A Die Welt című német konzervatív lap és a liberális Süddeutsche Zeitung a felsőoktatási törvény módosításával, illetve a magyar kormány és az Európai Bizottság kapcsolatával foglalkozott csütörtökön.

A Die Welt Orbán Viktor megadta magát Donald Trumpnak? címmel közölte Boris Kálnoky beszámolóját, aki kiemelte:

"heves amerikai ellenállásba ütközött" a Soros György által finanszírozott Közép-európai Egyetem "zaklatását" célzó kísérlet, így Budapest most enged.

Szerinte az egész ügy valószínűleg mindenekelőtt "kampánymanőver", azzal az üzenettel, hogy összefüggés van a menekültválság, az ellenzéki pártok és az amerikai befektető között, aki "migránsok millióit akarja Európába hozni, hogy lerombolja a +nemzeti identitásokat+".

Ha ez volt a szándék, akkor "Orbán nagy külpolitikai árat fizet egy belpolitikai húzásért", mert "a nemzetközi visszhang megsemmisítő".

A kormányfő számára "a legrosszabb az amerikai reakció",

mert valószínűlég azt remélte, hogy Donald Trump amerikai elnökben barátra lel, de a Közép-európai Egyetem "elleni manőver következménye jeges amerikai ellenszél".

Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása után

"úgy tűnik, mintha kissé elhamarkodottan jelentették volna be" az egyetem "halálát, de csak azért, mert Trump talán mégsem teljesen olyan, amilyennek Orbán gondolta"

- írta a Die Welt szerzője, hozzátéve: Soros tevékenysége a térségben végeredményben "amerikai érdekeket szolgál", és ugyan Trump személyesen gyakran bírálta Sorost liberalizmusa és politikai aktivizmusa miatt, de mégiscsak az Egyesült Államok elnöke.

A Süddeutsche Zeitung Akinek hallania kell, muszáj éreznie címmel közölte Alexander Mühlauer kommentárját, aki kiemelte, hogy az Európai Bizottság elmondta, amit el kellett mondani, "de sajnos nem tett semmit". A magyarországi állapotokra adott brüsszeli reakció "tehetetlennek hat", és ezért a tehetetlenségért Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke felelős. Orbán Viktor tudja, hogy nem kell tartania Junckertől.

Hozzátette:

megérett az idő arra, hogy "az EU ott ragadja meg Orbánt, ahol igazán fáj: a pénznél"

. Az EU-nak világossá kell tennie, hogy nem "újraelosztási gépezet, amelyet mindenki használhat anélkül, hogy bármit is tenne érte", és ha Orbán ezt nem érti meg, akkor "a közösségnek csökkentenie kell a strukturális támogatásokat". Ez "a fenyegetés létfontosságú az EU számára, mert az alapértékei nélkül nem több, mint az arcátlanok uniója".

Miközben számos területen egyre feszültebbé válik a viszony Magyarországgal, az Európai Bizottság eddig nem tudott hatékony válaszokat adni Orbán Viktor politikájára, a magyar kormányfő ugyanis mestere a macska-egér játéknak az uniós testülettel

- olvasható a Politico brüsszeli hírportál csütörtöki cikkében. Mint írták, ez jelentős különbség az ugyancsak "nagy bajkeverőnek" számító, gyakran Brüsszelt támadó lengyel kormányhoz képest, amelyet végül sarokba szorítottak Donald Tusk újraválasztásának ügyében, aminek nyomán csak fokozódott Varsó elszigeteltsége.

A Politico szerint az Európai Bizottság szerdai bejelentése, miszerint politikai párbeszédet kezd a jogállamiság magyarországi helyzetéről, ismételten a testület tehetetlenségét mutatja a szabályszegő tagállamokkal szemben.

Néhány eszköz azért rendelkezésére áll az Európai Uniónak a Magyarországhoz hasonló tagállamok "megrendszabályozására". Elképzelhető, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépésével egyes, szintén nettó befizetőknek számító országok lehetővé akarják majd tenni a költségvetési források csökkentését a jogállamiság értékeit vagy az EU migráció politikáját elutasító tagállamok számára

- emelte ki a hírportál.

A Le Soir című belga napilap is beszámolt az Európai Bizottság bejelentéséről. Hangsúlyozták: annak, hogy Brüsszel nem indította meg az úgynevezett jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, több oka is lehet, amelyek közül az első, hogy a kormánynak bizonyos védettséget nyújt a Fidesz tagsága az Európai Néppártban. Az újság által idézett belga néppárti képviselők szerint

noha "egyre nehezebbé válik" a pártcsaládon belüli együttműködés a Fidesszel, "kevéssé valószínű" a párt kizárása.

Emellett a Le Soir is felvetette annak a lehetőségét, hogy Magyarország a korábbiaknál gyengébb pozícióból indulhat majd az uniós költségvetések tárgyalásakor.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Nem jó cím! Orbán soha, senkinek nem adja meg magát! Ez idegen a természetétől. Átmenetileg elcsendesül, hívei majd gyártják a megmagyarázó kommentárokat. Közben lázasan gondolkodik a visszavágás lehetőségén, előbb-utóbb ez a rögeszméje lesz a veszte.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
A sok alulinformáltnak, csak úgy csemegének.

Trump rezsim éjjelente csempészi be a migráncsok ezreit. Közben hivatalosan "ellenük" van.
Zsidó szervezetek állnak az egész mögött.
Fejenként 2500 dollárt kaszálnak azért, hogy elhelyezzék őket valahol.
Akár a te ajtód előtt is.
Azonnal leszázalékolják őket, egész életükben jár a biztosítás, welfare, a..., miközben 40+millió amerikainak nincs biztosítása.

Egy globális manipuláció az egész.
Szókrakész
És tegyük hozzá, hogy ezt teszi a Soros Lobby.
egyvandor
Gorbánt ismerve ezek után jönnek a nertársi bürokrácia ellehetetlenítő akciói.
egyvandor
@solidedge: "Orbán remélem elszámolta magát" Ámen.
cikicakk55
@quadrocopter: Köszönöm a válaszod! Rohadt szemét banda.Ez nekik a Demokrácia? Igaz a Németeknek még rosszabb,mert ott nem csak az újságok hazudoznak és titkolják el a valóságot,hanem a nép sem mondhatja el nyíltan a véleményét.Nálunk sumák módon intézik ezeket a dolgokat.Egyszerűen megszüntetik az olyan oldalakat,ahol az ellentábor is megszólalhatott.Én azért szeretem az olyan online újságokat,ahol vannak hozzászólások,mert sokkal többet lehet tanulni és megérteni a véleményekből,mint a cikkekből. Én elszoktam olvasni mind a két oldal cikkeit és hozzászólásait és abból próbálom az igazságot összerakni. Eddig odáig jutottam,hogy Orbán tényleg belpolitikailag egy diktátor,de a menekült kérdésével egyet értek.Annak örülök,hogy nem akarja kecskebaszókkal telenyomni az országot.Persze erre is ott van az ellentábor véleménye,hogy pénzért persze be lehet jönni bár kinek. Nekik is igazuk van,de akik pénzért veszik meg az itt létük jogosságát,azokat aligha az állampolgárok adójából kell majd eltartani. Asszonyainkat és lányainkat sem kell az erőszakoskodásuktól megvédeni,mert az ilyeneknek telik prostikra.Ez csak az én véleményem természetesen
advocat
Azért feltűnő, hogy többeknél már nagyszombaton bekövetkezett a módosító szerektől az agykárosodás. Mellesleg hányan is akartak kis hazánkban maradni? Mutassatok már be egyet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél