Nincs gyökeres változás a lengyel–magyar viszonyban. Lengyelországban a közvélemény mégis egyfajta megdöbbenéssel fogadta, hogy Orbán Viktor nem Beata Szydlo jelöltjét támogatta az európai tanácsi választásokon – erről beszélt újságíróknak Jerzy Snopek lengyel nagykövet. A diplomata szerint az utóbbi időben csökkent a bizalom a V4-es tagállamok között, és ezt a folyamatot jó lenne visszafordítani. – írja az mno.hu.

„Váratlanul érte a lengyeleket, hogy Orbán Viktor Donald Tuskra szavazott, amikor az Európai Tanács elnökét kellett megválasztani”

– mondta egy sajtóbeszélgetésen Lengyelország budapesti nagykövete, aki tavaly ősszel érkezett a távozó Roman Kowalski helyére.

Jerzy Snopek szerint a lengyel politika egyik legbefolyásosabb alakja, Jaroslaw Kaczynski az elmúlt időszakban több alkalommal is találkozott Orbán Viktorral, és a magyar kormányfő többször nyilvánosan is kijelentette: a lengyel kormány minden lényeges ügyben számíthat a magyar kabinet támogatására. Ezek alapján pedig Varsóban úgy kalkuláltak, Orbán Viktor még abban az esetben is Beata Szydlo jelöltje mellett áll ki, ha megválasztását a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt és a többi tagállam sem támogatja.

Mint ismert, Orbán Viktor tartotta magát a pártfegyelemhez, ezzel némi sértődést keltve lengyel partnereiben, emiatt előbb Jan Dziedziczak külügyminiszter-helyettes mondta le budapesti útját a március 15-i megemlékezések előtt, majd megjelent néhány lengyel ellentüntető is a nemzeti ünnepen.

Jerzy Snopek szerint, bár a kormányt annyira váratlanul nem érhette a helyzet (magyar részről jelezték is, hogy Orbán Tuskra fog szavazni), a lengyel közvélemény is csalódott volt, hogy „már a magyarokra sem lehet mindig számítani”. Ugyanakkor a csalódottságot hamar sikerült eloszlatni a nagykövet szerint, amit jelez az is, hogy a lengyel–magyar barátság napján Áder Jánost kifejezetten meleg fogadtatásban részesítették Piotrków Trybunalskiban, és megvan Jan Dziedziczak látogatásának új időpontja is. A külügyminiszter-helyettes várhatóan még a tavasszal Magyarországra érkezik.

A Magyar Nemzetnek korábban több diplomáciai forrás is arról beszélt, hogy az utóbbi időben megcsappant a bizalom a V4-es tagállamok között. Egyrészt

a szlovák és a cseh kormány is úgy látja, hogy Varsóban és Budapesten alapvetően két témára „sajátították ki a Visegrádi 4-eket”, a menekültügyre, illetve a lengyel és magyar kormányt ért jogállami kritikák visszaverésére.

Az mno.hu úgy tudja, egy szlovák diplomata nemrég arról beszélt egy fórumon, a V4-ek „jelenleg két hengerrel működik”, mert alapvetően Varsó és Budapest akarata érvényesül a megtárgyalandó témákat illetően.

Az mno.hu forrása szerint viszont Lengyelországban az keltett gyanút és rossz érzéseket, amikor Vlagyimir Putyin Budapesten ajánlotta fel a magyar kormánynak, hogy kaphat majd gázt az Északi Áramlat II.-ből, ha elkészül a Balti-tenger alatt futó vezeték. Az orosz gázt Németországba szállító vezeték építését Varsóban a legelejétől komoly ellenérzésekkel fogadták, mivel a lengyel kormányok politikai színezettől függetlenül úgy gondolják, hogy ezzel Moszkvában és Berlinben ki akarják játszani őket.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/03/10/hiaba-nagy-az-arc-a-pofazasbol-megint-semmi-nem-igaz/
Az a durva, hogy ebben nagyjából semmi különös nincsen, ez az önjelölt vezénylő tábornok
működésének törvényszerűsége. (Igen, jól emlékszünk, a kötelező kvótát sem szavazta meg, ő egyedül vétózott. Ja, nem.) Viszont igen, van itt még valami. Igaz, hogy semmibe nem került
volna a lengyel­-magyar barátság és a napi honi szájtépés szellemében következetesnek lenni, és V4­-es szövetségesünkkel szavazni, azaz a magyar nép hülyítésére rímelő lépésként Tusk ellen szavazni. Csakhogy Orbánnak vannak más irányú kötelezettségei, más előjelű elvárások kötik meg az ő kezét és pávatáncos lábat, ez pedig nem más, mint Vlagyimirovics elvtárs, aki szorongatja mi Viktorunk tökének golyóit. És akinek Lengyelország nem éppen a szíve csücske, meg fordítva.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Perwool
Mekkora poén már, hogy akik minden létező alkalommal, bő nyállal köpködték Szlovákiát, most itt hirtelen testvérré fogadják őket és többek közt a velük való együttműködésben látják az európai Kánaán lehetőségét.
Nem történt más, mint egy olyan alkalom adódott, mikor a menekültekkel való riogatásból politikai tőkét lehet kovácsolni, népszerűséget lehet szerezni és ebben kivételesen egyetértenek azok is, akik zsigerből utálják egymást. Igaz, a 4 ország egyikét sem fenyegeti, hogy tömegesen náluk szeretne bármilyen menekült is maradni, de ez részletkérdés, lényeg, hogy pánik legyen és lehessen látványosan nemzetet menteni. Akkor ugye marad a hatalom, meg a pénz. Mindenki ott igyekszik nyerni a problémán, ahol tud.
A marha nagy összefogás gyanítom annyira érdekli Európa többi részét, mint koldust a tőzsde.
Végezetül megemlíteném, hogy anno a visegrádi együttműködést épp Orbán elvtárs vitte a béka segge alá.
papa.49
Előre a V1 ért, hazugovics magadra maradtál, a többiek nem hülyék hogy a te balfaszságod végett megbélyegezettek legyenek az Unióban!!!
Ezt te hoztad össze saját magadnak tetves!!!
bakegya
A tiborc cégbirodalma,aztán a mészároson átmosott vagyont valahol kamatoztatni muszáj közel-keletre még se mászkálhat a vejkó-még baj érheti a kirándulásai közben-aztán a haverjai is föllázadnak!
A nagy álma a dakokotának egy közép-ajrópai egyesült államok...addig tapos a gázba míg el nem éri-csakkk ezek is már rájöttek a nagy lenyúló gépezetben hol a csavar...kisputyint ezek fogják bebuktatni-de a SZERBEK BIZTOS meglátjátok.
Klubtag
Nem vették komolyan Vaclav Havel-t, aki már 2002-ben "halál"pontosan jellemezte OV-t
és óva intett mindenkit tőle.
kukac50
Orbán mást mond és mást ír alá! nem tudja mi lenne a helyes!
advocat
És aláírta Putyin elvtársat elmarasztaló "ítéletet" is. Putyin mit szól ehhez? Nem lesz atomerőmű? Azért tőlünk sem nyugatra, sem keletre megismerték. Eléggé. Lesz ennek még következménye. És mi szívjuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.