Körülbelül 3700 kilométeres hatótávolságú rakétáról van szó, amely mintegy 770 kilométeres magasságban repült.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba, a rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott – jelentették péntekre virradóra a hírügynökségek.

A hírt elsőként a Jonhap dél-koreai hírügynökség tette közzé, néhány perccel a rakéta kilövése után. Ezt követően Tokióban is megerősítették az észak-koreai rakétafelbocsátás hírét, pontosítva, hogy a szerkezet a Hokkaidón fekvő Erimo városától kétezer kilométerre keletre csapódott a tengerbe.

A rakéta típusát még nem sikerült azonosítani, az első hírek szerint a dél-koreai katonai illetékesek az amerikaiakkal közösen vizsgálták az első percekben rendelkezésre álló információkat. Nem sokkal később dél-koreai katonai források a Jonhapnak elmondták: körülbelül 3700 kilométeres hatótávolságú rakétáról van szó, amely mintegy 770 kilométeres magasságban repült.

Két nagyobb japán légitársaság közölte, hogy az újabb észak-koreai rakétafelbocsátás nem befolyásolta sem a bel-, sem a külföldi légi járatok menetrendjét. A vasúti közlekedés azonban időlegesen szünetelt az ország északi és északkeleti körzeteiben.

Ismét átszáguldott Japán felett egy észak-koreai rakéta

Kép: Youtube, illusztráció

A japán kormány nem késlekedett azonnal határozottan elítélni az újabb észak-koreai ballisztikus rakétatesztet. Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára pénteki tokiói sajtóértekezletén elfogadhatatlannak nevezte az effajta cselekményeket. Hangsúlyozta: országa soha nem fogja eltűrni ezeket a sorozatos provokációkat, és határozottan tiltakozik Phenjannál. Mint jelezte, a szigetország szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával és a többi érintett állammal, hogy sürgősen megfelelő választ adjon Phenjan újabb lépésére.

Észak-Korea augusztus 29-én is ballisztikus rakétát bocsátott fel, az is átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott.

(MTI)

Címlapkép: Youtube, illusztráció

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Propeller Magdolna
... 770 km-es magasságban... ?! Tehát bőven kiment a világűrbe?! Aztán onnan vissza is jött???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fradigege
@Peller Anikó: Azt nem értem, hogy akkor minek ekkora magasság? Baromi sok idő mire azt a magasságot eléri+le is kell érnie egy kis becsapódáshoz. 20szor levadásszák addig.
Peller Anikó
@Fradigege: azért mert egy ballisztikus rakéta nem robotrepülő. Egy robotepülő képes a víz fölött repülni tíz méterrel, míg a ballisztikus rakéta inkább ágyúgolyóra hasonlít egy hajítási pályával. Ha messze akarod lőni akkor fel kell küldeni rendesen.

Reméljük is, hogy levadásszák. De a levadászáshoz is technika kell, mert egy 1000 km magasra fellőtt atomtöltetű ágyúgolyót sem egyszerű leszedni, például a légelhárító ütegek hiába ugatnak. Úgy értem a É.koreai tüzérség tehetetlen lenne egy fürtös rakétatámadással szemben
lópicigáspár
Itt már csak a Chuck Norris segíthet, vagy esetleg a Segal Pisti!
Peller Anikó
@répa: répácska, valószínűleg eltévesztetted a cikket mert ez itt a koreai rakétajátszótérről szól. Ezekhez a magasságokhoz úgy tűnik nem érsz fel.
Peller Anikó
Az a baj kis pöcs, hogy arra sem vagy képes, hogy ha már kimaradtál az iskolából akkor legalább fellapozz egy lexikont mielőtt hülyét csinálsz magadból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.