultek, akik meg akkor "educalodtak", (vagyis a cuclizmus emloin), ismerik a kovetos modszereket.
karma1
@freemanpetya: Nagyon sajnalom, hogy mar 20 eve segitseg nelkul, aldozatosan dolgozol, dolgoztok a kozert, ez nagyon tiszteletremelto, ehhez gratulalok is.
Az, hogy nem nyertetek el unios tamogatasokat, sem 20 eve, sem most,- mikozben ez a Bagazs nevu civil szervezet meg igen - ez vagy a Ti egyeni pechetek, vagy a Bagazs politikai jovatartozasa.

DE: az a modszer, amivel kovettek Jourova asszonyt, semmivel nem magyarazhato, inkabb a maximalis beismerese annak, hogy bizony itt meg a regi reflexek mukodnek.

Az nem indok, hogy vigyaztak a testi epsegere, mert ahhoz nem kell odahuzni a szeket kozvetlenul a biztosasszony melle, sokkal kifinomultabb modszerekkel is lehet vigyazni ra.
De ha mar itt tartunk, akkor hol van az az oreg tyuk, aki tavaly a Parlament kornyeken a romaniai magyar kepviselot allitotta meg es kopkodte le? Mert o meg a mai napig nincs meg. Es annak a kepviselonek is kijart volna a testi vedelem, az O kozeleben miert nem volt senki? Sot, elkapni se tudtak azt a venasszonyt?

Megint egy oldalnyi adalek az orszag szegenysegi bizonyitvanyahoz a Nyugat es az Unio elott...
human
Orbán reméli, hogy a civileket el tudja némítani, ha a gorilláit a helyszínre küldi.
coyote3
Szánalmas niemandok. Mint itt egyik-másik hozzászóló...:)
eszegfu
@volvós: Az ezer tagról nincsenek konkrét adataim, csak saccolva irtam... Ettől eltekintve... Nem mintha nem érdemeltek volna meg 1-2 taslit, már csak azért is, mert ahova nem hivnak, oda nem megyünk. De legalább nem süllyedtek le a szintjükre.
eszegfu
@freemanpetya: A saját szemszögedből nyilván igazad van, ezt cáfolni nincs jogom, mert nem vagyok benne, nem tudhatok erről semmit. Figyelmen kivül hagytad azonban: az Uniós biztos a civil szervezetek és a kormány közötti "viszony"-ról kell, hogy valamilyen képet kapjon, nem pedig a civil szervezetek egymás mellett éléséről. A különböző alapoknál lévő norvég, svájci, akármilyen pénzek civil szervezetek közötti elosztását az illető ország hatásköre. Ha ennek elosztását nehezményezed, akkor közvetlenül hozzájuk kellene fordulni. Jelen esetben tehát semmi keresnivalója nem volt egyetlen kormány "küldöttnek" sem, mert nekik sincs semmi közük sem a Norvégiából jött pénz, sem annak elosztásához. A biztos tudja, a kormány ellenőrzését a norvég alapnál, és most megnézett egy civil szervezetet, tehát mindkét érdekelt fél véleményével tisztában volt. Ha pedig a kormány szeretne "belelátni" ezekbe, akkor előbb mondjuk az egyházaknak juttatott pénz elszámolásával kezdje, mert ezeket a magyar költségvetésből adja. Félreértés ne essék: nem vagyok egyházellenes, de rájuk más törvények vonatkoznak, ami szerintem nem igazságos. (Vagy az orvosoknak be kell vallaniuk a hálapénzt, az egyházaknak a perselypénzét meg nem.)
nezelodo
"pbalage
ejha, csak most olvasom, hogy a terrorakciót magukra vállalták a cigányok.
propeller.hu/itthon/3072353-oro-n..."

Csak azt nem értem, miért nem tudták megkülönböztetni ezeket a romákat Orbán legényeitől?
human
Ez olyan helyzet lehet mint mikor a diákot az osztályfőnökéről faggatják az osztályfőnök jelenlétében.
human
És ez már természetesen már annak a harcosabb elvárásnak a része amit Orbán a napokban hirdetett meg.
nezelodo
karma1

Velem, velünk is hasonló eset történt a nyolcvanas évek elején Erdélyben. Csoportos úton egy magyar nemzetiségű szekus volt "ráültetve" a saját idegenvezetőnkre, első este a szállodában örültünk, hogy mindenki magyar, csak azt nem értettük, miért szereli le este a sofőr a buszról az ablaktörlőt. Aztán megvilágosodtunk, mikor visszaértünk az esti városnézésből a kirámolt szállodaszobánkba. Meglett a tettes, nem sikerült erre a feladatra sem keríteni egy románt. A fejlődés nem állt meg, az akkori ragadós kezű szobaasszony fia ma már egy hazai kisvárosban írtja a tolvaj cigányokat szélsőjobbosként. Vajdahunyadban meg este a szállodában simán elvették az útlevelünket, hogy ne mászkáljunk a városban mert ez egy "hatlövetű hely". Biztosan azért ragadt ránk egész napra az a két, jellegzetesen öltözött jó hallású férfi, akiknek nem kellett tolmács miattunk, miközben "vigyázott ránk". Akkor megfogadtam, hogy oda többé nem megyek, eddig betartottam, nem is akarok változtatni az elhatározásomon.
verőce21
@F_Viktor: (22:30) Ma sokkal indokoltabb ez a fajta védelem - amiről én írtam -, mint az általad idézett Rákosi-rendszerben, mert akkor rend volt és biztonság az utcákon.
(Nem beszélve arról, hogy még az Unió felé is el kell számolnunk.)
Gyuri Géderről
"Követték Orbán emberei az uniós biztost – kiakadt" Nem tudom, miért vannak úgy felháborodva a Csehek? Mivel, Orbán országos cimborájuk, hiszen annak idején személyesen igyekezett megdönteni a cseheknél tomboló kommunizmust.
Talán, változott valami?
Ezen kívül, jó lenne ha tudomásul venné minden idelátogató, hogy a saját testi épségének megóvása miatt követik. (Itthoniakat is követnek) Vigyáznak arra, nehogy véletlenül olyasmi jusson a tudomására, ami kihat a testi épségére.
Valamikor ezt a módszert alkalmazta a Gestapo, Kgb. Stázi. Szeku. Ávh. És most a Fvh.
zeejoe
@Toby: A moszkvai olimpián nem vettek rész az amik. (bojkottálták) A történet viszont. akár igaz is lehetne.
freemanpetya
@karma1: A norvég és a svájci alapok támogatásai nem uniós pénzek. Mi már nyertünk el uniós támogatást és ezért is volt érdekes, hogy a komolyabb feltételeknek megfeleltünk a civil támogatásosztók által támasztott követelményeknek meg nem. De nem is ez volt a lényeg, hanem az, hogy uniós biztos ne így akarjon már tájékozódni. Elmegy a támogatást osztóhoz és a támogatást elnyerőkhöz és meg sem hallgatja azokat a civileket akik nem nyertek? Ezek szerint úgy gondolkodnak, hogy csak azok nem nyertek akik jobboldaliak? Én nem vagyok jobboldali, meg baloldali, meg szélsőjobbos, meg elempés sem, meg dékás sem, mégsem nyertem. Ebből is látszik ám, hogy nagyon el vannak ám szállva maguktól meg a belterjes kis társaságuktól a támogatást osztók, a támogatottak meg a biztosasszonyka is. A kis belterjes társaság. Aki nem tartozik a kis belterjes, fideszbuktató körükhöz az meg csakis bunkó jobboldali lehet? Azért nem kapott. Arra már nem is gondolnak a politikát és politikai csoportokat kiszolgáló civilek, hogy vannak olyanok akik nem politikai/politikusi védőszárnyak alatt léteznek és működnek vagyis független valódi civilek akik nagy ívben leszarják a politikusokat meg azok politikáját is. Írnék olyat, hogy támogatásosztók édesapátok locsolócsövére prejudikáljatok a biztosasszonykátokkal együtt, de ilyet nem írok mert jól nevelt vagyok. Az eljárás az ami nálam kiveri a biztosítékot. Ezek már mindenkit hülyének néznek, majd még ezek után azt is megkapom (politikai pártokkal nem keveredő civil), hogy nem is értek én itt semmihez, majd a politikával szövetkező civilek eldöntik, hogy kik foglalkozhatnak itt a civil ügyekkel a jövőben.
Toby
@zeejoe: Ami tuti, az a moszkvai helyszín, a sportrendezvény, a szobalehallgatás és a másnapi "hiánypótlás".
F_Viktor
@verőce21: Írod:
"...az általad idézett Rákosi-rendszerben, mert akkor rend volt és biztonság az utcákon..."

MINDEN diktatúrában rend és biztonság van az utcákon!
verőce21
@F_Viktor: (13:06) Akkor nálunk nincsen diktatúra, mert:
a) hogyan lehet már egy diktatúrában tüntetni?
b) M.o.-on az utcákon egyáltalán nincsen rend sajnos! (napközben bárhol kirabolnak/megerőszakolnak az utcán, felrobbantanak, stb.)
F_Viktor
@verőce21: Maffia-államban, az államilag irányított korrupció országában lehet tüntetni, a maffia érdeke, hogy közbiztonság a béka s@gge alatt legyen, s a maffiia-államot a Keresztapa diktátorként vezeti.
verőce21
@F_Viktor: (17:25) Hol van itten "Maffia-állam"? - Ezt be is kellene tudni bizonyítani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.