Eredetileg egy 7,5 tonnás teherautót akartak bérelni a londoni merénylet elkövetői, ám ez végül nem jött össze. Az általuk használt mikrobuszban gyújtóbombák voltak, ezeket a késelések után akarták berobbantani.

Teherautóval akartak a gyalogosok közé hajtani eredetileg

Egy 7,5 tonnás teherautót akart bérelni eredetileg a három londoni terrorista, ám végül ehhez nem volt megfelelő összegük a rendőrség szerint, ezért esett a választásuk a jóval kisebb Renault mikrobuszra – olvasható a BBC cikkében.

A rendőrség részéről Deen Haydon terrorelhárítási parancsnok tartott sajtótájékoztatót, ahol  azt is elárulta, a mikrobuszban gyújtóbombák voltak, ezeket a késelések után akarták felrobbantani a terroristák. (A terroristák 12 centiméter pengehosszúságú rózsaszín kerámiakéseket használtak, a szakértők véleménye szerint azért, mert ezeket nem érzékeli a fémdetektor.)

Teherautóval akartak gázolni a terroristák Londonban – gyújtóbomba is volt náluk

Fotó: Metropolitan Police London

Ez azonban már nem sikerült nekik, ugyanis a London Bridge-en történt gázolások és a Borough Market környéki bárokban és utcákon történt késelések közben az első riasztást után nyolc perccel kiérkező fegyveres járőrök agyonlőtték a három férfit, mintegy 50 lövéssel.

A támadásban nyolcan haltak meg és ötvenen sérültek meg.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a London Bridge-en hárman haltak meg, majd a Borough Marketnél a késelésekbe öten haltak bele.

Két embert tartóztattak le merénylet tervezésének gyanújával

A rendőrség közlése szerint szombat hajnalban – egy, a múlt heti támadáshoz köthető rajtaütésben a kelet-londoni Ilford városnegyedben – letartóztattak egy 27 éves férfit, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült. 

Ugyancsak szombat hajnalban egy 28 éves férfit is letartóztattak merénylet előkészítésének gyanújával, őt Barkingban kapták el – ugyanebben a városrészben élt a múlt heti merénylet egyik elkövetője is.

A rendőrök ugyanitt találtak egy lakást is, melyet a múlt heti merénylők béreltek egyfajta búvóhelynek. a nyomozók találtak egy Koránt, amely egy mártíromságról szóló fejezetnél volt nyitva. A lakásban voltak még eszközök gyújtóbombák gyártásához, valamint az egyik merénylő személyi kártyáját is megtalálták.

A nyomozás során eddig 20 embert tartóztattak le, 13 épületet fésültek át és 282 embert hallgattak ki – ők 19 különböző országból származnak.

A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy jelentsenek bármilyen gyanús furgon- illetve nehézgép-bérlést, valamint információkat várnak a rózsaszín kerámiakésekkel kapcsolatban is.

A londoni hidak járdáit közben masszív korlátokkal erősítették meg, hogy ezzel akadályozzák meg a gyalogos részre felhajtó autókat. Mindeközben gőzerővel dolgoznak az ikonikus – és sok turistát vonzó – helyszínek, valamint a nyári zenei fesztiválok biztonságának megerősítésén is.

(Címlapi kép: Metropolitan Police London)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Csodálkozom, hogy erre a hétvégére még nem jutott gyilkolászás.
Igaz, még csak szombat délután van...
1magyar
Ahol megtelepedtek ezek, ott számolniuk kell az efféle eseményekkel!
magyarbakancs
Arab vadászatot nem rendeznek az olimpián?
Szerintem a Berlini,Londoni ,Párizsi lakosok egy része benevezne nem?
verőce21
Amíg a muszlim terroristák ölik az európai, keresztény, zsidó vagy éppen csak ateista bennszülötteket, addig idehaza egy elmebeteg, magát írástudónak kikiáltó lelki nyomorék minden áldozatban a terror gyengeségét véli felfedezni.
Egy másik szerkesztőség pedig azon örvend, hogy „nyolc perc alatt végeztek a rendőrök a londoni terroristákkal”. Remek hír. Kár, hogy a terroristák négy perc alatt meg tudtak ölni hét embert, és megsebesítettek 47-et…

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.